Je haar steilen in 2022, zo doe je dat!

Je haar steilen in 2022, zo doe je dat!

Als kind heb ik altijd steil haar gehad. Ik was er dol op en het wapperde mooi langs mijn gezicht. Toen ik in de pubertijd kwam, veranderde dit plotseling. Ik kreeg ineens heel dik krulhaar. Als tiener had ik vanaf dat moment echt een hekel aan mijn haar. Tussen de gewone knipbeurten door, ging ik daarom ook nog extra naar de kapper om mijn haar te laten straighten. Dat was een heel gedoe. Maar het resultaat was heel fijn. Voor even. Een half jaar ongeveer, had ik geen sterke krul meer in mijn haar. Dat deze behandeling enorm slecht voor mijn haar was, nam ik voor lief. Eventjes had ik het haar van mijn dromen. Tegenwoordig hoeven we gelukkig niet meer van die drastische maatregelen te nemen. Je kunt nu zelf je haar mooi steilen of in de krul zetten, precies hoe jij het wil. Je hoeft daar niet meer voor naar de kapper toe. In dit artikel geef ik je 8 goede tips om je haar prachtig te steilen op een manier die gezond is voor je haar. 

Je haar steilen

Voordat ik dat doe, neem ik je nog wel even mee naar de jaren ’90 van de vorige eeuw. Dat klinkt echt vreselijk oud wel, hahaha! Ik was toen als tiener heel erg bezig om mijn haar regelmatig te steilen. Ook wel je haar stijlen of je haar glad maken en/of je haar recht maken genoemd. En nee, toen hadden we echt niet zulke mooie en handige snelle stijltangen die je nu hebt. Waar je binnen een half uur steil haar mee hebt! Nee, toen moest je daarvoor speciaal naar de kapper.

Ik ging toen dan ook elk half jaar naar de Cosmo kapper (nu Cosmo Hairstyling) in Rotterdam, op de Lijnbaan. Om mijn haar te straighten. Dat ging zo: we planden een afspraak in voor ongeveer 3 á 4 uur. Ja, echt waar, op een en dezelfde dag. Dan kreeg ik een verschrikkelijke stinkende witte pasta op mijn haar gesmeerd. Heel dik. Dat werd door mijn hele haar gekamd. Het prikte onwijs en m’n haar rook er een beetje verbrand door. Een soort omgekeerde permanent. Die pasta haalde de krul dus uit mijn haar. Dat bleef er denk ik wel 45 minuten inzitten en dan werd het grondig uitgespoeld en gewassen. En dit werd dan nog een keer of 2 herhaald. Daarna was de krul er bijna helemaal uit. Nog even glad föhnen en klaar. En dat kostte dan 250 gulden. Ja, als tiener had ik dit ervoor over. En als ik wel krullen had, dan ging ik tussen de lessen door naar het toilet om mijn krulhaar nat te maken. Zo bleef het nog een beetje in model. Want krullen hebben vocht nodig, dat had ik inmiddels wel door. Goede styling producten die je nu hebt, waren er toen nog niet. Ik herinner me alleen gel. En daar had ik niks aan.

Krullen zijn hot

Tegenwoordig vind ik mijn haar mooi. Krullen zijn nu gelukkig ook helemaal hot en er is heel veel informatie over te vinden. Op Instagram kun je nu ook #krullenkapper intikken om een goede te vinden. En ‘gewone’ kappers krijgen ook steeds meer kennis hoe met krullend haar om te gaan. Krullen hebben altijd volume, dus ik heb er in de ochtend niet veel werk aan. En het zit razendsnel in model. Mijn main problem nu zijn mijn grijze haren. Dus die krullen? Die zijn best ok! En met die supermoderne krultangen die je nu hebt, kun je ze gewoon thuis creëren.

Het mooie van deze tijd

Het mooie van deze tijd is dat je het nu dus allemaal zelf thuis kunt fiksen. Als ik een keer steil haar wil, hoef ik niet meer naar een kapper om drie keer een stinkende witte pasta in mijn haar te laten smeren. Ik kan het nu gewoon zelf steilen met mijn straightener van Remington (Straightener S 7412 Air Plates Wereldprimeur – met hangende stylingplaten, o.a. verkrijgbaar bij OTTO). En voor dames met stijl haar is het nu dus heel makkelijk om thuis zelf een mooie volle krullenbos te maken. Als jij met een hele nieuwe coupe Oud & Nieuw wil vieren, dan kan dat nu gewoon.

Remington Straightener S 7412 Air

Omarm je eigen haar

Maar of je nou krullen of steil haar hebt, het is wel belangrijk om je eigen haarstructuur te omarmen. Het is van jou en je haar blijft nou eenmaal je haar. Die structuur komt altijd weer terug nadat je het gewassen hebt. En weet je, dat is helemaal top! Iedereen is uniek en je haar is daar een heel mooi onderdeel van.

Tips voor het steilen van je haar

Ik hoop dat ik je met deze blog heb mogen inspireren! Tot slot wil ik nog mijn tips geven om op een gezonde manier je haar te steilen:

 1. Gebruik nooit een stijltang op kletsnat haar. Maak het eerst goed handdoek droog en föhn het daarna droog. Maar ook weer niet kurkdroog. Je moet zeg maar die goede tussenweg vinden
 2. Gebruik een verzorgende crème en verdeel dat over het hele haar. Een crème speciaal voor het steilen van je haar is helemaal perfect. Ik gebruik bijvoorbeeld de
  Poker Straight Flat Iron Protection Shine Mist van Lee Stafford samen met de Keratin Silk Infusion van Chi
 3. Verdeel je haar in secties. Niet te dikke delen, maar ook niet te weinig. Wat ik altijd doe is het deel aan de voorkant/pony in twee delen, het deel aan de zijkant links, het deel aan de zijkant rechts en het onderste deel in tweeën. Dat maakt 6. Let op: verdeel je haar alvast in het model dat je wil hebben. Het is niet handig om eenmaal gesteild haar weer een andere kant op te modelleren
 4.  Begin met het steilen van het haar. Laat de tang niet te lang op één plek op je haar ‘liggen’ want dan kan het verbranden. Ga er doorheen, maar ook niet te snel
 5. Neem de tijd. Je haar goed stijlen kost ongeveer een half uur met halflang haar
 6. Nadat je alle secties gesteild hebt, doe ik ze altijd nog een keer extra. Niet zo uitvoerig als de eerste keer, maar even om de eigenwijze krulletjes er uit te halen
 7. Nadat ik alle delen nog een keer gedaan hebt, maak ik mijn haar los en doe ik het haar nog 1 keer snel in zijn geheel
 8. Ik doe (niet te veel) extra verzorging in mijn haar voor de finishing touch
 9. Steil je haar niet elke dag. Ook al worden apparaten steeds slimmer en geavanceerder, je bent toch bezig je haar te verhitten zodat de structuur eruit gaat. Een keer per week is beter voor je haar.

 

Meer artikelen over haar lezen:

Haar tips & tricks

 

Gebruik jij ook een stijltang? Of een krultang?
En wat vind je daarvan?

 

 

 

Minimal

 

Afbeelding: door Liubov Ilchuk via Unsplash 

Delen:

11 Reacties

 1. Mandy
  1 januari 2022 / 12:22

  Ik heb in September een krultang gekregen. Precies 2 keer gebruikt volgens mij haha. Steilen deed ik “vroeger” wel veel. Maar ik gebruikte wel altijd heat protection. Nu trouwens ook hoor als ik mijn haar krul. Ik hoor iedereen ineens over een steam pod? Ik wens je een gezond en gelukkig 2022, lieve Amina <3

 2. Cynthia
  26 januari 2022 / 10:24

  Ik vind het vaak grappig om te horen dat mensen met steil haar graag krullen willen en andersom. Ik heb zelf steil, zwaar haar. Ik heb het één keer gekruld en dat was hopeloos. Na een uurtje was mijn oude, vertrouwde steile haar weer terug. Oeps!

 3. 27 januari 2022 / 09:13

  Ik heb geen van beiden en doe dit dan ook nooit. Mijn haar is ook nogal droog dus het is ook maar beter zo.

 4. Frederique
  28 januari 2022 / 09:50

  Eén van mijn zoons en mijn dochter hebben steil haar en balen als een stekker want ze wilden krullen. Ik wilde toen ik jonger was juist van dat steile haar maar nu ben ik hartstikke blij met mijn haar. Toch hebben we nooit een stijl- of krultang in huis gehad.

 5. 28 januari 2022 / 15:48

  De kapper stijlt het wel eens voor mij. Zelf doe ik dat eigenlijk nooit!

 6. Caroline
  30 januari 2022 / 12:00

  Mijn haar is te dik om glad te steilen met een straightener, dan ben ik echt uren bezig. Ik gebruik een hele grote hete lucht borstel, daarmee kan ik mijn haar behoorlijk glad krijgen.

 7. Jouvence
  30 januari 2022 / 12:31

  Ik gebruik geen van beide, zelfs geen föhn in huis! Heb het los, op een staart of in een knot.

 8. 31 januari 2022 / 19:17

  Ik vind het altijd erg mooi staan, maar ben te lui om dit te doen

 9. 2 februari 2022 / 06:41

  Ik houd van steilen maar het kost veel tijd. Ik hè. Altijd super stijl haar gehad na medicijngebruik en chloor is mijn haar aan de onderkant de punten beschadigd. Ik doe de punten met een stoelgang.

 10. 23 februari 2022 / 10:39

  Ik ben juist dol op krullend haar. De kapper heeft mijn haar een keer steil gemaakt, en toen voelde ik me helemaal niet meer mezelf.

 11. 7 april 2022 / 13:09

  Fijn om te lezen dat je nu wel je eigen haartype omarmt! De tips voor het gezond steilen van het haar zijn ook erg handig. Dankjewel! Ik vind het fijn om soms mijn haar te steilen of te stylen met een fohn borstel.

  Groetjes,
  Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *