Je houten fotolijstjes verven in 3 makkelijke stappen

Je houten fotolijstjes verven in 3 makkelijke stappen

Twee jaar geleden hebben wij onze woonkamer muur een mooie make-over gegeven met een posterwand. We kozen destijds voor eiken fotolijstjes, omdat we een bohemian-scandinavisch interieur hebben met landelijke accenten en natuurlijke materialen. Maar toch werd ik steeds ongelukkiger van die eiken kleur. De lijstjes waren zó aanwezig. De fotowand is leuk als eyecatcher en als de lijstjes dan de charme van de foto’s wegnemen, dan klopt het niet meer. Een paar dagen geleden ben ik de fotolijstjes gaan verven. Ik leg je in deze blog uit hoe jij dit ook kunt creëren in 3 hele makkelijke stappen!

Fotolijstjes verven

Fotolijstjes verven gaat het beste met houten lijstjes. Kunststof en aluminium lijsten kun je beter overspuiten met een spuitlak. Verf hecht zich namelijk niet zo makkelijk aan deze materialen. Wanneer je houten fotolijstjes verft met krijtverf, krijg je ook nog eens een mooi landelijk en licht verweerd effect. En er nog een voordeel: met krijtverf hoef je vooraf niet eerst te schuren!

Verweerde en landelijke fotolijstjes kopen kan natuurlijk ook, maar het is zoveel leuker om er een makkelijke DIY van te maken. Dat kan met decoratieve verf.

Verven zonder te schuren

Verf van Niveau heeft me geholpen de juiste verfsoort uit te kiezen. Dat is krijtverf geworden, omdat je met krijtverf kunt verven zonder eerst te schuren. Love it! Ook hebben ze de kleur voor mij gemengd die ik graag wilde hebben. Dat is de kleur Country Beige geworden in kleur CDS 500-057. De Niveau Krijtverf is een kalkmatte krijtverf voor muren, meubels en lijstjes en geeft een mooie authentieke uitstraling. De eigenschappen van deze verf zijn:

• extra mat
• zeer goed dekkend
• goed afwasbaar
• eenvoudig te verwerken.

Mocht je het resultaat mooi vinden, bel dan even met Verf van Niveau. Dan kunnen ze deze specifieke kleur voor je mengen. Let op: dit is echt verf voor binnen, niet voor buiten.

Benodigdheden

Wat heb je nodig:

 • krijtverf van Verf van Niveau (in een prachtig verfblik, love it!)
 • verfbakje
 • een kwast (bijvoorbeeld een Schuller Mercato wegwerpkwast van Verf van Niveau)
 • roerstokje
 • ik werkte aan de keukentafel, dus die beschermde ik met afdekfolie
 • gebruik vooraf een houtvuller als de lijstjes beschadigd zijn zodat je makkelijk kunt verven
 • oude doek om spetters snel weg te kunnen vegen
 • eventueel afplaktape (zie meer info bij het kopje ’tips’).

Stap 1 fotolijstjes verven: ontvetten

Leg al je benodigdheden klaar. Haal de foto’s uit de lijstjes. Het hout moet schoon en droog zijn, dus ontvet met vochtige doek. Zorg ervoor dat de lijstjes helemaal droog zijn voordat je met verven begint.

Stap 2 fotolijstjes verven: de eerste laag

Deze krijtverf kan dus direct op de onbehandelde houten ondergrond worden aangebracht. Breng voorzichtig en gelijkmatig een dunne eerste laag aan. Heb je het hout al een keer eerder geverfd,  dan eerst schoonmaken en schuren.

Stap 3 fotolijstjes verven: checken, laten drogen & 2e laag

Wacht na de eerste laag eventjes en check dan de verf op druipers/zakkers. Strijk die voorzichtig glad met je kwast en laat dan de eerste laag goed en volledig drogen. Breng daarna een tweede laag aan. Wacht weer een paar minuten en check de verf opnieuw op druipers/zakkers. Laat de tweede laag nu goed en volledig drogen. Klaar!

fotolijstjes verven

Resultaat

Ik ben zó blij met het resultaat! De lijstjes zijn niet meer zo dominant aanwezig! En de kleur is zo mooi! Een mix tussen een beige gloed, crème wit, een klein vleugje roze en zacht krijt-wit. Afhankelijk van het licht dat erop valt. Zoveel verschillende tinten, heel tof.

De fotolijsten stralen nu rust uit. Daardoor komen de posters en de woonkamer zelf nu zóveel beter tot hun recht. Deze kleur Country Beige is prachtig en de krijtverf heerlijk om mee te werken.

Tips

Nog wat handige tips:

— voor meer inspiratie over verven, kun je The Spruce checken. Deze website met maandelijks 32 miljoen (!) bezoekers helpt mij altijd aan de nodige wooninspiratie en hun Instagram posts zijn ook een feestje

— als je de verf wil beschermen, kun je na het verven altijd nog een vernis gebruiken

— als de lijstjes heel stevig aan de muur bevestigd zijn of wanneer het te link is om de foto uit de lijst te halen (oude lijst die kan breken): plak eerst zowel de buitenrand als de binnenrand van de lijst af met afplaktape. Trek de tape weg als de verf nog nat is, om het breken/beschadigen van de verf te voorkomen. Doe dit wel voorzichtig

— gebruik een goede kwast die niet te groot is

— Is de klus nog niet af en wil je morgen verder? Wikkel de kwast of roller dan in een plastic zak of plastic folie. Kwasten en rollers blijven dan nog een paar dagen goed voor gebruik

— kwast/roller bewaren voor de volgende klus? Strijk zoveel mogelijk verf van de kwast af aan het verfblik. Maak ze schoon in een emmer warm water. Niet onder de kraan, want dat is slecht voor het milieu! Gooi geen verfresten door het riool of de gootsteen dus. Laat de kwast/roller een paar uur weken in de emmer met warm water. Na een paar uur haal je de schone kwast/roller eruit en die kun je bewaren voor een volgende keer. De emmer kun je laten verdampen of naar de milieustraat brengen

— wil je de kwast/roller niet meer gebruiken? Zorg dan dat die helemaal opgedroogd is voor je ‘m weggooit. Heb je gewerkt met verf op waterbasis? Leg de kwasten dan in een bak met warm water. Laat de kwasten weken voor ongeveer twee uur. Droog vervolgens de kwasten af met een schone doek en bewaar ze op een droge plek. Ben je aan de slag gegaan met verf op terpentine basis? Schenk dan een kleine hoeveelheid terpentine in een klein schoon potje of blikje en druk de kwast tegen de zijkanten zodat de terpentine tot onderaan de haren komt. Laat de kwasten twee uur weken. Droog ze vervolgens af met een schone doek en bewaar ze op een droge plek.

Je houten fotolijstjes verven in 3 makkelijke stappen

Ik hoop dat ik je met deze DIY heb kunnen inspireren. Ik vind het altijd zó leuk om woondecoratie zelf op te knappen. Dan geef je ze nog een kans, wat ook weer beter is voor het milieu. En daarbij komt dat verven ook een heel ontspannende klus is voor mij. Zeker als de verf superfijn is (hij is mooi ‘glad’) en een goed resultaat geeft. Thanks Verf van Niveau! Op naar het volgende project!

 

Wat vind jij van het resultaat?

 

Verf van Niveau

Delen:

12 Reacties

 1. 9 juli 2022 / 06:57

  Ik vind het prachtig geworden! En ik word ook helemaal blij van het feit dat je ze niet eerst hoeft te schuren. Dat scheelt alweer.

  • Amina
   Auteur
   18 juli 2022 / 17:34

   Dank je wel! Nou hè, dan begint de klus ook een stuk makkelijker.

 2. Linda schrijft ' t op
  9 juli 2022 / 07:33

  Wat zijn de lijstjes mooi geworden en wat een goede tip. Ik heb ook nog een paar lijstjes welke niet de juiste kleur hebben.

 3. Linda Meester
  12 juli 2022 / 07:59

  Wat een goede tip. Ik heb op zolder nog tassen vol met houten lijstjes liggen

 4. Frederique
  13 juli 2022 / 16:52

  Wat heb je vaak fijne diy’s. Dit is ook weer goed geluk. Zelf zou ik voor een fellere kleur gaan maar mijn hele huis is een en al regenboog :)

  • Amina
   Auteur
   18 juli 2022 / 17:33

   Ahhh, wat lief dat je dat zegt! Dank je wel <3 Fel is ook leuk! Lekker vrolijk!

 5. 18 juli 2022 / 16:36

  Die lichte kleur is inderdaad super mooi, valt minder op waardoor de foto ook beter tot zijn recht komt!

 6. 19 juli 2022 / 21:32

  Dit is zeker erg gemakkelijk om te doen! Ze zijn erg mooi geworden

 7. 20 juli 2022 / 15:57

  Het is prachtig! En op deze manier blenden de lijstjes (veel) mooier in. Wat goed gedaan. Echt een mooie DIY-tip. Ik ben zelf namelijk behoorlijk onhandig (eigenlijk houd ik er niet van en is het daardoor automatisch niet mijn forte moet ik bekennen) maar dit zou zelfs mij prima moeten lukken. We hebben zelf veel kunst aan de muur hangen in bijzondere lijsten, dus ik zou het niet zo snel doen. Laatst viel mijn blik nog wel op oude schilderijtjes van mijn (overleden) Nederlandse Opa. Ik kan mij nog herinneren dat mijn vader zei dat mijn Opa die lijstjes om de zoveel jaar verfde. De laatste keer heeft hij dat met een goudachtige verf gedaan. Heel mooi.

 8. Mieke | Miek''s Mind
  22 juli 2022 / 09:44

  Je foto’s zijn leuk geworden: wat een fijn eindresultaat! Wij gaan binnenkort starten et de grootste schilderklus in ons leven haha: ons nieuwe huis

 9. Cynthia
  22 juli 2022 / 19:51

  Ziet er mooi uit! En wat handig dat je het vooraf niet hoeft te schuren. Ideaal! Leuke DIY!

 10. Caroline
  26 juli 2022 / 06:34

  Prachtig resultaat en heel smaakvol en helder uitgelegd. Ik krijg gelijk zin om ermee aan de slag te gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *