Cold Case op Netflix: de serie Unsolved

Hou jij van Cold Case series? Cold Case staat voor een onopgeloste moord of ontvoering, die open staat omdat er onvoldoende bewijsmateriaal is gevonden. De serie Unsolved uit 2018 heeft maar liefst 3 verhaallijnen. Die van LAPD- en FBI agenten die in 1997 én opnieuw in 2006, de moorden op Tupac Shakur en Biggie Smalls (a.k.a. The Notorious B.I.G. / Christopher Wallace) probeerden op te lossen. De 3e en laatste verhaallijn is het verhaal van Biggie en Tupac samen. De Netflix serie Unsolved is een gedramatiseerde versie van de echte onderzoeken naar de moord op deze rap legendes. Ik ben geen fan van het Cold Case genre, maar in dit geval wel. En in dit artikel ga ik je vertellen waarom!

De serie Unsolved

In de jaren ’90 was gangsterrap of gangstarap hot. Het kwam op in (en vooral rond eind jaren ’90) als een controversieel hip-hop subgenre. De teksten gingen vooral over de cultuur en de waarden van Amerikaanse straatbendes en oplichters. Veel gangstarappers pronkten ermee in hun songs, dat ze lid waren van de Crips of de Bloods. Bekende gansterrappers waren Ice-T, N.W.A, Tupac Shakur en Biggie Smalls.

Had ik iets met gangstarap in de jaren ’90?

Totaal niet! Sterker nog, ik vond het in die tijd verschrikkelijk. Ik had onder andere meer met Whitney Houston, Britney Spears en Rage Against The Machine. Totdat ik begin dit jaar (na de fantastische Super Bowl half time show van o.a. Dr. Dre en Eminem) de documentaire The Defiant Ones zag over Dr. Dre (want inmiddels ben ik wel dol op zijn muziek én die van Eminem) en het over Death Row Records ging. Hoe verschrikkelijk hij het daar vond. Met al het geweld. En hoe hij dat ontvlucht is. Ook luisterde ik recent naar een nummer van Tupac: ‘Dear Mama’. Dat is echt een prachtig mooi nummer dat je in je hart raakt, omdat je weet dat hij nu dood is en wat dat voor zijn moeder betekent. Ik besef dus sinds kort hoe goed hij eigenlijk was. Met Biggie heb ik trouwens nog steeds niets, ik vind zijn stem niet mooi, dus naar hem luisteren vind ik nog steeds lastig. Wat ik wel toen al en nu nog vreselijk vind is dat ze vermoord zijn. En zo jong ook.

Acteerwerk

Over het acteerwerk in Unsolved kan ik heel veel vertellen, maar ik zal het kort houden: het is meesterlijk! Per toeval liep ik tegen deze al wat oudere serie op Netflix aan, omdat ik vorige week op een avond tot mijn schrik besefte dat de serie Westworld niet meer op HBO Max staat. Dé reden waarom we die streaming service in ons tv-pakket hadden. Ik baalde enorm, want Jimmi Simpson, die ik super vond in Westworld, kon ik nu dus niet meer zien. Diezelfde avond echter kwam deze serie als tip voorbij op Netflix. Waarschijnlijk heeft Netflix heel slim op deze situatie bij HBO ingespeeld. Westworld is namelijk gecanceld. Ik gaf het een kans, puur vanwege Jimmi, want ik hou niet van Cold Case dingen. Maar ik ben nu dus deze serie als een gek aan het bingen!

Want Jimmi Simpson (rechercheur Russell Poole), Josh Duhamel, Bokeem Woodbine en Wendell Pierce spelen zó goed. En ik heb veel bewondering voor Marcc Rose en Wavyy Jonez, die de rollen van Tupac en Biggie zo mooi en on point spelen. Ze lijken er ook nog eens bizar veel op. De casting is dus ook geweldig gedaan!

De enige die ik weer eens niet goed vond is Michael Harney, die Lieutenant Paul Larson speelt. Ik vind die man een echte one-trick-pony: elke rol speelt hij hetzelfde. Ja, we kennen hem inderdaad ook uit Orange is the New Black.

Beoordeling Netflix serie Unsolved: ★★★★★

Ik geef de serie 5 sterrren , want de serie is
– meeslepend
– er wordt ontzettend goed in geacteerd door echt bijna álle acteurs (soms kom je van die pareltjes tegen)
– het spreekt tot je verbeelding als je de jaren ’90 zelf hebt meegemaakt en
– het laat heel goed zien dat er veel politiegeweld was/is naar zwarte mannen in zowel de jaren ’90 als de jaren ’00.

Cold Case op Netflix: de serie Unsolved

Is er dan niet één minpuntje? Nou, vooruit dan. Er is één klein minpuntje dat verder aan de serie zelf en het acteerwerk niets afdoet. Na elke aflevering verschijnt een disclaimer dat de serie gedramatiseerd is en fictieve personen kan laten zien. Dat is natuurlijk prima, maar om dat nou na echt élke aflevering te zien is irritant. Maar ik snap het wel, want de makers worden anders na iedere aflevering keihard ge-sue’d denk ik.

En weer door!

Ik zit in de 5e aflevering terwijl ik dit artikel schrijf. Dus als je het niet erg vindt, ga ik weer even door met kijken!
Ik denk dat de serie voorlopig nog wel te zien is op Netflix! Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat!

Meer Netflix & TV artikelen lezen op I’m Feeling Good

 

De afbeeldingen zijn geplaatst met
toestemming van Netflix.

Delen:

9 Reacties

 1. 28 december 2022 / 10:54

  Je maakt me wel nieuwsgierig zeg. Normaliter zou ik dit type serie links laten liggen, maar door je positieve review ga ik hem misschien toch even proberen!

 2. Caroline
  29 december 2022 / 10:12

  Ook ik had en heb niets met de gangstarap uit de jaren ’90 maar het lijkt me wel een intrigerend verhaal, want cold case docu’s vind ik altijd wel de moeite waard.

 3. Linda schrijft 't op
  29 december 2022 / 10:27

  Dat klinkt als een hele goede serie, bedankt voor de tip!

 4. 29 december 2022 / 12:08

  Het lijkt me echt goed. Ik ga het bekijken .

 5. Claire
  29 december 2022 / 16:13

  Ik heb de serie nog helemaal niet gespot! Dankjewel voor het delen! Ik was enorm 2pac fan, dus dit moet ik zeker zien. Ik zet ‘m direct in onze ‘willen we kijken lijst’.

 6. 1 januari 2023 / 17:06

  Ik ben een groot muziek liefhebber (vooral rock en blues), maar deze lijkt mij erg interessant om te zien

 7. 2 januari 2023 / 10:24

  Oooh nou ben ik nieuwgierig geworden naar deze serie. Ik merk dat ik over het algemeen meer films kijk maar een serie zo nu en dan vindt ik ook heerlijk.

 8. Karel
  15 januari 2023 / 11:32

  Ga ik misschien wel eens bekijken

 9. 24 januari 2023 / 15:57

  Ik kende deze serie nog helemaal niet op Netflix, ik ga hem aan mijn kijklijst toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *