Beauty-Weetjes | Hoe lang zijn beauty producten houdbaar?

Beauty-Weetjes Hoe lang zijn beauty producten houdbaar

Mijn make up tasje barst op dit moment uit z’n voegen, zo vol! Heerlijk gewoon. En in mijn kast heb ik nog meer make up liggen! Alleen blijkt de helft niet goed meer te zijn…Cosmetica en parfum zijn namelijk maar beperkt houdbaar. Dat wist ik natuurlijk wel en jullie vast ook, maar welke houdbaarheid geldt precies voor welk product? En waar op het product kun je vinden hoe lang je make up goed is? Hoe zit dat met skin care producten? Hoe lang is je product houdbaar als er niets op staat? En wat als je make up nog wel goed is, maar irriteert op je huid, of raar ruikt? Lees er alles over in dit artikel!

Make up tasje

Beauty-Weetjes | Hoe lang zijn beauty producten houdbaar?

Ik had werkelijk geen idee!

Om eerlijk te zijn had ik dus tot vandaag echt geen idee hoe lang beautyproducten houdbaar zijn! Ik maak altijd een ruwe schatting met make up: “Oh ja, die blush poeder is nu wat valer van kleur en komt nu zo stroef mijn kwast op, die is wel klaar denk ik.” “Parfum? Dat kun je toch ruiken wanneer het niet meer goed is?” Om die reden ben ik dan ook in het dubieuze bezit van bijna 15 flesjes. En met skincare producten houd ik altijd goed in de gaten wanneer  er bij een tube een te vies en te dikke crèmerand ontstaat waar de crème uitkomt. Met potjes ‘weet’ ik ook zo goed wanneer het op is: wanneer er plotseling een klont in zit…

Fout fout fout! Hoe vaak heb ik al mascara op gedaan die al voor een enorme oogontsteking had kunnen zorgen en hoe vaak heb ik parfum opgespoten dat allang in de glasbak had moeten liggen? En klontjes in je potje dagcrème? Aiaiai…Ik heb dus even thuis en online wat research gedaan!

Waar kan ik de houdbaarheid vinden?

Houdbaarheidsdatum verpakking

Op bijna alle huidverzorgingsproducten staat een ‘open pot symbool’ dat aangeeft hoe lang je product na opening nog houdbaar is.  Zie deze foto van de houdbaarheid van mijn body cream na openen: het betekent dus dat het product na openen nog 12 maanden houdbaar is. Eigenlijk is het dus heel verstandig om bij het openen van nieuwe producten er met een stift de datum van die dag op te zetten. Zo weet je dat je goed zit en hebben bacteriën en schimmels geen kans! Ik heb voor jullie verschillende van mijn beautyproducten op houdbaarheid gecheckt om jullie een indicatie te kunnen geven. Check echter zelf altijd de houdbaarheid op jouw producten. Houdbaarheid wordt bepaald door de individuele fabrikant en daarom kan de houdbaarheid op mijn pot Tao | Mei Dao van Rituals verschillen van jouw pot Vichy, Nivea of Shiseido :-)

Skincare producten

Gezichtscrème in potje: 12 maanden. Wat helpt tegen bacteriën is om bij gebruik van crèmes in een potje, een spateltje te gebruiken. Zodra een favoriet product in tube vorm verschijnt stap ik echter over omdat ik dat hygiënischer vind. En in een tube is het ook Hoe lang is crème houdbaar
langer houdbaar.
Gezichtscrème in tube: 24 maanden
Exfoliant (verwijdert dode huidcellen): 24 maanden
Facewash: 12 maanden
Douchegel: 12 maanden
Oog make up remover: 6 maanden
Doucheschuim: 12 maanden
Bodylotion: 12 maanden
Badolie: 12 maanden
Zonnebrand crème: let op! Op zonnebrand crèmes en zonnebrand melk staat vaak een datum, dat is niet voor niets. Een goede werking is echt heel belangrijk, dus gebruik alsjeblieft geen zonnebrand die al over tijd is.

Hoe lang is make up houdbaar

Houdbaarheid mascara

Mascara: 6 maanden (Ja echt! Maar een half jaar! Gauw vervangen dus!)
Lipstick: 12 maanden
Lipgloss: 12 maanden
Oogschaduw:
12 maanden
Oogpotlood: 12-18 maanden
Eyeliner: 6 maanden
Foundation: 12 maanden
Concealer: 12 maanden
Blush: 24 maanden
Highlighting wand (voor highlight o.a. boven je jukbeenderen): 24 maanden.

Let ook op je make up kwasten! Maak die minstens 1 keer per maand schoon met water en zeep. Je hebt ook speciale kwastenreinigers. Laat ze na het wassen goed drogen! Zo goed als nieuw. Wanneer de haren steeds harder en stugger worden, is het tijd voor vervanging.

Make up kwasten en borsteltjes
Nagellak

Nagellak is gemiddeld 30 maanden houdbaar.

Houdbaarheid nagellak

ParfumHoe lang is parfum houdbaarLet op de verandering in kleur bij parfum. Je kunt parfum bij gebruik ongeveer 2 jaar gebruiken. Ongeopend is parfum 3-5 jaar houdbaar.

Soms staat er op een product geen houdbaarheidsdatum. Dit geldt voor producten die:

– zodanig verpakt zijn, dat zij niet geopend kunnen worden (zoals spuitbussen)

– bestemd zijn voor eenmalig gebruik (zoals een gezichtsmaskertje)

– zijn samengesteld op basis van alcohol

– dankzij hun samenstelling niet bederven.

Twijfel je over je beauty product? Gooi het dan weg!

Wanneer je twijfels hebt over je beauty producten/parfum omdat het raar ruikt, irriteert op je huid of van kleur/textuur veranderd is, kun je ze het beste weggooien. Gebruik daarvoor handschoenen. Producten zijn nu eenmaal niet eeuwig houdbaar. Deze handschoenen worden onder andere ook door schoonheidsspecialisten gebruikt en zo voorkom je nog meer irritaties en ongemakken.


HAPPY WEEK!

Kende je deze
beautytips al?
Let me know!

 

 

Liefs, Amina

 

Logo I'm Feeling Good

Volg mij: FacebookBloglovin’InstagramPinterestTwitterYoutube

 

Ga naar:

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.