Hoe creëer je een groter bereik met je blog: 6 tips!

Hoe creëer je een groter bereik met je blog 6 tips!

Als Blog Consultant help ik ondernemers starten met bloggen. Bloggen is heerlijk. Je kunt er je ei in kwijt, alles zelf bepalen en je kennis delen. Er zijn een aantal simpele tools die je heel makkelijk kunt inzetten om al snel meer mensen aan te trekken. Maar hoe dan precies? Hier mijn 6 tips als je een groter bereik met je blog wilt creëren!

Laat ik eerst voorop stellen dat ik maar een micro influencer ben. Ik ben niet een grote blogger en mijn bereik is echt niet supergroot. Ik ben eigenlijk een 2-tot-3-keer-per-week-blogger. Maar ik heb wel een aantal basis principes die ik steeds weer hanteer bij elke blog. Ik houd bijvoorbeeld de kwaliteit erg hoog. Ik post niet elke dag. Dus wanneer ik post, wil ik ook dat het er goed en verzorgd uitziet. Mijn ideale doelgroep moet er ook echt blij van worden!

Ik heb 6 tips voor je die jou kunnen helpen het bereik van je blog te vergroten:

1. Gebruik een lekkere tone of voice

Blogs die lekker weglezen worden ook het méést gelezen. Prettig leesbaar, catchy content, content is key! zijn vaktermen die je misschien vaak hoort wanneer er over bloggen gesproken of geschreven wordt. En ze kloppen ook! Wanneer je een SEO plugin gebruikt om de vindbaarheid in Google te vergroten, kan deze natuurlijk niet checken of je ook lekker schrijft. Dat is een gevoel dat je zelf kunt creëren. Mijn advies is altijd om te schrijven alsof je naast je vriendin zit en met haar kletst. Hoe klink je dan? Hoe kom je over? Vast niet als een stijve Staatscourant. En vast ook niet ouderwets. Hou het daarom natuurlijk, luchtig en zorg voor een bepaalde flow. Wanneer jouw blogs lekker lezen, kun je op een vast aantal bezoekers rekenen die fan van jouw schrijfstijl zijn. Zo kun je je bereik steeds meer vergroten.

2. Gebruik mooie en scherpe afbeeldingen

Mensen zijn visueel ingesteld. Soms denk ik wel eens Jezus Mien, moet je nou wel van die grote afbeeldingen gebruiken? En dan denk ik Ja! JA!!! Daar houden we toch van? Mooie plaatjes kijken? Even afgeleid worden? Even in een andere wereld stappen? Dus daarom gebruik ik nogal grote afbeeldingen. Maar belangrijker:

De afbeeldingen

 • hebben een bepaalde esthetiek (wat objectief gezien mooi is)
 • roepen een bepaalde sfeer op die bij de blog past
 • hebben een hoge kwaliteit.

Soms knap ik he-le-maal af op blogs die van die kleine, onscherpe, niet-mooie en te donkere foto’s hebben. Hou de kwaliteit dus hoog. Je vaste (én nieuwe bezoekers) houden daar echt van!

Groter bereik met je blog

3. Maak je blog tweetalig

Dit heb ik zelf (nog) niet, maar ik weet dat blogs die tweetalig zijn (vaak Nederlands én Engels) een veel hoger bereik genereren. Logisch ook, je kunt op die manier veel meer mensen bereiken. Op Instagram ben ik al wel een hele tijd tweetalig bezig en ik zie daar dat die tweetaligheid goed werkt. Qua bloggen heb ik wel eens gezien dat er onder iedere Nederlandse blog een kleine samenvatting in het Engels stond. Superhandig en overzichtelijk. En ook niet al te veel werk. Zo zou ik het denk ik ook doen.

Als je je hele blog op een mooie en professionele manier wilt laten vertalen, kun je dat heel makkelijk bij Fairlingo laten doen. De tekst wordt dan vertaald en gecontroleerd door een hoogopgeleide native speaker. Op basis van het aantal woorden wordt een offerte opgemaakt. Tel het aantal woorden van je website door het offertetraject voor een websiteaanvraag te doorlopen. Het aantal woorden op je website wordt dan automatisch geanalyseerd. Lekker makkelijk! En je vergroot je bereik ook meteen door een veel groter publiek aan te spreken!

4. Maak zo min mogelijk/geen spelfouten

Ai ai ai…blogs die vol staan van de spelfouten. Hate it! Ik hou het lezen dan een paar alinea’s vol maar dan ben ik ook weg. Ik maak ook wel eens spelfouten hoor, zeker! Maar ik probeer het echt tot een minimum te beperken. In elke zin een spelfout laten zitten is gewoon niet te doen! Als je daarop let doe je je vaste bezoekers een enorm plezier én trek je ook sneller een nieuwe fanbase aan.

5. Gebruik tussenkoppen en lijstjes

Kopjes gebruiken maakt het voor de lezer overzichtelijk en begrijpelijk. Ook lijstjes (door middel van bullets bijvoorbeeld) doen het heel goed. Eén grote letterbrij van zinnen en hoofdstukken betekent dat er meteen wordt weggeklikt. Een groter bereik creëer je door mooie, fijne onderwerpen aan te snijden die bij jouw ideale doelgroep passen. Maar zorg er dan ook voor dat de overzichtelijkheid en begrijpelijkheid op orde zijn.

6. Kies een stijl en hou dat vast

Heb je je eigen stijl naar aanleiding van de vorige 5 tips bepaald? Goed zo! Hou die nu vast! Wanneer je naar mijn blog kijkt, zie je:

 • dat lezers mijn blogs kunnen herkennen. Ik klink altijd hetzelfde in mijn teksten. Dit creëer je door steeds dezelfde tone of voice te gebruiken
 • dat ik in elke blog mooie afbeeldingen plaats die een bepaald gevoel opwekken (bijvoorbeeld luxe, behaaglijkheid, you-time en vrouwelijkheid)
 • dat ik zo min mogelijk spelfouten maak
 • dat ik altijd tussenkoppen en indien nodig lijstjes gebruik. Ik eindig mijn blogs ook altijd met een groet, mijn logo en een overzicht van mijn social media kanalen. Zo hou ik het herkenbaar, helder en overzichtelijk voor de lezer.

 

HAPPY BLOGGING!

Welke tip
spreekt
jou het
meeste aan?

Liefs, Amina

I'm Feeling Good logo

FacebookBloglovin’InstagramPinterestTwitterYoutube

 

Ga naar:

 

 

 

 

 

Dit artikel is in samenwerking met
Fairlingo en is een advertorial.
Hierdoor blijft deze blog actief en werkend.
Bedankt voor je support!
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Delen:

14 Reacties

 1. 21 december 2017 / 15:28

  Je hebt inderdaad een hele fijne tone of voice die heel erg prettig te lezen is.

  • Amina
   Auteur
   23 december 2017 / 20:34

   Ahhh Anne-Marie, dank je wel lieverd! En jij ook, maar dat wist je al! ;-) xxx

 2. 21 december 2017 / 18:48

  Wat een fijne tips Amina! En als ik dit zo lees ben ik nog zo slecht niet bezig, haha:).

  • Amina
   Auteur
   23 december 2017 / 20:40

   Dank je wel Fleur! Graag gedaan! xxx

 3. 29 december 2017 / 22:12

  Dat zijn zeker sterke punten! Handig artikel heb je geschreven.

  • Amina
   Auteur
   31 december 2017 / 00:05

   Dank je wel Gea! Vind ik een supermooi compliment! :-) xxx

 4. 2 januari 2018 / 22:24

  Wat een fijne tips! Ik hoop ook dat ik een eigen schrijfstijl heb op mijn blog, maar dat is toch altijd lastig om over jezelf te bepalen ..
  Als ik jouw artikelen lees, “hoor” ik ze altijd alsof je echt tegen me praat , al heb ik natuurlijk geen idee hoe jouw stem in het echt klinkt haha.
  Zou best grappig zijn als je echt een hele andere stem hebt dan je in mijn hoofd hebt ;-)

  • Amina
   Auteur
   3 januari 2018 / 15:18

   Ja, dat heb jij zeker! Je schrijft ook heel authentiek vind ik…fijn om te lezen. Ook schrijf je niet van die ellenlange blogs (zoals ik :-/) en dat is ook heel prettig.
   Ahhh, wat een mooi compliment zeg Ivon! Vind ik echt zo gaaf om te horen! Maar dat kan nog wel eens tegenvallen in het echt hoor, ik spreek met een nogal aanwezig Rotterdams accent hahaha! :-D

   • 3 januari 2018 / 21:08

    hahaha oke dan moet ik mijn verzonnen Amina-stem even op een Rotterdamse accent gaan aanpassen ;-)

 5. 21 juni 2018 / 09:08

  hoi, ik zou het leuk vinden als je mijn blog even zou willen bekijken en me eventueel een paar tips kan geven? Ik ben pas begonnen, een maandje geleden.

  • Amina
   Auteur
   21 juni 2018 / 13:59

   Hi Sonja! Wat een leuke blog heb je! Zo op het eerste gezicht ziet het er goed uit. Om echt alle punten te checken op je website en je artikelen zal ik er dieper in moeten duiken. Als je daar interesse in hebt, kun je me een mailtje sturen op info@imfeelinggood.nl en dan kan ik er een opdracht van maken. Liefs!

 6. 2 mei 2020 / 15:39

  Spelfouten lees ik vaak overheen, ik heb dat alleen door als ik mij echt concentreer, maar taal is ook niet mijn sterkste punt. Vind inderdaad de toon wel heel belangrijk, soms lijkt iemand met schrijven zo onaardig dan stop ik al..

 7. 23 juni 2022 / 21:37

  Dag Amina,

  Handige tips! Ik vind vooral tone of voice heel belangrijk bij het schrijven van blogs. Ik denk dat het belangrijk is dat je weet hoe je het publiek aanspreekt en op welke manier. Dankjewel voor het delen.

  Groetjes,
  Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *