Voor Content Creators | 5 tips om killer online content te creëren

Voor Content Creators 5 tips om killer online content te creëren

Soms denk je bij reclames op tv of op social media: “Hóe is het in godsnaam mogelijk dat dit als content de wereld in is geslingerd?!” Bijvoorbeeld de reclame van Koning Toto. Dit spotje staat op de lijst van genomineerden voor de slechtste reclame van 2022. Dat doet een merk geen goed kan ik je zeggen. Wanneer je als bedrijf of content creator online op een positieve manier ‘gezien’ wil worden, is het belangrijk om online goede content te creëren. Maar wat is goede content eigenlijk en hoe maak je dat dan precies? Met deze 5 tips ben je al een heel eind op weg!

Tips om goede online content te creëren

Voordat ik de tips deel, is de grote vraag natuurlijk waaróm online content zo belangrijk is. Het antwoord daarop is vrij simpel. Bedrijven hebben digitale content van hoge kwaliteit nodig om nieuwe klanten te bereiken en te groeien. Content creators (zoals bloggers/influencers) hebben digitale content van hoge kwaliteit nodig om nieuwe lezers/bezoekers aan te trekken en die terug te laten komen. Hier mijn 5 tips hoe je die goede online content nou precies maakt:

Tip 1. Leer om goede teksten te schrijven

Wanneer je goede en pakkende teksten kunt schrijven ben je al heel goed op weg. Wanneer mensen makkelijk een tekst kunnen lezen, beleven ze je content onbewust als positief en blijven ze langer hangen op je kanaal en terugkomen. Win-win!

Tip 2. Gebruik mooie visuals

Mooie visuals hebben online een enorme aantrekkingskracht. En daar hoef je echt geen productfotograaf of videoproductie-bedrijf voor te zijn. Je kunt hier mensen voor inhuren of gebruik maken van de beelden van de opdrachtgever of via YouTube leren hoe je bijvoorbeeld mooie reels kunt maken.

Tip 3. Zorg dat mensen je via je teksten en beelden kunnen herkennen

Ik geloof niet in niches. Ik schrijf over lifestyle, beauty en wonen en op Instagram probeer ik mooie en kleine momenten te creëren en promoot ik mijn webshop. Ik ben eigenlijk all over the place. Maar toch denk ik dat ik mijn lezers en volgers een goed beeld hebben van mijn merk en waar ik voor sta. Mijn tone of voice is herkenbaar (hoe ik online ‘klink’) en mijn visuals bestaan veelal uit flatlays die kleine, mooie momenten uitstralen. Dat trek ik door in mijn stories. Mijn stories gaan ook vaak over koffie en eten, omdat dat mijn leven is ;-) Op die manier maak ik het makkelijk voor mijn volgers om mijn content te herkennen en die te linken aan mijn blog en webshop.

Zorg er dus voor dat wanneer lezers/volgers/klanten content van jou zien, zij het kunnen herkennen aan de tone of voice, de tekst, de opbouw en dat dat ook consistent is bij alles dat je maakt.

Tip 4. Maak content voor de gebruikers en niet voor de zoekmachines

Toen ik net met het maken van online content begon, kon ik helemaal verdwalen in alle online marketing informatie. Om hoog in Google te staan. Tuurlijk, SEO (Search Engine Optimization) is super belangrijk en ik vind het ook leuk om SEO-proof te schrijven. Maar Google, de wetenschap en allerlei experts, promootten continu allerlei ingewikkelde marketing tools. Daardoor verloor ik het plezier in schrijven. Het ging niet meer natuurlijk. Gaandeweg heb ik door marketeers waarmee ik samenwerkte voor opdrachten heel veel geleerd. Waar ik goed op moet letten. Ik heb nu dus een klein lijstje met punten waar mijn teksten aan moeten voldoen om online goed gevonden te worden. Daarnaast gebruik ik een WordPress plugin om SEO-proof teksten te schrijven. En verder schrijf ik er gewoon weer lustig op los. En niet voor de zoekmachines, maar voor mijzelf en de mensen die die content leuk vinden!

Tip 5. Verdiep je niet alleen in online ‘front-end’ content, maar ook in de ‘back-end’

Toen ik in 2015 begon met I’m Feeling Good was ik vooral bezig met de ‘front-end’ van mijn content. Hoe ziet het eruit? Is het visueel aantrekkelijk? Welke font wil ik gebruiken? Hoe komt het logo eruit te zien? Welke camera moet ik hebben om de mooiste foto’s te creëren? Maar wat net zo belangrijk is, is dat het aan de achterkant, de ‘back-end’, goed loopt.

Het populaire Content Management Systeem WordPress (dat ik zelf ook gebruik voor mijn blog) is een goed voorbeeld van een omgeving waar de back-end een belangrijk deel uitmaakt van het platform. In 2015 had ik echt 0 kennis van HTML. HTML staat voor Hyper Text Markup Language, de programmeertaal die wordt gebruikt voor het schrijven van webpagina’s via WordPress.

Het komt soms voor dat tekst er aan de front-end op je website niet mooi uitziet. Het is raar uitgelijnd of teksten zijn aan elkaar geplakt, terwijl je toch echt alinea’s hebt gebruikt. Dan is het fijn als je iets van HTML en programmeertaal af weet. Het is niet voor niets dat heel veel studenten met een ICT traineeship of een IT traineeship met een blog beginnen. Zo kunnen ze na hun afstuderen hun coding skills aan potentiële werkgevers laten zien.

Het is superhandig om als content creator met een blog basis HTML te kennen. Het heeft mij in ieder geval vaak geholpen met visueel dingen aan de achterkant te fixen die er aan de voorkant niet uitzagen. En hoe tof is het als je gewoon je eigen website kunt bouwen?

Voor Content Creators | 5 tips om killer online content te creëren

Ik hoop dat ik je met deze blog heb kunnen inspireren. Als je deze 5 tips voor goede online content onder de knie krijgt, ben je goed op weg! Soms kan het erg intimiderend zijn om een blog te beginnen of te starten met het creëren van online content. Maar gaandeweg leer je superveel. En probeer lekker veel uit via je eigen CMS systeem (WordPress bijvoorbeeld) of op social media. Gewoon doen! Echt, het gaat je lukken!

 

Welke online content maak jij het liefst?

 

Foto door Dushawn Jovic via Unsplash
Dit artikel is een samenwerking.

Delen:

10 Reacties

  1. 23 december 2022 / 11:15

    Het fijnst vind ik content die ik zelf heel interessant vind. Helaas is dat niet altijd het zelfde als wat bezoekers waarderen dus het blijft schipperen : )

  2. Linda schrijft 't op
    23 december 2022 / 14:40

    Ik schrijf het liefste over huis en tuin, toevallig ben ik net een nicheblog begonnen http://www.kijkjeinhuisentuin.nl. Met het eerste blog moest ik veel ontdekken, nu weet ik waar ik op moet letten.

  3. 23 december 2022 / 14:47

    Ik schrijf vooral over de uitstapjes die we maken tijdens onze vakanties en de wandelingen die we maken. Voor mij is schrijven gewoon een uitlaatklep en draait het een stuk minder om aantallen bezoekers e.d.

  4. 24 december 2022 / 16:52

    Super goede tips geef je. Goede content maken is moeilijk maar wel ideaal.

  5. 24 december 2022 / 19:42

    Goede tips geef je, daar kunnen we zeker wat mee. Ik geloof ook zeker dat je je kunt focussen op meerdere niches, hoe vaak dat ook wordt afgeraden. Back-end dingen gaan voor mij echt nog wel een stap te ver haha.

  6. 27 december 2022 / 20:40

    Wat een handige tips. Op mijn blog en instagram schrijf en plaats ik vooral over beauty en af en toe reizen

  7. 28 december 2022 / 22:11

    Ik geloof heilig in echtheid en jezelf blijven. Zeker niet voor zoekmachines schrijven (al wordt het af en toe als naïef gezien om dat niet te doen). Het kan mij niet schelen, ik wil doen wat ik wil. Ook en juist op mijn socials. Een gelikte feed met een filter over alle foto’s heen? Niet bij mij. En volgens mij doe jij dat ook heel goed!

  8. 30 december 2022 / 10:29

    Leuk om lezen! Ik blog al heel wat jaren en je leert nog steeds bij. Ik merk ook dat je stijl af en toe wel eens veranderd maar dat is niet erg. Ik probeer telkens van het nieuwe artikel nog beter te maken dan het vorige.
    Wat ik in 2023 zelfs overweeg is van een cursus “schrijven voor het web” te volgen. Het enige dat me nog een beetje tegenzit is de prijs van zo’n cursus.

  9. 3 januari 2023 / 20:26

    Handige tips. Het liefst schrijf ik over wandelingen, de natuur of boeken.

  10. Claire
    25 januari 2023 / 18:48

    Wat een onwijs goede tips! Ik ben dol op bloggen, al moet ik toegeven dat ik weinig kaas heb gegeten van de back-end. Daarom besteed ik dit uit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *