Tips tegen een koud huis: nooit meer bibberen!

Tips tegen een koud huis: nooit meer bibberen!

Vroeger had ik een paar vriendinnen die in een koud huis woonden. Als ik daar dan bleef slapen, werd ik ’s nachts soms wakker van de kou. Vreselijk! Een groot en koud huis is soms lastig stoken, maar er zijn een paar tips die altijd werken. Hier vind je tips tegen een koud huis en hoef je dus nooit meer te bibberen!

Tips tegen een koud huis: nooit meer bibberen!

Leven in een koud huis is niet alleen oncomfortabel en ongezellig, het is ook nog eens schadelijk voor je gezondheid. Zeker als je wat ouder bent. Onderstaande tips zijn vrij makkelijk en snel te realiseren:

1. Tips tegen een koud huis: het begint altijd met warmte-isolatie

De allerbeste tip die ik je kan geven is om de boel goed te isoleren. Als je enkel glas hebt, is dat waarschijnlijk dé reden van al je ellende. Dubbel glas is enorm belangrijk om het binnen behaaglijk te krijgen in de herfst en de winter.

Maar wat is dubbel glas nou precies? Dubbel glas zijn twee glasbladen met ruimte ertussen. De ruimte tussen de glasplaten is isolerend. Dankzij de lucht (of edelgas) die in die ruimte zit, heeft dubbel glas een warmte-isolerende werking. Je zou je bijvoorbeeld kunnen oriënteren bij GlasGigant. Ik noem dit merk omdat we in een lastige tijd zitten met Corona en je daar gewoon online kunt bestellen. Hoe geweldig is dat? En daarbij komt dat dubbel glas van GlasGigant een leuk prijsje heeft! Het hoeft tegenwoordig echt allemaal niet meer zo duur te zijn.

2. Ontlucht je radiatoren

Ja, een vervelend klusje en er komt ook vaak een naar luchtje bij vrij. Maar het helpt wel tegen een koud huis. Want radiatoren worden dan sneller en beter warm. En het bespaart op termijn ook nog eens energie.

3. Hang dikke en zware gordijnen op

Hoe dikker hoe beter! Velvet gordijnen zijn heel mooi in de winter. En je hebt ze in allerlei herfstige tinten.

4. Houd deuren dicht

Ik vind het heel ongezellig als alle deuren in huis dicht zijn. Maar als ik overdag thuis ben, zit ik eigenlijk alleen maar in de woonkamer. Houd dus de deuren dicht van kamers die je niet gebruikt en maak het in de kamer waar jij bent éxtra gezellig!

Heb je trouwens net als ik een kat die gezellig door het huis wil wandelen? Wij hebben haar eet- en drinkbakje plus favoriete mandje in de woonkamer gezet en als ze de gang op wil miauwt ze. We kunnen hier de deuren dus goed dichthouden. Het is even trainen, but it works!

5. Steek veel kaarsjes aan

Een eeuwenoude tip die heel goed werkt: lekker veel kaarsjes aansteken. Ik vind het zelf heel fijn om er niet al te veel naar om te hoeven kijken en ik heb een kat rondlopen. Dan zijn lantaartjes een hele leuke en veilige optie in plaats van kaarsen in kandelaars. En ze staan ook nog eens gezellig. Aan de bovenkant geven ze ook veel warmte af en met een lantaarntje of drie, verwarm je een middelgrote ruimte goed.

6. Leg kleden neer op koude vloeren

Een koude vloer kan voor 10% (!) minder warmte zorgen in huis. Investeren in warme kleden op de vloer maakt het niet alleen warmer, maar ook gezelliger thuis.

Tips tegen een koud huis: nooit meer bibberen!

Ik hoop dat ik je met deze blog heb kunnen inspireren om een koud huis weer behaaglijk te krijgen. Met deze tips overleef je de herfst en de winter vast wel!

 

 

Heb jij nog een goede tip?

 

 

Photo by Amy Vosters on Unsplash.
Dit artikel is een samenwerking.

Delen:

3 Reacties

  1. 1 oktober 2020 / 19:22

    Leuke tips! Vooral tapijtjes en kleden vind ik een leuk idee, direct aangenaam voor de voetjes!

  2. 12 oktober 2020 / 12:53

    Goede tips! Wij hebben in het hele huis vloerverwarming en dit wordt onze eerste herfst-/winterperiode in het huis dus ik ben benieuwd hoe het gaat zijn! hihi

  3. 14 oktober 2020 / 07:10

    Alle tips passen wij eigenlijk al toe, ik ben dan ook een echte koukleum! Wij hebben geen gewone CV maar luchtverwarming in huis en het voordeel daarvan is dat je zodra je die aanzet het heel snel warm wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *