Lifestyle | Mijn 7 tips om het huishouden makkelijker te maken

I'm Feeling Good Lifestyle Mijn 7 tips om het huishouden makkelijker te maken

Het huishouden. Sommige mensen houden ervan, anderen vinden het vreselijk. Maar het huishouden is er en gaat gewoon door. Zet ik een lekker muziekje op in de zomer en dweil ik er lustig op los, in de winter moet ik me er echt toe zètten om te gaan schoonmaken. En de tijd die het kost! Niet alleen het schoonmaken, maar alles! Ik heb de steeds weer terugkerende huishoudrituelen eens goed bekeken…en ik denk dat het allemaal wat gezelliger en leuker kan. Hier mijn 7 tips om het huishouden voor jou wat makkelijker te maken!

7 tips om het huishouden makkelijker te maken

1. Bestel je weekboodschappen online en laat ze thuisbezorgen

Ik begin maar gelijk met een controversiële tip: je weekboodschappen online bestellen en laten thuisbezorgen! Man man man, wat scheelt dat mij een hoop tijd, gedoe en ergernis! Ik krijg er wel af en toe verontwaardigde reacties op: Dat kost zeker een vermogen?! of Kom op, boodschappen doen, dat hoort er toch gewoon bij?!! Nee. Niet voor mij. Ieders vrije tijd is kostbaar en hoe je dat wil invullen bepaal je helemaal zelf. En duur? Bij Picnic valt dat reuze mee, omdat het direct van boer naar klant gaat. En ik betaal dit bedrag per week met alle liefde wanneer dat mij extra vrije tijd geeft en ergernissen scheelt. Ben je aan het overspannen raken omdat je geen me-time meer hebt? Dan kan dit 1 van de dingen zijn die jou meer me-time geeft!

2. Strijken? Dat is zoooo passé!

Kennen jullie ze? Mannen of vrouwen die hun washandjes, sokken, theedoeken en katoenen servetten strijken? Als ik er tijd voor zou hebben en er u-ber-gelukkig van zou worden, tuuuurlijk…meteen! Maar voor mij??? NEEEE! Zonde van mijn tijd!!! De overhemden van mijn Lief of dat katoenen jurkje, tja…daar zit niets anders op…maar ik kies mijn kleding dus nu ook op basis van de soort stof. Je zult bij mij weinig 100% katoenen broeken of tops vinden omdat dat keurig gestreken zal moeten worden. Geen zin in en geen tijd voor! Ik kies altijd kleding waar een beetje stretchstof aan is toegevoegd. Ideaal! Maar hoe krijg ik die kleding dan een beetje kreukelvrij? Nou, ten eerste accepteer ik dat mijn kleding dus niet 100% kreukelvrij zal zijn. Soms spring ik in een stretch jeans en ja, bij mijn enkels kreukt het dan altijd nog een beetje. Dat loop ik er gewoon uit, meestal al na een uurtje. Ik sla mijn natte was goed uit voor ik het op mijn wasrek hang. Ik heb geen droger wat ook enorm scheelt qua kreukelen. Bij het afhalen sla ik het weer een paar keer goed uit en vouw ik alles heel strak op. Katoenen dingen strijk ik. Tops en truien hang ik meteen aan een hanger. De rest: Strak vouwen. Wil je ergens tijd op besparen? Dít werkt als een tierelier!

3. Wekelijks je beddengoed verschonen? Nee joh!

Dit is ook iets uit de oude doos vind ik hoor! Wekelijks je beddengoed verschonen? Daar heb ik toch helemaal geen tijd voor? En ja, ik weet dat er minuscule beestjes in ons bed en in ons beddengoed leven. Maar wij verschonen ons beddengoed maar eens in de twee weken. En geloof me, na twee weken ruikt het echt niet minder schoon hoor en ziet het er echt niet viezer uit. Het ruikt gewoon niet meer wasverzachter fris, that’s all! Zitten er nu meer beestjes in? Vast wel, maar laat me daar nog eens over nadenken terwijl ik met een heerlijke kop koffie op bed een magazine lees!

4. Elke dag uitgebreid koken? Hahaha!

Elke dag (uitgebreid) koken heb ik nog nooit gedaan! Komt ook omdat koken niet in mijn genen zit, ik ben geen keukenprinses. Mijn punt is, doe wat bij je past en blijf bij jezelf. Vind je er niks aan om te koken maar wordt het van je verwacht? Tijd om de ander maar eens te laten koken en tijd dat jij een taak van de ander overneemt die hij/zij niet leuk vindt! Het is allemaal zo makkelijk. Maar práát er vooral met elkaar over. Vaste rollen in het gezin behoren tot het verleden, it’s teamwork now! En elke dag uitgebreid koken is ook echt passé hoor! Pasta’s, ovenschotels en aardappelen/vlees/groente it is! Draadjesvlees op een werkdag? Hou op met me hoor!

5. Betrek je partner en/of kinderen bij het huishouden!

Ik had het er al heel kort over bij puntje 4. Dit is echt een hele belangrijke! JIJ hoeft het niet allemaal alleen te doen! Echt niet! Onzin vind ik dat ook. Ben jij altijd maar degene die het allemaal regelt in huis? Die alles doet? Die half kapot naar bed gaat terwijl je partner aan het genieten is van van alles en nog wat? Hell no! Een relatie/geregistreerd partnerschap/huwelijk/samenwonen staat voor SAMEN! Wij bijvoorbeeld, hebben de taken bekeken en verdeeld. Het huishouden doen we samen. Vinden we allebei niet heel interessant namelijk. De vuilniszakken haalt hij altijd uit de prullenbak (zo vies!) en brengt hij altijd weg…de lieverd! Ik vind dat zo smerig! En hij zal never nooit niet het gootsteenputje schoonmaken, dat vindt hij weer heel goor; daarom maak ik de keuken schoon. Koken doen we om en om. Hij brengt het papier weg en ik het plastic. Ik de keuken, hij de douche. Hij stofzuigt en ik dweil achter hem aan. Mijn punt is: verdelen die hap! Dit werkt voor ons als een trein! We zitten samen in een relatie, dus wij doen de minder leuke dingen ook SAMEN. Dus kom op, betrek je partner er ook bij en maak het weer leuk voor jezelf!

En hoe heerlijk is het om dan samen in je jas te schieten en een lekkere strandwandeling te maken of ergens een kop koffie te drinken wanneer het huishouden samen snel gedaan is? Ja toch?

Wanneer je alleen bent, kun je het huishouden ook veel makkelijker maken: doe elke dag iets, voor bijvoorbeeld een kwartiertke – half uurtje – tot een uur. Moet jij eens kijken hoe jouw huis na een week al blinkt! Veel rustiger in je hoofd ook, hoef je de schoonmaak niet gestrest in 1 dag te proppen. Kun jij in het weekend ook lekker uitrusten en relaxen!

Personal Lifestyle

6. Creëer ruimte door iets meer minimalisme in je interieur

Kennen jullie ze? Mensen die van die tierelantijntjes houden? Hun hele huis staat er vol mee…hele raamkozijnen en kasten vol met van die rommel dingetjes. Die zo lekker stof staan te happen…en wanneer je er overheen stoft dat alles omvalt…dat je gewoon geen enkel leeg plekje meer ziet omdat alles is volgebouwd…Ohhhh vreselijk! Wil je tijd overhouden in het huishouden? Hou het dan minimalistisch en netjes. Bijvoorbeeld een rustig raamkozijn zoals hierboven. Veel rommel in huis geeft onrust en hoe mooi je verzameling planten potjes ook is, verzamelwoede kan ook tegen je gaan werken. En daarnaast is een minimal inrichting goed voor je mind…veel rommel in je huis betekent vaak ook veel rommel in je hoofd!

7. Gooi weg wat je niet meer gebruikt

Als je weggooit wat je niet meer gebruikt, heb je het huishouden veel meer onder controle. Weggooien is moeilijk, dat weet ik. Vroeger kon ik dingen zonder pardon weggooien, maar nu ik ouder word, wordt het lastiger. Zelfs spijkerbroeken die allang niet meer leuk zijn en die ik niet meer pas, kan ik niet weggooien omdat (rot)Stemmetje zegt: Misschien pas je er ooit nog een keer in Mien! Yeah right! Weg ermee! Ik heb een regel, ik geloof dat ik dat Oprah een keer heb horen zeggen: voor ieder nieuw item dat je koopt, koop je een oud item weg!

Ik hoop dat je geïnspireerd bent geraakt en
het huishouden iets makkelijker
voor jezelf gaat maken! Je verdient het!

HAPPY WEEK!

Zit er een
tip bij die
jou aanspreekt?

Let me know!

Liefs, Amina

I'm Feeling Good logo

FacebookBloglovin’InstagramPinterestTwitterYoutube

 

Delen:

6 Reacties

 1. 16 januari 2017 / 06:40

  Haha ik kon het zelf geschreven hebben. Ik wapper ook met de was, ik kan niet eens strijken. Boodschappen bestellen is inderdaad niet duur, zeker niet als je anders parkeergeld moet betalen of zoals ik met de scooter moet rijden om bij een winkel te komen. Dat minimalistische en declutteren lukt me voor geen meter.
  Draadjesvlees is inderdaad zo’n dingetje dat heel lekker is, maar ik maak het bijna nooit vanwege de tijd. Vroeger, toen vrouwen nog niet werkten was dat anders, maar tegenwoordig ben je al blij als je snel even een kipfiletje hebt gebakken. (In stukjes, want dat gaat snelĺer). X

  • Amina
   Auteur
   16 januari 2017 / 12:59

   Hihihi, wat heerlijk dat je me snapt! En inderdaad, in stukjes…anders duurt het weer zo lllllang. En aardappelen, mijn god, ook zo klein mogelijk anders een half uur wachten of zo! ;-)

 2. 16 januari 2017 / 18:33

  Wij hebben de taken ook goed verdeeld thuis, ik kook, doe boodschappen en stofzuig/dweil. Hij wast, droogt en strijkt. En de beste tip: neem een werkster. Het kost wat, maar het levert ook veel op. En een net huis is stukken makkelijker bij te houden! Boodschappen doen vind ik echt leuk, thuisbezorgen lijkt me wel fijn voor de grote en zware boodschappen.

  • Amina
   Auteur
   16 januari 2017 / 19:24

   Jaaaaa, zeker de beste tip! Staat al heeeel lang op mijn wishlist! xxx

 3. 17 januari 2017 / 08:40

  Wat een fijne tips! Strijken is inderdaad niet altijd nodig en ik ben ook groot voorstander van taken uitbesteden als ik straks misschien met iemand samenwoon ;) Verder zou ik huishoudelijke taken vaak doen onder het genot van een leuke tv-serie. Dat maakt het meteen iets leuker om te doen allemaal!

  • Amina
   Auteur
   17 januari 2017 / 22:45

   Ahhh dank je wel Romy! Goed ook dat je erover nadenkt vóór dat je met iemand gaat samenwonen. En inderdaad, ik vouw de was ook met The Voice of Holland of Wie is de Mol, heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *