How to: je eigen Instagram highlight covers maken

How to: je eigen Instagram highlight covers maken

Mijn favoriete ‘go to’ app op dit moment is echt Instagram. Ik ben er he-le-maal weg van. Ik vergaap me er aan prachtige feeds en foto’s en kijk met enorm veel plezier naar inspirerende mensen, girlbosses, brands en merken via hun Insta stories. Wát een uitvinding! Vandaag heb ik mijn eigen Instagram highlight covers toegevoegd. Net dat beetje extra om mijn Insta pagina een beetje oomph te geven. En het is echt heel makkelijk! In drie stappen leg ik je uit hoe jij ook je eigen supermooie Instagram highlight covers kunt maken!

How to: je eigen Instagram highlight covers maken

Stap 1: Canva

Ik heb de eerste versie van mijn Instagram highlight covers* met Canva gemaakt op mijn laptop. Deze versie komt in dit artikel aan bod. De highlight covers die ik toen had gemaakt waren in random order: Blog Consultant, Wonen, Beauty, Shoutouts, My Faves, Lilly, Collabs, Blogs, Health, Lifestyle, Mindfulness, Get to know me en Giveaway. Ik heb voor leuke en simpele icoontjes gekozen die daarbij pasten.

* Ik heb inmiddels andere highlight covers. Ik vind deze eerste versie covers nog steeds heel mooi, maar ik heb kant en klare bij Etsy gekocht die ik nét even iets leuker vind. Mocht je er geen geld aan willen uitgeven en ze gewoon makkelijk zelf willen maken (wat ik totally snap, want ik had dat eerst ook), volg dan de drie easy stappen hieronder!

Hieronder volgt een makkelijke uitleg om in drie stappen je eigen covers te creëren:

 • log in op Canva en klik op Create a design en daarna op Use custom dimensions
 • vul bij width 1080 en bij height 1920 px in en klik op Design!
 • je ziet nu een lege witte template verschijnen. Ga naar Elements toe in je sidebar en klik op Shapes
 • klik op het allereerste witte vierkantje dat je ziet en trek ‘m uit op het witte vlak totdat je geen wit meer ziet
 • in de witte balk vlak boven je template kun je de kleur aanpassen. Ik heb die aangepast naar de brandkleur van mijn website. Wanneer je op het + klikt kun je de kleurcode zelf invullen
 • dan scroll ik in mijn sidebar iets naar beneden en zoek ik naar de eerste rij circels die ik zie. Ik kies daar de tweede grijze (Outlined Solid Circle) en plaats die in het midden van mijn gekleurde vlak
 • de binnenkant van de cirkel die grijs is, maak ik wit en de zwarte rand maak ik lichtgrijs met #f4f4f4
 • ik verklein de circel naar 551×551 en zorg dat ie precies in het midden van mijn vlak komt te staan. Wanneer je met je muis de circel verplaatst, zie je blauwpaarse stippellijnen verschijnen. Als die een kruis met elkaar vormen, zit je precies in het midden.

Stap 2: tekst en icoon

Nu is het tijd om de Instagram highlight covers mooi op te maken met tekst en een icoontje:

 • ga links in je sidebar naar Text en pak meteen de eerste Add Heading
 • ik plaats deze tekst met een afmeting van 227, 1400 onder mijn circel
 • ik kies Bebas Neue als font met een letterspacing van 70 en zorg dat alle letters in hoofdletters staan
 • klik op de zoekbalk zodat Illustrations verschijnt en klik daar ook op
 • In het voorbeeld heb ik op eye gezocht voor mijn Mindfulness cover. Hier kun je naar een icoontje zoeken die je leuk vindt en bij je highlight past
 • de meeste iconen zijn gratis. De iconen die ik zelf heb gebruikt voor mijn Instagram covers waren ook allemaal gratis
 • zorg dat je icoontje precies goed in de circel gecentreerd is. Probeer dit icoontje en ieder icoontje dat je hierna kiest ook ongeveer dezelfde grootte te geven. Ik heb geen precieze afmetingen gebruikt voor de grootte van icoontjes, dat heb ik meer op gevoel gedaan. Zie hieronder:

How to je eigen Instagram highlight covers maken - oog icoontje

 

 • ook van je icoontje kun je de kleur aanpassen. Klik op de afbeelding, dan zie je vanzelf de kleuren in de witte balk erboven verschijnen. Dit oog was eerst grijszwart, maar heb ik gewoon zwart gemaakt
 • wees niet bezorgd dat je iedere template apart moet gaan maken. Klik gewoon rechts van je design op de twee blaadjes (copy this page) zodat je de volgende eronder makkelijk met een ander icoontje en tekst kunt aanpassen.

Stap 3: delen op je Insta Stories

 • Download je designs, sla ze op op je computer, stuur ze naar je telefoon en save daar de afbeeldingen
 • Klik op Share en deel de afbeeldingen stuk voor stuk op je Instagram stories. Ja, that’s right…je moet deze afbeeldingen met icoontjes delen op je stories om er highlight covers van te kunnen maken. Ik heb het aangekondigd met een zelfgetikt berichtje dat ze eraan kwamen. Paste er totaal niet tussen, mja..you gotta do what you gotta do! Ps: ik zou het superleuk vinden als je me in het aankondigings-berichtje in je highlights wil taggen: @imfeelinggood.nl Love to see your work! xxx
  (Ik kreeg de tip dat delen in Insta stories inmiddels niet meer nodig is. Dat je vanuit je galerij meteen foto’s kunt delen naar je covers. Helaas werkt dit niet op mijn Android telefoon, dus deze stap is voor zover ik weet nog steeds nodig voor Android toestellen. Laat het me anders in de comments weten als dit veranderd is voor Android, thanks!)
 • Ga nu in je stories naar de afbeelding toe en klik op Highlight en kies de highlight van je keuze aan of
 • Maak een nieuwe highlight met New
 • Geef de nieuwe highlight een naam en klik op Add of
 • Klik op de al bestaande highlight
 • Ga naar je Instagram pagina onder je bio en klik op de (net aangemaakte) cover die je wilt aanpassen
 • Klik rechts onderin op More met de drie puntjes
 • Klik op Edit Highlight en geef je highlight een titel bij Title als je dat nog niet gedaan hebt
 • Klik daarna op Edit Cover en klik op je afbeelding met icoontje
 • Verschuif je icoontje hier en maak ‘m groter. Ik heb ervoor gekozen veel wit te gebruiken en een dunne roze rand. Dat vind ik zelf het mooist. De tekst kun je gewoon buiten de circel houden want die is anders ook niet te lezen. De tekst heb ik erop gezet om de covers mooi te maken en te verduidelijken
 • Klik op Done en weer op Done en check nu het eindresultaat. Met een witte achtergrond is het een beetje gokken, maar wanneer je icoontje niet mooi in het midden staat, kun je opnieuw op Edit Cover klikken en het verder aanpassen.

En that’s it! Nu heb je je eerste mooie highlight cover onder je bio staan! Zo zagen ze er bij mij uit:

Iconen Instagram Highlight Covers I'm Feeling Good

Tips

 1. Elke keer als je een Instastory post die je wil opslaan onder een van je highlight covers → deel eerst in je stories (voor zover ik weet werkt dit voor mijn Android toestel nog steeds zo, zie ook mijn opmerking bij stap 1) → Gedeeld? Ok, ga weer terug naar die Story en kies rechtsonderin het scherm voor Highlight (icoontje met het hartje) → Add to highlight van je keuze. Done!
 2. Let op: verwijder de afbeelding met icoon niet binnen je Insta stories, want dan ben je je afbeelding met icoon én je highlight cover op Insta kwijt. Het is ook niet erg dat de afbeelding na 24 uur verdwijnt, want je hebt ‘m als highlight gekenmerkt. Onder die gekozen highlight staat ie nu ‘veilig’.
 3. Let op: verwijder de afbeelding met icoon niet binnen je highlight, want dan ben je je mooie highlight cover dus ook kwijt. Het is ok dat die ene afbeelding met dat icoontje daar langskomt
 4. Zorg dat je Instagram app geüpdate is naar de laatste versie!
 5. Zorg er tenslotte voor dat je je Story Settings goed hebt staan om in je highlights de afbeelding met icoon te kunnen vinden en kiezen. Dit doe je door op je Instagram page rechtsboven op de drie puntjes te klikken -> onder Account naar Story Settings te gaan -> en bij Saving voor Save to Archive en Save to Gallery te kiezen.

Make your Insta pretty

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om zelf je Instagram highlight covers te maken. Heel veel succes en veel plezier ermee!

 

HAPPY WEEK!

Wat vind jij
van je
nieuwe
highlight covers?

Let me know!

Volg mij: FacebookBloglovin’InstagramPinterestTwitterYoutube

Ga naar:

14 Reacties

 1. 20 maart 2018 / 11:03

  Fijne tips! Mijn instagram kan wel een boost gebruiken dus wellicht dat ik ze eens ga proberen.

  • Amina
   Auteur
   21 maart 2018 / 18:20

   Dank je wel Daisy, superfijn om te horen! xxx

 2. 20 maart 2018 / 11:12

  Oh wat een super handig artikel! Die highlight covers moet ik ook echt eens gaan maken, haha!

  • Amina
   Auteur
   21 maart 2018 / 18:19

   Wat leuk om te horen Lindsey, dank je wel! Liefs!

 3. 20 maart 2018 / 11:23

  Ik ben al zo veel leuke covers tegengekomen, alleen heb ik zelf nog geen Highlights toegevoegd. Binnenkort maar eens werk van maken. Canva kan inderdaad erg handig zijn!

  • Amina
   Auteur
   21 maart 2018 / 18:19

   Ja, ik heb ook tutorials gezien die de Phonto app gebruiken of het zelfs via Photoshop creëren. Veel plezier met maken, liefs!

 4. 20 maart 2018 / 16:16

  Ik doe maar heel weinig met Instagram eigenlijk, en ik wist niet eens dat dit kon. Bedankt voor deze goede info dus!

  • Amina
   Auteur
   21 maart 2018 / 18:18

   Wat leuk om te horen Nicole, dank je wel! Liefs!

 5. 22 maart 2018 / 00:45

  Ohhhh! Kijk nou. Wat fijn zeg.. Ik zocht me van de week nog eindeloos rot hierover. Allerlei koosnaampjes en hashtags ingevoerd, maar ik kon er niets bruikbaars over vinden. Super bedankt, ik ga hem meteen uitproberen x

  Liefs,

  Grassiëlla

  • Amina
   Auteur
   22 maart 2018 / 01:41

   Heel graag gedaan Grassiella! Ik heb ‘m inmiddels alweer een update gegeven, want ik wilde de covers nog mooier hebben! Liefs! xxx

 6. 5 januari 2019 / 22:12

  Nice! even een paar uur ploeteren op canva en done! Geweldige tips, dank je wel, Amina! Nu no zorgen dat er ook stories bijkomen ;-)

  • Amina
   Auteur
   6 januari 2019 / 00:06

   Heel graag gedaan Karin! Zo leuk om te horen dat mensen hier iets aan hebben xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *