Wonen | Een compleet nieuw interieur? Zo doe je dat in 10 stappen

Wonen Je interieur compleet veranderen of een nieuw huis inrichten - hoe pak je dat aan

Afgelopen zomer hebben wij een nieuwe keuken laten plaatsen. Het is niet de grootste keuken die er bestaat, maar ik kan je vertellen: het was een groot project. Nieuw keukenblok, nieuwe vloer, nieuwe koelkast en een andere kleur verf op de muur. Het moest allemaal frisser en moderner. Dit project was voor mij dan ook inspiratie voor dit artikel; hoe creëer je een compleet nieuw interieur? Hoe pak je dat aan? Waar moet je beginnen? In dit artikel zal ik tips & tricks geven hoe je een verouderd interieur of een compleet leeg huis kunt aanpakken en veranderen tot iets moois. Een compleet nieuw interieur? Zo doe je dat in 10 stappen!

Een compleet nieuw interieur in 10 stappen

Geen stress! Met deze 10 stappen heb je over een tijdje een compleet nieuw en prachtig interieur:

Stap 1. Plannen maken

Ken je dat? Je zit in de auto en bedenkt ineens: “Het moet allemaal anders!” En dat je dan diezelfde middag nog op een woonboulevard rondloopt om alvast woondecoratie te shoppen. “Want het wordt zó leuk!” Nee. Niet doen. Je hebt geen maten bij je, je weet helemaal niet hoe je het precies ingericht wilt hebben en over kleuren, materialen en welke verf is nog niet eens nagedacht. De eerste stap moet daarom altijd zijn: pak iets te drinken, ga zitten en maak plannen. Bepaal bijvoorbeeld eerst je woonstijl en met welke ruimte je wil beginnen. Hou deze stap globaal. Er hoeft nog niks in steen te worden gebeiteld. Maar begin wel op tijd, want woonprojecten kosten vaak heel veel tijd en ik kan je uit ervaring vertellen: er gaat altijd iets niet volgens planning.

Stap 2. Ruimte voor ruimte aanpakken

Pak maar één ruimte per keer aan als het je allemaal overweldigt en werk in fases. Anders wordt het één grote chaos kan ik je uit ervaring vertellen. Bepaal welke kamers het belangrijkste voor je zijn. Bijvoorbeeld de slaapkamer en de woonkamer. Kies max. drie kamers uit waar je je de komende tijd op wil focussen en die je in wil richten. Dan kies je uit die drie de kamer uit waar je mee wil beginnen. Pak die als eerste aan. Je hoeft echt niet alles in één keer af te hebben. Vaak kunnen alleen mensen met veel geld dat doen. Dus geen zorgen, bijna niemand heeft het in één keer voor elkaar.

Stap 3. Plattegrond maken met een overzicht en het grootste object als startpunt

Ok, als het goed is heb je nu dus de kamer voor ogen waar je mee wil beginnen. In een kamer is vaak het grootste object ook het duurste. Als we bijvoorbeeld de keuken pakken, is het keukenblok het duurste. Begin daarom op je plattegrond met het tekenen van dat object en ga van daaruit verder werken. Dus keukenblok, keukenkastjes, koelkast, eventuele stoelen aan het keukenblok etc. Begin je met de woonkamer, kies dan eerst de bank en de kast(en). Voor de slaapkamer is het bed het belangrijkste.

Maak van de ruimte een makkelijke tekening van bovenaf.

Geef op de plattegrond ook duidelijk weer waar je precies het licht wil hebben. Je hebt ook digitale programma’s waar je in 3D een overzicht kunt maken van de ruimten en hoe je die wil gaan indelen.

Pro tip: bezuinig nooit op het belangrijkste item in de ruimte. Koop dus altijd een goed bankstel, een goed keukenblok en kastjes, een goed bed. Het is echt geld weggooien als je iedere 3 jaar weer opnieuw grote objecten moet kopen. Bezuinig er niet op en bespaar dan eventueel op alle woondecoratie eromheen. Bij de Action, Leen Bakker of Kwantum heb je hele leuke en voordelige woondecoratie.

Stap 4. Maak een digitaal en fysiek moodboard per ruimte

Ok, de grote lijnen weet je nu. Tijd om het echt in kleur voor je te gaan zien. Dat doe je door middel van moodboards. Je hebt 2 soorten: digitaal en papier. Ik raad je aan om beiden te maken.

 • Eerst zoek je digitaal naar foto’s die aansluiten bij wat je graag wil in de ruimte. Die je heel erg aanspreken. Dat kan het beste met de Pinterest app. Je maakt dan digitale borden, zoals “Keuken renovatie”. Alles wat je aanspreekt met betrekking tot je nieuwe keuken, bewaar je op dat bord.
 • Daarna adviseer ik je een papieren moodboard te maken. Hier zie je hoe ik dat gedaan heb:

Wonen | Ik deed de #Interiorboostcamp cursus van Interior Junkie

Pak een paar (woon)magazines erbij en ga lekker scheuren en plakken. Gebruik ook materialen. Bijvoorbeeld een droogbloem die de juiste kleur heeft. Of een stukje stof die de structuur heeft van de woondecoratie die je wilt.

Stap 5. Projectmatig werken met post-its

Ik vind dit het beste startpunt om te gaan werken met post-its. Maar je kunt het ook al bij stap 2 inzetten als je dat prettiger vindt. Projectmatig per ruimte werken met post-its geeft overzicht en creëert duidelijkheid voor iedereen. Elke stap en sub stappen zet je op een post-it. Voor onze nieuwe keuken had ik alle to-do’s op post-its geschreven en die op de keukendeur geplakt. Met een hokje ervoor zodat je ook kan afvinken. Zo ziet het er dan uit:

Compleet nieuw interieur

Wanneer een post-it helemaal afgevinkt was, haalde ik ‘m weg. Je kunt ze ook op een papieren schema plakken, onder de kolom waar ‘ie bij hoort:

To do | Mee bezig | Klaar

Visualiseren en structureren van een project is altijd een goed idee. Alles uit je hoofd bedenken en organiseren is niet te doen wanneer je afhankelijk bent van bouwers en externe bedrijven.

Stap 6. Kleuren bepalen, de vloer uitkiezen en stalen scoren

Stap 5 en 6 lopen een beetje door elkaar heen. Want je hebt nu goed in je hoofd hoe je het wil hebben. Dus kun je kleuren gaan bepalen, de vloer uitkiezen en stalen scoren. Die stalen kun je op je papieren moodboard leggen uit stap 4. En onthoud: dit hoeven echt niet alleen maar verfstalen te zijn. Vloerstalen of gordijnstalen zou ik er ook zeker bij leggen!

Kleuren bepalen, de vloer uitkiezen en stalen scorenKleuren bepalen, de vloer uitkiezen en stalen scoren

Stap 7. Verf is je beste vriend

Een snelle manier om een ruimte te transformeren is door verf te gebruiken. Kies de kleur die je graag wil en wees ook niet bang voor donkere kleuren.

Kleurenwaaier
Zelf werk ik graag met de kleurenwaaier en verfstalen van Verf van Niveau. Een kleurenwaaier laat je zien welke kleurentinten het merk heeft. Je hebt dan alles mooi bij elkaar. Een kleurenwaaier is ook heel handig om te gebruiken bij stap 10. Als je je favoriete verfkleur gevonden hebt, kun je woondecoratie uitzoeken in de kleuren die ervoor en erachter zitten. Je zit dan in de goede kleuren-range.

Papieren verfstalen
Papieren verfstalen zijn een must als je gaat schilderen. Je kunt ze uitkiezen bij een van de verkooppunten en mee naar huis nemen. Ze helpen je daar goed met tips en adviezen over de soort verf en de benodigdheden. Losse papieren verfstalen kun je dan thuis op de muur die je wil gaan schilderen plakken, met een plakbandje. Je kunt dan goed zien hoe het licht erop valt. Hoe ziet het er ’s morgens, ’s middags of ’s avonds uit? Verf kan anders uitpakken door lichtinval, dus kijk hier goed naar om teleurstellingen te voorkomen. Heb je je favoriete kleur gevonden? Ga dan weer naar de winkel toe en laat je verf mengen. Met mooie verf fris je de boel heel snel op.

Pro tip: geen zin in druppels verf en strepen achteraf? Er bestaat een schilder volgorde!

Verf is je beste vriend

Stap 8. Regelen, shoppen en vooruitdenken

Deze stap is pittig én leuk tegelijk. Het is tijd om alles wat je voor je ziet te shoppen en te regelen. Dus als je in de keuken eerst moet verven, focus je daar dan eerst op. Koop het in en ga aan de slag. Twijfel ook niet te lang over iets, want dat is zonde van je tijd. Het is nu tijd om knopen door te hakken. Denk ook een beetje vooruit. Dus als je weet dat je morgen gaat beginnen met verven en volgende week het keukenblok wordt geleverd, je rekening en tijd incalculeert voor het opruimen laten drogen van de verf.

Je interieur compleet veranderen of een nieuw huis inrichten

Stap 9. Communicatie & omgaan met stress

En dan is het zover: het project van de ruimte kan beginnen. Oeh la de la la la, wat spannend!

Besef wel: wat je in je hoofd hebt is helemaal helder voor jou. Nu kun je dat communiceren naar de klussers. Doe dat kort en bondig, want als het goed is heeft de aannemer al het een en ander verteld. Bied ze een kopje koffie aan (maak lekkere koffie voor ze, die van mij waren gek op cappuccino, hahahaha!) en vertel kort wat je graag zou willen. Communicatie is key. Schiet niet meteen in de stress als zij het anders hadden begrepen van de aannemer. In de bouw is het momenteel gigantisch druk en veel spullen zijn heel moeilijk leverbaar. De druk is hoog. Dus soms lopen dingen langs elkaar heen. Door er nu even kort over te praten, zit iedereen weer op één lijn. Scheelt achteraf een hoop gedoe!

En onthouden hè: word vriendjes met de bouwers, schilders en de vloerleggers. Bied lekkere koffie aan, wees aardig voor ze, maak tussendoor een gezellig praatje. Haal op warme dagen ijsjes voor ze. Die mensen werken keihard voor je en ik weet uit ervaring dat je met wat kleine extra’s veel gedaan krijgt bij ze. Als je bijvoorbeeld iets kleins aangepast wil hebben, doen ze het echt wel voor je als je aardig voor ze bent. Mits het allemaal lukt volgens planning en budget natuurlijk, maar er kan veel.

Pro tip: een ding is zeker, je gaat te maken krijgen met stress. Soms worden er fouten gemaakt, worden er verkeerde dingen geleverd of missen er onderdelen. Calculeer dat in en geef het op tijd aan als het teveel wordt, bijvoorbeeld aan je moeder of partner. Geef het even over aan iemand anders, maak een ommetje, ga ergens een kopje koffie drinken of slaap een nachtje bij die lieve vriendin. Een bouwproject betekent veel stress en dat is heel normaal. Er zijn constant vreemde mensen om je heen en er is vaak veel lawaai. Wees dus lief voor jezelf en neem er op tijd afstand van.

Stap 10. Neem de tijd voor de details

Nu het grootste werk gedaan is, kun je aan de belangrijke details van de ruimte beginnen. Eindelijk! Neem daar wel rustig de tijd voor. Zoals je ook niet alle kamers in één klap klaar hoeft te hebben, hoeft dat met de details, of te wel de woondecoratie, ook niet. Zorg eerst voor de noodzakelijke dingen. Als ik als voorbeeld bijvoorbeeld de keuken weer neem, kun je hier aan denken:

Eerst:

 • een koelkast
 • koffiezetapparaat
 • waterkoker
 • koffie, thee, suiker, zoetjes
 • prullenbak
 • noodzakelijk bestek en servies en
 • eventueel een oven en een wasmachine.

Daarna bijvoorbeeld:

 • muurdecoratie
 • coffee corner creëren/gezellig maken
 • accent kleuren plaatsen
 • accent lichten plaatsen
 • wandplank ophangen waar je
 • leuke plantjes in mooie potten opzet
 • leuke theedoos, mooie koffiepot, koffiecup-houder enz.

Wonen | Een compleet nieuw interieur? Zo doe je dat in 10 stappen

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen inspireren. Een compleet nieuw interieur realiseren is een hoop werk, maar het resultaat geeft wel een enorm goed gevoel. You did it! Al dat werk is niet voor niks geweest. Nu is het tijd om ervan te genieten.

 

 

Heb jij ook recent een groot woonproject
aangepakt? Hoe ging dat?

 

 

 

– Interieur foto’s: Toa Heftiba via Unsplash
– Foto’s met post its en Verf van Niveau
kleurenwaaier: Amina van I’m Feeling Good

Delen:

11 Reacties

  • Amina
   Auteur
   28 september 2022 / 21:38

   Ahwwww dank je wel voor je lieve reactie! 🤗

 1. 6 oktober 2022 / 08:07

  Ik ben onder de indruk van je grondige aanpak! Heel goed gedaan zeg. Die post its vind ik ook heel overzichtelijk!

  • Amina
   Auteur
   6 oktober 2022 / 13:09

   Ahhhhh, zo lief je reactie! Dank je wel! xxx

 2. 7 oktober 2022 / 06:53

  Goed stappenplan! Zelf bewaar ik vaak ook ideeën, kleuren etc op pinterest.

  • Amina
   Auteur
   7 oktober 2022 / 17:43

   Pinterest is zo’n fijne tool! Dank je wel voor je reactie <3

 3. Claire
  7 oktober 2022 / 16:08

  Wauw wat gaaf!! Wat doe je dat goed!! Wij zijn de afgelopen 11 jaar ruim 6x verhuist, dus voorlopig even geen grote projecten meer. Maar zodra daar verandering in komt, dan zoek ik je blog nog eens op.

 4. 10 oktober 2022 / 17:49

  Wat een handige tips. Ik ben voorlopig niet van plan om iets te veranderen, maar deze tips ga ik onthouden voor de toekomst

 5. 11 oktober 2022 / 14:46

  Handige tips! Ik zou onze slaapkamer graag willen veranderen/aanpakken en we willen graag een nieuwe bank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *