10 Tips om deze winter een hoge energierekening te voorkomen

10 Tips om deze winter een hoge energierekening te voorkomen

Nu de herfst langzaam verdwijnt en de winter voor de deur staat, betekent dat ook vaak weer hoge energierekeningen. Veel huiseigenaren en huurders maken zich daar zorgen over. Gelukkig zijn er manieren om de kosten te verlagen en het thuis toch lekker warm en cozy te hebben. Deze 10 tips om een hoge energierekening te voorkomen, kunnen je hierbij helpen.

Tips tegen een hoge energierekening

Deze tips helpen je om je energiekosten lager te houden:

1. Hou overdag de gordijnen altijd open

Hou overdag de gordijnen altijd open, zodat de zon je huis verwarmt. Doe de gordijnen ’s avonds dicht, zodat de warmte niet uit huis kan ontsnappen,

2. Ga tocht tegen

Door dubbel glas te nemen kun je energie besparen. En het isoleert veel beter dan enkel glas. Dubbel glas zijn twee glasbladen met een spouw ertussen. De spouw tussen de glasplaten is de isolerende ruimte. Dankzij de lucht die in de spouw gevuld is, heeft dubbel glas een warmte-isolerende werking. De dubbel glas prijs die je betaalt is een investering, maar de opbrengst is veel hoger: het brengt namelijk wooncomfort en zorgt voor een forse besparing op je energierekening. Door de zeer goede isolerende werking is hr++ glas de populairste HR (Hoog Rendement) glassoort. Met dit glas profiteer je van de volgende voordelen:

 • Het beperkt warmteverlies
 • Het zorgt voor optimaal rendement en lage energiekosten
 • Het is verkrijgbaar met een geluidswerende en een zonwerende optie.

3. Stap over naar een slimme thermostaat

Een houtkachel of open haard is misschien leuk op die skivakantie in Tirol, maar hier in Nederland is het helaas niet meer van deze tijd. De stookkosten zijn torenhoog (laag rendement) het vervuilt mega én het is ook niet goed voor onze gezondheid. Met een slimme thermostaat bespaar je kosten en doe je het milieu en je longen een groot plezier.

4. Zet de thermostaat lager

Dit is eigenlijk een open deur, maar je wil niet weten hoeveel mensen hun verwarming op 25 ºC zetten in de winter. Maar wanneer je je verwaming 2 of 3 graden lager zet, zie je dat verschil al op je energierekening. Het is wel belangrijk om je huis in ieder geval te verwarmen tot 18 ºC, omdat je anders vochtproblemen en schimmelvorming kunt krijgen.

5. Hoge energierekening tips: zet apparaten niet op standby

Je tv, Playstation of laptop op standby/sleep zetten kost energie. Probeer jezelf aan te leren alle apparaten helemaal uit te zetten voordat je naar bed gaat.

6. Laat ieder jaar je verwarmingssysteem checken

Ieder jaar komt bij ons een monteur langs die onze thermostaat en ketel checkt. Wanneer je ketel verouderd is, kan dat namelijk een stijging in je energiekosten betekenen. Door die jaarlijkse check kun je hoge(re) energiekosten voorkomen.

7. Hou je ventilatieroosters vrij

Zorg dat je in de keuken je ventilatieroosters altijd vrij hebt. Dus geen meubels of gordijnen ervoor zetten/hangen. Anders moeten je huishoudelijke apparaten harder werken dan zou moeten.

8. Was met een volle wastrommel

Het is gewoon geld weggooien als je een halflege was draait. Want wassen met een halflege trommel, is net zo duur als wassen met een volle. Je verliest op die manier meer water en energie.

9. Hoge energierekening tips: gebruik een timer voor je kerstverlichting

Gebruik met de feestdagen een timer voor je kerstverlichting. Je kunt die al heel goedkoop scoren bij de Action. Je kunt daarmee precies inschakelen hoelang je de lichtjes aan- of uit wil hebben.

10. Zet de verwarming alleen aan in de ruimten waar je ook echt bent

Bij ons staat in de herfst en de winter de verwarming in ons appartement alleen aan in de woonkamer, de computerkamer en de slaapkamer. Eigenlijk wil ik ‘m ook uit hebben in de slaapkamer, maar Lilly (onze kat) ligt daar vaak overdag en ik wil dat ze het lekker behaaglijk heeft thuis. Het is zonde om in die ruimten te stoken waar je maar kort of bijna niet bent, zoals de keuken, douche en de gang.

Tips hoge energierekening

Ik hoop dat ik je met deze blog heb kunnen inspireren. Deze tips houden je lekker warm deze winter en de energierekening laag.

>>Meer Wonen blogs lezen

 

Welke tip(s) ga jij gebruiken?

 

 

Liefs, Amina

Logo I'm Feeling Good

 

Volg mij:

FacebookInstagramPinterestTwitterYoutube – TikTok 

Ga naar:

Delen:

8 Reacties

 1. 4 november 2023 / 18:26

  Wat een fijn overzicht met tips! De meesten pas ik eigenlijk al wel toe, behalve alleen de ruimten verwarmen waar je ook echt bent, maar wij hebben een klein & goed geïsoleerd (energiezuinig) appartement dus het valt mee.

 2. Linda schrijft 't op
  4 november 2023 / 19:12

  Wat een goede tips, ons huis is goed geïsoleerd, vooral door de dubbele beglazing.

 3. 5 november 2023 / 09:57

  Goed overzicht, fijne tips ook. Man en ik zijn van nature erg zuinig. Zal ingebakken zitten door onze jeugd en opvoeding. 25 graden stoken is belachelijk hoog. 20 graden is inderdaad zat.

 4. Claire
  5 november 2023 / 10:04

  Wat een fijne en waardevolle tips!! Wij hebben zonnepanelen dat scheelt ook enorm veel qua kosten. Wij zijn er dan ook heel blij mee!

 5. 5 november 2023 / 20:20

  Ik maak gebruik van tochtstrips en dat helpt echt!
  Daarnaast ben ik over het algemeen wel zuinig en heb ik tot nu toe nooit echt een torenhoge rekening ontvangen.

 6. 6 november 2023 / 05:28

  Ik heb vorig jaar mijn huis verkocht, dus ik heb gelukkig deze zorgen niet meer (nu reis ik de wereld rond). Maar goede tips wel, de meeste tips paste ik wel toe toen ik nog een huis had.

 7. 6 november 2023 / 10:07

  Wassen met een volle trommel en apparaten niet op standby zetten vind ik 2 tips waar je makkelijk kan mee besparen terwijl je niets aan comfort inboet

 8. 15 november 2023 / 16:28

  Wat een fijn overzicht met veelzijdige en makkelijk toepasbare tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *