Waarom we met z’n allen dol zijn op droogbloemen

Waarom we met z'n allen dol zijn op droogbloemen

Iedereen die mij kent weet hoe gek ik op droogbloemen ben, vooral de boeketten. In bijna iedere ruimte in ons huis heb ik er wel eentje staan. Ik gebruik vaak bloemen uit die boeketten voor mijn Instagram foto’s en bij fotografieopdrachten. Maar ik ben niet de enige! In 2019 kwamen droogbloemen plotseling vanuit het niets als dé interieur decoratie-trend uit de bus. In 2020 en ook dit jaar is dat niet anders. Ze blijven enorm populair. Maar hoe komt dat eigenlijk? Waarom zijn we met z’n allen toch zo dol op droogbloemen?

Waarom we met z’n allen dol zijn op droogbloemen

Er zijn heel wat redenen waarom we droogbloemen zo waarderen. Hier zijn de 10 meest voorkomende die ik na online research op Google heb gevonden:

Reden 1. Ze gaan zo lekker lang mee

Inderdaad. Wel 1-3 jaar. Geweldig. Ik heb een maandelijks en erg duur abonnement op verse bloemen gehad, maar na het kopen van droogbloemen ben ik daar snel mee gestopt. Op Droogbloemen.nl lees ik: “Droogbloemen geven uw ruimte een langdurige persoonlijke sfeer. De kleuren en geuren en de verfijnde vormgeving laten je stilstaan bij de reactie van de natuur die niet ophoudt na de bloei.” En zo is het!

Reden 2. Duurzaamheid

Na de eerste reden kom je natuurlijk automatisch op deze uit: de duurzaamheid. Alhoewel het uiteraard heerlijk is om verse bloemen in huis te halen en die geur op te snuiven, is het niet heel duurzaam. Ze houden het max. 10 dagen vol. En ga je binnenkort trouwen? Denk dan eens aan een trouwboeket van droogbloemen! Ik had een mooie en het voordeel is dat ze al gedroogd zijn en klaar om op te hangen, zodat je meteen de dag erna al een mooie herinnering hebt.

droogbloemen

Reden 3. Interieurstyling is een feestje

Ik hou ervan om met het veranderen van de seizoenen en mijn interieur, droogbloemen daarin mee te nemen. Hier een paar tips & tricks:

 • Met droogbloemen kun je ieder interieur meteen naar een hoger level brengen, maar zorg wel dat de kleur van de bloemen er goed bij past. Gebruik voor een romantisch interieur bijvoorbeeld zacht roze/rode Ridderspoor, roze Phalaris en crème kleurige Helecrysum. Bij een landelijk interieur Oregano, Distels en Amaranthus groen. En voor een eclectisch interieur Babala geel, Gipskruid roze, Phalaris oranje, roze Acroclinium en gele Achillea bloemen bekend als duizendblad.
 • Droogbloemen zetten we vaak in mooie vazen. Maar kort ze eens in en stop ze in een lief klein houten kratje of in een ronde glazen fles met een kurk erop. Ook in mooie ronde vazen van keramiek staat vooral pampasgras prachtig. Als je echt uit wil pakken kun je meerdere vaasjes met verschillende soorten droogbloemen neerzetten. Oeh la laaa!
 • Weet je maar niet welke droogbloemen je in de badkamer neer kunt zetten? Denk eens aan Eucalyptus! Geeft meteen die lekker spa vibe!
 • Ga je na Coronatijd een diner geven? Zet dan een droogbloemen boeket in het midden op tafel. Je creëert er meteen een hele gezellige sfeer mee.
 • Zit je op kantoor en wil je wat gezelligheid op je bureau? Zet een boeketje droogbloemen neer. Prachtig en je hoeft ook niet naar ze om te kijken!
 • Ook mooi: een boeketje droogbloemen hangen aan een decoratieladder.
 • Ga je trouwen? Denk eens aan droogbloemen als tafeldecoratie in plaats van echte bloemen. Ik heb dat gedaan en daar komt binnenkort een blog over!
 • Het combineren van echte planten en droogbloemen kan prima in je interieur. Maak verschillende hoekjes en zorg dat de een de shine van de ander niet afpakt. Ze zijn prachtig op hun eigen manier.
 • Zet ze niet lang in erg vochtige ruimtes neer. Dan gaan ze schimmelen! Ze heten niet voor niets droogbloemen ;-)
 • Sommige droogbloemen ruiken niet, maar een bosje gedroogde lavendel wel. Bijvoorbeeld uit de Provence. In een bakje of zakje verspreidt de lavendel een frisse en zachte geur.

Reden 4. Dol op droogbloemen want super low maintenance

Je hebt er bijna geen omkijken naar. Soms loopt onze kat er kopjes tegenaan te geven en dan vallen er wat bloemetjes af, maar that’s it. Zo fijn! Erg low maintenance dus. En daar houden we van. Trouwens, let op: het is niet zo dat omdat de bloemen gedroogd zijn ze niet meer giftig kunnen zijn voor huisdieren. Vraag dit altijd na bij de shop! Nog een paar tips:

 • Het enige waar je op moet letten is dat ze stofvrij blijven. Zo kun je het langst van hun mooie verschijning genieten. Dit doe je het beste door een fohn op hele lage en koude stand te zetten.
 • Zet ze niet in direct zonlicht. Ze verkleuren dan heel snel en dat is zonde!

Reden 5. Een populair cadeau

Droogbloemen zijn ook een zeer populair cadeau. Met lockdowns en quarantaines kunnen we elkaar niet veel zien, dus is het extra fijn om iets te geven dat lang meegaat.

Reden 6. Jouw favoriete bloem is altijd beschikbaar

De dagen zijn voorbij dat je op je favoriete bloemen moet wachten, omdat die nog niet bloeien. Droogbloemen zijn het hele jaar en in elk seizoen te koop. Op zoek naar een bepaalde look in je woning? Shop online, je komt vast wel het boeketje tegen waar je naar op zoek bent!

Waarom we met z’n allen dol zijn op droogbloemen

Ik hoop dat ik je met deze blog heb kunnen inspireren. Het leuke van interieurstyling en decoratie is dat de basis kan blijven staan, maar je met dit soort dingen erg veel kanten op kunt om je huis een mooie (andere) look te geven. Kijk voor meer mooie droogbloemen inspiratie ook eens op mijn Pinterest bord over droogbloemen.

 

Ben jij ook dol op deze woontrend?
Delen:

22 Reacties

 1. 10 maart 2021 / 20:09

  Leuk artikel!
  Ik kom ze niet veel meer tegen, droogbloemen. Dus leuk om iemand er enthousiast over te zien.

 2. Jouvence
  18 maart 2021 / 14:16

  Ja, ik vind de droogbloemen echt prachtig! Helaas bijna niet te doen met 5 katten in huis die er maar al te graag aan knagen.

  • Amina
   Auteur
   22 maart 2021 / 04:00

   Jaaaa, dat snap ik! Mijn kat vind droogbloemen gelukkig niet interessant, verse bloemen wel, daar gaat ze kopjes tegenaan geven, hahahaha! Trouwens, 5 katten! Wel heel gezellig denk ik! xxx

 3. 18 maart 2021 / 15:36

  Dat ziet er goed uit. Ik ben dol op dit soort type bloemen.

 4. Jessie
  18 maart 2021 / 21:39

  Vroeger had ik altijd zo’n bosje lavendel op z’n kop hangen in een hoekje van de kamer. Maar ik vond ze niet zo vrolijk staan. Dat boeket linksonder bij de plaatjes vind ik wél heel mooi. Ik ga eens kijken, thanks!

 5. Wendy
  19 maart 2021 / 13:09

  Ik heb de afgelopen maanden zelf geprobeerd om wat Portugese bloemen te drogen. Maar ik doe vast iets niet goed, want het resultaat is teleurstellend.

 6. Felice Veenman
  19 maart 2021 / 13:13

  Het komt vast omdat ik wat ouder ben dan de gemiddelde blogster…droogbloemen doen me denken aan mijn grootmoeder. En die was heel lief hoor, daar niet van, maar ik vond die stoffige dooie bloemen eigenlijk een beetje eng….

 7. 19 maart 2021 / 14:00

  Ik ben ok zo dol hierop. Vind dan ook mooi die potjes die je soms in winkel zit met droogbloemen. En die kleuren die ze soms wel hebben. Prachtig

 8. 19 maart 2021 / 17:24

  Ik vind droog bloemen altijd erg mooi om te zien, maar ik vind ze niet echt bij mijn interieur passen

 9. Mandy
  19 maart 2021 / 18:12

  Ik heb ze niet maar ik zie ze wel overal, ik vind ze prachtig maar ik hou meer van echte planten en bloemen. Daar staat mijn kamer vol mee :)

 10. Felice Veenman
  20 maart 2021 / 07:25

  ik heb veel lavendel in mijn moestuin, in de herfst hang ik grote bossen aan mijn huisje. Dat vind ik dan wel weer heel erg leuk!

 11. 21 maart 2021 / 10:55

  Ik vind droogbloemen ook heel mooi en stuurde daarom laatst een droogboeket naar mijn moeder. Het zaakje waar ik de bos droogbloemen had besteld, was echter vergeten het kaartje erbij te doen. Mijn moeders reactie toen de bezorger voor de deur stond: ‘Nu heb ik eindelijk een stille aanbidder, stuurt hij me een dode bos bloemen!’ Hahaha! De droogbloemen heeft ze verdeeld over verschillende vaasjes en potjes maar voortaan bestel ik wel een vers boeket voor haar.😋

 12. Caroline
  21 maart 2021 / 12:19

  Ik vind het een heerlijke trend. Stijlvol, duurzaam en je kunt eindeloos variëren.

 13. Tania
  21 maart 2021 / 12:51

  Ik zie er indd ook overal. Ik vind ze ook wel leuk maar vraag me af of ze eigenlijk niet veel stof vangen?

  • Amina
   Auteur
   22 maart 2021 / 04:07

   In het begin niet gelukkig. Maar na een aantal maanden merk je er wel iets van. Wat ik dan doe is er een fohn op hele lage en koude stand op zetten. Werkt super!

 14. 22 maart 2021 / 09:33

  Ik droog graag onze eigen lavendel. Die hang ik in de badkamer en in het toilet. Meteen een lekkere geur!

 15. 23 maart 2021 / 09:48

  Ik kreeg voor mijn verjaardag afgelopen januari een super leuk droogboeketje kado met glazen vaasjes erbij in een plankje. En daar zat dan ook een gleuf in om een foto of kaart in te zetten. Dat was echt een super kado in deze corona tijd! Het staat ontzettend leuk op mijn dressoir

 16. 25 maart 2021 / 10:48

  Ik ben ook gek op droogbloemen! Ik heb anderhalf jaar geleden hortensia’s gedroogd en die heb ik nog steeds! Ze hebben overal in huis al gestaan en nu heb ik eentje van de drie onder een stolp gezet, en dat staat ook al zo mooi. Momenteel hangen er rozen te drogen in de trapkast, daar moet ik nog een leuk plekje voor zoeken.

 17. 25 maart 2021 / 15:38

  Ik vind ze heel leuk, maar toch blijf ik er benauwd van worden. Zo jammer, want het geeft je interieur echt een boost!

 18. 22 april 2021 / 14:19

  • Ik ben er dol op.
  Heb er hier ook verschillende staan, tot op mijn slaapkamer. Echt heerlijk zijn ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *