Zo creëer jij ook de mooiste productfotografie

Boek een shoot en ontvang mooie sfeerfoto's collage beige aesthetic filter

Mooie productfotografie is super belangrijk, zeker als je een webshop hebt en jouw producten wil verkopen. Iedereen kent die productfoto’s wel met een sneeuw witte achtergrond. Heel mooi, maar ze vertellen je klanten geen verhaal. In mijn eigen webshop gebruik ik die witte achtergronden ook, maar op mijn social media kanalen niet, want ik kan daar geen verhaal mee vertellen. Ze niet overtuigen om een product bij mij te kopen, zoals dat wel kan met lifestyle producfotografie. Als je je producten ‘shoot’ in een lifestyle setting, wordt het meer herkenbaar voor mensen en kunnen ze zich er meer mee identificeren. Maar hoe doe je dat nou en wat heb je er precies voor nodig?

Mooie productfotografie

In deze blog laat ik je zien wat je nodig hebt om mooie en professionele lifestyle productfotografie te creëren in plaats van die foto’s met een witte achtergrond. Het geeft een meer natuurlijker beeld en werkt overtuigender. Hieronder volgen tips om je hierbij te helpen:

1. Planning

Goede productfotografie lukt het beste als je alles van te voren goed uitgestippeld hebt. Hoe ga je het fotograferen? Hoe hebben anderen bijvoorbeeld een soortgelijk product gefotografeerd? Welke items heb ik nodig rondom het product om de foto te complementeren? Ik kijk hiervoor altijd heel graag op Pinterest. Deze tool inspireert en motiveert mij altijd enorm om aan de slag te gaan en de mooiste en beste plaatjes te schieten. Ik doe het nooit precies na, maar gebruik uit de foto’s wat ik mooi vind. Ik maak een digitaal moodboard. Van foto’s die mij laten zien hoe ik het mooi aan kan pakken. Zorg ook dat je weet welk licht in welk jaargetijde het allermooiste is en wanneer je dus paraat moet staan om te shooten. Ik shoot mijn productfotografie altijd binnen, dus dan is het extra opletten geblazen omdat het daar natuurlijk sneller donkerder wordt dan buiten, zeker in de winter. Daarover hieronder meer.

2. Gebruik daglicht

Natuurlijk licht is echt het allermooiste voor lifestyle productfotografie. Maar niet elk daglicht. Ik leg hieronder uit waarom:

Welk licht in de zomer?

Daglicht is heel mooi voor lifestyle productfotografie, maar in de zomer is dat zonlicht vaak veel te fel. Direct zonlicht op je producten laten schijnen is niet mooi en kan voor schaduwen zorgen. Sommige schaduwfotografie is weer heel mooi en gewenst om een sfeer neer te zetten, als de schaduw van een plant bijvoorbeeld op de achtergrond verschijnt. Maar direct schaduwen naast je producten wordt niet mooi. Ik vind het licht in de zomer vaak het mooist tegen 16u of 17u ’s middags. Als je het niet erg vindt dat de producten wat donkerder uitkomen, kun je ze ook buiten fotograferen tijdens het zogenaamde golden hour. Dat is 1 uur voor zonsondergang. Er zijn dan geen harde schaduwen meer en de producten krijgen een mooie gouden gloed. Ik fotografeer zelf thuis altijd bij het grote keukenraam waar het daglicht goed naar binnen valt.

Welk licht in de winter?

Het vervelende van de winter is dat je dan juist heel weinig daglicht hebt om te shooten. En dat is met blogsamenwerkingen die mooie fotografie verwachten of opdrachten erg vervelend. In de winter kun je daarom het beste ’s morgens voor 12u binnen fotograferen. In de vroege ochtend, rond 9u en 10u, is het licht heel mooi zacht en helder. Zeker als er een waterig zonnetje bij staat. De winterzon zal bijna niet tegenwerken omdat die zwak is. In de middag is het vaak niks. Het wordt dan al snel somber. Een van mijn mooiste foto’s (vind ik zelf) heb ik op een winterochtend gemaakt bij het keukenraam. Met sneeuw! Ik fotografeer zelf thuis altijd bij het grote keukenraam waar het daglicht goed naar binnen valt.

3. Benodigdheden voor mooie productfotografie

Dit zijn alle hard- en software die ik gebruik voor mooie productfotografie:

Hardware

Een laptop

Ik heb nu nog een mooie laptop van Asus waar ik al mijn fotografie voor opdrachten en blogs op bewaar. Maar als ik nog meer opdrachten krijg, wil ik het professioneler aanpakken en zal ik een goede workstation nodig hebben met meer geheugen. Het bedrijf Ik Ben Stil heeft bijvoorbeeld een mooie workstation waarin ik geïnteresseerd ben, de Ikbenstil Workstation IMC – Z690 – i7 12700 – 12 Cores – 20 Threads – DDR4, met Asus Mobo. Dat betekent dat het een Asus Prime moederbord heeft. En ik hou van Asus! Het allerliefste zou ik een stille pc willen, dat is een pc zonder fan (ventilator) en daardoor muisstil! Dit merk is in ieder geval een uitkomst voor ondernemers en particulieren die een goede samengestelde computer nodig hebben. Hoef je dat ook niet meer zelf uit te zoeken!

Een goede camera

Ik fotografeer met een professionele Nikon D5200 camera met de 50 mm lens of de 18-55 mm lens. Er zijn allang nieuwere modellen, maar deze maakt echt nog prachtige en scherpe foto’s.

Statief

Tegen het bewegen. Met een statief maak ik consistent de scherpste foto’s. Het bespaart je een hoop tijd. Ook is mijn camera erg zwaar, dus een statief is gewoon superhandig. Ik kan ‘m daar gewoon stevig op bevestigen.

Mobiele telefoon

Met mijn mobiele OnePlus Android telefoon kan ik on the go mijn foto’s bewerken.

Software

Foto bewerkingsprogramma

Daarvoor heb ik een abonnement van Adobe. Ik heb de Adobe Lightroom app op mijn mobiele telefoon. Ik crop hierin de foto’s (bijsnijden) en gebruik vervolgens een wit/beige preset filter waar ik al mijn foto’s mee bewerk. Zie de foto’s hieronder. Daarmee komen de producten echt tot leven en kun je een fijne, warme, minimalistische en ‘aesthetic’ sfeer neerzetten.

Veilige verzend tool

Daar gebruik ik Dropbox voor. Dat is een online tool waar ik mijn projecten en foto bestanden op een veilige manier mee kan versturen naar de klant.

Fotoshoot tips

Nog een paar fotoshoot tips:

– Zorg voor een mooie styling die de sfeer van het product goed weergeven. Dit kun je doen met styling items, een mooie en passende achtergrond, licht, de manier hoe je het product neerzet of neerlegt en de sfeer van de foto. Dit zorgt er allemaal voor dat het één mooi geheel wordt
– Zorg ook dat je de producten uit de verpakking fotografeert. Dit heb ik voor de samenwerking met Yoghurt Barn ook gedaan bijvoorbeeld. De oats deed ik in schaaltjes en garneerde ik met diverse toppings
– Als je achtergrond glanst (bij bij was dat het geval met het schaaltje hieronder), fotografeer dan vanuit een andere hoek totdat de glans niet meer storend is. Wacht in de zomer totdat het laat in de middag is en de glans verdwijnt
– Als je je eigen hand in de foto gebruikt, zorg er dan voor dat die er goed verzorgd uitziet. Een verzorgde hand, een mooie minimalistische ring en/of een mooi lakje dragen, zijn vaak al voldoende
– Wanneer de informatie van de opdrachtgever er mooi uitziet, kun je dat ook gebruiken op de foto voor de styling
– Zorg dat het product mooi in het midden van je scherm ligt/staat of snij later zo nodig de foto bij
– Laat de mooie eigenschappen van een product goed zien
– Creëer een emotie. Zorg dat het product eraf spat. Als je dit moeilijk vindt, vraag dan aan anderen wat ze van de foto vinden, voordat je ‘m gebruikt.

Productfotografie voor

Producten stylen voor Yoghurt Barn en mijn eigen webshop

Productfotografie voor en na

Foto’s voor: bijgesneden, maar nog niet bewerkt  – Foto’s na: bewerkt met een preset filter en het uiteindelijke resultaat

Zo creëer jij ook de mooiste productfotografie

Ik hoop dat ik je met dit blog heb kunnen inspireren om ook mooie productfotografie te creëren. Het is een proces dat je je niet 1-2-3 snel eigen kunt maken. Wees dan ook niet te streng als het in het begin niet meteen lukt. En zelfs na jaren heb ik nog genoeg te leren. Maar ik vind het echt heerlijk om te doen. Mijn volgende samenwerkingen zijn review blogs maken waarbij ik voor merken schoonmaakmiddelen en een boek moet fotograferen. Ik ben er heel dankbaar voor dat ik van mijn hobby mijn werk heb mogen maken!

Meer informatie:

Feel Good Photography

 

Fotografeer jij ook graag?

Alle foto’s in deze blog zijn door mij gemaakt en
mogen zonder mijn toestemming niet
verspreid, gekopieerd of gebruikt worden.

Delen:

15 Reacties

 1. Linda schrijft 't op
  17 februari 2022 / 16:17

  Het daglicht is zeer belangrijk als je een product mooi op de foto wilt zetten.

 2. 23 februari 2022 / 06:59

  Dit zijn fijne tips zeg. Ik maak zelf foto’s met mijn Huawei…Tsja, het is beter dan niks denk ik, en een echte camera is denk ook nog niet zo aan mij besteed omdat ik niet echt weet wat ik doe. Maar jouw foto’s zijn prachtig.

 3. 23 februari 2022 / 07:25

  Wat een inspirer en de blog ! Ik heb op dit vlak nog heel veel te leren. Alvast bedankt voor de tips!

 4. Claire
  23 februari 2022 / 09:28

  Wat een fijne tips en mooie foto’s! Daglicht is voor mij absoluut het allerbelangrijkste bij het malen van mooie foto’s

 5. 24 februari 2022 / 20:04

  Wat een handige tips. Hier heb ik zeker wat aan! Ben mezelf nog volop aan het ontwikkelen in product fotografie en flatlay

 6. Elena
  24 februari 2022 / 21:55

  Wat een leuk artikel, handige tips ook. Je foto’s zijn mooi geworden. Je ziet wel echt een goed verschil na jet bewerken ervan

 7. 25 februari 2022 / 09:15

  Ik maak alleen maar foto’s met mijn telefoon. Ik heb wel een Canon camera, maar ik weet totaal niet wat ik doe met dat ding haha. Fotograferen is aan mij dus niet besteed.

 8. 27 februari 2022 / 14:03

  Fijne tips geef je. De nabewerking van foto’s vind ik altijd een onmisbaar onderdeel. Ik gebruik ook Lightroom voor de nabewerking van mijn foto’s.

 9. 28 februari 2022 / 11:41

  Wat een handige tips Amina en fijn ook met de voor- en na foto’s. Ik gebruik eigenlijk alleen het bewerkingsprogramma van de iPhone zelf en ik merk dat ik van spiegelreflexcamera en zelfs van de G7X Mark II ben overgestapt op mijn iPhone 12 Max Pro. Deze maakt gewoon mooiere foto’s (wel op de portretstand vaak) en het bewerken is ook redelijk eenvoudig. Toch vind ik het goed om te lezen wat jouw tips and tricks zijn want ik denk zeker dat ik nog wel het een en ander kan verbeteren in mijn werkwijze. Dank!

 10. 1 maart 2022 / 17:04

  wat een leuk en handig artikel. Krijg gelijk zin om product foto’s te maken van mijn make up

 11. 2 maart 2022 / 08:20

  Wat een goede tips. Ik heb ook Nikon. Helaas is zijn licht defect ineens. Hij maakte goede foto’s. Ik heb ook een iPhone daarmee maak ik foto’s!

 12. Caroline
  4 maart 2022 / 12:07

  Ja ik fotografeer heel graag en vind het superleuk om iets vast te leggen op ”de digitale plaat”.

 13. 10 maart 2022 / 09:38

  Je geeft goede tips, vooral het licht is altijd belangrijk. Als ik ineens foto’s ga maken dan is het vaak een slechte lichtinval.

 14. Mandy
  15 maart 2022 / 15:20

  Ik fotografeer ook graag met mijn iphone! Product fotografie ben ik echt heel slecht in.. ik heb daar vaak 0.0 inspiratie voor haha!

 15. Cynthia
  25 maart 2022 / 16:20

  Wat een interessante blog. Die Adobe app ga ik eens bekijken. Je maakt mooie foto’s. Dankjewel voor deze interessante en uitgebreide blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *