Schoonmaken van make up kwasten

Schoonmaken van make up kwasten

Het schoonmaken van make up kwasten is een klusje wat vaak als niet heel belangrijk wordt gezien, maar het is aan te raden dit wel geregeld te doen. Op welke makkelijke en snelle manieren je je make up kwasten kan schoonmaken, laat ik je in deze blog zien!

Schoonmaken van make up kwasten

Het schoonmaken van make up kwasten is echt nodig om bacteriën tegen te gaan!

Make up brush cleaning

Het is echt belangrijk om bij dagelijks gebruik van je make up kwasten in ieder geval een keer per maand je make up tools te reinigen. Gebruik je net als ik bijna iedere dag make up, dan is het eigenlijk beter om het zelfs eens per 2 à 3 weken te doen. Dermatologen adviseren nadrukkelijk om je gezicht zowel ’s morgens als ’s avonds goed te reinigen. Zelfs als je nooit make up draagt! Je gezicht wordt elke dag namelijk blootgesteld aan van alles en nog wat. Invloeden van buitenaf. Bacteriën. Chemische stoffen. Hitte. Kou. Droogte. Maar dermatologen adviseren meer dan een schoon gezicht alleen. Ook je make up tools schoonhouden is een must. Wanneer je keer op keer met niet-schone handen aan je kwasten zit, of een kwast vol met foundation-‘drap’ nooit reinigt, kunnen onzuiverheden toch de poriën in je gezicht verstoppen! Daarnaast kunnen de haartjes van de kwast door veelvuldig make uppen aan elkaar gaan kleven, waardoor de kwast niet kan doen waarvoor het bedoeld is: het mooi en egaal aanbrengen van de poeder of foundation. Daarom maak ik een keer per maand al mijn kwasten schoon. Ja. Ik zou het eigenlijk vaker moeten doen…I know! Ik denk niet dat het een klusje is waar we echt om staan te springen, maar een lekker muziekje erbij of de tv op de achtergrond scheelt al de helft! Is make up nou op zichzelf eigenlijk schadelijk voor de huid? Het antwoord is nee! Wanneer je goede beauty producten ¹ gebruikt en die op de juiste manier gebruikt, is er niets aan de hand! Lees verder om te zien welke 4 manieren er voor het schoonmaken van je make up kwasten zijn. Onderaan dit blog kun je extra beauty tips lezen om nóg cleaner met make up om te gaan. Is het bijvoorbeeld raadzaam om in een winkel make up te testen?

¹ Denk er bijvoorbeeld aan een primer te gebruiken na je dagcrème en vóór je foundation. Een primer werkt als een schild tussen je huid en de make up! Wil je een high end prachtproduct waar ik helemaal enthousiast over ben, kijk dan eens naar mijn blog over de Sisley Global Perfect Pore Minimizer. Zoek je naar een goed budget alternatief, check dan de Etos make-up underbase. Verder is het elke dag schoonmaken van je gezicht super belangrijk! Denk daarbij aan een cleanser die je elke ochtend en elke avond na het verwijderen van je make up gebruikt. Lees mijn blog over een hele fijne cleanser van Neutral die ik op dit moment gebruik.

Manier 1 voor poederkwasten

Kwasten waar je poeder en oogschaduw mee aanbrengt: reinigen met babyshampoo in een bakje met lauwwarm water

WAT HEB JE NODIG
Bakje met lauwwarm water
– kraan in de buurt
– Babyshampoo
– Schone handdoek

Tijd om al je make up kwasten bij elkaar te pakken. Misschien ook een mooi moment om kritisch te kijken naar welke kwasten je nou wel en niet gebruikt. Berg de kwasten die je niet gebruikt (en uiteraard schoon zijn) even op. Ik gebruik daar een tupperware bak voor. Blijft het lekker clean en uit de buurt van de make up tools die ik wel gebruik. Pak vervolgens een bakje met lauwwarm water. Doe daar een beetje babyshampoo in.

Poederkwast schoonmaken met lauwwarm water en babyshampoo

Ik gebruik voor mijn kwasten wanneer ik die met babyshampoo wil schoonmaken, altijd Zwitsal. Die geur! Zo lekker!!!! Babyshampoo is ook mild en veilig voor de haren van je kwasten. Er kunnen heus wel wat haren loslaten wanneer je je kwasten wast, maar babyshampoo is niet zo agressief in gebruik als bijvoorbeeld wasmiddel. Wasmiddel gebruiken voor het wassen van mijn kwasten is een no-go. Ook (olijf)olie gebruik ik niet voor het schoonmaken van mijn make up kwasten. Wordt allemaal veel te vet en ik moet juist niks wat vet is in de buurt van mijn kwasten hebben! Er blijft vaak vet achter in de haren en dat absorbeert alleen maar weer onzuiverheden. Kssssjjjt!

Dip de kwast met de haren in het bakje met lauwwarm water en babyshampoo. LET OP! ALLEEN de haren, niet de huls die onder de haren zit. Die huls laat uiteindelijk een keer los, wanneer het te vaak nat wordt en dat is natuurlijk zonde! Alleen de haren dus. Druk de haren een beetje tegen de randen van het bakje aan, zodat het vuil tussen de haren goed kan loskomen. Tussendoor af en toe met je vingers de haren voorzichtig uitknijpen en afspoelen onder de kraan met lauwwarm water. Zie je hoe vies het water is?

Poederkwast schoonmaken

Let er hierbij op dat je alleen de haren onder het water en de kwast naar beneden houdt. Houdt je de kwast met de haren omhoog onder de straal, dan komt het water weer in de huls waar het niet thuis hoort en kan de lijm loslaten.

Alleen de haren van de kwast bij het schoonmaken onder water houden. Niet de huls

Na een paar keer dit gedaan te hebben knijp je de haren voor een laatste keer voorzichtig uit, strijk je de haren goed naar voren en leg je de kwast voor 24 uur te drogen op een handdoek. Ik leg het handvat altijd ietsje hoger zodat de kwast schuin komt te liggen. Zo kan het water er goed uit lopen. Kijk na een dag ook in het midden van de kwast of daar de haren ook goed opgedroogd zijn. Zo niet, dan toch nog even laten drogen. Door het vocht kan de kwast nog eventuele onzuiverheden aantrekken.

Kwasten na schoonmaken laten drogen

Manier 2 voor “vette” kwasten / penselen

Kwasten die je gebruikt voor het aanbrengen van foundation, concealer en lipstick: kwast direct op handpalm reinigen met babyshampoo

WAT HEB JE NODIG
Kraan in de buurt
– Babyshampoo
– Schone handdoek

Deze manier gebruik ik voor mijn kwasten wanneer ze echt vies zijn. Mijn foundation kwast leent zich hier momenteel heel goed voor. Ik schrik er altijd wel een beetje van wat een drap daar vanaf komt!

Schenk een beetje babyshampoo in je handpalm en pak je kwast. Leg je kwast direct op je handpalm en “roer” met je kwast door de shampoo heen. Er zal aardig wat drap van je foundation kwast afkomen dus spoel tussendoor ook je kwast (alleen de haren, niet de huls :) onder de kraan af met lauwwarm water en knijp daarna het overtollige water voorzichtig uit de haren. Herhaal dit nog een keer en strijk de haren goed naar voren. Leg de kwast voor 24 uur te drogen op een handdoek. Leg het handvat ietsje hoger zodat de kwast schuin komt te liggen. Zo kan het water er goed uit lopen. Kijk na een dag ook in het midden van de kwast of daar de haren ook goed opgedroogd zijn. Zo niet, dan toch nog even laten drogen. Door het vocht kan de kwast nog eventuele onzuiverheden aantrekken.

Kwasten na schoonmaken laten drogen

Manier 3 voor het reinigen van make up sponsjes / beauty blenders

Maak de beauty blender nat onder de kraan met lauwwarm water.  Breng een paar druppels milde babyshampoo direct aan op het sponsje en begin in de beautyblender te knijpen (zo komt de shampoo overal) en wrijf de shampoo ook goed over het oppervlak van het sponsje heen en weer. Maak op deze manier de binnen- en buitenkant van het sponsje schoon. Al gauw zie je dat er allerlei troep vrijkomt wanneer je in de beauty blender knijpt. Spoel het sponsje goed af en blijf dit alles herhalen totdat je sponsje geen troep meer vrijgeeft. Goed uitknijpen. Leg de beautyblender ook op een schone handdoek te drogen totdat deze helemaal droog is. Je beauty blender is weer als nieuw!

Manier 4: Kwasten reinigen

WAT HEB JE NODIG

– Kwastenreiniger ²
– Tissues
– Schone handdoek

Deze manier werkt veel sneller. Breng wat Brush Cleaner aan op een tissue en wrijf eerst met ene kant van de kwast / penseel met de haren door de cleaner heen en daarna met de andere kant. Blijf dit herhalen en gebruik eventueel meer cleaner, totdat de kwast schoon is. Leg de kwast daarna op een schone handdoek te drogen. Na een paar uur is de kwast al droog. Check wel voor de zekerheid of ook de haren middenin droog zijn. Zo ja: ready for use!!! Deze kwastenreiniger van HEMA vind ik helemaal top!

Brush cleaner gebruiken voor het schoonmaken van kwasten

² Er zijn verschillende merken die goede kwastenreinigers hebben, zoals M.A.C, e.l.f., LECO en Bobbi Brown. Zelf heb ik voor dit blog de kwastenreiniger van de HEMA gebruikt. Een fijn budget alternatief en het ruikt ook nog eens superlekker! Prijs: € 4,60 voor 250 ml.

Manier 5: Kwasten schoonmaken met een brush glove /  brushegg

blush-cleaner-styletone-2016


Inmiddels zijn er ook siliconen handschoenen en brusheggs waarmee je je penselen en kwasten kunt reinigen. De brushcleaner hierboven heb ik zelf en zat in de Styletone box. Je kunt heel handig je wijs- en middelvinger in de cleaner steken en op die manier goeie grip krijgen op het schoonmaken van je kwasten met wat babyshampoo of brush cleaner van de HEMA. Haal je kwasten over beide structuren van de cleaner (ribbels en puntjes) en je kwasten zijn weer schoon in no time!


Nog meer make up hygiëne tips als je echt echt echt super super super clean te werk wilt gaan:

– Gebruik geen lipsticks in de winkel, maar vraag in een parfumerie aan de beauty advisor / beauty expert of ze deze voor je wil desinfecteren
– Gebruik in de winkel liever geen mascara testers
– Wanneer je huidproblemen hebt en opgemaakt wordt door een visagist(e) in een parfumerie vraag dan als je twijfels hebt, of de make up kwasten die hij/zij gebruikt schoon zijn en of hij/zij op jouw verzoek a.u.b. een brush cleaner/cleanser wil gebruiken. Goede parfumerieën hebben hier totaal geen moeite mee en snappen je verzoek!
– Gebruik geen make up van je vriendinnen (tenzij jullie de make up desinfecteren)
– Laat je vriendinnen jouw make up niet gebruiken (tenzij je je make up eerst voor ze desinfecteert)
– Gebruik geen make up die over datum is. Lees mijn blog over de houdbaarheid van beauty producten hier
– Blaas het poeder niet van je kwasten af, maar tik het rustig af op de rug van je hand met de haren net over je hand heen. Je kunt je kwast ook zachtjes tegen je poederdoos aantikken. Waarom? Je blaast hele minuscule bacteriën vanuit je mond op je kwast. Jaaaaaa, bizar hè!!?

Zooooo! Oops, beetje weer een lang blog geworden, maar wel helemaal compleet met alle info erin! Ik hoop dat het je kan helpen! En? Al zin om je kwasten bij de lurven te pakken en ze te gaan schoonmaken?

 

HAPPY CLEANING!

Welke manier
vind jij het
fijnste werken?

 

Liefs, Amina

 

Logo I'm Feeling Good

Volg mij: FacebookBloglovin’InstagramPinterestTwitterYoutube

 

Ga naar:

Delen:

10 Reacties

 1. 12 december 2018 / 13:40

  Je bent een erg mooie dame! Erg jaloers haha
  Dorien

  • Amina
   Auteur
   12 december 2018 / 15:31

   Hahaha, nou dank je wel! Niet jaloers zijn hoor, iedereen is mooi! xxx

 2. 12 december 2018 / 15:58

  Hey,
  wat veel tips!
  En inderdaad je ziet er fantastisch uit!

  Ga zo door!!!

 3. 13 december 2018 / 10:26

  Heel leuk! Je hebt een nieuwe lezer er bij!

 4. 9 januari 2019 / 16:45

  Super handige tips zeg! Ik heb ook veel oude vieze kwastjes liggen, zo’n gedoe om dat schoon te maken helaas ;(

  • Amina
   Auteur
   9 januari 2019 / 19:23

   Dank je wel Sarafina! Echt een rotklusje inderdaad! Maar wel echt nodig :-) xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *