Food & Drinks review | Soetenso: pure passie

Bonbons Soetenso

Op deze stralende eerste Pinksterdag ben ik uitgenodigd bij Soetenso, een patisserie aan het Kort Galgewater in Leiden. Ik kom binnen en het is er behoorlijk druk. Ik herken Jolanda de Groot van de foto’s op de Soetenso website. Ze staat achter de toonbank en helpt de klanten. Zij is een van de 2 vennoten van de onderneming en richt zich onder andere op de commerciële activiteiten van het bedrijf. Terwijl Jolanda de klanten helpt, gebruik ik dit moment nog even om de heerlijke geur van chocolade op te snuiven die je overvalt wanneer je de winkel binnenstapt en om een overall impressie van de winkel te krijgen. Ik ben hier al een paar keer eerder geweest, voor bonbons, gebak en ijs en de sfeer is hier altijd zo fijn, gemoedelijk.

Pumps van chocolade: fantastisch!

Lippenstiften en pumps van chocolade: fantastisch!

De winkel is open en lekker licht en wanneer ik naar rechts kijk, zie ik Nils Hendrikse achterin de winkel druk aan het werk in de keuken. Hij is ook vennoot van Soetenso en richt zich vooral op de productie en de productontwikkeling.

IMG_0041

Het keukentje in de winkel waarin alles wordt gemaakt

Jolanda vertelt me dat Nils en zij elkaar hebben leren kennen in het restaurant waar ze vroeger samen werkten. Nils was de sous-chef en Jolanda een oproepkracht. Beiden komen uit ondernemersgezinnen en de keuze om samen een eigen bedrijf te starten was gauw gemaakt. Inspiratie werd opgedaan in het buitenland en in 2010 was Soetenso een feit!

IMG_0045

Soetenso heeft een uitgebreid assortiment van onder andere ijs, bonbons, gebak, taarten en koffie!

 

De bonbons!

De bonbons!

Soetenso richt zich nu vooral op patisserie en ijs, maar houdt alle opties open om mee te ontwikkelen met de markt. De doelen van Jolanda en Nils zijn om producten met passie te ontwikkelen voor elke portemonnee, kwaliteit te leveren met zo min mogelijk chemische toevoegingen en innovatief te zijn.

Een proeverij die Nils voor me gemaakt heeft! Linkerbord: prachtige creatie van een brownie met amandel, een mousse van Tanzania cacao, rood fruit-gelei en een chocoladeblaadje. Rechts: een proeverij van bonbons, waaronder de lekkerste bonbon van Nederland 2015, de “Bee Sting” onderin

Het meest populair bij Soetenso is het ijs in de zomer, maar door het hele jaar heen genomen zijn alle producten even geliefd. Zij onderscheiden zich in de markt door flexibiliteit naar de klant toe (bij de bruidstaarten bijvoorbeeld – werken op budget van de klant) en hun speelsheid. Alles moet niet te strak en te streng zijn. Dit zie je onder andere terug in de vrolijke en basic inrichting van de winkel.

IMG_0047

IMG_0042
Op de vraag wat Nils het leukste vindt om te maken, antwoordt Jolanda dat het vooral om de afwisseling gaat (dus niet dagenlang hetzelfde produceren) en de productontwikkeling waar hij mee bezig is. Nils heeft onlangs een opdracht voor
Carte d’Or™ voltooid en is op dit moment bezig te ontwikkelen voor Ben & Jerry’s™.

IMG_0044
Na deze reis door de Soetenso wereld van de patisserie, ben ik reuze benieuwd naar het kopje koffie van het merk Barbera Classica™ dat je in de winkel kunt drinken of mee kunt nemen. Jolanda maakt enthousiast het kopje koffie voor me klaar en ik vind het heerlijk! Het is stevig van smaak, een goede Italiaanse espressokoffie van vers gemalen bonen!

Tenslotte heb ik mijn vriend moeten beloven chocolade voor hem mee te nemen, dus ik neem nog een doosje heerlijke bonbons voor hem mee naar huis. Zijn eerste reactie na de eerste hap: “Heerlijk!” Zoals Soetenso zelf zegt: “Forget love…I’d rather fall in chocolate!”

IMG_0040

Adres Soetenso:
Kort Galgewater 1
2312 BR Leiden

I’m Feeling Good gehalte: 9,5

Met enorm veel dank aan Jolanda de Groot en Nils Hendrikse van Soetenso voor hun tijd, enthousiasme en inspiratie!

Volg mij: FacebookBloglovin’InstagramPinterestTwitterYoutube

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *