Wat te doen op Koningsdag 2023? Dit zijn de leukste tips als je niet van drukte houdt

Wat te doen op Koningsdag 2023 Dit zijn de leukste tips als je niet van drukte houdt

Mijn herinneringen aan Koninginne- en Koningsdag vieren in grote steden, zijn niet best. Als klein kind werd mijn oma beroofd in Rotterdam en ik weet nog dat mijn ouders en ik met een oma die helemaal overstuur was, ons een weg baanden door de menigte om aangifte te doen op het politiebureau. Zo snel mogelijk adviseerde de politieagent, want dan konden ze de dief misschien nog vangen. Persoonlijk hou ik niet van extreme drukte en mensen massa’s. Vreselijk vind ik het. Toen ik studeerde ben ik een keer op Koninginnedag het centrum van Leiden in gegaan. Wat een drama. Als een troep mieren schoven we tergend langzaam, 1 meter per minuut schouder aan schouder (lekker tegen wildvreemden aan wrijvend) richting het station waar de kermis stond. Het was warm, mensen roken naar zweet, waren dronken en kleine kinderen huilden omdat ze het zat waren. De kermis was klein en aso duur. Ik weet nog dat ik de groep rondkeek en dacht “Serieus jongens. Was dit het nou? Die drukte en harde geluiden? Moet ik dít leuk vinden?” Jaren later probeerde ik het nog eens, in Amsterdam. Alle studenten hadden het erover dat dat the place to be was op deze Nationale feestdag. Maar ik ervaarde hetzelfde als in Leiden. Alleen waren de straatjes nog krapper en de mensen meer dronken. Ik moest terwijl ik in die menigte liep, ook heel nodig naar het toilet. En dat kon niet. De massa dreef ons namelijk een andere kant op en ik kon niet uitwijken naar een kroegje. Ik raakte in paniek. Dus wat te doen op Koningsdag 2023? Dit zijn de leukste tips als je niet van drukte houdt!

De leukste tips als je niet van drukte houdt

“Dit nooit meer”, dacht ik toen ik gestrest in plaats van ontspannen terug kwam uit Amsterdam. Ik ben erna nooit meer op deze dag in drukke steden geweest. Brrr. Als je net als ik ook niet van die massale drukte houdt, heb ik tips voor je:

Tip 1. Wat te doen op Koningsdag 2023? Níet naar Rotterdam gaan

Rotterdam is dit jaar met Koningsdag voor rust aanbidders, echt een no-go area. Daar ver van wegblijven dus. De koninklijke familie bezoekt deze stad dit jaar en royal fans gaan daar massaal naartoe. Check als je toch in Rotterdam moet zijn, de Koningsdag route zodat je daar in ieder geval niet in terecht komt.

Natuursteen collectie Feel Good Store

Tip 2. Ga de natuur in

Grote kans dat mensen naar de steden trekken op Koningsdag, omdat daar veel te doen is. De dag dus om de natuur in te trekken. Bossen, stranden en landelijke gebieden zullen op deze dag, vooral met mooi weer, een stuk rustiger zijn. Ga lekker wandelen bijvoorbeeld. En wil je dan tóch iets van dat royal gevoel meepakken, dan kun je de Oranjeroute gaan fietsen of op Koningsdag excursie gaan!

Tip 3. Toch naar de stad? Pak heel vroeg een terrasje

Omdat mensen vanwege de vrije dag de avond ervoor vaak laat naar bed gaan, kun jij ’s morgens vroeg wat rustiger toeven op de terrassen. De meeste cafeetjes gaan tussen 08u-9.30u open. Je ziet de stad of het dorp ontwaken en alle laatste voorbereidingen treffen voor deze feestdag. En je hebt tegen 10u al een lekker oranje gebakje op. Voordat het te druk is, ga jij weer naar huis.

Tip 4. Geniet van me-time en je huisje

Of je gaat gewoon helemaal de deur niet uit! Dat is meestal wat ik doe op Koningsdag. Ik zet geen wekker, word rustig wakker, ik ga douchen, ontbijten met mijn man als hij vrij is en doe lekker waar ik zelf zin in heb. Dat is vaak me-time en rommelen in huis. Oranje tompoucen eten, self-care (maskertje of nagels lakken), lezen, tv kijken, een podcast luisteren, gamen…heerlijk!

Tip 5. Genieten van de warmere temperaturen

Op Koningsdag kan het zonnetje best mooi schijnen. Je kunt me dan ook vinden op mijn balkonnetje, waar ik geniet van de warmere temperaturen. Het is er klein, maar cozy. Ik zet er de eerste plantjes van het jaar neer en ga lekker genieten van mijn cappuccinootje. En neem er gewoon nóg een oranje tompouce bij, hahahaha!

Wat te doen op Koningsdag 2023?

Als je niet tegen drukte, herrie en harde geluiden kunt op Koningsdag, heb je altijd nog deze 5 alternatieven. Ik wens je een hele mooie en gezellige dag toe!


Lees ook

Binnen blijven 10 Tips om er het beste van te maken!

 

Binnen blijven? 10 Tips om er
het beste van te maken

 

 

 

 

 

Wat ga jij doen met Koningsdag?

 

Foto door Annie Spratt via Unsplash

 

Liefs, Amina

 

Volg mij:

FacebookInstagramPinterestTwitterYoutube – TikTok 

Ga naar:

Delen:

6 Reacties

 1. Kijkje in huis en tuin
  25 april 2023 / 06:51

  Ik ben zeer gevoelig voor lawaai en drukte, meestal ga ik voor de kids dingen doen die ik niet zo leuk vind.

 2. 29 april 2023 / 13:44

  Ik begrijp je helemaal. Amsterdam was angstaanjagend bijna en zo veel te druk. Utrecht idem. Vroeger deed je het gewoon. Lekker dansen op straat de nacht ervoor. Of een plekje reserveren. Nu denk ik: “What was I thinking?”. Zo oninteressant. Nu met Mila gaan we wel naar de kindervrijmarkt en ok, soms nog een rondje in Naarden-Vesting. Dat vind ik dan weer wel leuk. Maar al die mensen die al in de ochtend lopen te lallen, de keiharde muziek en het geduw en drukte? Vind ik inderdaad niet fijn. Mooie tips en oplossingen heb je geboden.

 3. Claire
  29 april 2023 / 14:37

  Wat een heerlijke tips en wat een herkenbaarheid! Ik vind de drukte, mensenmassa en vooral het feit dat iedereen dronken lijkt te zijn, helemaal niet zo feestelijk. Wij gaan ook liever de natuur in.

 4. 30 april 2023 / 15:59

  Fijne tips zijn dit. Ik was dit jaar met koningsdag niet in het land. Het enige dat ik gemist heb, is de oranje tompoes

 5. 1 mei 2023 / 10:05

  Helemaal gelijk, Amina. Ik ga ook liever naar de stad als er niets speciaals te doen is. Of bijvoorbeeld: naar de stad als het regent en bij goed weer de natuur in. In de stad heb je minder last van het slechte weer.

 6. 2 mei 2023 / 10:38

  Ik ben heerlijk thuis gebleven met Koningsdag, haha! Mijn man moest gewoon werken dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *