15 Tips om koel te blijven bij warm weer

Tips om koel te blijven bij warm weer

Koel blijven bij warm weer: hoe doe je dat? Lekker die hete temperaturen, maar ’t is ook meteen heel erg wennen! Je hoofd koel houden tijdens warme perioden is een uitdaging. De nachten zijn vaak plakkerig en broeierig. Slapen lukt niet altijd. Na 3 dagen hitte voelen mensen zich dan ook vaak doodmoe. Mijn ervaringen met hitte zijn niet altijd positief te noemen. Ik krijg er echt een klap van op die eerste hete dagen, ik slaap er slecht door en mijn energielevel daalt naar -20. Naarmate de hete dagen vorderen raak ik er beter aan gewend. Ook omdat ik mezelf dan help. Hoe ik dat doe? Lees deze tips om koel te blijven bij warm weer en je weet ze ook!

Koel blijven bij warm weer

Na lang wachten is het dan eindelijk zover: zomer! Alleen, het is in Nederland vaak hardstikke koud of meteen vreselijk heet. Hoe hou je je hoofd koel bij warm weer of erger, een hittegolf?

Tip 1. Houd alle deuren, ramen en gordijnen gesloten

Wanneer het prachtig weer is zijn we geneigd om “lekker alles open” te zetten, maar met tropische temperaturen ga je de hitte die er daardoor in huis ontstaat, echt niet trekken. Als je ’s morgens opstaat en het nog enigszins koel is, kun je meteen alles sluiten. Ook het zonnescherm naar beneden doen is handig. Ik heb zelf een balkon waar ik met zulke dagen een parasol bij mijn raam opzet, ook al zit ik er zelf niet. Mijn raam staat dan niet meer in die volle zon. Zo blijft je huiskamer wat koeler. ’s Avonds of ’s nachts wanneer de temperatuur wat gedaald is, kun je alles in huis weer openzetten en het lekker laten doortochten.

Tip 2. Koel het binnen af met een ventilator of airconditioning

Zonder deze apparaten was ik allang gillend gek geworden! Ik kan zelf niet meer zonder mijn mobiele airco. De heerlijke koele lucht in de woonkamer zorgt ervoor dat ik nog gewoon lekker kan schrijven/functioneren, zonder dat ik de hele tijd aan het zweten en klagen ben. Heerlijk gewoon! Nadelen zijn wel dat ik met dit model, met een enorme slang zit die je ergens kwijt moet en dat-ie veel herrie maakt. Maar hey, do we care bij 32° C???

Extra tips: wacht niet tot Hawaii temperaturen met het kopen van een airco of ventilator, want vaak kun je ze dan nergens meer krijgen! En lukt het (financieel) niet om een airco aan te schaffen? Ga dan op de heetste dagen naar je vriendin toe die dat wel heeft. Om hulp vragen als je het slecht naar je zin hebt, is ok!

Tip 3. Supertip om koel te blijven bij warm weer: drink veel, echt veel meer dan normaal bij warme dagen

Per dag is het verstandig ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht drinken. Normaal gesproken vinden wij mensen het lastig om aan die hoeveelheid te komen, zeker in de winter. Maar bij warme of snikhete dagen is het echt noodzakelijk dat je aan 2 liter vocht komt, anders droog je uit. Het advies is dan ook om gedurende de dag thee, koffie, melk en water te drinken. Zelf heb ik geen goede ervaringen met koffie drinken bij een hittegolf: instant hoofdpijn! Voor mij water en thee dus!

Leestip: in deze blog kun je lezen hoe je water drinken leuker maakt! Onthoud dat je er goed voor zorgt dat je geen dorst krijgt. Hitte of geen hitte: dorst krijgen betekent eigenlijk dat je al te laat bent met drinken!

Tip 4. Leg een natte thee- of handdoek in je nek

Een gouden tip van een vriendin van mij en mijn lifesaver! Dit wordt ook door sporters veel gedaan, kijk maar eens naar een tenniswedstrijd op tv, als de spelers het in de hitte tegen elkaar moeten opnemen. De handdoeken worden dan opgevuld met ijsblokjes om tijdens de korte pauzes in de nek gelegd te worden. Ideaal!

Tip 5. Maak je polsen en armen nat met (ijs)koud water

Deze tip helpt mij altijd enorm bij hitte, maar ook bij stress. Soms voel ik me zo ellendig door de hitte. Dan voelt het alsof die hitte diep in mijn huid zit. En ik kan het maar niet kwijt. Vooral bij mijn armen. Kent iemand dit toevallig? Wanneer ik dit voel trek ik snel even een sprintje naar de dichtstbijzijnde kraan om mijn polsen en armen nat te maken. Dit werkt heerlijk verfrissend en is goed voor je body & mind!

Extra tip: hou een (kleine) plantenspuit in de buurt, zéker als je moet werken waar geen airco is.

Tip 6. Ga goed voorbereid de deur uit!

Niets is zo vervelend als op stap gaan en er tijdens de rit achter komen dat je geen water bij je hebt wanneer bijvoorbeeld de treincoupé verworden is tot je privé sauna…Ai ai ai! Neem daarom altijd standaard een flesje water mee en wat gekoeld fruit bij hete temperaturen. In fruit zit veel vocht en zo kom je steeds meer in de buurt van je 2+ liter vocht drinken per dag, weet je nog?

Tip 7. Slaap zonder deken

Deze tip is pretty obvious, maar wie weet breng ik iemand op dit fantastische idee ;-) Ik kan zelf niet compleet-zonder-iets-over-me-heen slapen, een laken vind ik eigenlijk al niet fijn en zelfs bij extreme warmte te dunnig of zo! Wanneer je deze tip ter harte gaat nemen: slaap wel onder katoen of linnen, want het wordt zweten! Deze materialen vangen het vocht dat je ’s nachts kwijtraakt goed op en werken ook wat afkoelend op je huid.

Tip 8. Maak je haren nat

Dit is een van de betere tips om koel te blijven bij warm weer. In plaats van te blijven puffen en strompelen, kun je ook je hoofd onder de kraan houden. Ga dan niet weer meteen in de zon liggen bakken, maar blijf een tijdje in de schaduw. Geloof me, je trekt de hitte dan nét iets beter.

Tip 9. Geen stress en een tandje minder op werk

Doe met dit soort dagen vooral iets rustiger aan. Ga niet als een malle die deadlines proberen te halen – zeker niet wanneer er geen airco op kantoor is – en nog even dat ‘belangrijke’ rapportje in elkaar flansen. Of even met Jan van afdeling die en die een potje stevig discussiëren. Nee! Niet doen! Even rustig aan. Je lichaam moet harder z’n best doen om de hitte te verwerken, zeker omdat wij dit in Nederland en België niet gewend zijn. Relax!! Probeer liever een paar uurtjes eerder naar huis te gaan om een beetje van het zonnetje te genieten! Want ook al zijn we het niet gewend, we moeten er ook een beetje proberen van te genieten :)

Tip 10. Zet apparaten uit!

Apparaten in huis geven heel veel warmte af, dus zet ze zoveel mogelijk uit.  Ga bijvoorbeeld in plaats van tv te kijken of achter je pc te zitten, een boek of een tijdschrift lezen. Neem je daar ook eens een keer rustig de tijd voor. En dat oude recept van mama voor de perfecte lasagne maken uitproberen? Nou, daar kun je ook beter even mee wachten. Je oven nu aanzetten is echt een no-go! Ja, of je moet bovenop de hitte nog een lekker sauna-gevoel willen hebben.

Tip 11. Draag luchtige kleding

Draag luchtig linnen of zwierende zomerjurkjes. Korte broeken of een leuke rok. Met een katoenen top. En laat het ook niet te strak om je lijf zitten. Dat gaat alleen maar plakken. Blegh! Nog beter is natuurlijk in badpak / bikini (of mijn fave, de bikini top en een broekje met pijpjes eronder met of zonder pareo erbij) aan het strand of een zwembad liggen. Ja hoor, heerlijk!

Tip 12. Niet op stoffen bank liggen

Heb je een stoffen bank staan in de woonkamer? Ga dan niet rechtstreeks met je huid op het stof liggen. Dat verergert je hitte gevoel. Leg in plaats daarvan een katoenen laken op de bank en ga daarop liggen. Net even iets fijner!

Tip 13. Let op je huisdieren

Is er een hittegolf en heb je een huisdier? Hou die uit de directe zon. Maak als je echt buiten moet zijn een koel plekje voor hem of haar in de schaduw. En als het niet hoeft, lekker binnen blijven met de lieve schat. En laat alsjeblieft NOOIT een dier achter in de auto bij warm weer / een hittegolf. De temperaturen lopen véél te snel, té hoog op. Echt niet doen! Zij happy, jij happy.

Tip 14. Beperk je activiteiten

Heb je een dagje pretpark of wandelen gepland? Of moet je van jezelf persé leuke plantjes halen in een tuincentrum? Dan is het denk ik een goed idee om al dit actiefs te verplaatsen naar een andere datum. Wij zijn in Nederland die UV-stralen en opwarming van het lichaam tijdens activiteiten totaal niet gewend. Het gebeurd helaas maar al te vaak dat mensen oververhit en onwel raken bij warm weer. Hou je daarom rustig en beperk je activiteiten.

Tip 15. Hou een siësta op het warmste moment van de dag

Stop met waar je mee bezig bent en chilllll! Hou ergens tussen 13.30u en 16.30u (warmste moment van de dag) een siësta. Een siësta is eigenlijk niets meer dan een korte powernap tussen de 15-30 minuten. Niet langer, anders kom je in zo’n zombie-state. Zet je wekker dus! Het werkt verfrissend, het is goed voor je en vermindert ook nog eens stress. Heb je een drukke baan? Doe dit dan lekker op je vrije dagen bij warm weer.
Extra tip: koop een slaapmasker, zodat je lichaam midden op de dag denkt dat het nacht is.

15 Tips om koel te blijven bij warm weer

Ik hoop dat ik je met deze 15 tips om koel te blijven bij warm weer heb kunnen inspireren. Enne…geniet er vooral van! Straks is het weer handschoenen, sjaal aan, koukleumen en verlangen naar de zomer!

 

 

Welke tip vind jij het fijnste?

 

Headerfoto Armin Rimoldi via Pexels.

Delen:

2 Reacties

  1. Linda schrijft ' t op
    11 juli 2022 / 18:57

    Ik probeer bij erg warme dagen ook extra veel water te drinken en luchtige kleding te dragen.

  2. Jouvence
    15 juli 2022 / 20:27

    Hier houd ik overdag alles dicht en ’s avonds als de zon weg is en het waait gooi ik alles open tegenover elkaar. Volgende week met de hitte ga ik de Nijmeegse Vierdaagse lopen, dus we zullen zien hoe dat gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *