Vier slimme ideeën om de zolder in te richten

Vier slimme ideeën om de zolder in te richten

De zolder inrichten

De zolder wordt vaak alleen gebruikt als opslagplaats voor spullen die je (tijdelijk) niet meer nodig hebt. Maar je kunt ‘m voor veel meer dan alleen een ‘rommelhok’ gebruiken! Met een paar grote of kleine aanpassingen tover je de ruimte om tot een praktische, extra leefruimte in huis!

Nieuwsgierig naar wat je allemaal met een zolder kunt doen? Ik zet vier slimme en inspirerende tips voor je op een rijtje:

1. Extra slaapkamer of logeerkamer

De meest voor de hand liggende bestemming voor een zolder is een slaapkamer of logeerkamer. Kijk wel of het dak goed geïsoleerd is. Als de slaapkamer in de winter wordt gebruikt, bespaar je behoorlijk op stookkosten met goede dakisolatie. Ook ramen kun je prima isoleren door te kiezen voor dubbel glas of voor isolerende raamdecoratie. Rolgordijnen en plisségordijnen bijvoorbeeld, zijn verkrijgbaar in een isolerende uitvoering. Andere voordelen van plisségordijnen zijn de ruime keuze in kleuren en stoffen, en bovendien bepaal jet zelf de mate van lichtinval en inkijk, zeker als je kiest voor de top down bottom up variant.

Kies voor een gezellige slaapkamerstijl zoals de landelijke interieurstijl, of een meer neutrale stijl zoals een moderne inrichting, zodat logees zich er snel thuis voelen. Een kleed op de vloer, verduisterende gordijnen en een comfortabel bed, en je bent al een heel eind. Heeft de zolder een schuin dak? De onderkant kun je aftimmeren om een knieschot te creëren waar je spullen achter opruimt, zodat je de zolder zowel als slaapkamer als opslagruimte gebruikt.

* op de headerfoto zie je achter de witte stoel het knieschot: het lange witte wandstuk onder het raam tot aan de vloer, dat je om zou kunnen bouwen als kast.

2. Werkkamer

Werk of studeer je veel thuis? De zolder is een ideale werkkamer. Een bureau, bureaustoel en opbergruimte vormen een goede basis. Kleed de zolder aan met een fijn vloerkleed en wat planten, en je hebt een praktische werkruimte waar je ongestoord werkt.

Zorg wel voor voldoende licht en frisse lucht; de hele dag werken in de muffe lucht en het halfduister geeft hoofdpijn en doet de concentratie geen goed. Heeft de zolder geen ramen of een te klein raam? Overweeg dan een (dak)raam of een lichtkoepel (bij een plat dak).

Grote ramen zijn prettig, maar op warme dagen kunnen ze er voor zorgen dat de zolder behoorlijk opwarmt. Goede raamdecoratie zorgt er voor dat de hitte buiten blijft, maar ook dat de warmte binnen blijft op koude dagen. Denk bijvoorbeeld aan plisségordijnen voor een draai-kiepraam of een (schuin) dakraam. Deze span je in het raam of bevestig je met klemmen zodat je niet in het raam hoeft te boren. Voor rechte ramen zijn rolgordijnen een goede keuze.

Zelf zijn we hier van plan om onze zolder te her-stylen naar mijn werkkamer. Ideaal om daar al mijn productvoorraad neer te zetten.

3. Speelkamer voor de kinderen

Heb je (jonge) kinderen? De zolder is een ideale ruimte om te verbouwen tot speelruimte. Kies bijvoorbeeld voor themahoeken, zoals een verkleedhoek, een knutselhoek of een game-hoek. Scherm de hoeken eventueel van elkaar af door gordijnen aan het plafond te hangen. Heb je al wat oudere kinderen? Dan is de zolder een ideale plek om lekker te chillen of vrienden uit te nodigen. Een comfortabele bank, een (salon)tafel, muziek, een spelcomputer of misschien zelfs een heuse minibar, en de ruimte is compleet!

4. De zolder inrichten tot hobbykamer

Tot slot kun je de zolder ook nog inrichten tot hobbykamer. Heb je een hobby die wat meer ruimte vraagt? Een modelspoorbaan bijvoorbeeld, of misschien maak je wel muziek? Dan is je zolder daar dé plek voor. Maar een zolder is ook geschikt als mini-bibliotheek met een gezellige leeshoek, als naaiatelier of als fitnessruimte. Wonen er meer mensen in huis en wil je de ruimte delen? Timmer dan een schot of hang gordijnen op om de ruimte in meerdere delen te verdelen, zodat iedereen zijn of haar eigen ruimte heeft om in te richten.

Vier slimme ideeën om de zolder in te richten

Ik hoop dat ik je met deze 4 tips heb kunnen inspireren om je zolder nieuw leven in te blazen en leuk in te richten. En onthou: laat je inspireren en adviseren, maar geef het altijd je eigen touch!

 

Heb jij nog een leuk idee om de zolder in te richten?

 

* Fotografie door Antonio Caverzan via Unsplash.

 

Liefs, Amina

Logo I'm Feeling Good

Volg mij:

FacebookInstagramPinterestTwitterYoutube – TikTok 

Ga naar:

 

Delen:

8 Reacties

 1. Claire
  22 mei 2024 / 10:26

  Wat een fijne tips! Wij zouden ook graag een huis met een zolder willen hebben. We zouden er dan een combinatie van maken; een werkkamer en relax ruimte.

 2. kijkje in huis en tuin
  31 mei 2024 / 07:21

  Wij hebben op zolder ook plisségordijnen, verduisterende raambekleding, zodat we in het voorjaar en de zomer niet heel erg vroeg gewekt worden door de zon.

 3. 31 mei 2024 / 08:50

  Wat fijne tips, maar bij mij is dat niet aan de orde want ik woon op een appartement. Vroeger had mijn vader op zolder een biljartkamer

 4. 31 mei 2024 / 10:59

  Toen ik nog bij mijn ouders woonde, was het zolder een hobby kamer.

 5. 31 mei 2024 / 18:54

  Wat een leuke tips allemaal. Ik heb tegenwoordig geen zolder, maar in mijn vorige huis wel en dat was een computer, game ruimte, Heel leuk!

 6. Malou
  1 juni 2024 / 14:36

  Handige tips zeg! Mijn oudste dochter slaapt op zolder en verder staat daar ook de wasmachine enzo

 7. 1 juni 2024 / 18:58

  Wij hebben de zolder omgetoverd tot een werkkamer cq extra opbergruimte en zijn daar erg blij mee.

 8. 9 juni 2024 / 07:47

  Wat een prachtig ingerichte zolder op de foto. Wij hebben ook een zolderslaapkamer, maar daar kan ik helaas niet zo heel veel mee verder vanwege de zeer schuine wanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *