Beauty-Weetjes | Make up kwasten: welke waarvoor?

Beauty-Weetjes | Make up kwasten: welke waarvoor?

Al die make up kwasten tegenwoordig, dat is voor mij een beetje een dingetje! Ik ben een beauty blogger maar ik weet ook niet alles, dus ik heb me ook moeten verdiepen in World Kwast! Het zijn er enoooorm veel! Jaaaaa, tuuuuuurlijk weet ik wat een oogschaduw penseeltje is, duhhhh…maar zo’n fan-kwast??!!! Zo’n waaier, bedoel ik…Weet jij het? Nou, hup, hup! Hier even een klein cursusje make up kwasten! :)

Make up opdoen met de juiste tools is heel belangrijk, omdat je een heel mooi en strakker effect kunt creëren. Vooral voor oogschaduw en je wenkbrauwen kun je waanzinnige resultaten bereiken wanneer je investeert in goede kwasten en penselen! Soooooo pretty!!!!

Penseel voor oogschaduw
Hieronder een makkelijke tekening van kwasten en penselen die je kunt gebruiken:

Make up kwasten

Ik leg even kort uit wat elke kwast of penseel voor jouw look kan doen:

 1. Sponge shadow brush: veel voorkomende oogschaduw applicator die vaak standaard in mini bij de oogschaduw verpakt zit. Deze sponsapplicator kun je goed gebruiken voor oogschaduw waar weinig pigment inzit, waardoor je het met een beetje druk op je ooglid moet aanbrengen. Voor het accentueren van een bepaalde plek op het oog is dit sponsje ook superhandig. Maar, voor het blenden van oogschaduw moet je deze kwast niet hebben! Voor blenden kun je beter een kwastje nummer 8 gebruiken!
 2. Duel eyebrow brush / Lash comb: wenkbrauw / wimper duo kwast om je wenkbrauwen en wimpers mooi in model te brengen. Ik gebruik het kammetje ook vaak om overtollige mascara van mijn wimper te verwijderen
 3. Mascara / Brow brush: ideale tool om je wenkbrauwen mee te shapen of je wimpertjes te borstelen. Toen ik regelmatig wimperextensions liet plaatsen, kreeg ik na elke behandeling dit borsteltje mee om mijn wimpers mooi mee te separeren!
 4. Concealer brush: een platte borstel met een licht spitse tip om heel precies bij kleine oneffenheden je concealer mee aan te brengen en het te blenden
 5. Liner / Lip brush: een penseeltje voor gecontroleerde lipstick applicatie! Geeft naar mijn mening een mooier effect wanneer je het hiermee aanbrengt, dan dat je je lipstick gewoon opsmeert
 6. Flat shadow brush: mooi gevormde oogschaduw kwast waar je supermooi je oogschaduw basis mee aanbrengt op je  gehele ooglid. Dat doe je op een ‘padding’ – een ‘kloppende’ – manier, totdat het op je gehele ooglid zit. Ook kun je er een mooi lijntje mee trekken onder je oog. Ik doe dit bijvoorbeeld met een donkere oogschaduw
 7. Angle liner brush: deze brush is van alle brushes my favorite!!! Ik gebruik ‘m zelf altijd met een donkere kleur oogschaduwpoeder (de donkerste in het paletje) om over mijn vloeibare eyeliner of oogpotlood aan te brengen. Ook weer op een ‘padding’ manier, zodat mijn eyeliner of oogpotlood er mooier en vooral natuurlijker uitziet in plaats van zo’n strakke streep. Ook onder mijn oog gebruik ik deze brush om een mooi lijntje te maken. Een tweede angle liner brush gebruik ik om mijn wenkbrauwen mee te shapen, zodat die er ook wat strakker uitzien. Gebruik er een met stevige haren voor een beter effect!
 8. Shadow brush: met deze vorm oogschaduwkwast creëer ik een highlight onder mijn wenkbrauwen. Een tweede gebruik ik om mijn oogschaduw mee te blenden, bijvoorbeeld bij een smokey eye, zodat ik de kleuren mooi in elkaar kan laten overlopen
 9. Fan brush: een hele fijne multifunctionele waaierkwast!!! Gebruik uiteraard voor verschillende make up technieken meerdere waaierkwasten zodat het geen messy troep op je kwasten wordt:
  – Je kunt ermee highlighten: boven je jukbeenderen, tussen je wenkbrauwen, op je kin, boven je mond, onder je wenkrauwen. Gebruik hiervoor de rechte kant
  – Ook kun je ermee contouren: onder je jukbeenderen, aan de zijkanten en op het puntje van je neus, langs je gezicht en je haarlijn, langs je kaaklijn, de onderkant van je kin en tussen je oogleden en je wenkbrauwen. Gebruik ook hiervoor de rechte kant
  – Je kunt na het opbengen van je foundation met deze kwast je foundation mooi blenden met cirkelende bewegingen op je gezicht en in nek, zodat je foundation er veel mooier en natuurlijker uitziet en het product beter opgenomen wordt. Geen strepen! Joehoeeee! Gebruik de bovenkant van de kwast voor deze applicatie. Je krijgt een supermooi airbrush effect!
  – Je kunt deze flexibele kwast gebruiken om je blushpoeder mee aan te brengen. Doe dit op een waaiermanier met de bovenkant, heen en weer, voor het mooiste effect!
  – Met deze waaierkwast kun je ook heel fijn je gezichtsmaskers aanbrengen. Oehhh la laaaaa, ik waan me in een spaaaaaaa!!!!
 10. Eye shadow brush: deze grotere kwast is ideaal om oogschaduw aan de buitenkant van je ooglid en op je arcadeboog aan te brengen
  Aanbrengen van oogschaduw met een oogschaduwpenseel
 11. Flat concealer/ foundation brush: Deze aan de bovenkant bredere kwast gebruik ik
  om mijn foundation mooi mee aan te brengen en te blenden
 12. Large angled Contour brush: is voorzien van een zachte gehoekte borstelkop met zachte, afgeronde hoeken. Gebruik deze kwast met matte (!!!) poeder- of creamy foundationproducten zoals bijvoorbeeld bronzer uit een contouring kit of palet, voor onder de jukbeenderen, aan de zijkanten en op het puntje van je neus, langs je gezicht en je haarlijn, langs je kaaklijn, de onderkant van je kin en tussen je ooglid en je wenkbrauw
 13. Blush brush: mooie rond gevormde kwast die je jeukbeenderen en wangen perfect kan benadrukken met blush
 14. Powder brush: de Kabuki kwast! Ook een hele fijne! Deze poederkwast is lekker zacht en groot met heuuuuul veel haartjes die dicht op elkaar zitten! Geeft een hele goede dekking en is compact. Handig voor het gebruiken van een gezichtspoeder (om de boel even lekker vast te zetten ;) na je foundation.

Zo, na al dit penselen en kwasten geweld, mis ik stiekem eigenlijk toch nog 2 hele mooie kwasten !!! Je ziet ze nu ook erg veel, mijn nummers 15 en 16 van de lijst. We beginnen met nummer

15. De Flat Kabuki buffing brush / Flawless Foundation brush!

Flat Kabuki brushBron afbeelding: nanshy.com

Deze kwast is een hele mooie tool om flawless vloeibare of creamy foundation mee op te brengen!!! Door de platte bovenkant kun je er heel prettig vlekjes, ouderdomsvlekken, of andere huidirritaties mee wegwerken zonder dat het ‘aangekoekt’ lijkt. Super om mee te blenden!

Mijn allerlaatste handige tool voor een prachtige look is nummer

16. De Stippling brush.Nanshy stippling brushBron afbeelding: nanshy.com

Deze rechte kwast werkt heel mooi voor foundations. De haren staan minder dicht op elkaar dan bij de Flat Kabuki buffing brush of bij de flat concealer / foundation brush en geeft daardoor een nog luchtiger effect. Ideaal wanneer je behoefte hebt aan een veel minder zichtbare foundation. Je werkt hier naartoe door wat van het product op de bovenkant van je hand te doen en met de bovenkant van de kwast een heel klein beetje in het product te dippen. Daarna breng je de foundation met deze kwast aan met circelende bewegingen. Gebruik meerdere fijne laagjes. Zo krijg je die mooie natural look!!! Een tweede Stippling brush zou je kunnen gebruiken om ook heel mooi en naturel bronzer, een (creamy) blush of een vloeibare highlighter aan te brengen. Beautiful!!!!

Nouuuuuu, wat is er enorm veel keus in World Kwast hè!!!!

Als je wilt weten met welke penselen set ik werk, dan kun je dat hier lezen.

Ik ben benieuwd welke kwast niet mag ontbreken in jouw make up stash? Laat een reactie hieronder achter, vind ik leuk!
Veel liefs!

 

Liefs, Amina

 

Logo I'm Feeling Good

Volg mij: FacebookBloglovin’InstagramPinterestTwitterYoutube

 

Ga naar:

Delen:

3 Reacties

 1. 22 augustus 2015 / 19:59

  Super handige post dit! Heb me altijd al afgevraagd: waarom zo veel kwasten??! haha nu weet ik het :)

  • Amina
   Auteur
   22 augustus 2015 / 21:48

   Ohhhh bedankt Marushi! Vind ik heel fijn om te horen! Happy weekend! X

 2. 9 januari 2021 / 19:18

  Het is soms zo ingewikkeld! Bedankt voor de handige uitleg!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *