Wonen | Je huis snel verkopen: 15 tips!

Wonen 15 Tips om je huis snel te verkopen

Ben je op zoek naar tips om je huis snel te verkopen? Of struggle je en krijg je je huis maar niet verkocht? Met deze 15 tips om je huis snel te verkopen, hoop ik je een beetje op weg te helpen. Ik heb ze voor je bij elkaar gesprokkeld door veel naar woon- en klusprogramma’s te kijken, aan mensen die hun huis razendsnel verkocht hebben tips te vragen én online research te doen. Heel veel succes met de verkoop van je huis!

Wonen | Je huis snel verkopen: 15 tips!

Je huis snel verkopen betekent dat je moet investeren. Het kost je tijd, geld en wat inspanning. Maar dat kan wel beloond worden met een snelle verkoop. Hou dit artikel als een to-do lijstje bij de hand en dan komt het vast goed. Let’s go!

Tip 1. Goed schoonmaken

De minst populaire tip, maar wel superbelangrijk. Schoonmaken. En niet effe van hup-hup-hup, zo…klaaaar, alsof we-het-even-schoonmaken-zoals-ieder-weekend. Neeeee, echt grondig en goed schoonmaken. Op plekken waar je normaal niet komt. De gordijnen wassen, lamellen en lampen afstoffen, alle hoekjes ontdoen van stof en de buitentegels in je tuin goed reinigen. Dat de eventuele nieuwe kopers denken: “Dámn, ik zie dat ik niet eerst zelf de hele boel hoef schoon te maken!” Daar houden mensen van. We vinden tijd namelijk enorm kostbaar. En schoonmaken kost tijd. Veel tijd. Het is een rotklus. Als jij dat al voor ze hebt gedaan, is men sneller geneigd je huis te kopen. Heb je genoeg middelen om hierin te investeren? Huur dan een schoonmaakbedrijf in. Kun jij je op andere dingen focussen.

Let hier ook op:

— Zorg dat keukenkastjes netjes opgeruimd en schoon zijn. Want ja, daar gaan mensen in kijken.
— Maak het toilet supergoed schoon.
— Ruim alle ruimtes piekfijn op. De zolder, het schoenenkastje, yep, ook de meterkast. Een meterkast vol met spinnenwebben is zó goor!

Tip 2. Opruimen als een Marie Kondo

Als je tip 1 doet, heb je deze tip er eigenlijk al een beetje op zitten. Lekker! Ruim de boel heel goed op. A la Marie. Laat natuurlijk wel wat staan zodat de PLK (Potentiële Lieve Koper) een beeld krijgt hoe het is om er te wonen. Maar veel ruimte creëren is belangrijk. Het is uit onderzoek gebleven dat PLK’s van ruimte en minimalisme houden bij het kopen van een nieuw stekkie. Dus geen drukke kamers met een hoop rommel op de grond of een slordige hal met overal jassen en schoenen. En hou het minimalistisch. Niet teveel tierelantijntjes in de keuken bijvoorbeeld. Heb je extra middelen? Huur dan tijdelijk opslagruimte en stop daar de allergrootste meubels, eigendommen en frutsels waar je even zonder kan in. Think minimal!

Tip 3. Vervang het glaswerk

Waar tegenwoordig extra veel op wordt gelet (en terecht) is duurzaamheid. Gaat er niet onnodig veel energie verloren in dit huis? Hoe zit het met de ventilatie? Daarbij wordt zeker gekeken naar het glaswerk. Oude en versleten ramen beïnvloeden de waarde van je huis. Barsten, slijtage en ouderdom…het zijn dingen die kopers niet willen zien. Vervang daarom al het glaswerk dat aan vernieuwing toe is. En denk daarbij ook aan je glazen schuifdeur of glazen binnendeuren.

Vervang het glaswerk

Tip 4. Was al je ramen

Daarmee komen we automatisch bij tip nummer 4. Je ramen moeten er natuurlijk spik en span uitzien. Geen vegen, watersporen, vogelpoep of vlekken. Maar echt shiny en bright. Huur desnoods een glazenwasser in die de puntjes op de i komt zetten en bij moeilijk te bereiken ramen en plekjes kan komen.

Tip 5. Haal persoonlijke spullen weg, maar…

Deze kennen we wel. Haal persoonlijke spullen weg, zoals familiefoto’s en religieuze voorwerpen als je die hebt om het zo neutraal mogelijk te houden, maar…haal ook weer niet te veel weg. Minimalisme is geweldig bij het verkopen van een huis (denk aan tip 2) maar als het er te onpersoonlijk uitziet, gaat dat tegenstaan. Dus kies voor de gulden middenweg. Laat mooie wandposters en schilderijen hangen en laat bijvoorbeeld ook een mooie herinnering uit het buitenland op het dressoir staan. Mensen kijken daar tegenwoordig echt wel doorheen en kunnen zichzelf dan nog echt wel in het huis zien wonen. Decoratie is belangrijk zodat PLK’s sfeer kunnen proeven. Ik kom later nog terug op de woondecoratie bij tip nummer 10.

Tip 6. Vervang lichtknoppen en oude lampen door nieuwe, frisse trendy items

Wanneer je al vanaf de jaren ’80 of ’90 vorige eeuw in je huis woont, heb je vaak verouderde lichtknoppen en schakelaars hangen. Het is aan te raden die te vervangen door nieuwere en frissere exemplaren. Als het financieel kan, maak dan een mooi lichtplan voor de volgende bewoners met dimmers. Voor weinig geld heb je tegenwoordig trouwens ook mooie en originele design schakelaars.

Zorg voor lekkere en frisse geuren

Tip 7. Je huis snel verkopen: zorg voor lekkere en frisse geuren

Jaja, daar is ‘ie dan. De tip over geuren. Is die inmiddels niet achterhaald? Werkt de geur van verse appeltaart in huis nou echt? Het antwoord is nog steeds: ja! En ik weet uit eigen ervaring dat bij het zien maar vooral ruiken van de verse appeltaart op het aanrecht, de pluspunten voor het huis stegen. Tuurlijk, iedereen kent dit ’trucje’. Maar is het ook echt een trucje? Of is het ‘laten zien’ met geur hoe het kan zijn om hier lekkere dingen klaar te maken en te bakken, te wonen, echt te leven? Ik kan het enorm waarderen als er appeltaart staat en ik koffie ruik, zeker als ik dat ook nog mag pakken. Woningen bezichtigen is deels een spel, zeker, maar het moet ook gaan om een heerlijke, fijne, totale beleving en daar mogen de zintuigen best bij geprikkeld worden! Het is misschien wel het volgende huis van deze mensen!

Let hier ook op:

— Zorg dus dat het overal lekker ruikt. Naar koffie of taart in de keuken. En niet naar een volle en stinkende vuilnisbak! Heb je de financiën niet voor taart of koffie, zet dan koekjes neer en een pak drinken. Maar gebruik altijd echt servies. Plastic is sowieso een no-go voor het milieu en voelt daarbij ook ‘koud’ aan. Maak de keuken superschoon en zorg dat alles fris en schoongemaakt oogt.
— Zet bloemen op de tafel in de woonkamer. Zo haal je buiten naar binnen en het ruikt ook heerlijk.
— Afvoerputjes kunnen nog wel eens muf of vies ruiken, zeker in de zomer. Spray daarom vlak voordat de bewoners komen nog eens extra een laag frisse allesreiniger op de putjes. De geur van citroen werkt snel en effectief.

Lekkere en frisse geuren doen je huis sneller verkopen

Tip 8. Geef je muren een nieuwe lik verf

Ahhh nee, verven??! Yep, verven. Dit hoeft natuurlijk niet als je al een mooie neutrale kleur op de muur hebt zitten die er nog goed uitziet. Maar niet iedereen houdt van groen, bruin of blauw op de muur. En ook zeker niet van spierwit. Dat laatste denken veel mensen, maar spierwit wordt nog steeds geassocieerd met ziekenhuizen én de kleur reflecteert vervelend in de zomer. Vraag aan een verfzaak kleurkaarten (ik heb zelf een hele mooie van Farrow & Ball) en kies een kleur of kleuren uit. Kies voor veilig, zoals lichte grijstinten, zandkleur of beige. Zacht wit, licht crème, licht taupe en steenkleuren doen het ook erg goed op dit moment.

Tip 9. Zorg voor veel licht

Want licht geeft het gevoel van ruimte en vrijheid. En daar houden mensen van. Dat verkoopt. Het moet niet bedompt, donker en opgesloten voelen. Laat je huis fotograferen als het zonnig is. Dan ziet het huis er zowel van buiten als van binnen veel beter uit en is het licht optimaal. Trek daarom je gordijnen zover mogelijk open, haal je vensterbanken leeg en maak gebruik van lampen waar mogelijk. Heb je bijvoorbeeld een donkere of zwarte keuken? Zorg dan dat er mooi licht brandt.

Tip 10. Creëer warmte of een frisse look in je woning door middel van woondecoratie

Ok, de decoratie. Superbelangrijk. Na het schoonmaken, opruimen en het opbergen van persoonlijke items kan het huis wat leeg aanvoelen. Aan de slag met mooie woondecoratie dus. Ga naar een woonwinkel of shop online en zoek naar decoratie die je huis een frisse opkikker geeft in de warme maanden of een warme uitstraling wanneer het winter is. Als je nou niet weet hoe je dat precies moet doen of voor welke kleuren je moet gaan, kun je altijd:

— Kijken naar de social media pagina’s van de winkel voor inspiratie.
— Interieurbloggers (like me) volgen op Instagram om nieuwe ideeën op te doen.
— In een verfzaak of op een verfafdeling (gratis) kleurkaarten vragen (zie ook tip 8) – en kies kleuren uit die in hetzelfde rijtje staan als de verftint die je hebt uitgekozen. Zo blijf je met dezelfde kleurtonen en kleurtinten werken en dat zorgt voor een mooie eenheid in huis.
— Kijken naar setups die in de winkel staan om te zien hoe dingen en kleuren zijn gecombineerd. Dek bijvoorbeeld netjes de eettafel alsof je beste vriend of vriendin komt eten. Gewoon simpel voor 2 personen. Of leg een tafelloper in het midden van de eettafel met iets moois erop als eyecatcher.
— Woon- en klusprogramma’s bingen. Bijvoorbeeld VT wonen of De Grote Tuinverbouwing. Let bij die laatste vooral op Djamilla. Zij werkt graag met warme kleuren en doet dat echt geweldig.
— Denken aan droogbloemen, mooie sierkussens op de bank, planten in mooie potten, spiegels, een mooie schaal met daarop kaarsen, een decoratietrap, plaids, een grof gebreide wollen deken over de bank enz.

Tip 11. Je huis snel verkopen begint al bij de voordeur & de hal

En die begint niet pas in de woonkamer of de keuken wat veel mensen denken. Nope. Vraag je dus serieus af of je voordeur en hal nog wel kunnen. Of je niet een nieuwe deurmat moet kopen. Kun je misschien mooie deurdecoratie ophangen? En twee identieke plantjes, aan beide kanten van de deur in mooie potten doen het ook altijd goed. Je krijgt dan al snel een ‘statige’ voordeurlook en daar houden mensen gewoon van. Dat gevoel van een beetje luxe. Don’t forget! En oh ja, haal ook het onkruid tussen de tegels weg. In de hal moet het mooi opgeruimd zijn, met veel licht en ruimte. Een spiegel ophangen helpt goed om de illusie van extra ruimte te creëren.

Laat in de winter een lichtje aan bij de voordeur

Tip 12. Laat in de winter een lichtje aan bij de voordeur

Vergeet ook niet dat PLK’s ook ’s avonds langs je voordeur kunnen lopen/rijden. Dat doen ze om te zien hoe de buurt er in de avond bijhangt. Hoe fijn is het dan dat je een fijne en cozy uitstraling hebt? Met mooi licht aan kunnen mensen hun toekomstige huis ook spotten in het donker. Wanneer je je huis in december verkoopt, kun je bijvoorbeeld je paadje naar de deur oppimpen met een leuk kerstboompje, een deurkrans en lantaarntjes. En dit hoeft echt allemaal niet duur te zijn hoor! Kun je gewoon bij de Kwantum, Action of de Xenos halen. Het gaat erom hoe je het styled.

Tip 13. Zorg voor opbergruimte

Ik heb in mijn huidige appartement één enorm grote opbergruimte, de zolder, die net zo groot is als het oppervlak van het hele huis zelf. Daarnaast heb ik 2 kleinere, maar nog steeds grote bergruimten in de hal en de woonkamer. Ik hoor altijd van mijn vriendinnen en gasten, dat ik zo enorm veel opbergmogelijkheden heb en dat dat superfijn is. Mensen willen veel opbergruimte hebben, waar ze hun spullen in kwijt kunnen. Ontdoe dus alle ruimten van je eigen ‘rommel’, zodat ze kunnen zien hoeveel ruimte ze daadwerkelijk hebben. Heb je die niet of is er niet veel van, creëer het dan. Maak bijvoorbeeld een supermooie ruimte onder de trap met een deurtje of maak gebruik van de hoogte door extra planken boven elkaar op de hangen. Zet daar niets op. Laat dat allemaal leeg. Dan zien mensen hoeveel spullen erop gezet kunnen worden. Een zitraam is ook een heel populaire oplossing. Door een raam dieper in de muur te plaatsen en er een kader rond te maken, creëer je een grote zitbank met opbergruimte. Prachtig!

14. Je huis snel verkopen? Maak de badkamer behaaglijk & cozy

Investeer in een leuk kastje of hoog tafeltje voor in de badkamer en leg daar lekkere fluffy, dikke handdoeken opgerold in/op. Het gaat allemaal om details, details, details. Een plantje op het planchet, een moderne mooie spiegel, mooie zeepbakjes. Het hoeft niet veel te kosten, maar zorg voor eenheid qua kleuren en tinten (denk hierbij aan tip 8 en 10) en je zit gebakken!

15. Temperatuur check

En tot slot, en dit vergeten mensen vaak: controleer de temperatuur. Onze zintuigen zijn heel belangrijk. Daar ervaren we dingen mee. Als ik huizen ga bezichtigen en ik kom in een prachtig huis, maar het is een koelkast waar m’n oren er ter plekke afvriezen: laat maar dan. Dat werkt gewoon zo. We zijn mensen en we willen het fijn hebben en een beetje luxe ervaren. Waarom? We willen er vaak ‘op vooruit gaan’ met een nieuw huis. Zorg daar dan ook voor in de details. Geef ook dit soort kleine dingen aandacht.

Extra tip om je huis snel te verkopen

En een extra tip die ik vaak hoor van makelaars: buig een beetje mee met de wensen van de makelaar en de PLK’s. Hoor je dat ze over twee uurtjes al willen komen kijken? Misschien zijn dit wel dé kopers, waardoor jij je huis snel kwijt bent! Dus ja, heel irritant, maar dan moet er maar even een onverwacht ommetje gemaakt worden. Of maak een leuke wandeling. Of haal lekker ergens een koffietje af met een taartje erbij. Verwen jezelf dan ook maar even. Flexibiliteit is echt key wanneer je je huis snel wil verkopen.

Wonen | Je huis snel verkopen: 15 tips!

Ik hoop dat ik je met deze blog heb kunnen inspireren en je goede tips heb gegeven om je huis snel te verkopen. Het vraagt inspanning, tijd, aandacht en geld (maar onthou, er zijn ook fijne budgetproof winkels) maar dan heb je ook wat. En als je je huis gaat verkopen, dan hoop ik dat je doorverhuist naar je droomhuis en wens ik je nog heel veel succes met de verkoop!

 

 

Welke tip om je huis snel te verkopen,
spreekt jou het meeste aan?

 

 

Dit artikel is een samenwerking.
Photos by Erica Marsland Huynh on Unsplash,
Dilyara Garifullina on Unsplash,
Roberto Nickson on Unsplash and
Tina Witherspoon on Unsplash.

Delen:

12 Reacties

 1. 12 februari 2021 / 09:28

  Je huis goed presenteren is inderdaad heel belangrijk heb ik geleerd. Ik kijk altijd naar het Engelse woonprogramma van Kirsty en Phil en dan hoor je vaak dat mensen niet goed door dingen ‘heen’ kunnen kijken, en dat een goede presentatie dus heel belangrijk is.

 2. 12 februari 2021 / 10:50

  Wat een goede tips. Over 4 jaar wil ik mijn huis verkopen. Daarom gaan we nu de badkamer verfrissen.

 3. 12 februari 2021 / 21:03

  Wat een goede tips. Ik had het zeker niet door familiefoto’s verwijderen. Je hebt zeker gelijk. Een frisse geur kan ook zeker niet kwaad. Inderdaad des te schoner een huis des te beter een verkoop.

 4. 12 februari 2021 / 21:03

  Wat een goede tips. Ik had het zeker niet door familiefoto’s verwijderen. Je hebt zeker gelijk. Een frisse geur kan ook zeker niet kwaad. Inderdaad des te schoner een huis des te beter een verkoop.

 5. Frederique
  12 februari 2021 / 21:32

  Toen wij ons huis verkochten hadden we de appeltaart tip gebruikt. Is ook gewoon fijn en gezellig. En de ramen schoonmaken scheelt inderdaad ook enorm.

  • Mandy
   18 februari 2021 / 15:23

   Super goede tips! Ik woon nog bij mijn ouders dus ik moet mijn eerste huis nog kopen, hoop in dat huis dan zo lang mogelijk te kunnen wonen. Prettig geschreven trouwens!

 6. 15 februari 2021 / 13:32

  Wat komt er veel bij kijken joh haha! Gelukkig hoef ik hier nog lang niet over na te denken, laat staan dat ik al een eigen huis heb haha maar wel een handig overzicht! Ik zou hier zelf echt niet aan denken.

 7. 16 februari 2021 / 12:09

  Ik word al moe voordat ik er aan begin. Er is nogal wat werk aan de winkel. Binnenkort maar eens beginnen. Alles uitzoeken en uitruimen, uitdunnen. Eerste begin.

 8. 16 februari 2021 / 14:01

  Zo daar zou ik echt nog even niet aan moeten denken. Om mijn huis te moeten verkopen. Hopelijk mogen we nog lang hier blijven zitten. Maar met deze lijst is het wel overzichtelijk waar je kunt beginnen als het wel zover is. Goede en handige tips waar je niet 123 aan zou denken.

 9. 16 februari 2021 / 22:56

  Handige tips. Ik ben op zoek naar nieuwe huurders voor mijn appartement. Nieuwe ramen, verf en nieuwe tegeltjes in de badkamer staan al op het lijstje maar aan die lichtknoppen had ik nog niet gedacht. Goeie tip!

 10. 18 februari 2021 / 12:53

  Eigenlijk super logisch allemaal, als je zelf een huis zou bezichtigen denk je ook niet ‘zo, dit is echt vervallen en het stinkt hier… IK GA HET KOPEN!!’ Maar het is wel veel werk om alles zo neutraal en mooi mogelijk te maken. Het is niet niks om je huis te verkopen, het levert je tenslotte ook wat op! Die geur van warme appeltaart heb je nu ook in een geurkaars!!

 11. 22 april 2021 / 14:25

  • Wat goeie tips zijn het, deze ga ik zeker mee nemen als we ons huis gaan verkopen..
  Bedankt om met ons te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *