Zo was je je haar met een shampoo bar

Zo was je je haar met een shampoo bar

Als je altijd gewend bent geweest om shampoo of zeep te gebruiken uit een plastic fles, kan het even wennen zijn. Zeep bars waren tot kort geleden ook iets nieuws voor mij. Maar plasticvrij douchen is nu niet alleen populair vanwege het milieu, nee, ook de positieve reviews online stijgen de pan uit. Van Shampoobars.nl ontving ik een mooi pakketje dat ik graag wil laten zien en geef ik je tips hoe je hier ook mee kunt beginnen. Want zo was je je haar met een shampoo bar!

Zo was je je haar met een shampoo bar

Voordat ik begin is het misschien handig om wat feitjes te vertellen. Want het gaat helemaal niet goed met ons en onze inzet voor duurzaamheid op de wereld en dat merken we aan alles…

Onze wereld en het gebruik van plastic

Dus even wat feitjes op een rij: per persoon gebruiken we zo’n 165 kilo aan plastic verpakkingen per jaar. Veel hè. Ik vind dat best wel shocking eigenlijk…en 50% van het plastic gebruiken we ook nog eens maar één keer voordat we het weggooien. Ongevraagd nemen we een hoop plastic verpakkingen mee naar huis die uiteindelijk voor een groot deel in de oceaan terecht komen. Dit richt veel schade aan vogels, zeedieren en vissen. En zo is Shampoobars.nl onstaan. Opgericht door een kleine groep mensen met een hart voor het milieu die de stap hebben gezet om de wereld een beetje mooier te maken. Hun doel is om het gebruik van plastic shampoo flessen te verminderen. Shampoo Bars zijn milieuvriendelijker en (omgerekend) goedkoper dan de meeste reguliere shampoos, voor iedereen betaalbaar dus!

Je haar met een shampoo bar wassen

Mijn bijdrage

Voor mij is dit niet eventjes een blog over shampoo bars. Het is een klein beetje mijn bijdrage aan een betere wereld, een lifestyle. Ik probeer overal goed op te letten en me bewust te zijn van mijn ‘voetafdruk’ hier op aarde. Daarom scheid ik al jarenlang afval, laat ik mijn auto staan als het niet echt nodig is, ben ik een flexitariër, koop ik kleding alleen wanneer ik het echt nodig heb en verkoop ik oude kleding ook door, bijvoorbeeld op Vinted. Ik laat geen afval op straat vallen, pak stukken plastic op van straat wanneer ik het zie liggen en heb ik respect voor natuur en milieu. Deze bars zorgen voor minder plastic en daarom heb ik er voor gekozen om informatie daarover op mijn blog te plaatsen.

Wat ik heb gekregen

Ik mocht mijn voorkeuren voor bars doorgeven aan Shampoobars.nl en ik heb gekozen voor:

1. Krullend haar Honing Shampoo Bar
voor krullend/droog/pluizig/beschadigd haar

en een

2. Tea Tree Shampoo Bar
voor een gevoelige hoofdhuid

en daarnaast kreeg ik ook nog een

3. Honing Body Bar
romig en verzorgend, en plasticvrije accessoires voor in de badkamer,

een

4. Bamboe Zeepplank
voor uitlekken en drogen,

een

5. Shampoo Bar zakje
om op te hangen en te laten drogen

en een

6. Shampoo Bar blikje
om een bar op reis mee te kunnen nemen.

Er zat in het pakketje ook een handig kaartje met informatie over het milieu, de verpakking van de bars en het gebruik. En dat laatste is superhandig, vooral als dit allemaal nieuw voor je is.

De verpakkingen

De verpakkingen van de bars zijn mooi door hun eenvoud. Mooi stevig papier dat bio afbreekbaar is met een mooi lettertype en logo. De doos waarin het werd verstuurd is ook volledig biologisch afbreekbaar. De opvulchips die in de doos zitten kunnen worden hergebruikt, weggegooid of gecomposteerd en zijn 100% afbreekbaar in water. Awesome toch! De accessoires zitten gewoon los in de doos en dat kan makkelijk. Door de opvulchips is de zeepplank bijvoorbeeld onbeschadigd geleverd.

Look & feel plus eigenschappen

— Honing Body Bar: mooi glad zeepje in een zacht roze kleur. De informatie op de website zegt dat deze bar zacht en fris is onder de douche, een cadeautje voor de huid en

✓ Zelfgemaakt in Nederland
✓ Romig & verzorgend
✓ Cruelty free
✓ Volledig plasticvrij
✓ Vegan
✓ Vrij van parabenen en siliconen
✓ Prijs €6,95.

Ingrediënten in deze Body Bar: Aqua, Glycerin, Sodium Stearate, Propylene Glycol, Sorbitol, Sodium Laurate, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Chlroide, Stearic Acid, Lauric Acid, Titanium Dioxide (0,30%), Pentasodium Pentetate, Tetrasodium Etidronate, Parfum, CI 77492, CI 77491, CI 77499.

— Krullend haar Honing Shampoo Bar: mooie marmer-roze bar. De informatie op de website zegt dat wanneer je krullend haar, of droog, pluizig of beschadigd haar hebt, dit een perfect passende Shampoo Bar voor je is.

✓ Zelfgemaakt in Nederland
✓ Geschikt voor krullend haar
✓ Cruelty free
✓ Volledig plasticvrij
✓ Palmolievrij
✓ Vrij van SLS en SLES
✓ Vrij van parabenen en siliconen
✓ Prijs vanaf €5,95.

Ingrediënten in deze Shampoo Bar: Sodium Cocoyl Isethionate, Butyrospermum Parkii, Mangifera Indica, Cera Flava, Stearic Acid, Parfum, CI 77492, CI 77491, CI 77499.

— Tea Tree Gevoelige Hoofdhuid Shampoo Bar: mooie marmer-groene bar. De informatie op de website zegt dat wanneer je last van een jeukende of droge hoofdhuid hebt, dit een geschikte keuze kan zijn. De zeep is geschikt voor de gevoelige huid en droog haar. De Bar reinigt mild en zacht. Voor frisse haren en een verzorgde hoofdhuid.

✓ Zelfgemaakt in Nederland
✓ Geschikt voor droog haar
✓ Gevoelige hoofdhuid
✓ Cruelty free
✓ Volledig plasticvrij
✓ Vegan
✓ Palmolievrij
✓ Vrij van SLS en SLES
✓ Vrij van parabenen en siliconen
✓ Prijs vanaf €5,95.

Ingrediënten in deze Shampoo Bar: Sodium Cocoyl Isethionate, Behentrimonium methosulfate (no worries, dit is niet dat enge sulfaat dat we in andere shampoos kennen), cetyl alcohol, butylene glycol, Butyrospermum Parkii, Panthenol, Aqua, Stearic Acid, Melaleuca alternifolia, CI 77288.

De geuren als ik ze uit de verpakking haal

 

— Honing Body Bar: heerlijke geur uit de verpakking. Ik ben niet dol op hele heftige honing geuren, maar deze geur is ok en een heel stuk aangenamer. Heel fijn!
— Tea Tree Gevoelige Hoofdhuid Shampoo Bar: uit de verpakking ruik ik een soort van ‘biologische groene geur’. Niet heel superlekker maar ook niet naar. Gewoon neutraal zeg maar.
Krullend Haar Honing Shampoo: ruikt niet echt naar honing, maar ruikt wel zacht en zoet. Echt een lekker geurtje heeft deze.

Wat verwacht ik ervan

Veel! Want ik heb heel dik krullend haar dat heel stug en niet in de beste conditie is op het moment. Dus wat kan die Shampoo Bar Honing daaraan doen? Daarnaast lijkt het me erg fijn om een Honing Body Bar te gebruiken, ik heb de laatste tijd wat stress gehad dus daar ben ik wel aan toe. En van de Shampoo Bar Tea Tree verwacht ik ook veel omdat ik een onrustige hoofdhuid heb en ik daar normaal superdure shampoo van Redken zonder sulfaten voor gebruik. Ik ben een beetje skeptisch wat een shampoo bar daarmee kan doen…

De geuren onder de douche

— Honing Body Bar: onder de douche is de geur even better, want dan blijft het ook bij een subtiele lekkere honinggeur. Hou ik van!

Tea Tree Gevoelige Hoofdhuid Shampoo Bar: geurloos onder de douche, maar niet storend. Doet wat ‘ie moet doen.

Krullend Haar Honing Shampoo Bar: echt zo’n lekkere geur! Ben dol op deze. Het is het beste te omschrijven als een zacht-zoete crèmige geur die lekker blijft hangen onder de douche.

Zo was je je haar met een shampoo bar

Als je altijd gewend bent geweest om je haar met shampoo uit een plastic fles te wassen, dan kan ik me voorstellen dat je even aan het idee moet wennen. Want hoe sta je je haar dan te wassen? Het is makkelijker dan je denkt in 6 stappen (deze stappen staan ook op het kaartje dat wordt meegestuurd:

1. Zorg dat je handen nat zijn
2. Wrijf de Shampoo Bar tussen je handen. Je kan ook rechtstreeks met de Shampoo Bar over je natte haar wrijven
3. Masseer het schuim zorgvuldig door je haren
4. Spoel de shampoo uit je haren
5. Spoel de shampoo bar goed af
6. Bewaar de Shampoo Bar op een droge plek.

Klaar! Nou, dat valt alles mee hè!

ps: hoe ik het zelf heb gedaan is ongeveer hetzelfde als hierboven: ik heb steeds een nat pluk haar op mijn hand gelegd waar ik met het stuk zeep overheen ging. En dan steeds hoger tot aan de hoofdhuid. Daarna je hoofd ondersteboven houden en de onderkant van je hoofd en al je haren die naar beneden hangen inzepen. Tot slot je haren weer naar achteren ‘gooien’ en dan met de bar over de bovenkant van je hoofd gaan, op je hoofdhuid en je kruin.

Shampoo Bar Honing voor Krullend Haar

Het resultaat onder de douche

I love it! Ik heb de twee shampoo bars al een paar keer gebruikt en de body bar nog vaker:

Honing Body Bar: de bar glijdt lekker zacht over mijn lijf. Wauw, I like it! Er blijft ook geen wittige zeeplaag op mijn armen achter als ik er met de bar overheen ga. Het trekt goed in. Na het douchen voelt mijn huid even wat strakker aan, maar dat trekt snel weg. Mijn huid voelt al snel superzacht aan. Vooral mijn armen. Love it! Tip: fijn om het bewaarzakje en deze body bar samen te gebruiken. Dat klinkt raar, maar dat zakje is heel effectief om mee te scrubben.

— Tea Tree Gevoelige Hoofdhuid Shampoo Bar: Schuimt supergoed. Zo awesome vind ik dat! Een weldaad voor mijn hoofdhuid, want die kan soms overgevoelig reageren. Bijvoorbeeld bij stress en het gebruik van sulfaten in een shampoo. Dat laatste is voor mij echt een no-go. Ik wil die troep nooit meer in mijn shampoo hebben. Kwamen gewoon allemaal witte velletjes los! De shampoo bar is dus ook rustig qua effect. Als je naar de ingrediënten kijkt, zie je een sulfaatachtige staan, maar dat is niet dat ‘gevaarlijke’ sulfaat. Geeft ook een zacht laagje op het haar na het uitspoelen.

— Krullend Haar Honing Shampoo Bar: Deze schuimt ook zo goed! Doet veel voor mijn krullende en dikke stugge en pluizige haar. Zeker nu ik al meer dan een jaar niet naar de kapper ben geweest door Corona. Ja, I know. Huilen! Na het uitspoelen van deze shampoo bar, voelt het alsof er een beschermend zacht vet-laagje op zit. Dat klinkt misschien een beetje goor, maar heren en dames met krullen zullen dit met me eens zijn: dat willen we juist! Dat betekent namelijk dat de nazorg al een stuk makkelijker voor ons wordt gemaakt. Dat zachte en vettige zorgt er namelijk voor dat het doorkammen straks soepeler gaat omdat ons haar na het wassen vaak nóg stugger aanvoelt.

Uitkammen

Ja. Het uitkammen van dik krullend haar na het wassen. Altijd een dingetje. Na het wassen doe ik een Leave-In Conditioner van Chi en de krullencreme van Redken Curvacious in mijn haar voor een nog verzorgender en ontwarrend effect. Het doorkammen gaat ietsjes makkelijker dan normaal omdat mijn haar een stuk zachter is door de bars. En dat is heel erg fijn.

Het effect van de shampoo bars een paar dagen later

Hoe het haar aanvoelt: beiden bars zorgen voor veel zachter haar dan wanneer ik het met een shampoo uit een plastic fles zou hebben gewassen. En dat zonder haarmasker! Mijn haarpunten zijn ook zacht. Love it!

Geur van mijn haar: beiden ruiken lekker ‘zeperig’ schoon en fris. Er is iets met die geur…wanneer ik er een vlaag van opvang word ik heel blij.

Overall resultaat

Ik zou deze drie producten en de accessoires zeker weer opnieuw bestellen!

Conditie haar na wassen: 9/10

Conditie haar na aantal dagen: 9/10

Geur bars uit de verpakking: 9/10

Geur bars onder douche: 8/10

Prijs/kwaliteit verhouding: 10/10 – een bar voor maar €5,95 vind ik echt geweldig!

Verpakking bars: 10/10

Look & feel bars uit verpakking: 9/10

Look & feel bezorgpakket: 10/10 – leuk ingepakt met informatiefolder erbij

Keuzemogelijkheden op website 10/10

Mijn weg vinden op de website: 10/10

Look & feel van de website: 10/10 – liefde voor de filmpjes op de homepage. Filmpjes geven echt meteen een goede indruk en er was te zien wat ik kon verwachten. Ik vond het filmpje real met het meisje dat haar haar aan het wassen was en niet fake. Een verademing in de beautywereld!

Shampoo Bars in badkamer

Drogen & Bewaren

— Shampoobars.nl heeft een leuke zeepplank meegestuurd die helemaal leuk staat in onze badkamer. Het is wel belangrijk dat de Shampoo- en Body Bars goed kunnen uitlekken en drogen: hoe sneller de bars drogen, hoe langer ze meegaan. Als je van bamboe, natuurlijke materialen en Aziatische zeephouders houdt: check de website van Body Bars. Ze hebben mooie exemplaren. Ook als je van pastelkleurtjes houdt, zijn er leuke in blauw en roze.

— En als je gaat reizen kun je de haarzeep en bodybars makkelijk meenemen in hun bewaarblikjes. Heel nice!

— Het Shampoo Bar zakje bestaat uit duurzame ramie stof. Deze stof is resistent voor bacteriën. Ramie krimpt niet en behoudt zijn vorm bij warm wassen. Het is een sterke vezel, de stof is slijtbestendig en gaat 8 x langer mee dan katoen. En ik kon er ook erg fijn mijn huid mee scrubben!

Voordelen producten Shampoo Bars

 1. handgemaakt
 2. goed voor je haar
 3. beter voor het milieu
 4. 1 Shampoo Bar = ongeveer 3 plastic flessen!
 5. gaan gemiddeld 80 wasbeurten mee!
 6. volledig plasticvrij douchen
 7. Shampoo Bars van Shampoobars.nl bevatten geen SLS
 8. zijn met maar ook zonder Palmolie
 9. er is voor ieder haartype een Shampoo Bar, ook voor kindjes. Alle Bars worden van A tot Z ontwikkelend en geproduceerd door Shampoobars.nl zelf
 10. ze zijn trots partner van het Wereld Natuur Fonds!

Meer in het assortiment?

Ja! Shampoobars.nl heeft naast shampoo- en body bars ook conditioner bars, body lotions, combi packs, proefpakketten, mooie accessoires, verzorgingsproducten én cadeautjes.

Zo was je je haar met een shampoo bar

Ik hoop dat ik je met deze review heb kunnen inspireren om eens een Shampoo, Conditioner- of Body Bar te proberen. Het is echt fijn en het heeft iets magisch om iets dat handgemaakt en supernatuurlijk is op je haar en lijf te smeren. En we besparen hier zoveel plastic mee! Al gebruik je het om en om met de shampoo die je normaal gebruikt, dán help je al goed mee aan een duurzame wereld.

 

Heb jij wel eens een Shampoo Bar van Shampoobars.nl geprobeerd?

 

 

Dit artikel is een samenwerking.

Delen:

13 Reacties

 1. 9 april 2021 / 10:00

  Ik ben er sinds een maand mee begonnen en het bevalt me erg goed. Mijn haren zijn minder pluizig geworden! Hoera.

 2. 12 april 2021 / 20:26

  Wat een fijn uitgebreid artikel, thnx! Momenteel gebruik ik een shampoo bar van het merk Balea (DM Duitsland). Ben ik ook erg tevreden over!

 3. 22 april 2021 / 05:56

  Ik was ook heel enthousiast en heb er één bij een drogist gekocht, maar het is mij helemaal niet bevallen. Ik grijp weer terug naar de ouderwetse shampoo fles. Misschien heb ik wel een verkeerde gekocht, maar eerlijk gezegd het is niks voor mij.

 4. 22 april 2021 / 07:51

  wat een heerlijk artikel, lekker uitgebreid! ik heb zelf ook shampoo bars maar ik kan er gewoon niet aan wennen helaas

 5. 22 april 2021 / 14:17

  • Ziet er goed uit, al verschillende keer zien voorbij komen.. Lijk echt leuk om te hebben.

 6. 22 april 2021 / 21:55

  I loveeee this! Hier ook enorme fan van shampoo bars! En scheelt zoveel plastic

 7. Mandy
  22 april 2021 / 22:09

  Ik heb dus 1 en ik kan er niks mee worden.. hoe lang ik ook probeer, mijn haar blijft touw achtig. Ik heb sowieso al heel lastig haar, misschien moet ik gewoon eens een andere proberen..

 8. 23 april 2021 / 16:29

  Je hebt mij enthousiast gemaakt voor de shampoo bar! Als mijn huidige voorraad shampoo op is, dan stap ik zeker over!

 9. 25 april 2021 / 13:50

  Wat een uitgebreid artikel. Ik heb er eens eentje geprobeerd, maar was niet echt overtuigd en ben bij mijn gewone shampoo gebleven

 10. 26 april 2021 / 08:53

  Ik heb inmiddels ook diverse shampoobars in gebruik gehad, maar ik blijf toch de voorkeur geven aan vloeibare shampoo;-)

 11. Jouvence
  27 april 2021 / 18:37

  Ja, de shampoo bars van hun zijn zó fijn! Ik gebruik alleen nog maar shampoo bars om mijn haren te wassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *