Kan dat nog wel, een papieren boek lezen?

Kan dat nog wel, een papieren boek lezen

Ik ben op dit moment bezig in het boek Het huis aan de Herengracht van Jessie Burton. Het langverwachte vervolg op de wereldwijde bestseller Het huis aan de Gouden Bocht. In oktober zal ik daar een review over plaatsen. Ik kan al wel vertellen dat het een hele mooie historische roman is. Lezen doe ik erg graag, maar ik maak er te weinig tijd voor. Maar als ik lees, dan wel uit een ‘echt’ boek. Je ziet alleen steeds vaker dat mensen digitaal gaan. Een boek van een e-reader aflezen. Verdwijnen echte boeken dan uiteindelijk? En kan dat eigenlijk nog wel, een papieren boek lezen?

Waarom ik graag in een ‘echt’ boek lees

Elk boek dat ik lees, koop ik negen van de tien keer zelf. De rest krijg ik thuis gestuurd voor recensies. Ik heb er wel over nagedacht hoor om een mooie Kobo of Kindle te kopen.

Maar voor mij is dat ’t toch niet…nee. Maar waarom dan niet? Waarom wil ik graag in een ‘echt’ boek lezen? Mijn redenen zijn:

 • een boek lezen met een glas witte zoete witte wijn of koffie is gewoon me-time. Of een boek in bad als we op vakantie zijn…jaaaa, heerlijk!
 • het geknisper van bladzijden omslaan vind ik fijn
 • ik koop vaak ook boeken omdat ik een kaft heel mooi vind. Ja, dat klinkt misschien gek, maar ook een boek kopen vanwege de kaft is een (dure) hobby van mij
 • Mooie boeken in de kast hebben staan, loooooove
 • het kunnen vasthouden van een boek draagt voor mij heel erg bij aan de boekbeleving. Soms herken ik het stuk in het boek dat op de kaft slaat. Dan kijk ik meteen naar de kaft. Dat moment zal veel minder ‘voelen’ met een e-reader
 • ik vind het fijn om altijd een mooi boek in mijn tas te hebben liggen. Dat ik altijd kan pakken wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld als ik moet wachten
 • een boekenserie dat bij elkaar hoort met bij elkaar horende mooie kaften, I love it
 • ik werk ook graag met boeken. Voor mijn Instagram- en blogfotografie. Ze zijn heel Instagrammable!
 • dat gevoel dat je hebt als je de laatste bladzijde leest en daarna het boek dichtklapt. Goud!

Wetenschappelijke voordelen van een papieren boek lezen

In 2019 schreef Roeline Bos voor Quest ook een artikel over dit onderwerp. Ze citeerde daarin onderwijspsycholoog Paul Kirschner van de Open Universiteit. Een voorstander van het van papier aflezen. De voordelen die hij opnoemt in het artikel en in zijn eigen blogs:

 1. we onthouden en begrijpen informatie beter uit een boek van papier
 2. we verwerken het verhaal dieper uit een ‘echt’ boek
 3. digitale schermen lijken een soort tunnelvisie te creëren, waardoor de lezer zich alleen op de informatie concentreert die op dat moment bekeken wordt en niet op de bredere context waar de informatie in past.

Beter voor de ogen

Maar die drie redenen, is dat het dan? Nee. Er zijn volgens How Life Unfolds nóg meer wetenschappelijke onderzoeksresultaten geweest waaruit bleek dat lezen uit een papieren boek beter is:

 • kinderen werden er betere lezers door.
  Kinderen die door hun ouders op digitale wijze werden voorgelezen, snapten minder van het verhaal
 • van papier aflezen blijkt beter voor de ogen.
  We zijn al erg veel digitaal bezig op een dag. Dan is het fijn als je je ogen even rust kunt geven met een echt boek
 • mensen die digitaal lezen raken sneller afgeleid
 • je slaapt beter nadat je uit een papieren boek hebt gelezen blijkt uit talloze studies. Het blauwe schermlicht van een digitaal apparaat is echt niet goed voordat je gaat slapen. Er is dan te veel oog- en hersenactiviteit. Met het lezen uit een boek zak je vaak (sneller) weg in een rustige slaap
 • ze versterken het leesplezier dat je ervaart.

Hardcover The House of Mirth

Op de foto zie je het boek dat ik pas uit heb gelezen, The House of Mirth. Van Edith Warton. Het is een Engelse versie, want ik vind het soms fijn om in het Engels te lezen. Ik hou heel erg van die taal. En wat ik niet snap zoek ik op. Hier even kort waar het over gaat:

In The House of Mirth, Edith Wharton gives us a witty and piercingly insightful dark satire about the privileged society of early twentieth-century New York. It a world that inspired the lavish costume drama The Gilded Age, written by Julian Fellowes, the creator of Downton Abbey. Part of the Macmillan Collector’s Library; a series of stunning, clothbound, pocket sized classics with gold foiled edges and ribbon markers. These beautiful books make perfect gifts or a treat for any book lover.

Het is echt een prachtig boekje, een prachtig geschreven verhaal, mét goudfolie aan de paginaranden. Zo mooi!

Als het boek je aanspreekt, heb ik hier het linkje voor je waar ik ‘m ook besteld heb:

The House of Mirth, hardcover en dan wel voor de optie hardcover kiezen. Anders krijg je de verkeerde. Hij kost € 14,99 en op de kaft staan een vrouw en een man die over het water uitkijken.

Ik zal begin 2023 een review over dit boek te schrijven.

Kan dat nog wel, een papieren boek lezen?

Het antwoord hierop is dus JA! Tuurlijk kan dat nog wel! Maar als jij lekker digitaal vanaf een e-reader wil lezen, moet je dat natuurlijk gewoon doen. Doe vooral wat jij fijn vindt. Voor mij kan er niets tegenop het lezen uit een echt papieren exemplaar. Ook denk ik niet dat het fysieke boek ooit zal verdwijnen. Er zijn te veel bookstagrammers alleen al die dan heel hard gaan gillen, hahaha!

Fijne herfst en heel veel leesplezier (uit een echt boek)!

 

 

Hou jij ook van papieren boeken?

 

 

Edith Wharton

 

 

Delen:

5 Reacties

 1. 1 november 2022 / 09:17

  Ja absoluut en ik vind ze ook fijner dan mijn ereader. Maar tegelijkertijd merk ik dat ik ondanks mijn voorkeur voor papieren boeken steeds vaker ebooks lees! Simpelweg omdat ze makkelijker beschikbaar zijn. Heel wonderlijk.

 2. Linda schrijft ' t op
  1 november 2022 / 18:22

  Ik lees graag thrillers maar ook ik maak er te weinig tijd voor vrij.

 3. 2 november 2022 / 11:15

  Ja, maar ik lees op twee manieren. Overdag lees ik vaak (nou ja, dat probeer ik in ieder geval tussen de drukke bedrijven door) esoterische boeken te lezen. Maar in de avond voor het slapen gaan lees ik in mijn Kobo e-reader. Ik heb een speciale (dus dure) genomen met ‘goed’ licht, dat dus niet slecht voor je ogen is of de slaap tegenhoudt. Ik vind het juist slechter om met lamplicht te lezen plus het is irritant voor mijn partner. Op deze manier heeft hij er niet zoveel last van.
  Daarentegen vind ik fysieke boeken heel fijn, ook als je even iets terug wilt zoeken of lezen. Dus eigenlijk geniet ik van allebei 😁

 4. 3 november 2022 / 20:06

  Thuis lees ik altijd papieren boeken, maar als ik een dagje met de trein weg ga of op vakantie, dan kies ik mijn ereader, omdat dit qua gewicht veel lichter is en minder ruimte inneemt

 5. Kijkje in huis en tuin
  25 januari 2023 / 19:55

  Ik koop ook al mijn boeken zelf, mijn voorkeur gaat nog altijd uit naar papieren boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *