Boekrecensie: Het huis aan de Herengracht – Jessie Burton

Boekrecensie Het huis aan de Herengracht - Jessie Burton

Het jaar 1705. Een erfenis. Het begin van het boek Het huis aan de Herengracht van Jessie Burton begint voor mij al geweldig. Ik ben dol op historische romans. En al helemaal wanneer ze zich in Nederland afspelen. Maar er is meer. Er is in dit boek niet voor de makkelijke weg gekozen: niet alleen bevat dit boek een knap staaltje historische research (net als z’n voorganger Het huis aan de Gouden Bocht), ook vertelt Burton het verhaal van een familie in problemen, die onderling met elkaar struggelen.

In dit boek draait het om familie, duistere geheimen, het verleden en de toekomst. Een toekomst, die er voor de familie Brandt niet goed uitziet.

Het verhaal

We leren de familie kennen in de winter van 1705. De dochter des huizes, Thea Brandt, is 18 jaar geworden. Ze denkt alleen aan vandaag. En wat ze wil. En dat is samenzijn met Walter, een decor schilder die ze heeft leren kennen in de schouwburg. Daar bewondert ze ook vaak haar heldin, actrice Rebecca Bosman. Ze bezoekt zo vaak als ze kan stukken waarin Rebecca speelt, om erna in het geheim de liefde van haar leven, Walter, te ontmoeten. Walter is gek op Thea, maar een stuk ouder dan zij. Ondanks het leeftijdsverschil genieten ze van de liefde

Maar het is 1705 en de familie Brandt is arm. Otto Brandt, Thea’s vader, is van Afrikaans/Surinaamse afkomst. Thea heeft een Nederlandse moeder, Maren, die gestorven is bij Thea’s geboorte. Otto en Maren waren niet getrouwd. Alhoewel Amsterdam in de 18e eeuw bruist, kunnen de Amsterdammers de familie Brandt niet plaatsen en behandelen ze Otto en Thea als buitenstaanders

Daarbij komt dat de familie weinig geld heeft. Ze kunnen het grote huis aan de Herengracht niet warm stoken en het is winter! Nella, de schoonzus van Maren, maakt ook deel uit van de familie. Haar overleden man was de broer van Maren. Zij is echter druk bezig Thea te koppelen aan een rijke man, zodat er een toekomst voor hen is. Maar Thea piekert er niet over en wil verder met Walter

De miniaturist speelt in dit deel ook weer een rol, wat een mooie en spannende toevoeging is aan het verhaal.

Boekrecensie Het huis aan de Herengracht

Het Amsterdam uit de 18e eeuw

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van het Amsterdam uit de 18e eeuw. Er is veel welvaart door de bloeiende internationale handel. We lezen hoe mensen in die tijd in Amsterdam woonden en werkten. Wat voor kleding ze droegen. Wat ze aten. Hoe de maatschappij in elkaar stak.

Maar er zijn ook schaduwkanten:

1. Amsterdam was mede-eigenaar van de in 1683 opgerichte Sociëteit van Suriname (dat verantwoordelijk was voor het beheer van de kolonie Suriname). Ten behoeve van de suikerplantages daar, werd vanuit Amsterdam deelgenomen aan de Trans-Atlantische slavenhandel. Jessie benoemt dit ook in het boek: Vader Otto is naar de kolonie Suriname getransporteerd en daar tot slaaf gemaakt.

2. In die tijd was familie-eer ontzettend belangrijk. Jonge vrouwen zoals Thea, werden uitgehuwelijkt om families te redden.

Schrijfstijl

Jessie Burton creëert een wisselend perspectief tussen de verschillende personages. Oftewel, ze schrijft vanuit het perspectief van de alwetende verteller. De schrijfstijl is in de 3e persoon, dus met hij, zij, ze, tante Nella, enz.

Het huis aan de Herengracht - pagina details - Jessie Burton

De kaft en de bladzijden van het boek

Ik wil ook nog even stilstaan bij de kaft en de bladzijden van het boek. Want wat zijn die mooi gedaan zeg! De bladzijden vormen met elkaar een prachtig groen bloemen-kunstwerk. En de kaft is uitklapbaar en laat de historische kaart van Amsterdam in 1688 zien. Aanstaande vrijdag zal ik de kaft voorbij laten komen in mijn Instastories. Zo mooi!

Het huis aan de Herengracht – wat ik ervan vind

— Dit boek geeft een mooie inkijk in het Amsterdam van de 18e eeuw. Aan de ene kant de enorme welvaart van de stad die maar niet op kan. Maar aan de andere kant laat Jessie pijnlijk zien dat die welwaart niet voor iedereen is weggelegd. Het snobisme/racisme/ arrogante gedrag van de Amsterdammers naar de familie Brandt wordt bijna zichtbaar beschreven. En er is ook veel onderliggende pijn: Otto is slaaf geweest en Thea moet worden uitgehuwelijkt om de familie te redden

— De schrijfstijl van dit boek vind ik soms mooi en soms niet mooi. Aan de ene kant leest het lekker weg en is het vlot. Maar omdat we ook meekijken met een alwetende verteller die schrijft over personages uit de 18e eeuw, zijn sommige zinnen erg langdradig en bijna poëtisch. Ik beschreef het aan een goede vriendin van me, dat het soms leek alsof zinnen mooi geschreven waren, puur om het mooie schrijven zelf en niet om iets toe te voegen aan het verhaal. Daar hou ik niet van. Maar dit gebeurde gelukkig niet in ieder hoofdstuk

— Ik heb dit boek gelezen zonder het eerste boek Het huis aan de Gouden Bocht te hebben gelezen. En dat ging prima. Ik heb de Gouden Bocht wel gekocht inmiddels, omdat ik daar heel nieuwsgierig naar ben geworden. Het schijnt een meesterwerk te zijn en is zelfs verfilmd op de BBC!

Het huis aan de Herengracht gesigneerd - Jessie Burton

Het huis aan de Herengracht – Jessie Burton

Ik heb dit prachtige, door Jessie Burton gesigneerde exemplaar gekregen van Uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Zo lief! Dank jullie wel!

Titel: Het huis aan de Herengracht
Oorspronkelijke titel: The House of Fortune
Auteur: Jessie Burton
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Aantal pagina’s: 368
Verschijningsdatum: 20-09-2022
Bindwijze: paperback
Prijs: € 23,99
Genre: Historische roman
Beoordeling: ★★★★☆ 4 van de 5 sterren
Bestellen: Het huis aan de Herengracht

Boekrecensie: Het huis aan de Herengracht – Jessie Burton

Ik hoop dat ik je met deze boekrecensie heb kunnen inspireren. In mijn boekenkast heb ik nu 2 boeken van Jessie Burton staan. Twee prachtige exemplaren waar ik als liefhebber van (Nederlandse) geschiedenis heel blij mee ben!

Lees hier meer recensies.

 

 

 

Boekrecensie: Het huis aan de Herengracht - Jessie Burton

Delen:

10 Reacties

  1. 11 oktober 2022 / 05:43

    Wat een heerlijk uitgebreide review. Klinkt als een fijne historische roman voor dit najaar!

  2. 12 oktober 2022 / 14:47

    Op basis van de cover zou ik dit boek zeker van de plank pakken! Wat ziet er mooi uit. Historische romans vind ik dan weer wat minder leuk, maar ik ga dit boek zeker eens opzoeken in de bieb.

  3. Linda schrijft ' t op
    12 oktober 2022 / 17:15

    Wat een mooi historisch boek, de kaft vind ik uitnodigend om te zien.

  4. 13 oktober 2022 / 18:24

    Dankjewel voor de uitgebreiden boekenreview! Ik ben erg benieuwd geworden naar het boek en ga hem op m’n goodreads lijstje zetten. Ben ook benieuwd naar wat je van het eerste boek vindt!

  5. Cynthia
    14 oktober 2022 / 13:03

    Wat een uitgebreide review. Leuk! Ik houd wel van historische romans. Ik vind de boeken van Arthur Japin en Lucinda Riley ook erg leuk. Ik zet deze op mijn te lezen lijstje. Thanx voor de review!

  6. 14 oktober 2022 / 18:42

    Mooie uitgebreide review. Zelf lees ik vooral thrillers en biografien over muziekanten en kunstenaars

  7. Ilse
    14 oktober 2022 / 23:03

    Deze ga ik toevoegen aan mijn to-read lijst! Historische romans zijn mijn favoriete genre.

  8. Jouvence
    19 oktober 2022 / 09:04

    Klinkt als een erg fijn boek voor op de bank tijdens de gure herfstavonden.

  9. 19 oktober 2022 / 10:12

    Leuke tip. Ik ben zelf ook fan van het genre dus ik ga in de bib kijken of ze deze hebben.
    Als cadeau lijkt het me ook wat met dat het boek zelf zo mooi gedaan is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *