10 x ontstressen in de winter

10 x ontstressen in de winter

Stress. Iedereen heeft ermee te maken en iedereen weet hoe het voelt. Zeker in de winter, wanneer we veel binnen zitten. Als het dan vroeg donker wordt en het ook nog eens koud is, kunnen je stresslevels naast je dagelijkse verantwoordelijkheden snel oplopen. Het is dan erg verleidelijk om de hele ochtend of dag in je bed te blijven liggen. Of de hele dag in je pyama rond te hobbelen, Netflix te bingen en eten thuis te laten bezorgen. Dit lijkt heerlijk, maar na een tijdje is je ritme en je structuur verdwenen en ben je verder van huis. Daarom dit artikel, zodat jij 10 x kunt ontstressen in de winter en het maximale uit die chaotische en donkere tijd van het jaar kunt halen!

10 x ontstressen in de winter: me-time!

Met deze 10 tips ben je al een eind op weg om je onder te dompelen in me-time:

Tip 1. Neem vitamine C & D als je het nodig hebt

Bij een tekort aan vitamine D kunnen er sombere gevoelens ontstaan. Ik heb ook altijd last van de winter blues. Door de kou, het minder buiten zijn en doordat de zon niet sterk genoeg is om door de huid goed opgenomen te worden tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Na een bezoek aan de huisarts en bloedprikken, bleek ik een tekort aan vitamine D te hebben. Ik slik nu dus wekelijks een tabletje en dat bevalt mij erg goed. Niet iedereen hoeft bij te slikken, dus laat dat eerst checken door de huisarts.

Extra vitamine C nemen als dat nodig is, zorgt ook voor minder stress voor wat betreft de veel voorkomende winterkwaaltjes. Want dat is een echte vitamine bom. Het versterkt je immuunsysteem (tegen griep en verkoudheid), geeft je huid een boost en gaat ook huidveroudering tegen. In de winter heeft je huid namelijk flink wat te verduren.

Health | Twee gezonde lifestyle gewoonten die ik in 2023 weer heb opgepakt

Tip 2. Blijf je aan je structuur en ritme houden, ook al is het koud

Morgen heb ik een leuke koffiedate met een vriendin, maar ik weet nou al dat die eerste minuten na het wakker worden moeilijk zijn. De verwarming in huis staat uit, dus het is ijskoud (want ik slaap altijd met de verwarming uit en met een raam open), het bed is nog heerlijk warm en mijn kat Lilly ligt spinnend en tevreden tegen me aan. Ook snooze ik in de winter, iets dat ik in de zomer nooit doe. Dan spring ik meteen mijn bed uit. Toch is het belangrijk om vlot je bed uit te komen en de dag te beginnen zoals je altijd doet. Dutje doen in de avond omdat je kapot bent? Liever niet, want wanneer je echt moet gaan slapen, lukt dat vaak niet of minder goed. Ook heel vroeg naar bed gaan omdat het koud en donker is, kan nadelen hebben. Je kunt dan opstaan met hoofdpijn omdat je te veel hebt geslapen. Of al om 4.00u klaarwakker zijn. Blijf je dus aan je structuur en ritme houden, ook al is het nog zo koud. Goed slapen is belangrijk om je goed voelen.

Tip 3. Steek een mooie kaars aan

Hoe druk je leven ook is: wanneer je een kaars aansteekt is dat toch wel meteen genieten. Van het mooie warme licht, de dansende vlam of de geur. Het is ook meerdere malen bewezen dat een kaars kan kalmeren. Investeer in mooie kaarsen. Of koop waxinelichtjes die je in mooie winterhuisjes/leuke glazen potjes stopt. Het werkt!

Tip 4. Blijf bewegen

Op de bank onder een deken de hele avond Videoland series bingen. Het klinkt reuze aantrekkelijk en af en toe kan het ook geen kwaad. Maar wanneer je dit dagelijks doet, gaat je lijf snel in de winterslaap mode. Je wordt stijf, slaperig en hebt op een gegeven moment ook nergens zin meer in. Blijf daarom bewegen. Op de bank liggen is prima natuurlijk, maar spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld ieder uur even opstaat om iets kleins te doen. De vaat inruimen, thee zetten, oefeningen doen, whatever. Je lijf is je dankbaar!

Tip 5. Neem een lekker warm bubbelbad

Tijdens een bubbelbad geniet je van een heerlijk bad met ontspannende warme massagestralen voor een echt wellness gevoel. Zo komen je vermoeide spieren tot rust en verbetert je bloedcirculatie. Dag stress!

Tip 6. Lees een mooi boek

Een mooi boek lezen kan zo ontspannend zijn. In bed voor het slapen gaan is dé manier om aan het blauwe apparatenlicht te ontsnappen en even helemaal los te komen van alles. Veel mensen ervaren dat ze elke avond maar een paar bladzijden hoeven te lezen, om erna heerlijk in slaap te vallen.

Tip 7. Doe dingen waar je blij van wordt

Wees extra lief voor jezelf deze winter en doe de dingen waar je anders geen tijd voor hebt. Maak er geen routine van (want zie tips 2 en 4), maar doe ook een keertje helemaal niks, als je daar zin in hebt. En zet jezelf een keertje op 1. Doe (bord)spelletjes. Ga met je lief naar de bioscoop of uit eten. Zoek je vriendinnen extra op en maak dan echt verbinding. Echt luisteren, echt lachen, echt genieten van de tijd die je met elkaar hebt. Of ga ergens koffie drinken en een taartje eten. Geniet!

Tip 8. Geniet van een buiten sauna

Wanneer het vriest en er sneeuw buiten ligt, is het lekker om een buiten sauna te pakken. Maar het is helemaal fantastisch wanneer je bij jezelf een sauna in de tuin kunt plaatsen. Bij een sauna denk je misschien aan een klein vierkant hok, maar tegenwoordig zijn er echt hele mooie exemplaren, zoals deze Barrel Sauna! Hoe cute is dit! Even al die stress eruit. Want een sauna is een warme, stille plek zonder afleidingen van buiten. De hitte ontspant de spieren, verbetert de bloedcirculatie en stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon endorfine.

Geniet van een buiten sauna

Tip 9. Mindfulness meditatie

Mindfulness meditatie is een super manier om eventjes stil te staan wanneer je wil ontstressen in de winter. Zo kun je weer bij jezelf te komen. Alle gevoelens en gedachten, hoe leuk, fijn of vervelend ook, voorbij te laten glijden, als wolken in de lucht. Dat haalt ons weer eventjes uit ons hoofd en zeker in de winter kan dat voor meer energie en vreugde zorgen.

Tip 10. Ontstressen in de winter: hup, naar buiten!

Deze laatste tip is één van de belangrijkste uit deze lijst: ga naar buiten! Het hoeft met dit koude weer echt niet lang te zijn. Maar iedere dag even buiten zijn, al is het maar een kwartiertje op je balkon met een kop thee of koffie, stimuleert de hersenen en werkt ontstressend tegelijkertijd. We zijn eigenlijk niet gemaakt om veel binnen te zijn. Ik ben een echte huismus die van binnen blijven houdt en vanuit huis werkt, maar tóch ga ik iedere dag naar buiten, al is het maar voor een frisse neus. Uit talloze studies blijkt dat het bijvoorbeeld goed is voor je korte termijn geheugen en dat het je kalmeert.

 

Welke van deze 10 x ontspannen in de winter tips, vind jij het fijnst om te doen?
Fotografie: barrel sauna door Fonteyn en header
door Paje Victoria via Unsplash.
Minimal
Delen:

11 Reacties

 1. Jouvence
  24 januari 2023 / 12:28

  Wat een fijne tips geef je! Vooral een ritme blijven behouden is erg belangrijk.

 2. 24 januari 2023 / 13:21

  Een warm bubbelbad, daar heb ik nu zin in! Ik kan heel erg genieten van kaarsjes aan, zo gezellig en knus en blijven bewegen is zeker ook belangrijk, al slaat het er soms wel een beetje in bij mij

 3. Linda schrijft 't op
  24 januari 2023 / 15:15

  Wat een goede tips, de vitamine D slik ik dagelijks en een sauna past nu niet in de tuin. Maar we willen verhuizen, en dan staat de spa zeer hoog op ons lijstje

 4. Claire
  24 januari 2023 / 22:04

  Die foto ook; prachtig en zo passend!! Ik word blij van al je tips!! Wij hebben ook heel veel kaarsen in huis staan, al zou ik ze eigenlijk vaker willen branden.

 5. 25 januari 2023 / 16:53

  Wat een fijne ontstres tips zijn dit. Ik ga deze zeker toepassen in deze koude maand

 6. 25 januari 2023 / 20:29

  Ik volg het maandprogramma online van Yoga with Adriene (30 days of yoga. Iedere keer in een ander thema). Deze keer is echt voor het eerst dat ik iedere dag meedoe. Soms zijn het 17 minuten, soms 45 maar ik doe elke dag aan yoga. Zelf heb ik ook nog gewichten van 2,5 kilo dus daar doe ik een kort circuitje mee. Soms ook nog een 5 of 10 minuten work-out (ook online) van Bailey Brown. Google maar eens. Je hoeft niet iedere dag heel lang te bewegen om echt effect te voelen. In ieder geval is het goed voor mijn humeur. En oh ja, de kaars vind ik ook een hele goede. Dat doe ik ook – juist tijdens het werken – en daar ontspan ik ook van. Mooi artikel!

 7. Kristof
  26 januari 2023 / 08:42

  Een heerlijk bubbelbad zou ik nu ook best kunnen gebruiken! Ik heb het letterlijk al een paar dagen koud en de verwarming staat nochtans op.

 8. 26 januari 2023 / 13:09

  De tip die ik het meest toepas is bewegen. Ik ga elke dag hardlopen ongeacht het weer. Zelfs als het glad is ga ik toch naar buiten. Dan wandel ik wel door de berm.

 9. 26 januari 2023 / 17:27

  Vooral het zoveel mogelijk naar buiten gaan, helpt om deze donkere dagen door te komen. Ik kan dan enorm genieten van een uurtje wandelen in een mooie omgeving waardoor ik mij een stuk beter ga voelen. ’s Avonds voor het slapen gaan nog even lezen, ga ik bij deze direct weer invoeren, want ik merk gewoon dat ik nu teveel ’s avonds met mijn telefoon bezig ben en daardoor wat lastiger in slaap val.

 10. 30 januari 2023 / 13:34

  Ik slik sinds deze week ook vitamine d en c. Al weken heb ik keelpijn en ben ik ontzettend moe. Ze hebben me nu getest op pfeiffer maar ik moet nog op de uitslag wachten en ik dacht baad het niet dan schaadt het niet.

 11. Karel
  6 februari 2023 / 16:15

  Goeie tips, in de winter heb ik altijd een dip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *