Lifestyle Tips & Tricks | Hoe houd ik mezelf koel tijdens snikhete dagen

Hittegolf imfeelinggood.nl

Het is nu toch echt zomer! Na de lange winters die Nederland kent is het een verademing om tropische warmte mee te maken. Lekker die hete temperaturen, maar ook heel erg wennen! Je hoofd koel houden met dit soort perioden is een uitdaging en de nachten zijn vaak plakkerig en broeierig. Slapen lukt ook niet altijd. Na 3 dagen hitte voelen mensen zich vaak doodmoe. Mijn ervaringen met hitte zijn ook niet altijd positief te noemen. Ik krijg er echt een klap van op die eerste hete dagen, ik slaap er slecht door en mijn energielevel daalt naar -20. Naarmate de hete dagen vorderen raak ik er beter aan gewend, maar toch zijn hulpmiddelen ter verkoeling hard nodig! Hier mijn 10 “Hoe houd ik mezelf koel tijdens snikhete dagen”-tips!


Tip 1: Houd alle deuren, ramen en gordijnen gesloten

Wanneer het prachtig weer is zijn we geneigd om “lekker alles open” te zetten, maar met tropische temperaturen ga je de hitte die er daardoor in huis ontstaat, echt niet trekken. Als je ’s morgens opstaat en het nog enigszins koel is, kun je meteen alles sluiten. Ook het zonnescherm naar beneden doen is handig. Ik heb zelf een balkon waar ik met zulke dagen een parasol bij mijn raam opzet, ook al zit ik er zelf niet. Mijn raam staat dan niet meer in die volle zon. Zo blijft je huiskamer wat koeler. ’s Avonds of ’s nachts wanneer de temperatuur wat gedaald is, kun je alles in huis weer openzetten en het lekker laten doortochten.

Parasol op balkon

“Zonder deze apparaten
was ik allang gillend
gek geworden!

 

Tip 2: Koel het binnen af met een ventilator of airconditioning

Zonder deze apparaten was ik allang gillend gek geworden! Ik kan zelf niet meer zonder mijn mobiele airco. De heerlijke koele lucht in de woonkamer zorgt ervoor dat ik nog gewoon lekker kan schrijven/functioneren, zonder dat ik de hele tijd aan het zweten en klagen ben. Heerlijk gewoon! Nadelen zijn wel dat ik met dit model, met een enorme slang zit die je ergens kwijt moet en dat-ie veel herrie maakt. Maar hey, do we care bij 32° C???

Tip: wacht niet tot Hawaii-temperaturen met het kopen van een airco of ventilator, want vaak kun je ze dan nergens meer krijgen!

 

 

Tip 3: Drink veel, echt veel meer dan normaal bij snikhete dagen

Per dag is het verstandig ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht drinken. Normaal gesproken vinden wij mensen het lastig om aan die hoeveelheid te komen, zeker in de winter. Maar bij snikhete dagen is het echt noodzakelijk dat je aan 2 liter vocht komt, anders droog je uit. Het advies is dan ook om gedurende de dag thee, koffie, melk en water te drinken. Zelf heb ik geen goede ervaringen met koffie drinken bij een hittegolf: instant headache! Voor mij water en thee dus! In dit blog kun je lezen hoe je water drinken leuker maakt! Onthoud dat je er goed voor zorgt dat je geen dorst krijgt. Hitte of geen hitte: dorst krijgen betekent eigenlijk dat je al te laat bent geweest met drinken!

Water drinken bij warmte

 

Tip 4: Leg een natte thee- of handdoek in je nek

Een gouden tip van een vriendin van mij! Dit wordt door sporters ook veel gedaan, kijk maar eens naar een tenniswedstrijd op tv, als de spelers het in de hitte tegen elkaar moeten opnemen. De handdoeken worden dan opgevuld met ijsblokjes om tijdens de korte pauzes in de nek gelegd te worden. Ideaal!

handdoeken

 

“Deze tip helpt mij
altijd enorm bij hitte!

 

Tip 5: Maak je polsen nat met (ijs)koud water

Deze tip helpt mij altijd enorm bij hitte! Soms voel ik me er zo ellendig door en voelt het alsof ik de hitte in mijn huid maar niet kwijtraak! Ik heb dat vooral met mijn armen. Kent iemand dit toevallig? Echt een naar gevoel! Wanneer ik dit voel trek ik snel even een sprintje naar de dichtstbijzijnde kraan om mijn polsen nat te maken. Dit werkt heerlijk verfrissend en is goed voor je body & mind!

 

polsen natmaken

 

Tip 6: Ga goed voorbereid de deur uit!

Niets is zo vervelend als op stap gaan en er tijdens de rit achter komen dat je geen water bij je hebt wanneer bijvoorbeeld de treincoupé verworden is tot je privé sauna…Ai ai ai! Neem daarom altijd standaard een flesje water mee en wat gekoeld fruit bij hete temperaturen. In fruit zit veel vocht en zo kom je steeds meer in de buurt van je 2+ liter vocht drinken per dag, weet je nog?

 

watermeloen

Vrouw slapen in zomer

 

Tip 7: Slaap zonder deken

Deze tip is pretty obvious, maar wie weet breng ik iemand op dit fantastische idee ;-) Ik kan zelf niet compleet-zonder-iets-over-me-heen slapen, een laken vind ik eigenlijk al niet fijn en zelfs bij extreme warmte te dunnig of zo! Wanneer je deze tip ter harte gaat nemen: slaap wel onder katoen of linnen, want het wordt zweten! Deze materialen vangen het vocht dat je ’s nachts kwijtraakt goed op en werken ook wat afkoelend op je huid.

 

Tip 8: Maak je haren nat

Deze tip, echt! Je vergeet ‘m snel! Blijven we niet allemaal puffen en steunen in de warmte, zonder er vaak (al is het maar klein) iets aan te doen? Wanneer je op een snikhete dag doucht en je haar natmaakt scheelt dit al zoooo veel! Ga dan niet weer in de zon liggen bakken, maar blijf een tijdje in de schaduw. Longer lasting freshness!

 

“Ga niet als een malle die deadlines proberen te halen (…)

Water

 

Tip 9: Geen stress, maar een tandje minder op werk

Doe met dit soort dagen vooral iets rustiger aan. Ga niet als een malle die deadlines proberen te halen – zeker niet wanneer er geen airco op kantoor is – en nog even dat ‘belangrijke’ rapportje in elkaar flansen. Of even met Jan van afdeling die en die een potje stevig discussiëren. Nee! Niet doen! Even rustig aan. Je lichaam moet harder z’n best doen om de hitte te verwerken, zeker omdat wij dit in Nederland en België niet gewend zijn. Relax!! Probeer liever een paar uurtjes eerder naar huis te gaan om een beetje van het zonnetje te genieten! Want ook al zijn we het niet gewend, we moeten er ook een beetje proberen van te genieten :)

 

Relaxen

 

Tip 10: Zet apparaten uit!

Apparaten in huis geven heel veel warmte af, dus zet ze zoveel mogelijk uit.  Ga bijvoorbeeld in plaats van tv te kijken of achter je pc te zitten, een boek of een glossy lezen. Neem je daar ook eens een keer rustig de tijd voor ;) Deze tip geldt nu ook voor mij inderdaad: nu mijn blog af is gaat mijn laptop dan ook meteen uit!

 

Enne…geniet er vooral van! Straks is het weer handschoenen  en poncho’s aan en verlangen naar de zon!

Afkoelen tijdens snikhete dagen

 

Heb jij nog een supertip

om deze warme dagen te trotseren?


XOXO

Amina

Volg mij: FacebookBloglovin’Instagram
PinterestTwitterYoutube

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.