Health | He-le-maal klaar met Facebook!

Health | Helemaal klaar met Facebook!

Ja! Dat lees je goed. Ik ben he-le-maal klaar met Facebook! Voor wat betreft mijn persoonlijke pagina that is…Ik ben er een beetje klaar mee dat een bedrijf voor mij aan het bepalen is wat ik zie, wie ik zie en hoe ik me voel. Want naar mijn mening is Facebook in plaats van te verbinden, vooral bezig mensen van elkaar te vervreemden.

Health | Helemaal klaar met Facebook!

Als jij helemaal happy met Facebook bent…

Good for you natuurlijk! Als jij op Facebook bezig bent diepe connecties te creëren en echt betekenisvolle banden te onderhouden met mensen: super!

Maar bij mij ligt dat een tikkeltje anders. Door Facebook merk en zie ik dat mensen dit als een soort vervanging gebruiken voor echt real life contact met elkaar. Sommige mensen delen nogal belangrijk nieuws alleen op FB. Wanneer iemand in het ziekenhuis ligt bijvoorbeeld. Dan weet iedereen het namelijk meteen in een keer! Eh, ok, leuk…maar wat als mensen het dan toevallig niet zien? Er is namelijk een algoritme dat Facebook gebruikt: als ik jouw fantastische nieuwtjes niet meer like, zie ik jouw fantastische nieuwtjes ook een stuk minder. Dat wordt nu voor ons bepaald namelijk. Dussss…niet echt heel handig…

Deze tijd waarin wij dingen eens heel kritisch bekijken vind ik geweldig. Facebook, #metoo, de tabaksindustrie…LOVEIT! Ga mensen niet bewust verslaafd maken of mensen harassen en dan doen alsof het de schuld van die mensen zelf is. Opzouten….

Mensen zijn dit medium in de loop van de jaren als een waar communicatiemiddel gaan gebruiken. Bellen doen we niet meer. Nee, we Facebooken.

Ex-medewerkers van Google en Facebook zijn een organisatie gestart tegen verslaving aan sociale media

Overigens zuig ik dit dus niet allemaal uit mijn duim…een groep van voormalig medewerkers van onder meer Facebook, Apple en Google komt [in de vorm van een organisatie] in verzet tegen de kwalijke gevolgen van technologie en sociale media, omdat FB een verslavende werking zou hebben. Het platform is ook bewust en op die manier ontwikkeld. Maar men ging ermee door…fo the money…tsjah…

De organisatie wil studenten, ouders en docenten onderwijzen in de gevaren van sociale technologie, waaronder de depressie die kan voortkomen uit zwaar gebruik van sociale media. “Wij weten wat de bedrijven meten. Wij weten hoe ze praten, hoe de techniek werkt”, zegt voormalig Google-ethicus Tristan Harris, nu onderdeel van de lobbygroep.

Een van de eerste investeerders van FB, Sean Parker, zegt in oktober 2017:

De gedachtengang was: hoe consumeren we zoveel mogelijk van je tijd en je bewuste aandacht. Dat betekent dat we je shotjes dopamine (geluksgevoel) moeten geven, doordat iemand een foto van je liked of commentaar geeft. En daardoor ga jij weer meer content delen op Facebook. Het is een zichzelf versterkend effect. Het is precies datgene dat een hacker zoals ik zou bedenken, omdat je kwetsbaarheid in de menselijke psychologie uitbuit.

Zo. Hebben we ‘m? Shocking vind ik het!

I’m Feeling Good FB-pagina

Ben ik anti Facebook? Hell no!!! In tijden van collectief verdriet bijvoorbeeld, kan FB tot steun zijn…zoals met de dood van Anne Faber. Dan kan ik echt van FB houden.

Daarnaast gebruik ik FB met heel veel liefde voor mijn business! Het is een van de manieren waarop ik met jullie, mijn volgers, kan communiceren. En daar ben ik Facebook dan ook oprecht ontzettend dankbaar voor. Jullie weten op die manier wanneer ik een blog geschreven heb of een foto op Instagram heb gepost (zoals ik dat op mijn beurt ook weer bij andere brands en bedrijven doe). Maar natuuuurlijk zit daar ook weer een vervelend aspectje aan: ook hierin worden we weer door FB gestuurd. De helft van jullie ziet waarschijnlijk mijn posts niet meer. Want mijn grote vriend Markie-Mark Zuckerberg heeft de kritiek op FB namelijk vertaald naar “Oh wacht effe…dan laat ik wel minder bedrijfspagina’s zien. Zal vast helpen. OMG. Zo helpend ook…

Dus hier een tip: als jij mijn artikelen wel wil blijven lezen, neem dan deze drie makkelijke stappen:

 1.  Ga op de FB pagina van I’m Feeling Good bovenin naar de omslagfoto
 2. Onder de omslagfoto zie je de grijze button volgen
 3. Vink als eerste weergeven aan.

Done! En dank je wel!

Geen duimpjes omhoog meer

Zelf volg ik met mijn persoonlijke pagina op FB, ook veel zakelijke pagina’s omdat die bijvoorbeeld supergoede content delen waar ik happy van word. Zoals Rituals. Of Hunkemöller. Of mijn dierenarts. Maar zelf mensen actief volgen en berichten van ze liken? Nee. Ik vind het gewoon niet meer leuk. Ik wil ergens met je koffie drinken. Of met je kletsen. Bij je langs komen. Of jij bij mij. Samen een filmpje kijken op tv. Of naar de bios. Maar ik wil en ga echt niet meer digitaal een duimpje omhoog steken.

Ik wil je een dikke hug geven. In het echie. Met je lachen om dingen die we meegemaakt hebben of nog gaan meemaken. Samen lunchen. Samen bellen. Liefst weer onbekend zonder nummerherkenning…zodat ik weer net kan doen alsof ik van de bank ben. Dat waren nog eens tijden. Ja, hallo, met Jacqueline van Dam van de ABN Amro…spreek ik met…? Dat vrienden dan ineens schrikken en heel netjes gaan praten, hahaha! Facebook, daar kun jij gewoon nooit aan tippen! Sorry…nooit. Echt niet.

HAPPY WEEK!

Wat vind jij
van Facebook?

Let me know!

Liefs, Amina

I'm Feeling Good logo

Volg mij: FacebookBloglovin’InstagramPinterestTwitterYoutube

Delen:

2 Reacties

 1. 13 februari 2018 / 00:15

  Je hebt helemaal gelijk! Gewoon weer een kaartje op je verjaardag, een belletje als je ziek bent….

  • Amina
   Auteur
   13 februari 2018 / 18:34

   Precies DAT dus! Ik wilde eind vorig jaar bijna iedereen een fijne kerst via FB wensen. Maar een goede vriend van mij stuurde me een kerstkaartje. Dat was gewoon zo fijn! Betekent toch veel meer wanneer we weer echt met elkaar connecten…
   Ik ga eens even de Geschiedenis van de dagelijkse boodschappen van jou lezen! Klinkt weer heel gezellig! xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *