Wat is Slow Living – en 5 tips om hiermee te beginnen

Wat is Slow Living

Slow Living. Je hoort het steeds vaker. Het is een lifestyle die zorgt voor meer balans in deze snelle tijd van hard werken, internet en social media. We krijgen het nieuws sneller dan ooit binnen en worden geacht 24/7 ‘aan’ te staan. Onze vrije uurtjes proppen we helemaal vol met afspraken of een 2e baantje. Tijd om geïnspireerd te raken of om creatief te zijn is er bijna niet. Dit heeft impact op onze kwaliteit van leven. Steeds vaker hebben mensen dus behoefte aan een andere manier van leven. Aan Slow Living. Maar wat is Slow Living en hoe kun je hiermee beginnen?

Wat is Slow Living?

Maar wat is slow living nu eigenlijk precies? Het is nu een trend omdat veel mensen er behoefte aan hebben, maar waar staat het voor? Slow living bestaat al eeuwenlang en wordt  betekent meer bewustwording en stilstaan bij wat voor jou het meest belangrijk is in je leven. Dus jouw waarden. Om naar jouw waarden te leven en je tijd zodanig in te delen dat je daar meer van kunt doen. Dat je echt de tijd neemt voor jezelf, de dingen die jij waardevol vindt en de mensen (en dieren) om je heen.

Het betekent ook dat sneller niet altijd beter is. In plaats van altijd druk zijn en dingen snel en gehaast doen, kun je ook minder doen met aandacht. En daardoor beter. Voor mij betekent het rustiger leven en daar word ik blij van. En wat ik inplan op een dag is dan ook echt van waarde voor mij. Het betekent niet dat het alleen maar geldt voor mensen die weinig/niet werken, geen familie of geen verantwoordelijkheden hebben. Veel mensen die superdruk zijn hebben hier vaak enorm veel behoefte aan. Voor hen zou dit juist een supergoede omschakeling kunnen zijn. Het geeft energie, omdat je minder doet, echt doet wat je wil doen en daardoor meer kunt genieten van wát je doet.

Je hoeft dus echt niet supersloom je dagelijkse dingen te gaan doen. Maar doe ze niet meer gehaast. Want haasten geeft stress en stress is erg ongezond en brengt je uit balans. Je houdt juist tijd over door minder te doen op het juiste tempo en niet meer te haasten.

Lifestyle | 10 x Heerlijk Hygge

5 tips om met slow living te beginnen

Als het bovenstaande je aanspreekt en je niet weet hoe je slow living in gang kunt zetten, heb ik hier 5 tips voor je:

Tip 1. Leer om ‘nee’ te zeggen

Als je dingen wil doen die je leuk vindt, gaat dat niet lukken met een stampvolle agenda. Je zult dus stevig de touwtjes in handen moeten nemen wat je agenda betreft en leren om ‘nee’ te zeggen. Vaak vinden mensen het nog fijn ook als je nee zegt. Want dan ben je duidelijk en mensen die echt van je houden willen ook dat je in dit leven geniet van de dingen die jíj leuk vindt.

Tip 2. Leer jezelf kennen

Maak een top 10 van jouw belangrijkste waarden in het leven. Dat kan echt van alles zijn. Voorbeeld: ik hou ervan om tijd door te brengen met mijn man en kat. Hoe belangrijk is dat voor mij? Dat staat in mijn top 3. Dus zorg ik ervoor dat ik daar veel tijd voor vrij maak in een week.

Wat zijn mijn doelen in het leven? Voorbeeld: ik wil geen baan meer in de gejaagde en harde corporate wereld. Ik wil een baan die voldoening geeft en echt betekenis heeft, mensen kan helpen. Dus zorg ik dat ik ga solliciteren bij bedrijven die die waarden ook hebben.

Denk goed na over je waarden en je doelen en leer jezelf kennen. Want dat maakt gelukkig!

Tip 3. Selfcare en me-time

Het is heerlijk om tijd met jezelf door te brengen en goed voor jezelf te zorgen. Er wordt nog steeds raar gekeken naar mensen die er alleen op uitgaan en het wordt vaak als ‘zielig’ bestempeld. Deze maatschappij is namelijk helemaal ingericht op man/vrouw en tweeverdieners. Trek je daar niks van aan. Ga lekker alleen naar een concert, spa, restaurant of het strand als je daar blij van wordt en geniet van je me-time! Let ook soms op jezelf: hoe is mijn ademhaling, ben ik rustig of gespannen? Luister naar de signalen van je lichaam en deel je tijd in naar ontspanning behoefte.

Tip 4. Doe alles met aandacht

Wanneer je bewust nadenkt over wat jij belangrijk vindt en waar je blij van wordt in het leven (je waarden) en bewust bezig bent om daar meer tijd voor vrij te maken, verlaagt dat stress. Als je alles met aandacht doet, en compassie hebt voor jezelf en anderen, is dat goed voor je mind en kan dat mentale stress verlagen. Want je bent je dan bewust van de mooie en kleine dingen in het leven. En je maakt dan echt een connectie met jezelf en met anderen. We leven in een gejaagde high-demanding tech-tijd (die ook fantastisch is op sommige momenten), maar hou de focus op jou, je doelen en wat je belangrijk vindt.

Tip 5. Pak je rustmomenten op een dag

Ga jij soms door in je pauzes op werk? Voel je je soms ineens niet lekker, maar ga je toch door met schoonmaken in huis? Niet doen! Pak korte rustmomenten op een dag. Geniet volop van je pauzes op werk en plan je werk zo, dat je echt kunt afronden wanneer het lunchtijd is. De pauzes zijn er niet voor niks. En als je thuis werkt of thuis voor je gezin zorgt, is het ook belangrijk om pauzes te nemen. Ga even liggen, neem lunchpauzes, zorg voor jezelf. Elke dag weer. Op een rustig en niet gehaast tempo. Happy slow living!

 

 

Welke tip spreekt jou het meeste aan?
Fotografie: door Charlotte Thomas via Unsplash.

 

 

Liefs, Amina

Logo I'm Feeling Good DM Sans Serif

 

Volg mij:

FacebookInstagramPinterestTwitterYoutube – TikTok 

Ga naar:

 

Delen:

7 Reacties

 1. Caroline
  26 maart 2023 / 08:52

  Toffe tips zijn dit, ze spreken mij allemaal aan en ik voer ze ook wel uit, maar nog niet vaak genoeg.

 2. 28 maart 2023 / 14:22

  Ik doe extreem graag dingen alleen. Of anders dan anderen. Ik ga graag nachtjes weg met alleen mijn dochter. Spreek elke week met mijn bestie af om samen te wandelen, koffie te drinken en bij te kletsen. Ik ga alleen uit (incidenteel trouwens, maar zo fijn!), sport het liefst alleen en geniet daar ook echt van. Nee zeggen, daar was ik nooit goed in, maar dat doe ik nu wel. Ik ben heel selectief geworden in dat wat ik doe en nog steeds doe ik het niet perfect, but still.

 3. Claire
  28 maart 2023 / 17:21

  Wat een mooi en inspirerend artikel!! Een thema waar ik momenteel ook heel erg mee bezig ben. Vooral dat stukje me-time.

 4. 29 maart 2023 / 18:56

  In de afgelopen drie jaar heb ik wel geleerd dat nee ook een antwoord is en dat ik daarmee ook meer mijn eigen grenzen aangeef, met name op werkgebied geldt dit dan. Daarnaast doe ik soms ook bewust even niets, gewoon even lekker een boek lezen en op die manier tot rust te komen.

 5. 29 maart 2023 / 18:57

  Wat een fijne en praktische slow living tips. Ik heb in de loop der jaren geleerd nee te zegen. Vooral als men wilde dat ik een andere dienst zou gaan werken. Ik zeg nu alleen nog ja daar tegen als het mij uitkomt

 6. 5 april 2023 / 18:41

  Slow living is zo ontzettend belangrijk en al helemaal voor je eigen gemoedsrust. Ik heb echt ‘nee’ moeten leren zeggen, maar door mijn chronische ziekte heb ik een hoop geleerd qua mindset en voor jezelf kiezen.

 7. Linda schrijft ' t op
  6 april 2023 / 17:16

  Wat een goede tips, ik leef door mijn omstandigheden altijd op een heel rustig en laag pitje, zo niet dan ga ik de mist in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *