Sushi eten
Sushi is nog steeds een mega populair gerecht dat zijn oorsprong vindt in Japan. Hier in het westen eten we een ‘aangepaste versie’ met de bekende sushi rolls. Maar waarom is sushi nou zo populair? En waarom gaan we met z’n allen zo graag naar een goed sushi restaurant? Hier zijn 10 dingen waarom je sushi zou moeten eten:
1. Het is gewoon ontzettend lekker
Het is niet voor niks dat Sushi restaurants vaak volgeboekt zijn op zaterdag. Zelf thuis sushi maken staat zelfs in de top 10 van ‘dingen samen doen tijdens een date thuis’. Het is ook gewoon ontzettend lekker en verrassend qua smaken. Veel mensen (ook ik) hebben mooi Japans servies thuis staan inclusief eetstokjes, voor het creëren van een echte culinaire beleving. Denk dan bijvoorbeeld aan een complete Sushi set. Wanneer ik het thuis zelf maak (mijn faves zijn Maki en Temaki Sushi) eet dat toch nét even iets lekkerder.
2. Sushi is gezond
Dit eten is gezond. Maar daar moet ik wel aan toevoegen dat dat wel ligt aan de sóórt sushi die je eet. Eet je Maki Sushi met komkommer, dan bestaat dat uit rijst, komkommer en een nori velletje van zeewier. Heel gezond dus. Zeker als je er als side dish nog Edamame sojabonen bij wegknabbelt. Of Sushi neemt met avocado. Lekker eiwitrijk en vol goede voedingsstoffen. Maar ga je voor die gefrituurde gerechtjes en de rolls met een saus topping erop, dan wordt het al snel een stuk minder gezond. Dus onthou: zeewier, rijst en vis zijn voedzaam. Vooral door de Omega 3-vetzuren. Maar Sushi met mayonaise toppings en veel soja saus dippen? Not so much.
3. Je kunt met eetstokjes eten
Ja, tijd om weer te oefenen met die eetstokjes. Ja joh, ook in een vol restaurant, kan jou het schelen. De fout die veel mensen maken is om beide eetstokjes tegelijk te bewegen. En dat hoeft niet, want die onderste is gewoon een stevige basis en die beweeg je niet. Met het bovenste eetstokje maak je grijpbewegingen door met je wijsvinger op het stokje te duwen.
4. Genieten van de Japanse keuken
In tegenstelling tot de ‘zware’ maaltijden die wij hier gewend zijn, ligt de schoonheid van de Japanse keuken in de eenvoud. Echte Sushi bestaat uit natuurlijke smaken die afkomstig zijn van de ingrediënten en niet zozeer uit het overgieten van mooie ingrediënten met bijvoorbeeld sauzen en room. De smaken zijn uniek en vaak gezond voor lichaam en geest.
5. Het is kunst!
Al dit heerlijks bestaat niet alleen maar uit verse ingrediënten, het ziet er ook nog eens ontzettend mooi uit. Het is kunst! De presentatie is prachtig. En de Sushi-chefs kunnen rolls creëren die mooi én heerlijk tegelijk zijn.
6. Sushi eten: uitgebreide menukaart
Het maakt niet uit of je date/vriend(in)/man/vrouw/partner/kind/familie niet van verse plakjes vis (Sashimi) houdt. De menukaart is heel uitgebreid. Denk bijvoorbeeld aan krokante kip spiesjes, ramen (soep met noedels), Udon noedels (dikke noedels), heerlijke gyoza (kip pasteitjes). aardappelkoekjes of loempia’s.
7. Mooie ingrediënten
Zoals al eerder genoemd staat de Japanse keuken bekend om haar mooie ingrediënten. Zo zijn er restaurants die kreeft, krab, tijgergarnalen en truffel toevoegen aan ieder stukje Sushi. En die smaak….yummy!
8. Umami
Naast zoet, zuur, zout en bitter is er nog een andere basissmaak: umami. Die smaak werd in 1908 geïdentificeerd door Kikunae Ikeda, een Japanse deskundige. De smaak van umami is te omschrijven als hartig, wat wordt veroorzaakt door de stof glutamaat. Deze stof zit in de sojasaus en het zeewier. Voor mij was het even wennen in het begin, maar als je de smaak kent en begrijpt, is het mega lekker.
9. Sushi eten: De bediening is niet normaal snel en de service top
Wat ik echt een pluspunt vind van Japanse restaurants, is dat de bediening ongelooflijk snel is en de service top. Ook fijn als er een open keuken is zodat je het werk van de chef goed kunt bewonderen. Ik vind het ook heel erg leuk om naar een Sushi train te gaan, een restaurant waar het eten op een lopende band langskomt en jij zelf kiest waar je op dat moment trek in hebt.
10. Goed moment om je Wasabi skills te testen
Ja…die wasabi. Ik heb er een haat-liefde verhouding mee, hahaha. De ene keer denk ik “Damnnn, ik wil geen enkele Sushi meer zonder deze smaak erop! En de andere keer: wát heb ik gedaaaaaaan?!!! Het valt dan zoooo verkeerd… Die enorme nare scherpte die door mijn neusvliezen en voorhoofd heen brandt (voelt bij mij als de scherpte van mosterd x 100). Wasabi wordt gemaakt van de wortel van de Wasabia Japonica, die veel weg heeft van de welbekende mierikswortel. Het lekkerste is om wasabi te mengen met sojasaus want dan wordt de smaak van sushi versterkt. Dat maakt het extra lekker.
* Fotografie door Frank Zhang via Unsplash (Temaki) en Ivan Samkov (Sushi rolls) via Pexels.
Liefs, Amina
Volg mij:
Facebook – Instagram – Pinterest – Twitter – Youtube – TikTok
Ga naar:
- Mijn Lifestyle blogs
- Mijn Beauty blogs
- Mijn Wonen blogs
- I’m Feeling Good Voor Content Creators
- Over mij & contact
- Collabs
- Feel Good Services
Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf geen fan ben, maar mijn dochter en kleindochter lusten het echt graag
Ik ben dol op sushi! En wat een heerlijke tips geef je. Ik krijg er direct trek van!
Ik ben echt dol op sushi, ik eet het regelmatig! De eetstokjes en ik zijn nog niet de grootste vrienden, maar ik blijf oefenen. Zodat ik als ik mijn droom kan verwezenlijken om naar Japan te gaan wel met stokjes kan eten.