Je huis opruimen volgens bestselling auteur Marie Kondo

Je huis opruimen volgens bestselling auteur Marie Kondo

De Japanse bestseller auteur Marie Kondo runt een befaamd consulting bedrijf in Tokio waar zij klanten helpt hun rommelige huis (en leven) om te zetten in inspirerende en serene ruimtes. Met een wachtlijst van ruim drie maanden zijn haar organisatie skills volgens de ‘Konmari’-methode een waar fenomeen geworden. Ik heb Spark Joy gelezen en in deze blog vertel ik je haar zes basisregels van het opruimen!

Je huis opruimen volgens bestselling auteur Marie Kondo

Spark Joy

De ‘KonMari’ les gaat er vooral om dat je niet alleen maar je huis opruimt, maar dat je uitzoekt welke spullen nog echt bij jou horen. En dat je bij jezelf nagaat: does it spark joy? Als het antwoord nee is, mag het zo de prullenbak in! Je ontwikkelt met deze methode veel scherper wat je blij maakt, in plaats van te kijken of een voorwerp emotionele waarde heeft.

De zes basisregels van het opruimen

Het boek heeft drie delen. In het eerste deel geeft ze de KonMari supertips, in het tweede deel laat ze met illustraties zien hoe je het beste organisatorisch opruimt en in het derde deel legt ze het magische effect uit van de KonMari methode. De regels hieronder komen uit de inleiding van het boek en geven goed de basis van het opruimen weer.

1. Wees toegewijd aan het opruimen

De KonMari-methode kost tijd en moeite. Maar een stralend huis is het einddoel. En dat is toch wat we willen?

2. Stel jezelf je ideale interieur voor

Het opruimen staat voor een belangrijk keerpunt in je leven. Bedenk dus goed in wat voor een huis je wil wonen en hoe je erin wil wonen. Doe dit door middel van:

 • een digitale moodboard op Pinterest
 • een echte moodboard met uitgeknipte plaatjes uit woonmagazines
 • zelfgemaakte tekeningen als je daarvan houdt
 • beschrijvingen als je liever schrijft.

3. Eerst wegdoen

Het geheim van succesvol opruimen is dat je eerst klaar moet zijn met spullen wegdoen. Je kunt pas bedenken waar en waarin je dingen wil opruimen als je weet wat je wegdoet en wat je houdt. Dit is ook heel belangrijk om precies te weten hoeveel bergruimte je nodig hebt.

4. Sorteer je huis per categorie, niet per plek

Dat wil dus zeggen dat je alle spullen uit dezelfde categorie in één keer aanpakt. Als je bijvoorbeeld kleding gaat opruimen, dan verzamel je alle kleding uit je huis op één plek. Zo zie je precies wat je hebt. De rest gooi je weg of doneer je aan een goed doel/verkoop je.

Marie Kondo - Spark Joy

5. Houd je aan de juiste volgorde

De juiste volgorde van ordenen is: kleding, boeken, papierwerk, komono (allerlei) en spullen met emotionele waarde. Kleren zijn perfect oefenmateriaal voor het aanscherpen van de KonMari-methode en daarom staan de spullen met emotionele waarde achteraan. Wanneer je eenmaal bij die spullen aankomt, weet je precies hoe het voelt wanneer je iets wil houden of niet.

6. Vraag jezelf af of je er blij van wordt

Hét criterium bij het beslissen of je iets houdt of wegdoet is of je er blij van wordt (Does it spark joy?). Let daarbij goed op je lichamelijke reactie. Als je ergens blij van wordt voel je een sprankje opwinding. Word je er niet blij van, dan ervaar je een zwaar gevoel. Ook bij het kopen van nieuwe dingen vraag ik me meteen af of het me blij maakt. Ik heb laatst een mooie prullenbak gekocht waar ik zó blij van werd! It sparked joy: een mooie minimalistische witte pedaalemmer! #minimalismewordikheelblijvan

Extra tip: wacht niet met opruimen tot of na een verhuizing

Als je een mooi nieuw huis wil vinden dat precies bij je past, zorg er dan voor dat je vóór een verhuizing opruimt. Je weet dan precies hoeveel spullen je hebt. En je wil het jezelf toch ook niet aandoen, om ook nog eens na een vermoeiende verhuizing te moeten opruimen?

Spark Joy - Marie Kondo

Moet ik beide boeken van Marie Kondo kopen om de methode helemaal te begrijpen?

Hier is online al veel over gesproken. Marie heeft voor Spark Joy uitkwam het boek Opgeruimd! geschreven (The life-changing Magic of Tidying up). Mijn mening: ja, ik denk dat je met beide boeken een compleet opruim-naslagwerk hebt. Ik heb beide boeken en heb ze ook allebei gelezen, maar Spark Joy gaat in feite dieper en praktischer in op wat er in Opgeruimd! wordt verteld. Sommige vragen die ik over het eerste boek had worden in het tweede beantwoord, wat ik heel fijn vind.
Opgeruimd! beschrijft uitgebreid de filosofie achter de methode en hoe je spullen daadwerkelijk bonjour kunt zeggen. Dus als je daar moeite mee hebt, is dat boek echt een aanrader.
Spark Joy geeft (naast het korter beschrijven van de KonMari methode) gedetailleerde instructies hoe je spullen nou precies efficiënt opbergt. Met illustraties, omdat daar door lezers veel om was gevraagd nadat ze het eerste boek hadden gelezen. De illustraties zijn cute en superhandig, zoals het indelen van je kledingkast of het opvouwen van je bh’s op een slimme manier. Maar, als je een echte #fangirl bent like me, heb je beide boeken natuurlijk in je bezit. Ik hoorde gisteren op Instagram dat er zelfs een Manga-versie is van Opgeruimd!. Die heb ik ook meteen besteld! In deze stripversie zie je hoe Chaki Marie Kondo inschakelt om volgens de KonMari-methode orde in haar huis te scheppen. Heerlijk! Ik heb de drie boeken die in dit artkel worden besproken, voor je op een rijtje gezet:
Bol logo

 

 

Mooie manier om weer te kunnen genieten van je huis!

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren met deze zes handige basisregels. Het is een mooie manier om te beginnen met opruimen en weer te genieten van de spullen die jou blij maken. Zo wordt jouw huis weer je speciale plek!

Ken jij de
‘KonMari’-methode
al?

 

Dit bericht kan affiliate links en/of
een samenwerking bevatten, waardoor deze blog
actief en werkend blijft. Bedankt voor je support!
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

 

Liefs, Amina

 

Logo I'm Feeling Good

Volg mij: FacebookBloglovin’InstagramPinterestTwitterYoutube

 

Ga naar:

Delen:

4 Reacties

 1. 12 september 2018 / 14:36

  Aaah, ik heb de laatste week van mijn vakantie het huis van boven tot onder opgeruimd en heeeeel veel weggedaan. Had zeker iets aan deze tips gehad! Maar ik merkte wel echt dat ik “klaar ervoor was” om op te gaan ruimen en echt een knop om kon zetten om nu eens wél echt dingen weg te gooien. Ja, ook die zomer jurkjes die nog steeds passen en ik nog steeds leuk vind, maar al 4 zomers niet aan heb gehad. Zo leuk vind ik hem dan blijkbaar toch niet ;-)
  Voelt zo fijn een opgeruimd huis! Thnx voor de inspiratie!

 2. 5 oktober 2018 / 12:01

  Toch blijf ik me altijd weer verbazen waar toch al die spullen vandaan komen! Geregeld houd ik dan ook een (kleine) schoonmaak en brengen ik dingen naar de kringloop of geen het aan de crisisopvang. Ben trouwens erg benieuwd naar het boek! Heb je zelf alle drie boeken gelezen die je hebt opgesomd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *