Welke type littekens zijn er en hoe te verzorgen?

Welke type littekens zijn er en hoe te verzorgen

In het leven kunnen we helaas niet altijd ontsnappen aan littekens. Of het nu gaat om een valpartij tijdens het spelen als kind, een operatie of een ongeluk, littekens zijn een onvermijdelijk onderdeel van het genezingsproces van onze huid. Hoewel littekens ons herinneren aan pijnlijke gebeurtenissen, hoeven ze niet permanent en zichtbaar te blijven. In dit artikel bespreek ik verschillende soorten littekens en deel ik tips over hoe je ze het beste kunt verzorgen.

Welke type littekens zijn er en hoe te verzorgen?

Littekens vormen dus een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces. Het uiterlijk en de behandeling ervan zijn afhankelijk van meerdere factoren. De diepte en grootte van de wond of snee en de locatie van het letsel zijn van belang. Daarnaast spelen je leeftijd, genen en geslacht ook een rol.

Soorten littekens

Littekens zijn er in verschillende soorten, vormen en maten, afhankelijk van de oorzaak en het genezingsproces van de wond. Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende soorten littekens:

1. Gewone littekens

Dit zijn de meest voorkomende littekens die ontstaan na een wond. Ze kunnen variëren in kleur en textuur, maar zien er over het algemeen glad en plat uit.

2. Atrofische littekens

Deze littekens hebben een ingezonken uiterlijk en kunnen ontstaan na bijvoorbeeld acne, waterpokken of een operatie. Ze worden veroorzaakt door een verlies van huidweefsel tijdens het genezingsproces.

3. Hypertrofische littekens

In tegenstelling tot atrofische littekens zijn hypertrofische littekens verheven boven het huidoppervlak. Ze zijn vaak rood en dikker dan de omliggende huid. Deze littekens ontstaan meestal als gevolg van overmatige collageenproductie tijdens het genezingsproces.

4. Keloïde littekens

Keloïde littekens lijken op hypertrofische littekens, maar ze groeien buiten de grenzen van het oorspronkelijke letsel. Ze kunnen groot en hobbelig zijn, en hebben de neiging om donkerder te zijn dan de omliggende huid. Keloïde littekens kunnen jeuken en pijnlijk zijn.

Verzorging van littekens

Hoewel littekens niet volledig kunnen worden verwijderd, kunnen ze wel worden vervaagd en minder zichtbaar worden gemaakt met de juiste verzorging. Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van littekens:

1. Hou de wond schoon

Een goede hygiëne is essentieel voor een gezonde wondgenezing. Reinig de wond dagelijks met milde zeep en water om infecties te voorkomen.

2. Bescherm de wond

Bedek de wond met een steriel verband of pleister om te voorkomen dat er bacteriën in terechtkomen. Het is belangrijk om het verband regelmatig te vervangen om een vochtige omgeving te voorkomen, wat de genezing kan vertragen.

3. Vermijd blootstelling aan de zon

Littekens kunnen gevoeliger zijn voor de zon, waardoor ze donkerder kunnen worden. Bescherm de littekens met kleding of een zonnebrandcrème met een hoge SPF om verkleuring te voorkomen.

4. Masseer de littekens

Het masseren van littekens kan helpen om de doorbloeding te verbeteren en de genezing te bevorderen. Gebruik een milde lotion of olie en masseer het littekenweefsel in cirkelvormige bewegingen gedurende enkele minuten per dag. Zo hou je het litteken soepel en zorg je voor aanmaak van nieuw collageen.

5. Gebruik littekencrèmes

Er zijn verschillende littekencrèmes op de markt die kunnen helpen bij het vervagen van littekens. Deze littekencrème bevat vaak ingrediënten zoals vitamine E, aloë vera en ui-extract, die de huid kunnen kalmeren en het genezingsproces kunnen versnellen.

6. Raadpleeg een dermatoloog

als je litteken ernstig is of je hinder ondervindt van je litteken, is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen. Een dermatoloog kan je adviseren over de beste behandelingsopties, zoals lasertherapie.

Welke type littekens zijn er en hoe te verzorgen?

Ik hoop dat ik je met deze blog meer heb kunnen uitleggen over littekens en hoe je ze kunt verzorgen. Littekens hebben niet meer de structuur en de kleur van je eigen huid. Maar door een goede verzorging help je het litteken en je huid beter te herstellen. Je huid is je grootste orgaan en beschermt je tegen allerlei invloeden van buitenaf, dus weer er lief voor ;-)

 

Heb jij littekens?

 

Dit is een samenwerking. Zo kan I’m Feeling Good
blijven bestaan. Dank je wel voor je support!
Foto van Fleur Kaan via Unsplash.

 

Liefs, Amina

Logo I'm Feeling Good

Volg mij:

FacebookInstagramPinterestTwitterYoutube – TikTok 

Ga naar:

Delen:

9 Reacties

  1. 30 oktober 2023 / 18:36

    Ja, ik heb nr 2 (moeilijk woord). Dit is jaren geleden na een operatie ontstaan. Ik heb er naar mijn weten ook geen speciale zalf voor gekregen. Het is natuurlijk nog steeds zichtbaar, weggaan doet het natuurlijk nooit. Het zit op mijn benen, maar niet echt opvallend meer.

  2. Linda schrijft 't op
    31 oktober 2023 / 17:05

    Ik heb geen littekens, maar ik kan me voorstellen dat de verzorging erg belangrijk is.

  3. 31 oktober 2023 / 18:27

    Ik heb een litteken op mijn kin. Toen ik 16 was met skeelers achter een golfkarretje gaan hangen, gevallen en mezelf niet kunnen opvangen (dus dat heeft mijn kin gedaan). Kin lag open + kaak was gekneusd. En her en der nog wat oppervlakkige littekens door de katten :)

  4. Tania
    1 november 2023 / 09:26

    Toen ik geopereerd was aan mijn schildklier werd er inderdaad gezegd dat je moest smeren om het soepel te houden. Toen hadden ze mij de gewone blauwe pot van Nivea aangeraden en dat heeft toen goed geholpen

  5. Mirjam
    1 november 2023 / 12:58

    Ik krijg dus heel lelijke littekens. Het zit in de familie helaas en het schijnt dat Indische mensen hier sneller last van hebben. Ik heb best veel gesmeerd met goede crèmes (waaronder bio oil en PCLE) en het wordt wel iets minder zichtbaar. Maar ik vrees dat ik er ook maar gewoon mee moet dealen.

  6. 1 november 2023 / 19:12

    Ik heb op mijn borstkast een litteken zitten. Deze heb ik opgelopen toen ik als klein meisje met de fiets over de kop ging en de rem van de fiets op mijn borstkast kwam. In de loop der jaren is het litteken vervaagd en ziet vrijwel niemand hem, tenzij ik ze er op wijs

  7. 1 november 2023 / 22:17

    Ik heb zelf geen littekens, maar een collega wel en zij heeft na jaren zoeken nu een zalf die haar in ieder geval erg goed helpt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *