Mindfulness | Hoe ga je om met moeilijke emoties?

Iedereen dealt vroeg of laat in het leven met donkere perioden en moeilijke emoties. Iedereen. Er wordt alleen bijna niet over gepraat. Maar lastige gevoelens en donkere gedachten horen bij het mens zijn. Iedereen heeft of krijgt ze. Dat is onvermijdelijk. Hoe je met ze omgaat is de vraag. Op de juiste manier met ze omgaan zorgt ervoor dat je moeilijke emoties en lastige gevoelens sneller los kunt laten. Maar hoe doe je dat dan?

Mindfulness | Hoe ga je om met moeilijke emoties

Al meer dan 10 jaar bezig met mediteren

Ik mediteer al meer dan tien jaar. Eerst 10 minuten per dag. Toen een kwartiertje. En sinds augustus 2018 mediteer ik elke dag een half uur. Ik oefen op die momenten om gevoelens en gedachten die bij me opkomen te laten gaan. En er niet aan vast te houden. Ze alleen maar op te merken en niet te lang bij ze stil te blijven staan. Maar meer “Oh, weer dat gevoel” of “Oh, weer die gedachte” te denken. Op die manier laat ik me niet meeslepen door (heftige) gedachten en gevoelens.

Gisteren luisterde ik op mijn telefoon naar een intro van een meditatie, die ik ontzettend goed vond. Ik gebruik voor mijn meditaties onder andere de Headspace app. In deze app komen er naast de meditatie-sessies die je over allerlei onderwerpen kunt volgen, ook dagelijkse meditaties voorbij genaamd “Everyday Headspace“. Die mooie van gisteren, die “Troubling Emotions” heet, heb ik voor je vertaald en ik hoop dat je er iets aan hebt. Het kwam in ieder geval goed bij mij binnen!

Moeilijke Emoties hebben Tijd Nodig

Wanneer we verwarring of moeilijke en verontrustende emoties ervaren, is het het beste om ze op te merken en erbij te blijven. Gewoon naar ze kijken als het ware. Meer niet. Niet overdenken of de situatie analyseren, maar tijd te laten verstrijken en die het harde werk laten doen. Wanneer we in een moeilijke situatie zitten of wanneer onze mind zich verward voelt, komen we vaak in de verleiding om dit gevoel meteen te willen oplossen. We willen weg van het ongemak, de moeilijkheid, of wat het ook is dat wij voelen wanneer een emotie als deze aanwezig is.

We gaan van alles doen om er vanaf te komen. Een hoop denken bijvoorbeeld. Maar natuurlijk kan veel van wat we voelen niet zomaar opgelost worden door het te over analyseren of er extra veel over na te denken/piekeren…Wanneer we iets moeilijks doormaken in het leven en daardoor bepaalde emoties voelen en ervaren, kunnen we dat voelen en ervaren niet sneller voorbij laten gaan dan we zouden willen…we kunnen nare gevoelens natuurlijk heel eventjes wegstoppen door ze weg te duwen of ze te onderdrukken…maar zelfs dan…zien we dat ze na een tijdje toch weer naar de oppervlakte komen drijven.

 

Erkennen, horen & begrijpen

Dus wat we eigenlijk juist alleen maar kunnen doen is een omgeving creëren, waarin die emoties en gevoelens naar de oppervlakte kunnen komen. Waar ze erkent, gehoord en begrepen worden. Misschien kun je zelfs bevriend raken met moeilijke emoties, lastige gevoelens of nare gedachten. En zo kun je na een tijdje vanzelf beginnen om ze los te laten. Maar dit gebeurt alleen maar vanzelf en na het verstrijken van tijd. Niet door iets te doen. Het kan snel gaan, maar het kan ook heel lang duren. Dat stuk kunnen we niet sturen.

Onze enige verantwoordelijkheid en het enige dat we kunnen “doen” is dus om die veilige omgeving in onszelf te creëren, zodat die gevoelens en emoties gehoord en begrepen kunnen worden. Zodat we ze uiteindelijk kunnen loslaten. Dat is alles.

Niet makkelijk, wel nodig!

Persoonlijk vind ik het echt heel pittig om met moeilijke emoties en lastige gevoelens om te gaan, waarschijnlijk ook omdat ik hoogsensitief ben. Ik kan er niet goed tegen en wil ze meestal meteen weg hebben en weer ‘dat gewone normale dagelijkse gevoel’ ervaren. Maar dit soort gevoelens zijn onvermijdelijk en horen ook bij ons, bij het mens zijn. Daarom mediteer ik elke dag…om die emoties, gevoelens en gedachten er te laten zijn. Om die plek in mezelf te creëren. Zodat ik ze los kan laten. En dat kost tijd en is niet te sturen. Ik ben benieuwd hoe jij met ze omgaat!

Liefs,
Amina

 

* Deze tekst is een vertaling van de Daily Headspace meditatie “Troubling Emotionsdie op de Headspace app staat.
* De foto is van Averie Woodard via Unsplash.

 

 

HAPPY WEEK!
Hoe ga jij
met moeilijke emoties om?

I'm Feeling Good Winter logo - Signature Mail

Volg mij: FacebookBloglovin’InstagramPinterestTwitterYoutube

Ga naar:

Delen:

2 Reacties

 1. 30 januari 2019 / 22:14

  Wat heb je dit weer heerlijk geschreven, bedankt voor de tips!

  • Amina
   Auteur
   31 januari 2019 / 12:41

   Dank je wel Rachel! Lief van je xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *