Zelf je groenten kweken: dit zijn de 10 makkelijkste om mee te beginnen

Zelf je groenten kweken dit zijn de 10 makkelijkste om mee te beginnen

Je eigen groenten kweken wordt steeds populairder. In je eigen tuin of op je balkon. Een moestuintje onderhouden werkt ontspannend en is een leuke hobby in de buitenlucht. Maar als je gaat beginnen is het wel fijn als het ook lukt. Wanneer je zelf je eigen groenten wil gaan kweken, zijn dit de 10 makkelijkste om mee te beginnen!

10 x de Makkelijkste groenten om zelf te kweken

Een moestuintje beginnen is zo populair omdat:

  • we graag gezond oud willen worden en daarom voor een gezonde lifestyle kiezen
  • bijna alle groenten en fruit die we kopen bespoten zijn met pesticiden (waarbij aardbeien op nummer 1 staan)
  • het ontspannend en leuk is om je eigen eten te zien groeien. Je hoeft het alleen maar te zaaien, water te geven en de natuur doet de rest.

Wanneer je eenmaal begonnen bent, is het prettig als het meteen goed gaat. Daarom hier een lijstje van de 10 makkelijkste groenten om mee te beginnen:

10. Aardappelen

Aardappelen poten is dankbaar werk, want uit 1 aardappelzaadje komen wel 10 aardappelen! Een klein hoekje in je tuintje is al voldoende voor een mooie oogst. Vroege aardappelen stop je al half maart in de grond en kun je dan in juni of augustus al oogsten. Vroege aardappelen kunnen zowel kruimig als vastkokend zijn, dus let goed op welke je kiest.

10 Tips om je tuin of balkon lenteproof te maken

9. Uien

Het zelf zaaien van uien is wat bewerkelijk, het is makkelijker om aan het eind van de winter pootuien te kopen en deze uit te planten in de tuin. Je kunt die planten zodra de bodem begint op te warmen, meestal vanaf eind februari tot half maart. Uien groeien snel in de tuin, ze zijn in juli al te oogsten. Zorg er wel voor dat ze voldoende zonlicht krijgen, daar houden uitjes van.

8. Tomaten

Tomaten zijn erg gezond, ze zitten boordevol met vitamines en antioxidanten en beschermen ons lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Vanaf maart tot en met mei kun je tomaten voorzaaien in een zaaibakje in huis of in een kas. Bij een kamertemperatuur van 20 graden ontkiemen de zaden na ongeveer tien dagen. In de maanden mei of juni mogen de tomaten naar buiten en kun je de plantjes verpotten naar een grote pot of planten in de volle grond. In de volle grond plant je tomatenplanten op een zonnige standplaats ten minste 50 cm uit elkaar, zodat iedere plant straks voldoende ruimte krijgt om te groeien. Wanneer de plant groter wordt kun je (bamboe) stokjes of tomatenstokken gebruiken om steun te bieden. In de maand augustus, zo’n tien weken na het zaaien, zijn de eerste tomaten in je tuin rijp om te oogsten.

7. Paprika’s

Er zijn heel veel soorten paprika’s, dus zoek uit welke je graag in je moestuintje wil hebben. Paprika’s gaan heel goed op warmte. Het moment om te oogsten is helaas niet exact vast te leggen. Dit is afhankelijk van het weer, de warmte waarin de paprika is opgekweekt en natuurlijk het moment wanneer is begonnen met zaaien. Je ziet het vanzelf wanneer de paprika een mooie egale kleur heeft en ‘ie lekker stevig is.

De makkelijkste groenten om zelf te kweken

6. Worteltjes en peen

Deze vitaminen bommetjes zitten vol vitamine A & K en bèta caroteen. Zaai je ze van maart tot juli, dan kun je ze van juni tot oktober oogsten. Peen (winterwortel) zaai je van april tot mei, die je dan van oktober tot november kunt oogsten. Zaaien doe je door gaatjes in de grond te maken met een afstand van 3 cm tussen elk gaatje. Stop twee of drie zaadjes in elk gaatje, zodat er altijd wel eentje opkomt. Wortels kiemen heel langzaam, dus geduld is belangrijk ;-)

5. Courgettes

De courgette is heel makkelijk te kweken. Maar geef ‘m wel ruimte, want hij heeft een vierkante meter per plant nodig. Heb je geen plek in je gewone moestuin? Dan kun je ‘m altijd nog in een grote bloembak naast je moestuin planten. De plant is eigenlijk alleen in de prille fase gevoelig voor slakken. Een moestuin is daarom ook zeker een uitdaging wanneer het op plaaginsecten aankomst. Wat we niet willen zijn pesticiden gebruiken, dus biologische bestrijding is dan een mooi alternatief. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aaltjes, dat zijn draadvormige, fijne rondwormpjes die enkel onder de microscoop zichtbaar zijn. Deze rondwormpjes zijn een natuurlijk fenomeen dat in elke grond, elk levend wezen en elk ecosysteem aanwezig is. Er zijn twee manieren om met aaltjes biologische bestrijding toe te passen: grondbehandeling en bladbehandeling.

Aaltjes zijn onschadelijk voor de mens, huisdieren en het milieu. De aaltjes sterven af als er geen natuurlijke vijanden meer aanwezig zijn. Aaltjes kunnen geen plaag worden. De insectparasitaire of endoparasitaire rondwormen die worden ingezet tegen plaaginsecten parasiteren nooit op de mens of huisdieren. Aaltjes zijn microscopisch klein en veilig te gebruiken met voedselgewassen. Overdosering is niet mogelijk. De dode insecten worden nog steeds veilig als voedsel gebruikt voor overige dieren. Er blijft geen afval achter door de bestrijding. Insecten trekken zich ondergronds in de bodem terug voordat ze sterven en de aaltjes zijn niet zichtbaar. Perfect om mee te werken dus!

4. Sperziebonen

Sperziebonen houden niet van kou, dus wacht met zaaien tot minimaal half mei, zodat de kans op nachtvorst nihil is. Neem een bak van 40 bij 40 cm of groter en zet hier stokken of een rekje in, zodat de bonen hier langs kunnen groeien. Meng moestuin grond met compost en vul hier de bak mee. Stop tien zaadjes in de grond met ongeveer 10 cm tussen elk zaadje. Geef vervolgens dagelijks voldoende water. Het hangt er vanaf wanneer je ze kunt oogsten. Dit zal ongeveer rond half juli/eind augustus zijn. De peulen moeten stevig aanvoelen, en je moet ze makkelijk van de plant af kunnen afbreken, zonder dat de stelen scheuren.

3. Bietjes

Bietjes kun je het beste half april zaaien. Eén zaadje per gaatje doen want daaruit komen meerdere plantjes. Je kunt bietjes zaaien van half maart tot eind juli. Je kunt ze dan oogsten tussen juni (voor vroeg gezaaide bietjes) en november (voor in juli gezaaide bietjes).

2. Spinazie

Spinazie is rijk aan vitamine A, B11 (foliumzuur) C, en aan mineralen als calcium, ijzer, magnesium, zink en kalium. Ook bevat spinazie veel vitamine K, wat belangrijk is voor de aanmaak van bloed en botten. Ook voor vegetariërs en vegans is het een topgroente, want er zit heel veel eiwit in! Zaaien kan van februari-maart en half augustus – eind oktober. De oogsttijd is dan na 6-8 weken.

1. Sla

En op de eerste plek staat sla! Je kunt sla zaaien van half maart tot eind juli. Het beste is wel om het in het voorjaar te doen, want in de zomer gezaaide slaplantjes schieten vaak snel door. En je wil een lekkere grote krop. Sla uit je moestuintje kun je eigenlijk niet bewaren. Je oogst een krop sla zo kort mogelijk voor het eten. Maar het is wel superlekker en gezond!

De makkelijkste groenten om zelf te kweken

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen inspireren. Een eigen groentetuintje beginnen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. De makkelijkste groenten om zelf te kweken zitten boordevol vitaminen en mineralen en zijn ook nog eens een stuk goedkoper dan in de winkel. Let wel goed op de verschillende zaai- en oogsttijden. Zet het allemaal in je telefoon of hou een zaai/oogst boekje bij.


Lees ook

Wat te doen op Koningsdag 2023 Dit zijn de leukste tips als je niet van drukte houdt

Wat te doen op Koningsdag 2023?
Dit zijn de leukste tips als je niet van drukte
houdt

 

 

 

Heb jij een moestuintje?

 

Foto’s: Nadine Primeau via Unsplash

 

Liefs, Amina

Logo I'm Feeling Good DM Sans Serif

Volg mij:

FacebookInstagramPinterestTwitterYoutube – TikTok 

Ga naar:

Delen:

8 Reacties

  1. 28 april 2023 / 11:55

    Wat een lekkere blog. En inderdaad, deze producten kun je makkelijk zelf telen. Ook op een balkon.

  2. Linda schrijft 't op
    28 april 2023 / 13:18

    Ik ben dol op een bloementuin, maar zou ik meer grond hebben (verhuizen staat in de planning) dan zou ik zeker een moestuin willen.

  3. 28 april 2023 / 17:16

    Nee, wel ooit eens gehad, maar totaal mislukt haha.
    Wel erg leuk om te doen, misschien nog maar eens proberen. Vinden mijn kinderen ook erg leuk en kunnen ze er lekker van snoepen!

  4. 29 april 2023 / 13:09

    Vroeger – als kind – deden we dat met school. Een volkstuintje heette dat geloof ik. Het enige was wel dat als je de wortels (en bietjes?) eruit trok dat er vaak van die dikke grijze wormen in zaten (iew) maar die haalden mijn ouders er dan uit. En de andijvie moesten we wel heel goed wassen omdat de buurtkatten onze volkstuintjes ook gebruikten, maar dan op een andere manier. Zou ik het in mijn tuin doen dan vind ik zo’n kweektafel wel een goed alternatief.

  5. 2 mei 2023 / 10:45

    Als ik ooit een huis met tuin heb dan wil ik zo graag mijn eigen moestuintje hebben!

  6. 4 mei 2023 / 17:02

    Heerlijk om eigen dingen te kweken, mijn vriend zit in de tomaten dus ik heb mijn persoonlijke adviseur ideaal!

  7. Karel
    4 mei 2023 / 18:37

    Ik ben er nog niet aan begonnen en zal dit waarschijnlijk ook niet doen :-)
    Maar wel leuk artikel!

  8. 1 augustus 2023 / 08:32

    Bij ons doen courgettes het ook vrij goed. De worteltjes blijven helaas piepklein. Een paar komkommers hebben we ook uit eigen tuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *