De zomer brengt vaak hoge temperaturen met zich mee, wat voor velen helemaal top is, maar voor vrouwen niet. In de overgang kan de zomer een uitdagende tijd zijn. De overgang, ook wel de menopauze genoemd, gaat gepaard met symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, heftigere reacties bij stress en stemmingswisselingen. Deze symptomen kunnen door de zomerhitte verergeren, waardoor het belangrijk is om manieren te vinden om die hitte draaglijk te maken.
Overgang: opvliegers in de zomer
Zelf zit ik nu ook in de overgang en ik kan je vertellen dat het geen pretje is. Het is al warm buiten en als je ergens binnenkomt of thuis zit, is het vaak benauwd. Als je daar dan ook nog eens een opvlieger bovenop krijgt, voelt dat gewoon heel naar. Ja, kan niet anders zeggen. Hoe een opvlieger voelt? Nou, ik ervaar het op 2 manieren. Ik kan als ik stress ervaar een opvlieger uitlokken die dan nóg beroerder voelt. Dat is als stress + hitteaanval + heftig zweten en dat alles bij elkaar gepropt in 3-5 minuten. Heel intens. Zonder stress ervaar je een hitteaanval + heftig zweten dat 3-5 minuten duurt. Die ook heel intens voelt. Ik zit dan ook geregeld als een malle met een waaier heen en weer te wapperen. Onder kopje 4 vertel ik daar meer over.
1. Hydratatie is essentieel
Maar we beginnen eerst met hydratatie. Dat is echt essentieel. Een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om de effecten van zomerhitte te bestrijden, is door voldoende water te drinken. Hydratatie helpt niet alleen de lichaamstemperatuur te reguleren, maar vermindert ook de intensiteit van opvliegers. Probeer dranken met suiker te vermijden, omdat deze juist het tegenovergestelde effect kunnen hebben.
2. Kies voor luchtige kleding
Het dragen van lichte, ademende kleding van natuurlijke stoffen zoals katoen of linnen kan een groot verschil maken. Deze materialen laten lucht door en helpen het lichaam koel te blijven. Vermijd donkere kleuren in de zomer, omdat deze meer warmte absorberen. White is the new black dus in de overgang.
15 Tips om koel te blijven bij warm weer >
3. Creëer een koele omgeving
Probeer thuis een koele omgeving te creëren door ventilatoren of airconditioning te gebruiken. Tijdens de warmste uren van de dag is het verstandig om binnen te blijven en activiteiten buiten te vermijden. Als het niet mogelijk is om binnen te blijven, zoek dan schaduwrijke plekken op en draag een petje of een hoed. Een parasolletje is ook een goeie en staat ook nog eens heel zoet. Vergeet de zonnebrandcrème niet om je huid te beschermen! Tip: hou een spuitfles bij de hand, die een lekkere watermist afgeeft.
4. Luister naar je lichaam
Het belangrijkste is vooral om in de overgang heel goed naar je lichaam te luisteren. Het kan enorm veel energie vergen en de zomerhitte kan dit nog verder uitputten. Als je je dood- en doodmoe voelt in de zomer, kan dat dus door de combinatie overgang en hitte komen. Rust daarom voldoende uit en neem de tijd om te ontspannen. Yoga, pilates en meditatie kunnen helpen om stress te verminderen en je welzijn te verbeteren. Hou je lekker rustig en ga stress, drama en gedoe vooral uit de weg.
5. Meer openheid
Weinig vrouwen in mijn omgeving praten over de overgang. Alleen als ik er zelf over begin. Ik hoop dat het ooit een normaal gespreksonderwerp kan zijn aan tafel en niet iets wat weggemoffeld wordt of waar rare grappen over worden gemaakt ( waar mannen ook veel aan bijdragen, zie de opmerking bijvoorbeeld van Jeroen Pauw in de documentaire over de overgang van Caroline Tensen). Ik heb bijvoorbeeld ook nog nooit een vrouw ergens horen zeggen Kan er een raam open alsjeblieft? Want ik heb een opvlieger! Dat zou wel gewoon moeten kunnen en het zou mooi zijn als wij vrouwen elkaar hier ook openlijk in steunen. Ook als je een ’20er of ’30er bent. Die openheid moet vooral dus uit onszelf komen.
Als we hulp nodig hebben, is het ook aan ons om dit aan te geven. Bijvoorbeeld op deze manier:
Ik heb mij bij mijn laatste kappersbezoek bijvoorbeeld enorm gesteund gevoeld tijdens een opvlieger. Mijn vaste kapster had mij neergezet op een plek ergens in het midden van de salon. Ik kreeg voor de behandeling begon ineens een mega opvlieger. Maar echt niet normaal gewoon. Het zweet brak me uit. Als je ergens anders bent dan thuis is het vaak nóg heftiger. Ik werd er helemaal naar van. De kapper zit in een gebouw op 1 hoog en er is ook een balkon. Die stond open. Het regende ook. Het enige waar ik nog aan kon denken was dat ik eigenlijk dat balkonnetje op wilde stormen en al die regen over mij heen wilde hebben. Ik wilde er eerst niks over zeggen omdat ik niet wilde zeuren. Het maar gewoon ‘lekker ondergaan’.
Maar toen dacht ik Nee. Als ik mij niet uitspreek, dan kunnen mensen mij ook niet helpen. Het gaat nu gewoon echt niet. Ik vroeg mijn kapster daarom of ik in de buurt van het balkon een plekje kon krijgen. Omdat ik een enorme opvlieger had. En het eigenlijk niet wilde zeggen maar het gewoon niet meer ging. Ze reageerde heel attent en regelde alles meteen. Ze had alles in no time gefixed. Nog geen minuut later zat ik op een plek direct naast het balkon. Zo superaardig en lief gewoon en zonder een nare opmerking of sneer erbij. Dus laten wij vrouwen proberen elkaar hierin te steunen, zoals Danique dat voor mij deed. Zodra een vrouw hulp nodig heeft bij een opvlieger, zal ik die hulp doorgeven.
De overgang: hoe om te gaan met opvliegers in de zomer
Na het zien van de documentaire van Caroline Tensen op Videoland (Het Verboden Woord) herkende ik bepaalde dingen bij mezelf. Karin At Home die ik al heel lang bewonder om haar waanzinnig mooie fotografie, deelt soms ook haar verhalen op Instagram over dit onderwerp. Hoe meer openheid erover is, hoe beter. Door de 5 eenvoudige tips hierboven te volgen, kun je de uitdagingen tijdens de overgang beter aan. Ook in de zomer. Zo kun je ondanks de hitte toch nog een beetje genieten. En geloof mij, in de winter willen we weer dat de zon schijnt, hahahaha!
* Illustratie: www.freepik.com.
* Dit artikel bevat een affiliate linkje.
Liefs, Amina
Volg mij:
Facebook – Instagram – Pinterest – Twitter – Youtube – TikTok
Ga naar:
- Mijn Lifestyle blogs
- Mijn Beauty blogs
- Mijn Wonen blogs
- I’m Feeling Good Voor Content Creators
- Over mij & contact
- Collabs
- Feel Good Services
Ah, zo vervelend! Voordeel van een opvlieger in de zomer is wel dat je niet echt weet of het een opvlieger is of dat het gewoon van de hitte komt.
Als het goed is ben ik nog niet in de overgang, maar ik heb soms wel met dit warme weer na het avondeten dat het zweet mij ineens uitbreekt.
Ik ben door mijn ziekte vervroegd in de overgang gekomen (ik ben nu 36) en gelukkig krijg ik daar medicatie voor dus ik heb thank god nergens last van. In het begin voor ik de medicatie kreeg wel veel last van opvliegers, vermoeidheid en stemmingswisselingen, maar dat is gelukkig voorbij,
Heeft veel duidelijk gemaakt over mijn vrouw. Dank je.
Fijn om te weten.
Gelukkig is het nog een tijdje van me af, vooraleer ik in de overgang ben.
Maar bedankt voor de tips, neem ik zeker en vast mee.
Zo herkenbaa, ik heb een jaar lang hitteaanvallen gehad, bestwel pittig. Ik was een zonaanbidder, maar in deze overgangsperiode is dat even iets minder. Wel drink ik minimaal 2 liter water per dag.
Als ik iets kan missen is het de overgang. Vreselijk! Bedankt voor de tips, alle kleine beetjes helpen haha…