10 Tips om je tuin of balkon lenteproof te maken

10 Tips om je tuin of balkon lenteproof te maken

De lente komt eraan en ik kan niet wachten. Voor mij persoonlijk betekent het dat wanneer de zon op ons balkon staat en ik thuis ben, de balkondeur lekker open gaat. Doorluchten die boel. Al het ‘winterstof’ eruit. Het betekent ook gezellig kopjes koffie drinken op het balkon met mijn man en Lilly (mijn kat). Genieten van ons palletbankje en die lieve romantische Franse bistroset. De zon weer eens goed op je huid…zo belangrijk en na de winter moet dat vitamine D-emmertje eens goed bijgevuld worden. Maar even hup je tuin of balkon van de winter- op de lentestand zetten, gaat niet. Daar moeten we wel eventjes wat voor doen. In deze blog geef ik je daarom 10 tips om je tuin of balkon alvast heerlijk lenteproof te maken!

Je tuin of balkon lenteproof maken: 10 tips

Zodra de temperatuur een beetje oploopt eind februari en begin maart, begin ik mijn balkonnetje voor te bereiden op de lente en de zomer. Je verwacht het niet, maar er komt nog heel wat bij kijken. En helemaal als je een tuin hebt. Met deze 10 tips ben jij er op tijd klaar voor!

een prachtig verzorgde groene Franse tuin met grind

Een prachtig verzorgde voortuin met mooie stenen en grind

klik hier om te bewaren op Pinterest

10 Tips om je tuin of balkon lenteproof te maken –
Tip 1. Begin op tijd met opruimen en schoonmaken van tuin of balkon

Begin op tijd met opruimen, dan hoef je straks – als het lekkere voorjaarsweer begint – niet alles in één keer te doen. Want daar heb je dan echt geen zin in. Ik begin bij de eerste zonnestraaltjes. Wanneer het aangenaam toeven is met je jas aan buiten. Dit is dan wat ik ieder jaar doe (mijn man helpt me hier altijd lief mee):

– We halen het hele balkon leeg en beginnen met het schoonmaken van de balkonvloer en de scheidingswand met onze buurman. Al die groene aanslag moet weg. Wat ik niet meer wil hebben aan spullen (oude meubels en potten e.d.) breng ik naar de kringloop.
– De vloer veeg ik aan met een bezem met harde borstels
– De muren maak ik schoon met warm water, allesreiniger en een handborstel
– Na het schrobben van de muren, haal ik zeepresten weg met een natte doorweekte oude doek. Daarna laat ik de muren door de lucht drogen
– Tijd om de balkonvloer te schrobben. Dit doet mijn man met de handborstel, allesreiniger en warm water
– Daarna spoelt hij al het water weg met warm water. Tip: doe dit voorzichtig en netjes langs de gootjes, zodat het niet op eventuele onderburen, balkons of auto’s kan vallen.

Klaar!

Tip 2. Maak een balkon- of tuin to do list 

Vraag jezelf af waar jij je tuin of balkon het liefste voor wil gebruiken. Ik drink er bijvoorbeeld het liefst een kopje cappuccino op mijn palletbankje of aan mijn bistro tafeltje, in het zonnetje. Met mijn kat. Omgeven door mooie bloemen. Dat maakt me het meest gelukkig. Ik kies er dit jaar voor om weer met kleden en bohemian kussens te werken op de vloer en bijvoorbeeld niet met balkontegels. En er moet makkelijk geschoven kunnen worden met spullen als er bezoek komt, zodat die er ook bij kunnen. Dit is dus mijn to do list voor deze lente en zomer:

– bistroset kopen, het liefst van gietijzer
– bloemzaadjes en bloembakken/potten/plantentrap kopen voor de zomerbloemen (zie ook tip 5)
– bloemen/planten in een aantal mooie potten kopen (volle zon bestendig, zie ook tip 6) en op de balkonvloer of op plantentrap zetten
– bloemen/plantjes kopen voor op de balkontafel en op het bistrotafeltje
– kleden en kussens tevoorschijn halen uit de berging en eventueel wassen
– lichtslinger ophangen (zie ook tip 9)
– veel werken met losse elementen die ik makkelijk snel weg kan zetten wanneer er bezoek komt.

Voor de rest heb ik alle decoratie al in huis.

Tip 3. Omring een eyecatcher met grind en sierstenen

Kiezelstenen, zoals grind en siersplit, zijn een voordelige vorm van bodembedekking welke lang mee gaat. Daarnaast hebben kiezelstenen een drainerende werking. Dat betekent dat de overmaat aan regenwater zo snel mogelijk wordt afgevoerd. En je hoeft echt geen olijfboom te kopen van duizenden euro’s zoals op de foto (is ‘ie niet prachtig?!). Maar leg bijvoorbeeld grind of sierstenen om mooie klassieke potten heen of mooie groene lage vetplanten. Of een mooi klassiek fonteintje. Op de foto hieronder is mooie Carrara grind gebruikt. Zo mooi!

  prachtige groene eyecatcher met wit grind eromheen

Prachtige groene eyecatcher met wit grind eromheen

klik hier om te bewaren op Pinterest

Tip 4. In maart onkruid wieden en de aarde omspitten

In maart is de tuin nog kaal. Een ideale tijd dus om al het onkruid te wieden. En dit kan met een schoffel of gewoon met de hand. Ook is dit de tijd om je aarde om te spitten en eventueel compost te gebruiken als je wil gaan planten voor de zomer.

Tip 5. De beste tijd om bloemen te zaaien voor de zomer, is vaak de lente

Wat de beste tijd hiervoor is, hangt helemaal af van de soort bloem. Maar veel bloemzaadjes kun je zaaien van maart tot en met april. In de lente ga je ermee aan de slag, om in de zomer te kunnen genieten van de mooiste (wilde) bloemen!

Tip: wil je ook voorjaarsbloemen hebben op je balkon of in je tuin? Of bloesem in je tuin? Zaai dan van september tot december tulpen, krokussen, narcissen, hyacinten en de Japanse sierkers. Dan kun je in februari en maart al genieten van mooie bloemen en in april/mei van de Japanse sierkers.

  mooie klaprozen

mooie klaprozen
klik hier om te bewaren op Pinterest

10 Tips om je tuin of balkon lente proof te maken – Tip 6. Deze planten, grassen en bloemen overleven in de volle zon

Mijn planten en bloemen staat bij mij in de zomer tussen 12-19u in de volle zon. Goed opletten dus welke planten en bloemen daar goed tegen kunnen! Hier een lijstje:

– Ranonkels
– Lavendel
– Klokjesbloem: Campanula (paars of lila is heel mooi)
– Ridderspoor: Delphinium
– Rozen
– Klaprozen
– Oostindische kers
– Cosmea
– Zonnehoed: Echinacea
– Allium Gladiator
– Stipa
– Sierdistels
Afrikaanse Lelie
– Echte strobloem
– Slaapbol
– Dahlia
– Buxus planten
– Struikmargriet.

     je tuinvijver schoonmaken in de lente

je tuinvijver schoonmaken in de lente

klik hier om te bewaren op Pinterest

Tip 7. De vijver schoonmaken

Dit kan in 3 makkelijke stappen:

– Snoei de vijverplanten, door de dode delen van de planten eraf te snoeien en andere dode plantenresten uit het water te halen
– Haal de algen uit de vijver, maar niet perse de draadalgen (lange groene draden die aan planten hangen). Die maken het water niet groen en geven voedingsstoffen af aan het water. Als het veel is, kun je een deel weghalen
– Verwijder viezigheid en afval van de bodem
– Maak de filter(s) schoon

Tip: maak je vijver vaker schoon dan alleen in het voor- en najaar. Haal in de herfst de bladeren uit het water, maak je filter(s) schoon en haal ‘foute’ algen weg (de zweefalgen).

Tip 8. Maak je (balkon)meubels schoon

Dit kun je makkelijk doen met warm water, natuurlijk schoonmaakazijn, een doek en allesreiniger. Als je je meubels in de winter buiten hebt laten staan, is er een grote kans dat er groene aanslag op zit. Zijn je meubels er echt slecht aan toe, bedenk dan of je ze de komende winter niet beter binnen kunt zetten.

Tip 9. Maak een leuk lichtplan

Ik vind het woord ‘plan’ altijd een beetje moeilijk klinken, maar dit betekent eigenlijk gewoon ‘nadenken over het soort licht dat je wil in je tuin of op je balkon’. Wil je een leuke lichtslinger, wil je spotjes die een eyecatcher verlichten, wil je een oude lantaarntje ophangen? Denk hierover na en ook op welke plekken je dat wil hebben. Dus bij een lichtplan denk je aan wat en waar. Dat is alles :-)

Tip 10. Hou het bij

En mijn laatste tip is om, zodra je alles geregeld hebt en klaar bent voor de lente: hou je tuin dit jaar een keertje bij. Ook in de zomer en ook in de herfst. Ik heb een keer meegemaakt dat ik door drukte op werk, pas in mijn zomervakantie eens ging kijken hoe ons balkon er bij hing. Kon ik op een snikhete zomerdag in juli naar een tuincentrum. Vreselijk. Als je steeds een beetje doet, valt het allemaal reuze mee en wordt het ook niet zo’n gigantisch project elke keer.

10 Tips om je tuin of balkon lenteproof te maken

Ik hoop dat ik je met deze blog heb kunnen inspireren om je tuin of balkon lenteproof te maken. Bedenk in februari alvast wat je wil met je tuin of het balkon deze lente en zomer. Schrijf je ideeën op en gebruik onderstaande Pinterest pin als houvast naar deze blog zodat je altijd een handig lijstje bij de hand hebt.

10 Tips om je tuin of balkon lenteproof te maken Pinterest pin

klik hier om te bewaren op Pinterest

 

Wat staat er op jouw to do list voor je tuin of balkon dit jaar?

Header & Pinterest pin foto door Tabitha Mort via Pexels
Overige beelden ingesloten via Pinterest

 

Delen:

11 Reacties

 1. 1 maart 2022 / 16:00

  Ik heb dit weekend al even geprobeerd om buiten te zitten, en dan is het inderdaad wel zo fijn als de tuin/balkon een beetje netjes en opgeruimd is.

  N.B. Ik moest enorm veel bussen aanklikken voordat ik kon reageren….

  • Amina
   Auteur
   1 maart 2022 / 17:58

   Dank je wel voor je lieve comment. Ik ga hier wat aan doen, dat is niet de bedoeling!

 2. 1 maart 2022 / 19:23

  Oh ik heb zo’n zin in de lente! Lekker in de tuin bezig, al ben ik niet zo van het onkruid wieden haha. Plantjes kopen en gezellig maken is meer mijn ding ;)

 3. Linda schrijft ' t op
  1 maart 2022 / 19:31

  Ik ben als tuinliefhebber al druk aan de slag gegaan, met schoonmaken en takken weghalen

 4. 2 maart 2022 / 18:40

  Ik ga volgend weekend aan mijn terras beginnen! Dank je wel voor de inspiratie!

 5. 3 maart 2022 / 19:01

  Handige tips zijn dit. Ik wit de muren van mijn balkon ook vaak in het voorjaar, ziet er gelijk een stuk netter uit

 6. 7 maart 2022 / 10:29

  Wat een fijne tips! Ik ben ook langzaam aan weer bezig om de tuin netjes en lente proef te maken. Dan kunnen we straks lekker genieten.

 7. 9 maart 2022 / 19:48

  Ik heb er zin in. Mooie tips meid. Ik wil ook zoiets.

 8. 10 maart 2022 / 08:50

  wij gaan waarschijnlijk onze grote koi vijver weg doen met pijn in ons hart, we hebben er geen tijd meer voor en dat word nog al een klus want er moet een kraan ect alles bij komen dus we zijn nog wel even zoet maar dan gaan we de tuin helemaal bestraten !

 9. Gea
  10 maart 2022 / 10:14

  Heel leuke ideeën staan er tussen. Wij hebben echt een standaard balkon met twee tuinstoelen en er staat een zand en water tafel voor ons zoontje

 10. 9 december 2022 / 15:16

  Ik ben ook alvast aan het nadenken over mijn lenteplannen. We zouden onze tuin graag willen renoveren. Inderdaad een goed idee om ook een palletbankje te maken. Hier hebben we genoeg plek voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *