Je washok inrichten: zo doe je dat!

washok inrichten

Je washok inrichten

Als je graag een wasruimte wil hebben of er al een hebt, dan moet deze er natuurlijk wel goed uitzien. Misschien maakt dat het doen van de was ook net een stukje leuker. Het hoeven allemaal niet hele ingewikkelde zaken te zijn, maar er iets meer aandacht aan besteden kan geen kwaad. Je hebt natuurlijk wel eerst een wasmachine nodig om überhaupt aan de slag te kunnen gaan. Een wasmachine vergelijken met andere modellen is een goede eerste stap voordat je er daadwerkelijk een koopt. Maar hoe zorg je nog meer voor een goede wasruimte? Met deze 3 stappen kun je snel een leuk washok inrichten!

Stap 1. Organisatie

Of je nu iemand bent die de tijd neemt om de was te doen of niet, het moet nu eenmaal altijd goed gebeuren. Een wasruimte die geordend is, helpt daarbij. Allereerst is het slim om te kijken hoe je de ruimte wil indelen. Het is handig om een aparte plek te maken om de was te kunnen sorteren en ook te vouwen. Een kleine tafel is hiervoor al voldoende. Daarnaast wil je (als je strijkt) een strijkplank in de buurt hebben. Hiervoor moet je ook ruimte creëren. Dit kun je doen door de overige spullen niet per se op de grond op te bergen, maar bijvoorbeeld hoog op planken te zetten. Wanneer je een strijkplank in de lengte op de grond kunt opbergen, neemt het niets in beslag en is alles wat je nodig hebt wel binnen handbereik.

Denk bijvoorbeeld aan een organisatie als deze:

 • Wasmachine en wasmanden op de vloer
 • Eventuele strijkplank op de vloer/rechtop tegen de muur aan
 • Plank boven wasmachine en wasmanden met daarop rechts bijvoorbeeld een mooi klein landelijk mandje en links bijvoorbeeld een mooi wit vaasje met een plantje erin
 • Daarboven weer een plank met daarop het wasmiddel en wasverzachter in mooie flesjes  + plantjes + overige leuke woondecoratie
 • Daarboven plank nummer drie met mooie mandjes, vaasjes en overige leuke woondecoratie.

Stap 2. Accessoires

Met leuke en mooie woonaccessoires maak je je washok dus leuker, mooier, praktischer en functioneler. Als je geen droger hebt, dan dan ook aan een mooi wasrek. Bovendien is het beter voor het milieu dan je was in de droger stoppen. Droogrekken zijn erg efficiënt en voorkomen ook dat de kleding erg gaat kreukelen. Wij hebben een wasrek dat je op kunt hangen. Scheelt ook weer ruimte op de grond. Wasmanden kunnen ook goed van pas komen (zie ook hierboven bij organisatie). Zo zou je er eentje kunnen gebruiken voor de vuile was en de ander om de schone was mee te nemen naar je kledingkast. Het zorgt voor een beter overzicht van wat er nog gedaan moet worden en wat al klaar is.

Stap 3. Ventilatie

Bij de inrichting van het washok draait het niet alleen om hoe het eruitziet, maar ook om je gezondheid. Denk aan de geuren die uit een washok vandaan komen. Nadat je een was hebt gedraaid, kan het enorm sterk ruiken. Deze geur kan zich verspreiden naar de rest van de woning. Je kunt het heel lekker vinden, maar waarschijnlijk zul je er hoofdpijn van krijgen. Met een goede ventilatie voorkom je dit. Het is natuurlijk ideaal als je in het washok een raam hebt, maar dit is in de winter natuurlijk niet prettig. Je zou er dan voor kunnen kiezen om een goed ventilatiesysteem te (laten) installeren. Je kunt het systeem dan op 2 of 3 zetten.

Washok inrichten

Ik hoop dat ik je met deze drie stappen een beetje op weg kan helpen om je washok mooi in te richten. Wil je meer Wonen blogs lezen? Klik dan op de link hieronder:

Meer Wonen blogs lezen

 

* Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf.
* Fotografie door Karolina Grabowska via Pexels.

 

Liefs, Amina

 

Volg mij:

FacebookInstagramPinterestTwitterYoutube – TikTok 

Ga naar:

Delen:

7 Reacties

 1. 15 december 2023 / 14:28

  Handig artikel. Nooit zo over nagedacht eigenlijk 🙈.

 2. 15 december 2023 / 18:41

  Interessante post! Bij mij is het nog echt een washok 🙈 Ik ga er me toch eens mee bezighouden om er iets mooier en praktischer van te maken. Dank je wel voor de inspiratie!

 3. 15 december 2023 / 18:48

  Als ik de ruimte had, had ik dat zeker gedaan. Een washok lijkt me zo ideaal. Alles bij de hand op één plek.

 4. 16 december 2023 / 13:10

  Een goed artikel over het inrichten van een washok. Ik heb wel een berging waar de wasmachine staat, maar daar kan ikzelf niet instaan om de was op te vouwen of te strijken. Dat doe ik in de woonkamer.

 5. Kijkje in huis en tuin
  16 december 2023 / 13:56

  De zolder is bij ons hetwashok, daar staat de wasmachine en hang drie waslijnen over heel de breedte van de zolder.

 6. 19 december 2023 / 15:47

  Ik wou dat ik ruimte had voor een washok. Hier staat de wasmachine letterlijk in een hokje ;) bij de ketel.

 7. 21 december 2023 / 20:02

  Handig artikel is dit. Ik heb zelf geen ruimte voor een washok. MIjn wasmachine staat in de keuken en mijn wasgoed hang ik te drogen op een rek die in de gang staat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *