Doe en denk als een kat van Stéphane Garnier

Doe en denk als een kat van Stéphane Garnier

Toen een revalidatietherapeut mij probeerde uit te leggen hoe belangrijk het is om aan jezelf te denken, haalde ze de essentie van dit boek aan. Het kwam er op neer dat:

…een kat nooit rekening zal houden met een mens of ander dier. Een kat doet altijd datgene wat voor hem het beste is. Denk je dat een kat na een dag hard werken en patrouilleren buiten, meteen bij binnenkomst verder gaat met jagen op het balkon of druk begint te spelen? Nee-nee. Eerst eten, drinken, wassen en slapen. Altijd weer. En overal. Het gaat nooit anders. Een kat zal altijd eerst aan zichzelf denken en voor zichzelf zorgen.

Recensie: Doe en denk als een kat van Stéphane Garnier

Nou zijn katten natuurlijk nogal individualistisch van aard en best wel egocentrisch aangelegd. De therapeut bedoelde dan ook niet dat ik vanaf nu maar lekker moet yolo’en en overal lak aan moet hebben. Of dat ik nooit meer met iemand rekening hoef te houden. Dat is niet wat ze bedoelde. Maar als ik maar íets meer als een kat zou kunnen denken, dan zou dat al een hoop schelen.

Doe en denk als een kat

Toen ik dit hoorde wilde ik het boek meteen hebben. Ik ben dol op katten en heb zelf een Siberische kat. Het schepsel kat iets meer doorgronden en begrijpen leek me wel wat.

Vóórdat ik aan dit boek begon, was ik me al wel heel goed bewust van wat mijn kat míj geleerd heeft: structuur. Ik vertel dit verhaal ook vaak aan mijn vriendinnen. Ik kan namelijk mijn hele structuur door een onverwachtse gebeurtenis compleet overboord gooien. “Oh shit, ik heb nog niet ontbeten!”, is iets dat ik zo zou kunnen zeggen. Of “Oh mijn god, ik heb al 5 uur niks gedronken!” Als er iets geks gebeurt, ben ik meteen niet meer bij mezelf. Een kat zit zo zéker niet in elkaar. Wat er ook gebeurt: de kat staat op nummer 1. Altijd.

Wat ik mooi aan het boek vind

Doe en denk als een kat laat je zien hoe wij mensen de mooie kattenkwaliteiten eigen kunnen maken. En dat doet de schrijver met overzichtelijke korte hoofdstukjes. Geen ellenlange epistels. Nee, lekker kort en bondig. Met als klapper op het eind een leuk testje of je al ‘een echte kat bent’ ja/nee. Sommige vergelijkingen tussen mens en kat vind ik zo treffend. En ik moest echt vaak aan mezelf denken, in de zin van dingen die ik anders zou kunnen doen. Ik ben nogal van last minute, uitstellen, treuzelen en haasten. Dat geeft extra stress die ik niet kan gebruiken. Dit zegt Stéphane Garnier erover op pagina 60:

Stormt ze als een wilde het huis uit? Nee. Ze drentelt rustig en blijft meestal nog een tijdje in de deuropening de geuren staan opsnuiven (…).

en op pagina 61:

Je kunt net als een kat beter je dag zelfverzekerd en rustig beginnen en even de tijd nemen om de eerste zonnestralen op te vangen door naar de lucht te kijken (…).

Jaaaaaa! Denk ik dan! Dat is het precies! Precies datgene dat ik ook eens moet gaan doen! De tijd voor dingen nemen. Meer genieten. Stilstaan bij mooie dingen lukt me niet altijd en vooral pas wanneer ik op vakantie ben in het buitenland. Waarom eigenlijk?

Wat ik niet goed vind

Ik ben heel gevoelig voor de toon van een stem en zo ook in dit boek. De schrijver klinkt soms niet vriendelijk, dwingend, gefrustreerd zelfs. Dat vind ik soms echt storend. Ook denk ik dat je echt een kattenliefhebber moet zijn om dit boek te kunnen waarderen en ook in staat moet kunnen zijn om sommige dingen met een korreltje zout te nemen. Tot slot vind ik het taalgebruik in dit boek enórm ouderwets! Ik wilde soms echt even met mijn ogen rollen naar de schrijver want het leest soms echt heel beroerd en niet fijn weg. Als er even met een moderne pen naar ‘gekeken’ wordt, scheelt het al echt de helft denk ik. Hier een voorbeeld van een paragraaf die ik niet fijn en heel ouderwets geschreven vind op pagina 123:

Als ik zie hoe mijn kater zijn toilet maakt en altijd elegant voor de dag komt en tegelijkertijd iets interessants uit de smerigste vuilnisbak kan vissen, kan ik niet anders dan me verwonderen: hij maalt niet om luxe en bezittingen. Zoals hij evenmin maalt om zijn imago.

Ja, hier word ik gewoon niet blij van. Zijn toilet maken? [insert eyeroll]…

Lees ook: Dingen die je herkent als je een kat hebt

Meer aan mezelf denken

Het is niet heel chiq om aan jezelf te denken en vooral voor vrouwen is dit iets heel moeilijks. Het is bij ons ingebakken (en aangeleerd?) om eerst aan anderen te denken en dan pas aan onszelf. Misschien herken je het wel dat je de hele dag in de weer bent voor anderen en dan eindelijk ’s avonds om 21:00u op de bank ploft. Eindelijk jouw tijd! Om dan vervolgens doodmoe bij je favoriete serie in slaap te vallen. Nogmaals, het is echt niet de bedoeling om nu de grootste egoïst ever te worden, maar neem kleine stapjes om toch iets meer you-time te creëren. De enige die goed voor zichzelf kan zorgen en weet wat jij echt nodig hebt: ben jij! Daarom raad ik je tóch aan om dit boek te lezen. Al is het alleen maar om inderdaad te lezen hoe wij ons al die bewonderenswaardige kattenkwaliteiten eigen kunnen maken.

Doe en denk als een kat Stéphane Garnier

Beoordeling:

Beoordeling boek Doe en denk als een katliked it

Doe en denk als een kat

 • Nederlands
 • Hardcover
 • 9789021567778
 • Druk: 1 – januari 2018
 • 160 pagina’s
 • Kosmos Uitgevers

 

 

Dit bericht kan een affiliate link bevatten,
waardoor deze blog actief en
werkend blijft. Bedankt voor je support!

 

Liefs, Amina

 

Logo I'm Feeling Good

Volg mij: FacebookBloglovin’InstagramPinterestTwitterYoutube

 

Ga naar:

Delen:

22 Reacties

 1. 17 april 2020 / 09:28

  Dat lijkt mij inderdaad ook frustrerend als iemand zo dwingerig overkomt.. momenteel ben ik alleen maar bezig in moestuin boeken haha en ik ben mezelf aan het verdiepen in kruiden.

 2. 17 april 2020 / 10:20

  Misschien niet voor mezelf, maar deze gaat absoluut op het lijstje van cadeau’s voor mijn schoonmoeder, die een echte kattenfan is :-) Dank voor de tip!

 3. 19 april 2020 / 13:07

  Jammer dat de schrijfstijl van dit boek ouderwets is, anders had ik ‘m willen lezen!

 4. 20 april 2020 / 07:49

  Van zo’n dwingende schrijfstijl hou ik ook niet, na een aantal pagina’s begin ik mezelf te ergeren dan en leg ik het boek snel opzij.
  Verder spreekt de inhoud me wel aan…

 5. 20 april 2020 / 08:07

  Ik houd ook niet zo van deze schrijfstijl. Dus dan zou ik hem niet kiezen om te lezen. Leest niet fijn, vind ik persoonlijk. Maar ik kan mij wel voorstellen, dat, als dit je niet uitmaakt, je veel aan de inhoud kunt hebben.

 6. 20 april 2020 / 08:14

  Dit klinkt als een heel bijzonder boek! Sommige dingen die je aanstipt, zijn ook zeker van toepassing op mij, maar ik ben geen kattenmens en heb nog nooit een huisdier gehad dus ik weet niet zeker of ik me wel zal kunnen identificeren met alle voorbeelden. Maar goed te horen dat jij er wel nuttige dingen uit hebt kunnen halen voor jezelf!

 7. 20 april 2020 / 09:45

  Jammer van de schrijfstijl, hier zou ik me ook aan gaan ergeren. Mijn kinderen vragen vaak, hoe zal de kat denken, kan de kat ook klanken herkennen etc, wat dat zou het een boek zijn om eens te lezen ;)

 8. 20 april 2020 / 10:09

  ik lees sowieso niet en denk ook niet dat dit een boek voor mij zou zijn ;) misschien om aan iemand te geven :)

 9. 20 april 2020 / 14:17

  Hmm, klinkt geeneens zo gek. Nu ik erover nadenk; katten chillen ‘m veel harder dan wij als mens! Denk wel dat het echt jouw eigen type boek moet zijn. Denk dat ik wel snel afhaak bij zoiets. Ik lees liever thrillers!

 10. 20 april 2020 / 16:54

  Heel gebalanceerde recensie. Mooi! Ben toch wel benieuwd geworden naar het boek.

 11. 20 april 2020 / 19:58

  Wat heb je weer een mooie foto ervan gemaakt. Helemaal in jouw style.

  Wat betreft het boek; ik heb ook structuur nodig in mijn dag, mijn eigen bedachte structuur. En als ik dan een dag totaaaal wat anders doe (omdat ik bijvoorbeeld ooit in een ver verleden (hahah) lekker een dag ging shoppen etc) waardeerde ik mijn leventje de dagen erna des te meer. Maar dan moet ik wel eens in de zoveel tijd van mijn structuur afwijken.

 12. Jouvence
  20 april 2020 / 21:37

  Ik heb laatst met dit boek in handen gestaan en getwijfeld, na het lezen van jouw blogpost twijfel ik nog steeds of ik hem wel wil..

 13. Felice Veenman
  20 april 2020 / 22:00

  ik krijg de indruk dat dit boek humor mist, en dan hoef ik al niet meer…juist als je over katten schrijft, heb je een flinke dosis humor nodig ( althans dat is mijn mening)

 14. Frederique
  21 april 2020 / 17:40

  Het leek mij een erg leuk boek tot ik las dat de toon dwingend was, daar kan ik ook helemaal niet tegen.

 15. Mark van essen
  21 april 2020 / 18:06

  Mijn vriendin is helemaal gek van dit boek. Ze vond het erg leuk geschreven en kon zich er goed in herkennen.

 16. 22 april 2020 / 17:25

  Wat een leuke cover heeft dit boek. Het idee van dit boek klinkt erg origineel

 17. 25 april 2020 / 15:23

  Je hebt gelijk! We mogen soms wat meer aan onszelf denken. Het lijkt mij een leuk boek om te lezen!

 18. 23 mei 2020 / 21:14

  Hoi!

  Ik twijfelde telkens al om dit boek te kopen (meer omdat ik gek ben op katjes) haha. Maar je hebt me overtuigd. Maandag ga ik naar de winkel! :)

  Liefs

 19. 15 augustus 2020 / 09:37

  Ik heb het boek op mijn lijst gezet, ben benieuwd of dat taalgebruik mij ook gaat irriteren. Er is dit jaar een vervolg op gekomen.

  • Amina
   Auteur
   15 augustus 2020 / 11:22

   Oh echt??! Wat ik wel leuk vind van die man, is dat hij als een van de weinige ‘celebs’ een foto van me kon waarderen op Instagram dat ik van zijn boek had gemaakt. Zoveel mensen nemen de moeite niet eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *