Kun je voorkomen dat je vroegtijdig grijs wordt?

Tips tegen vroegtijdig grijs worden

Vroegtijdig grijs worden voorkomen

Voor veel mensen is grijze haren voorkomen en tegenhouden belangrijk, vooral naarmate ze ouder worden. Het is niet voor niets dat ik nu ik 48 ben bijna iedere 2 á 3 maanden bij de kapper zit om mijn grijze haren weg te werken. Ik vind grijs haar bij mezelf alleen mooi als het in één klap helemaal grijs zou zijn. Wat nu duidelijk niet het geval is. Het is alleen mijn uitgroei wat heel erg grijs wordt. Verder niet. Mega irritant. En mijn grijze haar is ook nog eens heel stug en droog. Het springt altijd alle kanten op en ik moet het echt met edges gel in toom houden.

Ik ken mensen die al grijs werden in hun 20’er jaren en daar best van schrokken. Gelukkig zijn er een paar strategieën die kunnen helpen bij het behouden van je natuurlijke haarkleur en het voorkomen van vroegtijdige vergrijzing. In dit artikel onderzoek ik twee van de meest effectieve tips en behandelingen.

Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een shampoo tegen grijs haar. Dit kan helpen om je eigen haarkleur langer te behouden. Daarover straks meer.

Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om grijze haren te voorkomen. Helaas is de mate waarin je grijs wordt grotendeels genetisch bepaald. De natuurlijke verouderingsprocessen van je lichaam kun je echt niet stoppen. Maar je kunt wel stappen nemen om de snelheid van het grijs worden te vertragen. Met die stappen hou je ook meteen je lijf en haar in goede conditie. Want wist je dat fysieke en emotionele stress voor vroegtijdig grijs haar kunnen zorgen? Eerder grijs worden, plotselinge haaruitval en dunner wordend haar zijn tekenen van veroudering, maar kunnen ook stress als belangrijkste oorzaak hebben! Hieronder twee tips tegen vroegtijdig grijs worden:

Tip 1 tegen vroegtijdig grijs worden: goede haarverzorgingsproducten

Hoewel er veel shampoos op de markt zijn die beweren grijs haar te kunnen voorkomen/verminderen, is het belangrijk om te begrijpen dat deze producten het ontstaan van grijs haar niet kunnen terugdraaien. Er is namelijk momenteel helemaal geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat shampoos grijs haar kunnen tegengaan. In plaats daarvan is het belangrijk en beter om te focussen op het behoud van een gezonde haargroei en een gezonde levensstijl. Goede haarverzorgingsproducten zoals conditioners, maskers en serums helpen bijvoorbeeld heel goed bij het behouden van de natuurlijke glans en kracht van je haar.

Tip 2: gezonde levensstijl

Naast externe hulpmiddelen is een gezonde levensstijl ook superbelangrijk. Zo zorg je voor de gezondheid van je lijf en ondersteun je daarmee ook je haar van binnenuit. Zorg dat je

 • stress vermindert
 • voldoende slaap krijgt
 • gezond voedsel eten dat rijk is aan voedingsstoffen, zoals vitamine B12, ijzer en omega-3 vetzuren
 • schadelijke gewoonten vermindert/stopt zoals roken, vapen, veel drinken, haarstyling producten van slechte kwaliteit gebruiken.

Door goed voor jezelf te zorgen, kun je bijdragen aan het behoud van gezond haar en haar textuur. Hoewel het absoluut voorkomen van grijs haar niet mogelijk is, kun je wel bovenstaande maatregelen nemen om je haar gezond te houden en dunner wordend haar en haaruitval te verminderen. Dit kun je dus onder andere bereiken door gezonde voeding dat veel vitamines en mineralen bevat.

Tips tegen vroegtijdig grijs haar: conclusie

Hoewel het voorkomen van grijs haar niet mogelijk is, zijn er genoeg stappen die je kunt nemen om het te vertragen. Met deze tips tegen vroegtijdig grijs worden hoop ik dat je je haar gezonder kunt houden en dunner wordend haar en haaruitval een tijdje kunt uitstellen.

 

Heb jij ook weerbarstig grijs haar?

* Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf.
* Foto: Canva.

 

Liefs, Amina

Logo I'm Feeling Good 2024

Volg mij:

FacebookInstagramPinterestTwitterYoutube – TikTok 

Ga naar:

Delen:

8 Reacties

 1. Kijkje in huis en tuin
  26 april 2024 / 11:40

  Ik zag mijn eerste grijze haar op mijn 25ste
  . Tijdens corona was er niet meer tegen op te boksen. Nu ik bijna 50 ben, ben ik bijna helemaal grijs, daarom gebruik ik ook silver shampoo.

 2. 29 april 2024 / 11:04

  Ik ken dat gevoel. Als je je haar kleurt lijkt die uitgroei eens zo grijs te zijn en mijn grijze haren zijn ook een pak stugger

 3. 29 april 2024 / 11:31

  Ik denk dat het ook wel deels te maken heeft met erfelijkheid? En bij donker haar zie je grijze haren natuurlijk een stuk beter/sneller dan bij blond haar.

 4. Claire
  29 april 2024 / 16:09

  Ik ben geboren met een grijze lok in mijn haren. En ik moet toegeven; dat vind ik helemaal niet erg. Ik vind grijze haren namelijk super mooi!

 5. 30 april 2024 / 09:00

  Ik heb veel stress en slaap te kort gelukkig nog geen grijze haren. Maar als ik mooi grijs wordt vind ik het ook echt niet erg om grijs te worden. Ik vind het namelijk vaak prachtig staan.

 6. corrina wassenaar
  1 mei 2024 / 07:13

  ik denk dat ik ondertussen wellicht van nature al wat grijssporen heb , maar elke 4 weken wordt mijn uitgroei geverfd. Van nature is de basis tegen zwart aan en daar heb ik me nooit happy bij gevoeld dus verf ik het al jaren maar dan ook jaren

 7. 1 mei 2024 / 20:52

  Ik ga 1x in de 10 weken naar de kapper om mijn haar te laten verven, vind mijzelf (50) nog te jong om met grijs haar door het leven te gaan.

 8. 3 mei 2024 / 10:10

  Ik heb gelukkig nog geen grijze haren, komt denk ik ook deels door mijn genen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *