Hoe lang zijn beauty producten houdbaar?

Houdbaarheid make up

Natuurlijk weten we allemaal dat cosmetica en parfum maar beperkt houdbaar zijn. Maar weet je ook welke houdbaarheid precies geldt voor welk product? En waar dat staat? En hoe zit dat met skin care producten? Hoe lang is je product houdbaar als er niets op staat? En wat als je make up nog wel goed is, maar irriteert op je huid, of raar ruikt? Lees er alles over in dit artikel!

Hoe lang zijn beauty producten houdbaar?

Net als eten, heeft ook make up een houdbaarheidsdatum. Natuurlijk, cosmeticabedrijven hebben er ook baat bij om er een datum op te zetten. Dan koop je sneller weer wat nieuws. Dat is waar. Maar toch kun je niet oneindig gebruik blijven maken van make up.

Ik had werkelijk geen idee!

Om eerlijk te zijn had ik dus tot vandaag echt geen idee hoe lang beauty producten houdbaar zijn! Ik maak altijd een ruwe schatting met make up: “Oh ja, die blush poeder is nu wat valer van kleur en komt nu zo stroef mijn kwast op, die is wel klaar denk ik.” “Parfum? Dat kun je toch ruiken wanneer het niet meer goed is?” Om die reden ben ik nu dan ook in het dubieuze bezit van bijna 15 flesjes. En wachten we eigenlijk niet allemaal tot er een klontje komt in de crème voordat we het weggooien?

Waar kan ik de houdbaarheid vinden?

 

Houdbaarheidsdatum verpakking

Op bijna alle huidverzorgingsproducten staat een ‘open pot symbool’ dat aangeeft hoe lang je product na opening nog houdbaar is.  Zie deze foto van de houdbaarheid van mijn body crème na openen: het betekent dus dat het product na openen nog 12 maanden houdbaar is. Als je je heel precies aan deze datum wil houden heb ik een tip voor je: zet de datum van openen met stift op het potje.

Ik heb in dit artikel voor jullie verschillende van mijn beautyproducten op houdbaarheid gecheckt om jullie een indicatie te kunnen geven. Check echter zelf altijd de houdbaarheid op jouw producten. Houdbaarheid wordt bepaald door de individuele fabrikant en daarom kan de houdbaarheid op mijn pot Tao | Mei Dao van Rituals verschillen van jouw pot Vichy, Nivea of Shiseido :-)

Skincare producten

Gezichtscrème in potje: 12 maanden. Wat helpt tegen bacteriën is om bij gebruik van crèmes in een potje, een spateltje te gebruiken. Zodra een favoriet product in tube vorm verschijnt stap ik echter over omdat ik dat hygiënischer vind. En in een tube is het ook
langer houdbaar.
Gezichtscrème in tube: 24 maanden
Exfoliant (verwijdert dode huidcellen): 24 maanden
Facewash: 12 maanden
Douchegel: 12 maanden
Oog make up remover: 6 maanden
Doucheschuim: 12 maanden
Bodylotion: 12 maanden
Badolie: 12 maanden
Zonnebrand crème: let op! Op zonnebrand crèmes en zonnebrand melk staat vaak een datum, dat is niet voor niets. Een goede werking is echt heel belangrijk, dus gebruik alsjeblieft geen zonnebrand die al over tijd is.

Hoe lang is make up houdbaar

Mascara: 6 maanden (Ja echt! Maar een half jaar!)
Lipstick: 12 maanden
Lipgloss: 12 maanden
Oogschaduw:
12 maanden
Oogpotlood: 12-18 maanden
Eyeliner: 6 maanden
Foundation: 12 maanden
Concealer: 12 maanden
Blush: 24 maanden
Highlighting wand (voor highlight o.a. boven je jukbeenderen): 24 maanden.

Let ook op je make up kwasten! Maak die minstens 1 keer per maand schoon met water en zeep. Je hebt ook speciale kwastenreinigers. Laat ze na het wassen goed drogen! Zo goed als nieuw. Wanneer de haren steeds harder en stugger worden, is het tijd voor vervanging.

Nagellak

Nagellak is gemiddeld 30 maanden houdbaar.

Hoe lang zijn beauty producten houdbaar

Parfum

Parfum: let op de verandering in kleur bij parfum.
Je kunt parfum bij gebruik ongeveer 2 jaar gebruiken.
Ongeopend is parfum 3-5 jaar houdbaar.

Geen houdbaarheidsdatum

Soms staat er op een product geen houdbaarheidsdatum. Dit geldt voor producten die:

– zodanig verpakt zijn, dat zij niet geopend kunnen worden (zoals spuitbussen)

– bestemd zijn voor eenmalig gebruik (zoals een gezichtsmasker)

– zijn samengesteld op basis van alcohol

– dankzij hun samenstelling niet bederven.

Moet ik me hier strak aan houden? Hoe ik er nu over denk

Sowieso moet je helemaal niks natuurlijk. Ik heb inmiddels nu in 2022 wel door (dit blog schreef ik voor het eerst in 2015) dat cosmetica bedrijven er heel veel belang bij hebben om er een (te) korte houdbaarheidsdatum op te zetten. Op die manier kopen we sneller weer wat nieuws. Het gaat toch ook in de cosmetica wereld allemaal om de ching ching. Ik kan je wel vertellen dat ik me er bij make up en skincare producten niet heel strak aan hou. Bij nagellak en parfum wel, omdat die datum al vrij lang is.

Twijfel je over je beauty product? Gooi het dan weg!

Wanneer je twijfels hebt over je beauty producten/parfum omdat het raar ruikt, irriteert op je huid of van kleur/textuur veranderd is, kun je ze het beste weggooien. Gebruik daarvoor handschoenen. Producten zijn nu eenmaal niet eeuwig houdbaar. Deze handschoenen worden onder andere ook door schoonheidsspecialisten gebruikt en zo voorkom je nog meer irritaties en ongemakken.

 

 

Let jij altijd op de houdbaarheidsdatum
bij beauty producten?

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen via een samenwerking.
Foto Rituals potje door I’m Feeling Good.

Foto parfum fles door Laura Chouette via Unsplash.
Foto lipstick door Karly Jones via Unsplash.

 

Liefs, Amina

 

Logo I'm Feeling Good

Volg mij: FacebookBloglovin’InstagramPinterestTwitterYoutube

 

Ga naar:

Delen:

2 Reacties

  1. 8 augustus 2022 / 07:31

    Het is allemaal helemaal niet zo lang houdbaar zeg! Dat doet me denken aan bh’s. Die moet je ook veel vaker vervangen dan ik altijd denk en doe….

  2. 10 augustus 2022 / 15:58

    Mijn mascara wissel ik om de drie maanden. Met de rest van mijn make up, en dan vooral de poeder producten, ben ik wat soepeler mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *