Wonen | Een plantenbak met prachtige bloemen en planten op je balkon: zo doe je dat!

Plantenbak balkon met bloemen en planten

Nu het kouder wordt en het weer guurder, ben ik in gedachten al bezig met mijn balkon in het voorjaar. Ik hou van de herfst met dekentjes en warme chocomelletjes met slagroom, maar ik hou ook heel erg van de lente. Lente 2023 gaat er anders uitzien op mijn balkon, want ik wil daar dan een mooie verhoogde plantenbak hebben. Waar ik zelf lekker in kan rommelen en zaaien. Ik was net even online aan het checken in welke maand ik dan moet beginnen met zaaien, om in de zomer te kunnen genieten van mooie bloemen en planten. Het is niet moeilijk, maar wel belangrijk om goed te plannen. Wil jij in de zomer ook genieten van een plantenbak met prachtige bloemen en planten op je balkon? Zo doe je dat!

Plantenbak balkon met bloemen en planten

Ik zal me in dit artikel gaan focussen op eenjarige bloemen, wilde bloemen en bladplanten. Ze moeten sterk zijn, want we hebben een balkon op het zuiden wat echt verschrikkelijk heet wordt in de zomer.

Stap 1. Plantenbak uitkiezen

De eerste stap is om een mooie plantenbak uit te kiezen. Koop er eentje die het hele jaar buiten kan staan. Plantenbakken zijn er in alle soorten, materialen en maten. Verhoogd of laag bij de grond. Je kunt gaan voor het traditionele hout. Maar als je een ijzersterke bak wil die lang meegaat, kun je bijvoorbeeld ook denken aan Cortenstaal. Dat is een metaallegering die bestaat uit een combinatie van ijzer, koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. De combinatie van deze metalen zorgt ervoor dat het staal na enkele maanden een sterke oxidatie/roestlaag krijgt. Deze roestlaag voorkomt vervolgens dat het staal verder gaat roesten en beschermt het staal tegen wisselende weeromstandigheden. Daarnaast leidt deze roestlaag dat het Cortenstaal zijn oranjebruine kleur krijgt. Deze oranjebruine kleur zorgt voor het karakteristieke cortenstaal tuinbeeld. Supermooi als je van een industriële en moderne look op je balkon houdt. Cortenstaal op maat uikiezen is ook mogelijk, bijvoorbeeld als je een klein balkon hebt. Ideaal!

Stap 2. Hydrokorrels, aarde en verzorging

Als je de plantenbak eenmaal op je balkon hebt staan, kun je beginnen aan een goede voorbereiding voordat de bloemen en planten erin gaan:

  1. Maak gaten onderin de bak (als die er nog niet zijn), want afwatering is heel erg belangrijk
  2. Strooi een dikke laag hydrokorrels op de bodem, voor ongeveer ¼ deel van de bak. Die zorgen voor een goede waterhuishouding
  3. Kijk goed hoeveel potgrond voor buitenplanten en bloemen je vervolgens nodig hebt, zodat de bloemen en planten net zo hoog in de bak komen te staan als in hun plastic kweekpot. Hou aan de bovenzijde 2-5 cm ruimte over, als gietrand. Vul de bak nu tot die rand aan met potgrond
  4. Is de grond in het kweekpotje van de bloem of plant heel droog, dompel hem dan even, met plastic en al, in een emmer water totdat er geen luchtbellen meer boven komen. Haal de plant vervolgens uit zijn plastic potje en plant hem in de nieuwe bak. Druk de grond losjes aan. Vul aan met potgrond totdat de plant stevig staat
  5. Geef goed water zodat de potgrond zich vol zuigt
  6. In het groeiseizoen, van april tot oktober, hebben planten extra voeding nodig. Het aanmaken van blad en bloemen kost veel energie. Krijgen ze geen voeding dan kan het blad verkleuren en de bloei tegenvallen. Daarom kun je vloeibare voeding in het gietwater doen. Doe dit regelmatig, want doordat je steeds water geeft, stroomt de voeding ook weer uit de aarde weg
  7. Haal tot slot steeds de uitgebloeide bloemen uit bloeiende planten en verwijder lelijk geworden blad.

Extra tip*: in vergelijking met gewone tuinaarde is potgrond veel luchtiger. Het neemt makkelijker water op, houdt voedingsstoffen lang vast en droogt niet snel uit. Daarom is potgrond het ideale middel voor je bloemen en planten om snel en makkelijk te groeien.

Extra tip**: voor je enthousiast naar het tuincentrum gaat, is het belangrijk om te bepalen hoeveel potgrond je ongeveer nodig hebt. Zo voorkom je dat je met te veel potgrond naar huis gaat, of erger nog, te weinig. Een richtlijn:

  • Ronde bloempot van 30 cm diameter en 30 cm hoog: 18 tot 20 liter
  • Smalle bloembak van 80 cm lang, 17 cm breed en 14 cm diep: 25 liter
  • En als je een groter balkon hebt kun je een moestuinbak nemen van 1 m2 groot en 40 cm diep: daar gaat 350 tot 400 liter in.

Stap 3. Eenjarige bloemen zaaien

Eenjarige bloemen vind ik zelf altijd het fijnst, omdat die na de lente, meteen in de zomer gaan bloeien. Tweejarige bloeien soms in het eerste, maar vaak pas in het tweede jaar.

Zaaiperiode: vanaf half april
Bloeiperiode: juni, juli, augustus.

Bekende eenjarige bloemen/struiken:

  • Afrikaantjes
  • Margrieten
  • Dahlia’s
  • Lobelia’s
  • Ijsbloemen
  • (Klap)rozen
  • Lupinen
  • Vlinderstruik
  • Lavendel
  • Stokrozen.

Let er wel op dat je enkel soorten in de grond zaait vanaf half april die tegen vorst kunnen. Want in april kan het nog flink vriezen. Heb je die soorten toevallig niet gekocht, zaai dan pas vanaf halverwege mei.

Meer I’m Feeling Good Wonen artikelen lezen

Stap 4. Wilde bloemen zaaien

Voor wilde bloemen koop ik eigenlijk altijd een laagblijvende veldbloemenmix. Het is dan iedere keer weer een verrassing welke bloem er begint te bloeien! Het is een prachtige mix van zaden van laagblijvende soorten bloemen. Ze worden tussen de 15 en 45 cm hoog. Het bevat 30 soorten in alle kleuren van de regenboog. De bloei begint 7 weken na het zaaien als je in de lente zaait. Er zitten zowel eenjarige als meerjarige soorten in deze mix. Zo leuk! En je helpt bijen, hommels en vlinders, want die komen op de bloemen af.

Zaaiperiode: midden maart tot midden mei
Bloeiperiode: juni tot de herfst.

Dit is een kleine opsomming van de soorten die in deze mix kunnen zitten:

  • Adonis aestivalis – zomeradonis kooltje vuur
  • Ageratum houstonianum
  • Antirrhinum majus – leeuwenbekje
  • Calendula officinalis – lage goudsbloem
  • Callistephus chinensis – lage aster
  • Centaurea cyanus – korenbloem laagblijvend
  • Cheiranthus maritimus – muurbloem
  • Cosmos bipinnatus – cosmea
  • Craspedia globosa – craspedia ‘yellow drumstick’
  • Cynoglossum amabile – chinees vergeet-mij-nietje
  • Delphinium ajacis – ridderspoor laagblijvend
  • Dianthus barbatus – duizendschoon
  • Godetia grandilfora – zomerazalea.

Stap 5. Bladplanten

Voor de tegenwoordig hete zomers met veel luchtvochtigheid in Nederland, zijn mediterrane planten heel geschikt. Die houden namelijk van direct zonlicht. Deze balkonplanten zijn ook onderhoudsvriendelijk. Je kunt ze het beste ‘kant en klaar’ uit de winkel vanaf mei in de plantenbak zetten, zodat je er eigenlijk meteen van kunt genieten. Want ze kunnen niet zo goed tegen de regen.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Oleander
  • Nepeta kattenkruid
  • Eucalyptus gomboom
  • Helenium zonnekruid
  • Lage grassen, zoals de Festuca, Carex en Liriope
  • Vetplantjes
  • Cactussen
  • Agave
  • Distel
  • Agapanthus Afrikaanse lelie.

Stap 6. Genieten!

Dat wordt dus zaaien in de lente en dan in de zomer genieten van al dat moois op het balkon. Al heel veel zin in!

Wonen | Een plantenbak met prachtige bloemen en planten op je balkon: zo doe je dat!

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen inspireren. Het is leuk om in het voorjaar met je handen lekker in de aarde te wroeten en dan in de zomer het allemaal mooi te zien bloeien. Kopje koffie en het zonnetje erbij. Heerlijk!

 

 

Heb jij ook een balkon? Hoe heb jij die gezellig ingericht?

Photo by Natalia Jones on Unsplash

 

Delen:

8 Reacties

  1. Linda schrijft ' t op
    1 december 2022 / 13:29

    Ik heb een balkon maar leef in de tuin, bij mij staan er vooral meerderjarige planten in bakken.

  2. 1 december 2022 / 14:26

    Ik heb een terras maar dat ligt er nu in de winter wat troosteloos bij. Zou er eens moeten aan beginnen!

  3. 1 december 2022 / 16:11

    Ooit woonde ik in een appartement met een ruime balkon en had ik mij echt voorgenomen daar een soort mini tuintje van te maken, maar helaas bleek al vrij snel dat ik totaal geen groene vingers had, echt alles ging binnen no time dood…

  4. 1 december 2022 / 20:31

    Wat een goede tips, ik kan ze wel gebruiken. Ik ga mijn terras binnenkort ook gereed maken voor de lente. Want ik ben dol op de lente.

  5. 2 december 2022 / 10:27

    Nee geen balkon maar een grote tuin, want wij wonen op het platteland. Maar dit is vast ook wel toepasbaar op een gewone tuin!

  6. 3 december 2022 / 19:25

    Wat een handig overzicht is dit. Ik ben echt te lui om goed voor plantjes te zorgen, terwijl ik het juist altijd heerlijk vind om naar een park te gaan

  7. 3 december 2022 / 21:01

    Ik vond planten op mijn balkon vroeger zo lastig. Tegenwoordig heb ik een tuin en dat vindt ik toch een stuk fijner

  8. 4 december 2022 / 15:37

    Gek genoeg hebben we – naast de veranda en de tuin – ook nog een balkon over de gehele breedte van ons huis op de eerste verdieping. Maar het is allemaal teveel, te groot en te onoverzichtelijk, dus doen we er eigenlijk helemaal niets mee. Raar, want vroeger had ik allerlei ideeën over mooi tuinmeubilair maar uiteindelijk doe ik er veel te weinig mee. Te weinig tijd maar nogmaals, door de grootte wordt het wat onoverzichtelijk. En dan haak ik af. Ik denk dat als ik een kleinere tuin of alleen balkon zou hebben, ik er dan veel meer ‘een feestje’ van zou maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *