Boekrecensie: Wat wil de kat? Dr. Yuki Hattori & winactie

Boekrecensie Wat wil de kat? Dr. Yuki Hattori en winactie

In een kattenstaart zitten 18 of 19 botjes en twaalf spieren. Daarom kan de kat hem heel genuanceerd bewegen om zijn verschillende gevoelens te tonen. In het boek Wat wil de Kat? van Dr. Yuki Hattori leer je op een leuke manier katten beter te begrijpen. Wat heeft je kat nodig? Wat wil hij je vertellen? Wanneer voelt hij zich gestrest? Moet een kat in bad? En waarom slapen ze toch zo veel?

Dierenarts Yuki Hattori is mega populair en wordt gezien als dé kattendokter van Japan. Hij is gespecialiseerd in het gedrag en de verzorging van katten. Hij heeft een boek geschreven dat vrolijk, praktisch en ontzettend lief geïllustreerd is. Zie het als een soort vertaling van een kat-naar-mens-handboek om de gevoelens van een kat beter te begrijpen. Want katten zijn enorm gevoelig!

Leuk weetje: in Japan staat de talisman ‘lonkende gelukskat’, de Maneki Neko, symbool voor zakelijke geluksbrenger (welvaart) en klantentrekker.

Katten leren begrijpen

Een van de mooiste en beste animatie films die ik heb gezien is van Pixar, genaamd Inside Out (Binnenstebuiten in het Nederlands) uit 2015. Als je een kat hebt en je hebt deze film gezien, dan begrijp ik je wat ik bedoel. Het gaat dan om de laatste 5 minuutjes van de film die echt helemaal geweldig zijn. De aftiteling is dan al begonnen geloof ik…Het zegt alles over het poezenbrein. Die soms echt niet te begrijpen valt. Dit boek helpt je leren om katten te begrijpen. Want ze hebben nogal wat tics zeg maar. Als ik het over die van mij heb, Lilly, dan kan ik je wel wat voorbeelden geven:

– tegen de deur van de berging krabben in de woonkamer (dat echt totaal niet in de richting van de voordeur is) = ik wil naar buiten
– ze vindt het soms leuk om me in het donker te laten schrikken. Echt verschrikkelijk. Voor haar is het spelen, dus ik straf haar natuurlijk niet, maar eng is het wel
– aan het bed krabben  = ik wil naar buiten. Ja hoor, die mooie en vooral dure krabpaal en krabmat heeft ze gewoon
– als ze thuiskomt van een wandeling (en dat doet ze denk ik 6 of 7 x per dag) wil ze en moet ze vooral elke keer aandacht. Geen aandacht geven bij het thuiskomen = doorzeuren. En zeuren en zeuren en zeuren. Een simpel en lief “Hallo!”, is al genoeg. Maar waag het om haar te negeren
– ze bewaakt de portiek van onze flat met haar leven tegen andere katten. Andere katten = de vijand. Vrienden met andere katten = no way!
– als je uit je auto komt en zij is buiten, dan moet je van haar snel naar binnen. Ze loopt met je mee tot aan de voordeur en ‘beschermt’ je tegen de andere katten. Miauwen buiten = opschieten en snel naar huis, want er zijn andere katten buiten
– mijn kat houdt er niet van om te spelen met dingetjes. Wij moeten ermee spelen en bewegen en zij kijkt daar dan naar. Ze steekt letterlijk zelf geen poot uit. Ze observeert graag zeg maar. Heel apart.

En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Ik heb een Siberische boskat, een herplaatsertje die ook nog eens vertrouwensissues heeft. Wat logisch is, want ze is eigenlijk door het eerste gezin ‘gedumpt’. In het begin was het wennen aan het karakter van deze fluffy pluizebol, maar nu zijn mijn man en ik eraan gewend en is ze echt ons ‘kindje’. En al die tics vinden we nu gewoon heel grappig. Hoe ouder ze wordt, hoe meer ze ook thuis is (ze wordt 11) en dat is echt superfijn. Ik kan je zeggen: een spinnende kat op de bank, terwijl jij onder een dekentje ernaast op de bank ligt te lezen met een kopje thee, is gewoon da best!

Dit boek helpt je dus om het (gekke) gedrag van je kat(ten) te leren begrijpen. Wist je bijvoorbeeld dat een kat 20 verschillende geluiden kan maken? Dat je uit de lichaamshouding zijn humeur kan lezen? Dat je katten met veel haar elke dag moet kammen in de herfst en de lente (ruiperiode)? Dat je zachtjes tegen een kat moet praten? En dat een kattenbak nooit mag stinken?

Boekrecensie Wat wil de kat van Dr. Yuki Hattori en winactie - Een gelukkige kat

 

Wat wil de kat? Gelukkig zijn!

Als je dieren hebt, wil je eigenlijk gewoon dat ze gelukkig zijn en zich veilig en fijn voelen. Als je samen met een huisdier leeft, heb je dus zelf ook aardig wat dingen te regelen om dat thuis te realiseren. Voorkom gevaren in huis en bedek bijvoorbeeld elektrische kabels. Een kat kan daar namelijk mee gaan spelen. Een katvriendelijk huis zorgt ervoor dat een kat zich fijn en behaaglijk voelt. In dit boek legt Dr. Hattori uit hoeveel kattenbakken je nodig hebt in huis, wat de beste plek is voor de bak, wat de perfecte krabpaal is en hoe je snel de eerste symptomen van ziekte kunt herkennen.

Ik heb ook nog een voorbeeld hoe ik mijn kat gelukkiger heb kunnen maken in huis: mijn kat houdt niet van plotselinge harde geluiden/schrikken. Ik haat dat ook echt, dus ik snap haar helemaal. Ik heb haar daarom geleerd dat als ik een hard geluid ga maken (bijvoorbeeld een champagnefles openen met oud en nieuw) ik haar waarschuw. Ik zeg dan rustig tegen haar “Lilly, niet schrikken”. Ze heeft geleerd dat na deze zin een hard geluid kan volgen. Ze waardeert dit enorm en gaat dan tijdens het harde geluid, toch rustig liggen en wordt dan niet angstig.

Schrijfstijl

De schrijfstijl van dit boek is heel fijn en modern. Het leest makkelijk weg en er wordt tegen je gepraat met “je” en “jouw”. Heel fijn.

 

Wat wil de kat van Dr. Yuki Hattori - Illustraties

Illustraties

Informatieve boeken met illustraties zijn top! Het fleurt de boel ook nog eens op en visuele informatie verduidelijkt zoveel meer. Het boek staat er vol mee.

Wat wil de kat? Dr. Yuki Hattori – wat ik ervan vind

Ik ben fan! Maar echt. Wat ik zo ontzettend mooi vind aan dit boek Wat wil de kat? van Dr. Yuki Hattori, is dat je aan alles kan merken dat dit écht een man is die ontzettend veel van katten houdt. Hij doet er alles aan om ons uit te leggen hoe je met die kleine eigenwijze schepseltjes om moet gaan, om zo de band tussen mens en kat te versterken. Ik dacht mijn kat goed te kennen, maar ik heb dus heel veel informatie gelezen die ik niet wist of waar ik helemaal niet bij stilstond. De gezondheid en het geluk van onze katten zou hoog op ons prioriteitenlijstje moeten staan. En dat vind ik mooi!

Boekrecensie Wat wil de kat van Dr. Yuki Hattori - Wat ik ervan vind

Wat wil de kat? Dr. Yuki Hattori  – winactie (deze winactie is gesloten)

Ik heb dit boek gekregen van Kosmos Uitgevers en ik mag maar liefst 2 gloednieuwe exemplaren weggeven van ze! Dank jullie wel Kosmos!

Volg 2 makkelijke stappen om kans te maken op dit mooie boek:

Stap 1/2: lees dit blog goed door
Stap 2/2: laat een comment onder dit blog achter waarom jij dit boek graag zou willen hebben en vertel me iets leuks over jouw kat, of over een kat die je kent :-)

Let op: laat een goedwerkend e-mail adres achter in de comments. Deze giveaway eindigt op dinsdag 1 februari 2022 om 23.59u. Woensdag 2 februari 2022 mail ik de 2 winnaars en op vrijdag 4 februari 2022 zal ik de boeken zelf versturen. Veel succes!

Titel: Wat wil de kat?
Oorspronkelijke titel: What cats want
Auteur: Dr. Yuki Hattori
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Aantal pagina’s: 160
Verschijningsdatum: 07-12-2021
Bindwijze: hardcover
Prijs: € 15,°°
Genre: Huis, tuin & dier
Beoordeling: ★★★★★ 5 van de 5 sterren
Bestellen: Wat wil de kat?

Wat wil de kat? Dr. Yuki Hattori

Ik hoop dat ik je met deze boekrecensie heb kunnen inspireren. Soms deel ik foto’s en filmpjes van mijn mooie en lieve kat Lilly op mijn Instagram en in mijn Insta stories. Come follow me!

Lees hier meer recensies.

 


Heb jij ook een kat of een ander huisdier?
Wat is zijn/haar karakter? En waarom zou jij dit boek graag willen winnen?

 

 

Wat wil de kat? Recensie

Delen:

20 Reacties

 1. Danique
  27 januari 2022 / 17:14

  Wat lijkt me dit een ontzettend leuk boek! Ik heb zelf 2 maanden geleden een poes uit het asiel geadopteerd dus het zou heel goed van pas komen! Ze heet Bloem en is echt een schat, maar ze heeft een moeilijk verleden achter de rug en ik zou haar graag beter willen begrijpen❤️

  • Amina
   Auteur
   27 januari 2022 / 22:40

   Wat lief dat je een reactie hebt achtergelaten en met deze winactie meedoet. En wat mooi dat je Bloem beter wil begrijpen. Ook mijn complimenten dat je een asielkat geadopteerd hebt. Veel liefde en geluk samen xxx

 2. Jolanda
  27 januari 2022 / 20:29

  Leuk stuk! Zou dit boek aan mijn nichtje geven, zij viert 7 februari haar verjaardag en is net zo’n grote kattenliefhebber als dat ik ben! Natuurlijk vraag ik wel of ik het boek ook mag lezen, ik vind katten gedrag namelijk reuze interessant.

  Mijn ex kater Arjen heb ik 4 jaar geleden als probleem kater en voormalig straatkat uit het asiel gehaald. Hij zou niet met andere katten overweg kunnen en werd daarom apart gehouden van de andere katten. Dit in combinatie met zijn langdurige verblijf in het asiel hebben ervoor gezorgd dat ik Arjen heb geadopteerd. Tijdens de eerste maanden viel Arjen mij aan uit het niets, met armen vol schrammen tot gevolg. Uiteindelijk bleek dat Arjen gesteld was op zijn vrijheid en werd zijn gedrag beter toen hij eenmaal weer naar buiten kon. Gelukkig zonder problemen met de buurtkatten. We werden samen een goed duo. Zelfs toen wij vorig jaar naar mijn vriend zijn verhuisd is alles vlekkeloos verlopen. Met een leeftijd van ongeveer 9 jaar heeft Arjen zelfs de komst van kitten Saartje goedgekeurd. Zij werd eind september vorig jaar gedumpt en verwaarloosd gevonden in een natuurgebied.. We hebben haar liefdevol opgevangen en inmiddels is ze op volle krachten en aanwezig in huis. Arjen heeft hier wel aan moeten wennen, maar accepteert haar aanwezigheid. Iedere dag gaat het beter samen en dat is geweldig om te zien!

 3. Amina
  Auteur
  27 januari 2022 / 22:46

  Wauw, wat een heerlijk verhaal Jolanda! Complimenten voor het adopteren van asielkatten en wat goed om te lezen dat je Arjen niet hebt opgegeven, maat hem de vrijheid hebt gunt. Bij onze Lilly is dat net zo. Zij bepaalt wat ze wil door haar verleden en dat is allemaal prima. Ze wil in principe niet veel en heeft niet veel nodig, vooral rust.Als je haar laat, is ze ontzettend lief. Ik wens je heel veel liefde toe met je mooie kattengezin! En bedankt voor het meedoen xxx

 4. 28 januari 2022 / 08:26

  Wij hebben twee rode katers (broertjes). Totaal verschillende karakters. Peper is echt een jager. Standaard om 23.00,uur net zo lang om je heen draaien en aandacht vragen want ja het is tijd om op jacht te gaan. Nootje (kleinere broertje) gaat juist om 23.00 uur op de trap zitten en mauwt dan zo van “kom we gaan naar bed”. Als t m te lang duurt komt hij mij halen…. Zo heb ik nog honderden verhalen waarover ik echt helemaal dubbel kan liggen of helemaal warm van wordt! Wat zijn katten toch leuk!! Om nog meer te begrijpen zou dit boek fantastisch zijn om te winnen!’

 5. Amina
  Auteur
  28 januari 2022 / 17:46

  Ohhhh zo leuk om te lezen dit. Broertjes en dan toch zo verschillend. En wat lief dat je ook nog hier je comment wilde plaatsen en dat je meedoet, dank je wel :-) Peper en Nootje, die namen zijn ook geweldig. En je hebt het beste van 2 werelden: een huismus en een avonturier <3

 6. SophiaG
  28 januari 2022 / 21:40

  Dit lijkt me zo’n leuk boek.

  Onze kater Siem is een Bourgodische buitenkat die zijn eigen dagritueel heeft.
  ’s Ochtends gaat hij eerst bij de achterbuurvrouw wat eten samen met haar hondje en relaxed hij in het zonnetje.
  In de middag gaat hij drie deuren verderop een hapje eten en verder soezen in de voortuin.
  En laat in de middag/avond komt hij thuis zijn avondeten halen en uitrusten op de bank van zijn o zo drukke dag.

  • Amina
   Auteur
   28 januari 2022 / 22:54

   Hahahaha, wat een heerlijk beest heb je. Buitenkatten hebben echt hun adresjes hè, zo grappig! Die van mij ook. Fijn om deze verhalen te lezen. En dank je wel voor het meedoen, ik waardeer het enorm! Vele jaren plezier gewenst met Siem samen xxx

 7. Mandy
  29 januari 2022 / 23:14

  Aaah! Dat ziet er leuk uit zeg, ik heb geen katten maar ik zou het boek graag winnen voor mijn beste vriendin die bijna jarig is. Een leuk verhaal over katten, er schiet me gelijk een verhaal te binnen maar dat is eigenlijk geen leuk verhaal maar ik zou het nooit meer vergeten. Ik en mijn beste vriend waren een dagje weg naar Hoofddorp en we waren kapot van het shoppen, dus we gingen in een parkje zitten en er kwam de hele tijd een zwarte kat, dus we werden vriendjes met die kat, hij wou steeds geaaid worden enzo, super leuk. Toen ineens kwam die kat aan met een vogel, en ik kan daar echt niet over. Toen hebben we dus een gat gegraven en dat vogeltje begraven en toen was ik dus helemaal boos op die kat en toen na paar minuutjes kwam die kat weer aan met weer een vogel maar die leefde nog, dus ik die vogel water geven en had vette hoop en toen begon de vogel te shocken en overleed hij ook, dus weer een gat gegraven en het vogeltje begraven. Toen ook weg gegaan want ik vond dat zo zielig hahahahahah, geen leuk verhaal over een kat maarja, het is wel een verhaal met een kat er in 😂

  • Amina
   Auteur
   30 januari 2022 / 20:16

   Jeetje Mandy! Wat is dát voor een kat, zo kort op elkaar! Echt een master hunter. En wat zielig zeg. Ik woon in een flat en soms komen muizen op afval af van mensen. Dat vind ik dan niet zo erg, maar vogels en andere dieren wel. Superlief dat je ze begraven hebt hoor! xxx

 8. 30 januari 2022 / 09:38

  Ik heb dit boek met kerst cadeau gekregen, maar nog niet echt gelezen, alleen wat door heen gebladerd. Zag wel wat dingetjes wat ik herken bij onze kat dus ben heel benieuwd of ik daarna zijn gedrag beter leert begrijpen.

 9. Tania
  30 januari 2022 / 20:08

  Dat lijkt mij een leuk boek voor kattenliefhebbers. Ga ik onthouden voor mijn nichtje. Zelf ben ik allergisch.

  • Amina
   Auteur
   30 januari 2022 / 20:12

   Ja, leuk! Oh ja, snap ik dat je dan geen kat hebt. Ik ben zelf ook allergisch voor kittens. Voor oudere katten niet. Gek hè!

 10. Elena
  30 januari 2022 / 20:23

  Mijn dochter is gek op katten. Zou er graag één willen nemen, maar helaas is m’n dochter allergisch ervoor. Ik zou het boek graag willen winnen voor m’n vriendin. Zij zou het boek echt geweldig vinden

 11. 1 februari 2022 / 12:22

  Wat een leuk boek, ik vind de vormgeving van het boek erg mooi. Ik heb zelf geen katten, maar wil toch graag meedoen om dit cadeau te geven aan mijn beste vriendin.

 12. 1 februari 2022 / 18:31

  Wat een leuke vormgeving heeft dit boek. Ik denk dat veel kattenliefhebbers dit een tof boekn zullen vinden

 13. 13 februari 2022 / 11:02

  Wat een ontzettend leuk boek! De plaatjes zijn erg cute en volgens mij is het heel leerzaam. Ik heb zelf 2 katten en heb dit boek dan ook op mijn wil ik lezen lijstje geplaatst

 14. 17 februari 2022 / 07:46

  Wauw, wat zitten er veel botten in de staart van een kat zeg! Dit boek lijkt me erg leuk voor mijn dochter die helemaal dol is op haar poes.

 15. Linda schrijft 't op
  23 februari 2022 / 08:56

  Wat een leuk boekje voor de kattenliefhebber, ik vind de cover ook heel erg leuk en sprekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *