Eerste huis kopen? 10 dingen waar je op moet letten

10 dingen waar je op moet letten wanneer je een huis koopt

Mijn man en ik zijn al een tijdje (maar nog niet heel serieus) bezig om ons eerste huis te kopen. We houden de woningmarkt goed in de gaten en ik ben me al een tijdje aan het verdiepen in de dingen waar we ons op moeten focussen als het echt zover is. Voor iedereen die nu op het punt staat is het fijn wanneer die deal snel rond is, want een eerste huis kopen kan enorm stressvol zijn. Met deze tips ben je al een eind op de goede weg!

Eerste huis kopen? 10 dingen waar je op moet letten

Ik begin eerst met drie nogal ‘saai’ klinkende tips over geld, die wel super belangrijk zijn en wat ik goed geregeld wil hebben voordat ik tot koop overga:

Tip 1. Maak gebruik van een hypotheekadviseur

Mijn man en ik hebben denk ik 20% kennis van een (eerste) huis kopen en dat is véél te weinig. We gaan geen trosje bananen op de markt kopen en daarom willen we gebruik maken van een hypotheekadviseur. Die kijkt naar je financiële situatie, helpt je om een huis plus hypotheek te vinden die bij je past en geeft ook financieel advies over hypotheken.

Tip 2. Hoe zit het met de hypotheekrente?

Huizen zijn nogal duur en niet iedereen heeft dat geld meteen klaar liggen. Daarom lenen ze het geld voor een huis, met een hypotheek. Je krijgt van de bank maximaal 30 jaar de tijd om de lening af te betalen (looptijd). Kun je in die 30 jaar de hypotheek niet meer aflossen, dan wordt de bank eigenaar van het huis. Je huis is dus het onderpand van de lening. En dat is niet niks!

Iedere maand los je een bedrag af voor de hypotheek. Daarnaast betaal je ook iedere maand rente, de extra kosten die er bovenop komen omdat je het bedrag waarmee je het huis kon kopen, van de bank geleend hebt. Er zijn veel banken die hypotheken verstrekken en daarmee zijn er dus ook allerlei verschillende hypotheekrentes die je met de bank kunt afspreken. Het is handig om tarieven met elkaar te vergelijken voordat je aan een hypotheek begint. Ook is het zo dat je bij een hypotheek met een kortere looptijd (bijvoorbeeld voor een hypotheekrente 10 jaar) een lagere rente betaalt dan een hypotheek die je in 30 jaar mag aflossen.

Tip 3. Koop een huis binnen je budget

Een hypotheek moet financieel te doen zijn en geen ‘wurghypotheek’ worden. Het is geweldig als een bank je een groot bedrag wil lenen terwijl je dat nooit kan aflossen (gebeurde in de jaren ’90 veel waardoor de financiële crisis uiteindelijk ontstond), maar het is verstandiger om te kijken naar wat je echt hebt en wat je echt kunt betalen.

Bijvoorbeeld: 2 partners wonen samen en willen een huis gaan kopen. Eén van hen heeft een vaste baan (met een vast contract) en is in loondienst bij een bedrijf waar de zaken goed gaan. De ander is zelfstandig ondernemer, niet in loondienst en heeft dus ook geen vast contract. Daarbij gaan de zaken als zelfstandige niet altijd goed.

De mensen in het voorbeeld kunnen dan beter een huis kopen ‘op 1 salaris’ (is met één salaris per maand ook goed af te betalen), omdat het inkomen van parter 2 gewoon veel te onzeker is. Op die manier voorkom je een hoop leed.

Tip 4. Eerste huis kopen: verwacht er niet te veel van

Tuurlijk! Er zijn altijd mensen die een droomhuis vinden binnen hun budget en de eerste koop, maar besef wel dat dat echt uitzonderingen zijn. Mensen vinden hun droomhuis pas vaak na járen. Dus verwacht niet meteen het onmogelijke, zet je roze bril af en leg de lat iets lager bij het kopen van je eerste huis om teleurstellingen te voorkomen.

Tip 5. Maak een ‘wat-moet-er-echt-in-lijstje’ voordat je gaat bezichtigen

Wij hebben een lange tijd geleden al een poging gedaan om een huis te kopen, maar we konden er niet eentje vinden die ons echt geschikt leek. Wat ik merkte bij mezelf was dat ik dingen waar we kort eventjes over gesproken hadden, zo overboord wilde gooien voor een nieuw huis. Dat is ook ergens logisch. Je bent toe aan iets nieuws en als je dan iets leuks ziet, ben je geneigd de wat mindere dingen voor lief te nemen.

Maak daarom vooraf met elkaar een ‘wat-moet-er-echt-in-lijstje’, waar jullie minimale wensen in staan. Minimaal inderdaad, want een megalijst met onmogelijke wensen ga je nooit krijgen.

Tip 6. Vragen stellen

Wij hebben wel eens meegemaakt dat een makelaar blijkbaar weinig tijd voor ons had ingeboekt. Ze dacht er even een race-door-het-huis van te kunnen maken. No way! Laat je niet kisten door makelaars die geen tijd voor je vrij willen maken. Leg uit dat je het als gehaast ervaart, dat het voor jou/jullie een belangrijke bezichtiging is en dat je rustig de tijd nodig hebt om dingen te zien, vragen te stellen, van de makelaar informatie te horen, te begrijpen en in je op te nemen. We zijn hier, nogmaals, niet bezig om een trosje bananen te kopen.

Voorbeelden van vragen:

  • Hoelang staat het huis al te koop?
  • Per wanneer zouden wij erin kunnen?
  • Waarom wordt de woning verkocht?
  • Wat is de staat van de fundering?
  • Hoe is het om in deze buurt te wonen? (een goede makelaar heeft dat gevraagd aan de verkoper)
  • Zijn er gebreken? Zo ja, welke? En wat zijn de oorzaken daarvan?
  • Wat is de zonligging in de tuin? En is er een schuur/overkapping aanwezig? Dit zijn allemaal fijne extraatjes die handig zijn om te weten.

Een huis kopen

Tip 7. Verken de buurt

Ga eens kijken bij het huis, buiten kantooruren. Een keertje ’s avonds bijvoorbeeld. Je krijgt dan een goed beeld hoe rustig of druk het in die buurt kan zijn, of er voldoende parkeerplek is en hoe de sfeer is. En is er voldoende privacy?

Tip 8. Welk gevoel krijg je bij de woning

De 10 dingen waar je op moet letten bij het kopen van je eerste huis, gaan niet alleen maar over praktische dingen en feiten. Een huis kopen gaat ook om gevoel. En ik weet het, gevoel is niet altijd de beste raadgever. Maar als je binnen bent en je hebt na een kwartier nog steeds helemaal niks met het huis, ga dan verder kijken. Je moet echt een YASSSSSS!-gevoel krijgen bij een huis. Wel ok of meh is niet genoeg!

Tip 9. Probeer er doorheen te kijken

Het is niet voor niets dat huizenverkopers allerlei verkooptechnieken toepassen in de hoop dat jij tot koop overgaat. De geur van verse appeltaart, mooie bloemen op tafel, een likje nieuwe verf en die prachtige bohokussens die op de vloer neergelegd zijn. Probeer hier heel scherp doorheen te kijken. Stel je de woning zonder dit alles voor. Dat is immers wat je gaat krijgen voor het geld. En kijk ook vooruit: levens veranderen. Is dit huis over 5 of 10 jaar nog steeds wat je zoekt?

Tip 10. Een eerste huis kopen hoeft niet via de bekende weg te gaan

Volgens mij zag ik het laatst op tv. Ik dacht bij VT Wonen…een stel dat in Amsterdam tegen hun droomhuis- en buurt aanliep, waar geen huis te koop stond. Ze hebben toen bij iedereen in die straat briefjes in de bus gestopt: “Als jullie je huis willen verkopen, denk dan aan ons! Wij willen hier zo graag wonen!” En dat is gelukt: ze zijn gebeld door een stel dat er weg ging. Het hoeft dus niet alleen maar via de bekende Funda-weg te gaan.

Extra tips: de onderzoeksplicht, bezichtig het huis overdag en maak foto’s

Je hebt als koper een onderzoeksplicht. Dit betekent dat je actief moet onderzoeken of er geen bijzonderheden aan de woning zijn. Zitten er gaten of scheuren in de muren? Wat is er onder de vloeren allemaal aan de hand? Hoe zit het met isolatie? Is er ook aandacht besteed aan duurzaamheid in de woning? Zijn de kozijnen niet verrot? Neem trouwens van mij aan dat houten kozijnen er gezellig uitzien, maar qua schoonmaken en onderhoud erg vervelend zijn. De verkoper hoeft je die dingen allemaal niet te vertellen, dat is aan jou om te onderzoeken. Laat je dus goed door de makelaar informeren (zeker bij oudere huizen) en laat een bouwkundig rapport opstellen door een deskundige. Want: als je niks met je onderzoeksplicht hebt gedaan, kun je later niet zeggen dat er verborgen gebreken zijn. En bezichtig een huis overdag. Want bij kunstlicht zie je minder goed of er scheurtjes of schimmel aanwezig zijn. En maak foto’s, als dat mag. Zeker in een hectische tijd vol bezichtigingen, is het handig als je je eigen file met foto’s hebt, zodat je goed in beeld hebt hoe ieder huis er uit ziet.

Eerste huis kopen? 10 dingen waar je op moet letten

Ik hoop dat ik je met deze blog heb kunnen inspireren! Als je binnenkort je eerste huis gaat kopen wens ik je enorm veel plezier toe en hoop ik dat je je droomhuis vindt. Geniet ook van de weg er naartoe, want het wordt de plek waar je nieuwe herinneringen gaat maken :-) En als je nog leuke woondecoratie nodig hebt, weet je me te vinden!

 

Heb jij nog tips?

 

 

Photos by Cottonbro from Pexels.
Dit artikel is een samenwerking.
Delen:

1 Reactie

  1. 14 oktober 2020 / 07:14

    Ik vind het gevoel wat je bij een huis hebt ook echt heel belangrijk. Het huis waar wij nu woonden was ons eerste koophuis en zodra we binnenliepen voelde het direct goed. We hebben in totaal ook maar drie potentiële woningen bekeken. Veel dingen kun je naar smaak maken, maar als een gevoel niet goed is…Ik ben als student ook best vaak verhuisd en heb toen naar veel studentenkamers gekeken. Ook toen had ik dat al; een kamer was direct goed of ik wist niet hoe gauw ik er weer weg moest komen;-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *