Health | Mindfulness: helemaal hip en happening

Health | Mindfulness: helemaal hip en happening

Vandaag is het wisselvallig weer, dus ik blijf lekker binnen met een fijn boek. Al jaren heb ik het boek “Mindfulness – Een praktische training in het omgaan met gevoelens en gewoonten” van Ger Schurink in huis. Tijd om die weer eens uit de kast te pakken! Mindfulness is op dit moment helemaal hip en happening! Maar wat is Mindfulness eigenlijk, waar komt het vandaan, wat doet het voor je en waarom is het zo ongelooflijk populair? En hoe ervaar ik zelf Mindfulness?

Health | Mindfulness: helemaal hip en happening

Wat is Mindfulness

Mindfulness imfeelinggood.nl
Mindfulness is heel kort door de bocht gezegd aandachtstraining, of, een meditatievorm waarbij je gaat zitten, liggen of lopen en opmerkzaam “luistert” naar de gevoelens en gedachten in je, die komen en gaan. Voel je je goed, minder goed, gespannen, verdrietig, onaangenaam, heb je vervelende gedachten of wat dan ook…prima, maar je doet er helemaal niets mee. Je laat de gevoelens en gedachten er gewoon zijn, kijkt als het ware naar ze en merkt ze op. Het doel is dat er eigenlijk geen doel is. Je hoeft namelijk niets met die gevoelens en gedachten. Mediteren betekent vooral niet dat je net als Boeddha in een soort hoger bewustzijn komt. Mediteren betekent ook niet perse rust, kalmte of harmonie of dat je je geest moet leegmaken. Wat het wel betekent: je leert en traint dat er onvermijdelijk, hoe vervelend ook, soms voor korte of langere perioden onrust in je hoofd en lijf aanwezig zijn (Schurink, 2011, 104). Of, zoals een Engels gezegde het zo mooi weergeeft: “Feelings are just visitors, let them come and go.”

Illustratie Mindfulness imfeelinggood.nl

Waar komt Mindfulness vandaan

Mindfulness is een wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining die voort komt uit een boeddhistische meditatietechniek, vipassana, die meer dan 2500 jaar oud is. De originele naam ‘vipassana’ betekent ‘de werkelijkheid zien zoals ze echt is’.

Wat doet Mindfulness voor je

Wanneer je Mindfulness actief traint, dus dagelijks, zijn de effecten groot. Je leert je aandacht dan te verleggen naar het hier en nu (abc-van-mediatie.nl). Onaangename en ongewenste gevoelens hebben niet meer zo’n vat op je. Je laat je minder leiden door nare gevoelens, je reageert er niet meer zo snel op. Soms zorgen nare gevoelens ervoor dat je in actie wilt komen, of impulsief iets wilt gaan doen, zodat je er sneller vanaf bent en je je beter voelt. Dat is echter niet zo. Door actief op nare gevoelens te reageren, maak je de situatie vaak juist alleen maar erger.

Stel dat je in dicussie raakt met iemand en dat de discussie heviger en heviger oplaait. Eerst voel je je gespannen, dan geïrriteerd en daarna boos. Je wilt iets met die boosheid. Je zal die ander wel eens even vertellen hoe het zit!!!! Nou en daar gaat-ie dan…..!!!!

Ho! Eventjes terug…

Ho! Eventjes terug…naar het moment dat je die gespannenheid en irritatie voelt opkomen. Opmerkzaam zijn en dat punt bereiken dat je je bewust wordt van die emoties, vergt trouwens aardig wat training. Je bent dan in staat om je in die situatie bijvoorbeeld juist eventjes terug te trekken en ervoor te kiezen niet boos te worden en niet in de aanval te gaan. Doe bijvoorbeeld een “drie minuten ademruimte”-meditatie. Op de site van Ger Schurink kun je die en nog veel meer gratis audiobestanden downloaden die je op die momenten goed kunnen helpen. In die drie minuten zal het onaangename gevoel vast niet helemaal weg zijn. Maar de angel is eruit en je zult dan niet direct vanuit dat gevoel willen reageren waardoor die discussie niet meer kan uitmonden in een nare ruzie. Je kunt door die drie minuten ademruimte er dus voor KIEZEN om het anders te doen. Heb je meer tijd, dan kun je na die drie minuten een wat langere oefening doen om die nare gevoelens er helemaal te laten zijn en ze te accepteren.

° Dit artikel heb ik in 2015 geschreven en ik gebruik deze audiobestanden nog steeds elke dag om te mediteren. Ik heb even Headspace gebruikt, maar dit blijft toch favoriet. Dagelijks doe ik de drie minuten ademruimte en daarna de lichamelijke gewaarwordingen van 15 minuten (beiden met vrouwenstem).

Waarom Mindfulness nu zo ongelooflijk populair is

Omdat het werkt! Wanneer je er tijd en aandacht aan besteedt kun je je ongewenste gevoelens steeds beter aanvaarden en accepteren dat ze er zijn. Je leert je emoties toe te laten (Schurink, 2011, pag. 21). Nare gevoelens willen alleen maar gehoord worden, dat is alles!

Hoe ik zelf Mindfulness ervaar

Zelf heb ik echt een ongelooflijke hekel aan vervelende gevoelens, dat gebeurt vooral als ik niet in die MINDFUL-state-of-mind zit. Mijn eerste reactie is dan: “Dit moet weg, dit moet nu weg! Ik wil dit niet voelen!!!” Door Mindfulness te doen ben ik me er bewuster van geworden dat het wegduwen van die gevoelens en het zo hard zijn voor mijzelf er alleen maar voor zorgen dat het lijden groter wordt. Door er tegen te vechten, blijven de onaangename gevoelens juist vaker langer aanwezig. Laat ik ze er zijn, accepteer ik ze, dan zullen ze weer verdwijnen. Nare gevoelens komen en gaan, net als golven.

Illustratie imfeelinggood.nl Mindfulness

Ik probeer met onaangename gevoelens ook steeds terug te denken aan dat Engelse gezegde waar ik het eerder over had. Ik zeg dan tegen mezelf: “Oh, er is bezoek, daar heb je er weer eentje. Kom maar binnen. Het is niet erg dat je er bent. Pak een stoel. Straks ben je weer weg.” Ik kijk dan als het ware van bovenaf op mijn gevoelens, neem er dan afstand van. Ik voel het nare gevoel echt vrij snel uit me wegstromen. Maar dit lukt niet altijd hoor, geloof me. Het is lastig om daar altijd bewust mee bezig te zijn. Het kan ook in mij heel hard stormen! De kunst is om niet pas met Mindfulness bezig te zijn wanneer de storm hard tekeer gaat. Juist als je je kalm, rustig en in harmonie voelt met jezelf, is het een soort van APK om hiermee aan de slag te gaan. Zoals je je spieren traint in de sportschool, train je met Mindfulness je mind. Want deze lifehack is er niet alleen maar voor de nare gevoelens, maar ook voor de fijne. Als je in staat bent om aan alles ruimte te bieden binnen in je, creëer je mindspace en rust.

Life is beautiful…especially when MINDFUL!!!

Daarom is het voor mij nu as we speak de hoogste tijd om weer echt actief met Mindfulness bezig te zijn! Ik ga zo wandelen, dus ik ga dit keer een loopmediatie van 15 minuten doen onderweg!

Illustraties komen uit het boek: Schurink, G. (2011) “Mindfulness – Een praktische training in het omgaan met gevoelens en gewoonten”. Ik heb van het boek dat ik zelf heb, printscreens gemaakt met mijn telefoon (de kwaliteit was nog niet heel top in 2015, hahahaha!). Zaltbommer: Thema, uitgeverij van Schouten & Nelissen.

Image result for bol logo

 

* Dit artikel bevat een affiliate link.
* Foto’s van het boek heb ik zelf gemaakt. De header foto is gemaakt door Alexandr Kudinov via Pexels.

 

Welk hulpmiddel (app / boek /iets anders)
gebruik jij om vervelende gevoelens te accepteren?

 

Liefs, Amina

 

Volg mij:

FacebookInstagramPinterestTwitterYoutube – TikTok 

Ga naar:

Delen:

1 Reactie

  1. 23 november 2021 / 19:33

    Interessant om meer te lezen ove rmindfullness. Meestal vind ik het maar zweverig

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *