5 tips voor een stressvrij kerstdiner wanneer je geen keukenprinses bent

Kerstdiner image

Stel: jij bent dit jaar de host van een uitgebreid kerstdiner voor je familie, vrienden, vriendinnen, buren, noem maar op. En er komen er nogal wat! Maar je bent totáááál geen keukenprinses. Sterker nog, in de keuken staan vind je niet eens leuk! Hoe pak je dat dan aan? Ik heb hier dus zelf eens goed over na zitten denken. Want dit jaar bevind ík me dus in die positie. Ik ben host. Vrijwillig. Had ik zin in. Ik hou van gezelligheid. Maar ik vind het ook eng. Brrrr. Rillingen bij het idee eigenlijk. Want ik kan niet koken. Maar deze ‘ik kook niet, ik eet liever’-girl heeft de uitnodigingen al wel uitgestuurd. En ik ga deze avond rocken ook! Het gaat mij om het samenzijn en mijn gasten weten dat ik niet goed ben in de keuken. Maar tóch ga ik ze iets heerlijks voorschotelen. En maak ik de dinertafel Christmassy as hell. Hoe ik dat doe en hoe jij dat ook gemakkelijk kunt lees je hier!

5 tips voor een stressvrij kerstdiner wanneer je geen keukenprinses bent

1. Google je suf

Ga helemaal los op Google. Zoek naar simpele gerechten die superlekker zijn. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk. We zijn niet goed in de keuken dus dat gaan we met kerst ook echt niet ineens worden. Het helpt om hierbij een app als Pinterest te gebruiken. Hier kun je inspiratie vinden, compleet met recept en al erbij.

Google je suf image

2. Maak een goede planning

Ga hier op tijd over nadenken. Niet 1 dag van tevoren. Ik presteer ook het beste last minute maar met een kerstdiner ga je dat echt niet willen. Zorg er in ieder geval voor dat je:

  • weet wie wat mag eten – zijn er vegetariërs bij? Heeft iemand een gluten allergie? Is er iemand op dieet (huh? Met kerst? Yes, it happens ;-))
  • voorbereid bent! Waar wij eerder dit jaar tegenaan liepen: niet genoeg servies in huis. Dat was vervelend, want een gast had geen soeplepel. Dus ook al heb je een 12-delig servies of vallen de glazen bijna je kast uit, check het even
  • niet teveel gangen kookt. Anders zit iedereen bij het toetje al vol. En als jij van al die chocoladekransjes en kerststollen af wil, kook je niet voor een heel weeshuis
  • niet alles zelf wilt doen. Het werkt niet lekker als je én kookt én serveert én de gasten entertaint. Sowieso is het in het leven goed om hulp te vragen. Anders ben je op 1 januari 2018 rijp voor een burn out. Vraag aan je partner of hij/zij wil serveren en afhalen. Of dat je neefje met het lekkers wil rondgaan. Dan kun jij de focus houden op de dingen die in de keuken gebeuren moeten.

3. Ga multitasken

Ik ben meer van het monotasken, maar all is fair in love and war ;-) zal ik maar zeggen. Wanneer je in de keuken staat op het moment supreme is het handig dat je even meerdere dingen tegelijk kunt doen. Dat kan heel fijn met de Samsung Galaxy S8! Deze telefoon heeft namelijk de multitasking tool. Wanneer je bijvoorbeeld een recept aan het volgen bent, maar ineens het woord au bain-marie bijvoorbeeld tegenkomt. Wat dat is? Geen flauw idee, dus dat zoeken we even op. Dan kun je dus bovenaan je telefoonscherm het recept deels blijven volgen en onderin iets anders doen. Bijvoorbeeld die kooktechniek au bain-marie opzoeken!

Samsung Galaxy S8

 

4. Vraag om hulp

Ik noemde het net al kort in de 2e tip. Vraag hulp! Niemand vind het namelijk leuk om een hele dag in de keuken te zwoegen en iedereen in de woonkamer te horen lachen en genieten tussen de gangen door. Hallo! Wakey-wakey, dat gaan we zo niet doen hoor. Als je het echt fancy wilt aanpakken kun je het hoofdgerecht in je eentje verzorgen. No problem. Maar vraag dan hulp van anderen bij het voorgerecht en/of het toetje. Als je echt een controlfreak bent en toch echt alles zelf wilt doen, zorg dan for goodness sake dat je hulp krijgt bij de boodschappen (of laat het thuisbezorgen), de tafel dekken en/of het bedenken van de gerechten. Ook de mise-en-place (voorbereidingen zoals het snijwerk) werkt nét iets fijner met z’n tweeën.

Kersttafel image

5. Schakel een cateringbedrijf in

Dat ga ik dus lekker doen. Ik heb het dit jaar al een keer eerder gedaan toen we een grote groep mensen op bezoek hadden. Toen heb ik Turks eten laten komen. Ik vond het qua prijs ook echt heel erg meevallen. Catering ga ik met kerst ook weer inzetten. Want mijn Lief heeft het een keer geweldig verwoord toen ik in de keuken het overzicht voor de zoveelste keer compleet verloor. Half in paniek riep ik zoiets als “Ik snap niet dat ik dit niet kan!” Hij (kan aardig koken maar is ook geen keukenprins) kalmeerde me met de woorden: “Lieverd, jij bent weer ontzettend goed in andere dingen. Jij kunt goed schrijven en jij begint gewoon een eigen bedrijf!” Inderdaad. Ik moet ook niet altijd alles willen kunnen. Daarom catering. Voor een heerlijk stressvrij kerstdiner. Kan ik me focussen op het socializen. Vind ik veel leuker. En onthoud: het allerbelangrijkste van de avond is om te genieten met elkaar! Maak mooie herinneringen!

Kerstkoekjes image

 

HAPPY COOKING!

Voor welke tip ga jij
met het kerstdiner?

Liefs, Amina
 

 

Dit artikel is in samenwerking met
T-Mobile en is een advertorial.
Hierdoor blijft deze blog actief en werkend.
Bedankt voor je support!
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

IFG foto website herfst

Volg mij: FacebookBloglovin’InstagramPinterestTwitterYoutube

 

Ga naar:

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *