Woontrend | 5 x waarom een zwarte keuken niet eng is

zwarte keuken

Al sinds een aantal jaar is een zwarte keuken dé woontrend. Maar je moet er van houden. Veel interieurliefhebbers willen ‘de overstap’ wel maken, maar vinden het spannend. Terwijl een zwarte keuken zo enorm mooi kan zijn. Hier 5 redenen waarom een zwarte keuken echt niet eng is!

Woontrend | 5 x waarom een zwarte keuken niet eng is

Oh, een zwarte keuken. Ik ben er dol op. En ik laat je met een aantal goede redenen zien waarom. Maar voordat ik alle ‘pro’s’ benoem, is er wel 1 con: kijk goed of er genoeg lichtinval van buiten je keuken binnenkomt. Anders wordt het echt een donkere en sombere toestand. En dat willen we niet en zéker niet in de winter. Niet het geval? Ok, let’s go:

1. Omdat wit maar saai is

In de jaren ’80 was het hot om een bruine keuken te hebben. Later werd dat geel en vooral wit. Hoewel wit ook een mooie neutrale kleur is, is het zeker niet spannend. De tijd van steriel en brandschoon wit is voorbij. Het is tijd voor meer kleur!

2. Omdat een zwarte kraan zo prachtig én handig is

Heb je ze al gespot bij iemand thuis? Die prachtige zwarte design kranen? Het ziet er zo luxe en stijlvol uit. Vooral als ze niet zo ‘standaard’ gebogen zijn maar een vierkante hals hebben. Quooker heeft die bijvoorbeeld als handige kokend water kraan! Geweldig als design en functionaliteit zo bij elkaar komen, toch? Met een kokend water kraan in de keuken is een waterkoker verleden tijd. Je kunt eenvoudig warm water uit je kraan tappen zonder daar veel energie voor te gebruiken. Met een Quooker ben je dus ook duurzaam bezig. Tegenwoordig hebben ze zelfs een kraan waar ook bruisend, koud en gefilterd water uit komt. Genoeg reden om een zwarte quooker aan te schaffen voor je keuken.

Wonen | Dé interieurtrend van 2021: de donkere keuken

3. Omdat zwart als accentkleur of beginnen met donkere tinten ook kan

Als zwart echt wayyy too buiten je comfortzone ligt, kun je ook denken om zwart als accentkleur te gebruiken in de keuken. Bijvoorbeeld een zwarte fruitschaal of zwart servies. Of een plank met daarop zwarte keukenapparatuur. Of eyecatchers aan de muur in zwart, zoals een zwart schort of een zwarte houten snijplank. Of winter droogbloemen boeketten in een donkere kleur, die je mooi neerzet. Het hoeft dus echt niet meteen allemaal zwart te zijn. Gebruik bijvoorbeeld veel donkere tinten of begin met (donker)grijs. Of pak een verf kleurenkaart en ga voor het rijtje donkere tinten uit dezelfde ‘kleurenfamilie’. Reken maar dat dat ook stijlvol is! En het past ook nog eens goed bij elkaar.

4. Omdat donkere kleuren een behaaglijk en ‘rijk’ gevoel geven

Zwart is net als wit een neutrale kleur, ook al zou je dat misschien niet zeggen. Met de komst van de industriële woontrend, zijn donkere en zwarte kleuren gewoon geworden. Donkere kleuren geven in huis een warm, behaaglijk en ‘rijk’ gevoel: een mooie, volle kleur die luxe en warm aanvoelt. Het wordt soms als ‘benauwend’ bestempeld, maar als de ruimte niet te klein is, ervaren veel mensen dit meer als ‘lekker cozy’. Ook het landelijke wonen heeft voor wat meer ruwe en natuurlijke materialen trends gezorgd, waardoor je donker en zwart nu vaker ziet. Denk dan bijvoorbeeld aan zwart leisteen wat ik als bordje of onderzetter heb gezien of een zwarte open haard.

5. Waarom een zwarte keuken niet eng is: omdat we de keuken nu heel anders zien

Tegenwoordig gebeurt bijna alles in de keuken. Het is ook een geliefde plek om als gezin samen te koken, te praten en zelfs te eten. Omdat we die shift zien en veel keukens nu ‘open’ zijn, wordt het interieur en interieurwensen nu ook doorgetrokken naar de keuken. Het is echt tof dat we de keuken nu anders zien en echt betrekken als belangrijk onderdeel van ons huis.

Woontrend | 5 x waarom het niet eng is om een zwarte keuken te hebben

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen inspireren. Onthoud: met interieur is het prima om je eigen vaste basis of stijl aan te houden en langzaam naar een bepaalde kleur of trend toe te groeien. Laat je niet ‘overwhelmen’ door mensen die bijvoorbeeld op tv in één klap een prachtige gloednieuwe zwarte keuken hebben, want dat gebeurt bijna alleen in een net nieuw gekochte woning of in een aflevering van VT Wonen, hahaha!

 

 

 

Wat vind jij van een zwarte keuken?

Delen:

7 Reacties

 1. 27 januari 2021 / 10:20

  Ja, prachtig! Wij hebben zelf anderhalf jaar geleden een nieuwe zwarte keuken laten plaatsen en daar ben ik elke dag enorm blij mee. Ik zou alleen geen zwarte kranen adviseren. In de keuken hebben wij een gouden kraan die heel mooi blijft, maar in de badkamer hebben we zwarte kranen en daar hebben we toch wel last van kalkaanslag wat heel erg zichtbaar is.

 2. Jouvence
  28 januari 2021 / 16:18

  Ik vind een zwarte keuken zo mooi! Helemaal in combinatie met natuurtinten (houtlook blad).

 3. 30 januari 2021 / 20:30

  • Ziet er prachtig uit.
  Ik zelf hou ook enorm van zwarte kleuren.

 4. 3 februari 2021 / 17:47

  Mooie inspiratie! Wij hebben zelf een zwarte keuken met een wit marmerlook blad en ik vind het nog steeds erg mooi! Het staat strak en geeft een toffe look, heel blij mee :)

 5. 20 februari 2021 / 16:47

  Ik vind een zwarte keuken in combinatie met hout erg mooi en warm. Het enigste nadeel je ziet alles op zwart. Maar desondanks zou ik er wel voor gaan.

 6. 21 februari 2021 / 16:58

  Mijn gasstel is zwart en verder heb ik diverse zwarte tegels in mijn keuken. Niet gekozen, het zat er allemaal al toen ik hier kwam wonen

 7. 15 februari 2023 / 14:03

  In mijn vorige appartement had ik een witte keuken, en dat is inderdaad best saai. Een zwarte keuken is wel gedurfd, maar je hebt ook goede argumenten gegeven. Ik denk dat ik het gewoon maar doe, een mooie keuken waar je blij mee bent maakt koken ook een stuk leuker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *