Een palletbank verven en beschermen tegen de winter? Zo doe je dat!

Een palletbank verven en beschermen tegen de winter? Zo doe je dat!

Vorig jaar zomer heb ik op mijn Instagram foto’s gedeeld van een witte palletbank die ik gekocht had. Een ontzettend leuk bankje dat precies tussen de muur en de ballustrade van ons balkon past. Maar de winter heeft ‘m geen goed gedaan. Slecht weer, regen, sneeuw en storm zorgden ervoor dat hij er meteen 5 jaar ouder uit zag! Daar wilde ik iets aan doen, want ieder jaar een nieuw bankje kopen is toch ook zonde? En ook niet duurzaam! In deze DIY make over-blog laat ik je zien hoe je een palletbank mooi kan verven en beschermen tegen de winter.

Een palletbank verven en beschermen tegen de winter

Mijn palletbank was toen ik ‘m kocht al wit geverfd en gemaakt van geïmpregneerd grenenhout, geschikt voor binnen en buiten van het merk vidaXL. Een leuk bankje, maar zeker niet bestand tegen alle weersinvloeden. En dat heb ik gemerkt. Toen de lente dit jaar begon en de eerste zonnestralen door kwamen, stond het bankje er maar een beetje somber bij.

Verf van Niveau – professionele verf & duurzaam

Samen met Bart van het mooie merk Verf van Niveau, hebben we besproken hoe we dit bankje weer een boost kunnen geven. En die boost is helemaal gelukt. Het bankje bank is klaar voor het gure najaar- en winterweer én ziet er ook nog eens prachtig uit! Zo mooi wit! Ik ben heel blij met het  resultaat.

Verf van Niveau, dat al twintig jaar geleden begon met het verfmerk Niveau, heeft een mooie collectie professionele verf. Het is een merk in het hogere segment dat producten levert aan ambachtelijke bedrijven, zoals Farrow & Ball. Maar ook jij en ik kunnen online een mooie pot verf kopen in de webshop! De producten zijn vooral nicheproducten en van hoge kwaliteit. De halfglanslak schakelverf van Verf van Niveau, waar ik mee mocht werken, is een prachtige buitenverf. Wat ik ook echt tof vind, is dat ze duurzaam ondernemen: oude resten muurverf bijvoorbeeld, kunnen in Nijmegen weer worden gerycycled. Love it!

Een palletbank verven

Terug naar mijn palletbank die ik wil verven en een mooie make over wil geven. Na het overleg met Bart weet ik hoe ik het beste te werk kan gaan en welke verf het beste gebruikt kan worden. Veel dingen wist ik niet eens. Bijvoorbeeld dat steigerhout ademt. En dat het eigenlijk dubbel zo duurzaam is om je bankje een tweede leven te geven, omdat een palletbank van oud steigerhout gemaakt is. Een paar buren vroegen me waarom ik niet gewoon een nieuw bankje kocht. Nou, hierom dus!

Welke verf gebruiken voor verven palletbank

Ik mocht de lakverf van Verf van Niveau proberen:
Halfglanslak EPS-systeem schakelverf 500 ml
kleur: CDS 500-070 (wit)

Dit is een keiharde lak. Steigerhout rot op een gegeven moment. Deze lak is vochtregulerend en dat is heel handig omdat steigerhout dus ademt. Vochtregulatie geeft een sponseffect, waardoor het water door regen en sneeuw dan mooi weg kan lopen. Dan kan mijn bankje in de winter gewoon buiten blijven staan! Ik heb net als vele andere mensen, binnen de ruimte niet om een palletbankje neer te zetten zodra het koud wordt.

Wat ik trouwens helemaal geweldig vind aan deze lak is dat het grondverf en aflak ineen is, ook wel een één-potten-systeem of 1-pot-systeem genoemd. Je kunt dus met 1 pot alles doen: verven én lakken. En daar hou ik van. En ik denk veel vrouwen en mannen met mij. Gemak en niet te ingewikkeld! Je kunt voor wit gaan, maar ook online een kleur kiezen met de kleurenwaaier. Love it!

Verfbenodigdheden  die ik heb gebruikt

Alle verfbenodigdheden die ik heb gebruikt voor de palletbank make over:

Verf van Niveau: lakverf, schuurpapier (P100), een Felt viltroller, verfbeugel, verfbak, roerstokje, Mercato wegwerpkwasten 30 en 60 mm.

Action: werkborstel met handgreep, ‘All Purposes’-doek, dekzeil.

Verder nog gebruikt: chloor, water, verfreiniger (om te ontvetten), terpentine, schuursponsjes, een bezem, rubberen handschoenen. En veel cappuccino ;-)

Een palletbank verven en beschermen tegen de winter in 8 stappen

Stap 1: schoonmaken
Wanneer je wil beginnen aan deze klus, adviseer ik je om je tuin of balkon eerst lekker schoon te maken. Dat is veel prettiger werken. Het is toch een dingetje als je bankje er straks tiptop uitziet in een niet schone omgeving. Ik heb daarom eerst de balkonvloer en de balustrade samen met mijn man schoongeschrobt en de scheidingswand naar de buren schoongemaakt. Dit hebben we simpel gedaan met chloor, water, een bezem en schuursponsjes. De balkonvloer wordt door het gebruik van chloor ook een stuk lichter. De donkere winterwaas verdween als sneeuw voor de zon.

Stap 2: palletbank schoon en vetvrij maken
Daarna maakte ik de palletbank schoon. Simpel door het vuil dat aangekoekt was er af te borstelen. Ik heb hier een werkborstel met handgreep voor gebruikt. Dat ging heel fijn. Daarna kun je de palletbank met een vochtige doek en verfreiniger vetvrij maken. Let op: ontvet altijd vóór het schuren!

Stap 3: voorbereiden
Ik legde het dekzeil onder de palletbank, draaide de palletbank om zodat ik met de ‘binnenkant’ kon beginnen en legde alle verfbenodigdheden klaar.

Stap 4: schuren
Het schuren ter voorbereiding voor het verven is belangrijk. Door te schuren maak je het hout gladder en haal je ook oude verflagen weg. Verf hecht beter op een gladder oppervlak en zo voorkom je ook druipers. Het schuurpapier P100 van Verf van Niveau werkte heel fijn en was makkelijk met de hand te doen. Grote houtsplinters waren geen probleem en makkelijk weg te schuren. Tip: een palletbank, hoe klein ook, heeft veel (krappe) hoekjes, dus neem hier goed de tijd voor. Dit is geen ‘effe tussendoor’-klus.

Stap 5: stof verwijderen
Tijd om de palletbank schuurstof-vrij te maken. Daar gebruikte ik mijn werkborstel met handgreep weer voor. In tegenstelling tot stap 1, doe ik dit in deze stap heel voorzichtig en zachtjes. Daarna nam ik het oppervlak nog af met een iets vochtige doek.

Stap 6: palletbank verven eerste laag en laten drogen
Nu kunnen we verven! Roer de verf altijd eerst goed door met een roerstokje. De eerste laag op de planken doe ik met de roller. De krappe stukjes met de kwasten. Ik laat de eerste laag een dag drogen en uitharden. Tip I: hou de weersverwachting goed in de gaten. Zorg dat je drie dagen achter elkaar droog weer hebt om deze klus te klaren. Tip II: in de lente of zomer verven is echt het fijnste werken. Zeker wanneer de zon niet meer op je balkon of tuin staat en er schaduw is. Dit wordt ook wel ‘achter de zon aan schilderen’ genoemd. Op een hete zomerdag en in de volle zon werken is niet aan te raden, omdat de verf dan te snel opdroogt en er strepen kunnen ontstaan. Uit de zon verven zorgt er juist voor dat de verf mooi in het hout vloeit. Tip III: gebruik rubberen handschoenen tijdens het verven. De lakverf is ontzettend sterk en alleen maar van je huid, kwasten en roller af te krijgen met terpentine. Tip IV: laat de kwasten en roller na het verven staan in terpentine. Dan weekt de lak los en kun je er de volgende dag weer goed mee werken.

Stap 7: palletbank verven tweede laag en laten drogen
De volgende dag is het tijd voor de tweede laag lakverf. Ik vind het er nu al prachtig uit zien, maar na de tweede laag is-ie echt HEEL MOOI. Wat een verschil zeg! De duurzaamheid van deze lakverf is ongeveer 3 á 4 jaar. Love it!

Stap 8: afstylen en genieten van het resultaat
En nu die laatste heerlijke stap. Het afstylen van het bankje en het balkon en genieten van het resultaat. Ik heb gekozen voor styling in Boho-, Ibiza- en Oosterse sferen. Het grondmatrasje past precies op de bank en de nude en bruine kussens passen heel goed bij de katoenen vloerkleden in crème wit. De lampenslinger, doeken over de balustrade, het olijfboompje, parasol en de chakki tafel maken het geheel helemaal af. Nu is het hier heerlijk toeven en genieten! En ben ook dankbaar dat m’n bankje nog jaren mee kan. Woohoo!

Een palletbank verven en beschermen tegen de winter

Ik hoop dat ik je met deze DIY blog / palletbank en balkon make over heb kunnen inspireren. Laat het me weten wanneer je ook een palletbank geverfd hebt met de lakverf van Verf van Niveau en wat jouw ervaringen zijn. Het is ook een leuke klus om te doen. Verven (vooral met een kwast) vind ik heel rustgevend. Met veel dank aan mijn man, die me super geholpen heeft met dit project!

Een palletbank verven en beschermen tegen de winter Zo doe je dat! - moodboard

 

Ken jij het merk Verf van Niveau al?

 

Verf van Niveau

Delen:

21 Reacties

 1. Ilse
  6 juli 2021 / 10:38

  Wat een duidelijke uitleg! En wat ziet het er enorm gezellig uit!

  • Amina
   Auteur
   6 juli 2021 / 17:32

   Hoi Ilse! Dank je wel voor je lieve complimenten! xxx

 2. Jouvence
  7 juli 2021 / 18:03

  Wat ziet het er leuk uit! Leuk om zelf iets nieuw leven in te blazen met een paar tools.

 3. Lindaschrijfthetop
  7 juli 2021 / 18:32

  Wat een goede tips het is mooi geworden! Wij hebben geen palletbank in de tuin.

 4. Tania
  7 juli 2021 / 20:45

  Het resultaat ziet er prachtig uit. Wat een gezellig hoekje heb je ervan gemaakt.

 5. 8 juli 2021 / 04:54

  Wat een uitstekende tutorial! Wij hebben dit jaar ook een paar dingen gemaakt met pallethout. Zo hebben we nu pallet-bloembakken. Maar ook hebben we een afsluiting en poortje gemaakt met pallethout. En in de bovenkant van de afsluiting kunnen bloemen aangeplant worden. Gewoon mooi wat je er allemaal mee kan maken.

 6. Claire
  8 juli 2021 / 06:22

  Wat een onwijs leuk project! Ik ben verliefd op het resultaat.

 7. Mieke | Miek's Mind
  8 juli 2021 / 07:37

  wat heb je dat echt enorm leuk gedaan! ik heb toevallig een aantal weken voor het eerst pallets gekocht en deze in elkaar gezet al bankje en kussens hiervoor gekocht. nu zijn ze nog in een houtkleur maar dit is ook tof

 8. Felice Veenman
  8 juli 2021 / 12:11

  niks is leuker dan je meubels een tweede leven geven ! en dat is je prima gelukt zo te zien

 9. Jadis
  9 juli 2021 / 07:03

  Wauw wat een mooie blog heb je geschreven, wil jet allemaal hebben haha!

 10. 9 juli 2021 / 16:11

  Wat leuk! En wat een goede foto’s. Ik vind het echt een heel stijlvolle bank en doordat deze dieper is, kun je er heerlijk in hangen.

 11. 9 juli 2021 / 17:30

  Dat ziet er onwijs stoer uit! Het past niet bij mijn (kleine) balkon stijl: kleurrijk en vol met flamingo’s

 12. Corrina
  9 juli 2021 / 17:39

  Mooi handige tips en wat ziet het er lelijk uit

 13. 10 juli 2021 / 13:18

  Jeetje wat goed! En wat een duidelijk stappenplan. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik totaal niet technisch ben. Ik heb ooit een ladekast geschuurd en geverfd (moest een beetje whitewash worden), maar het resultaat was niet helemaal wat ik ervan had verwacht. En ik heb gewoon het geduld niet. Wel heb ik veel bewondering voor mensen die het op deze manier doen en wel de uitdaging aangaan. Prachtig gedaan en heel mooi geworden. Fantastisch natuurlijk dat het nu jaren meegaat.

 14. 13 juli 2021 / 12:55

  Mijn complimenten, hij is echt prachtig geworden! Als ik handiger was, zou ik dit ook zo gaan doen!

 15. 13 juli 2021 / 12:57

  Die kussens erop maken de bank ook echt helemaal af! En heel verstandig om hem goed te beschermen in de winter, zodat hij langer meegaat.

 16. Caroline
  21 juli 2021 / 11:57

  Wauw dat ziet er prachtig uit. Veel mooier dan zo’n onbehandelde palletbank.

 17. 21 juli 2021 / 12:38

  Wat heb je een lekker plekje gecreëerd! En nu heb ik weer wat geleerd vandaag; dingen over verf. Dat is toch mooi meegenomen, haha. Fijn dat je er nu 3 tot 4 jaar niet naar om hoef te kijken.

 18. 18 augustus 2021 / 06:54

  Oh wat ziet het er gezellig uit zeg! En tof ook dat hij zo PRECIES past daar, haha;-) Het lijkt me ook wel echt lekker zitten.

 19. Mandy
  23 september 2021 / 18:02

  Ik vind dit zo mooi!! Helaas woon ik nog bij mn ouders en hun vinden het niks hahaha

 20. 11 februari 2022 / 10:22

  Hoi Amina, bedankt voor de leuke inspiratie! Wij hebben een klein balkon en ik zou een palletbank daar erg leuk vinden. Het is goed om te lezen dat het mogelijk is om de bank goed te beschermen in de winter, door de bank te verven. Dat zal ik zeker ook doen. Binnenkort ga ik gebruikte pallets kopen en dan aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *