12 Tips & tricks tegen vet haar!

Hair

Vet haar. Vroeger had ik er nooit last van. Ik hoefde mijn krullen maar 1 of 2 keer per week te wassen. Je rook de shampoo op de 5e dag nog steeds een beetje in mijn haar en mijn haar was zelfs iets beter te handelen naarmate de week vorderde. Afgelopen zomer leek ik wel in een compleet andere wereld te zijn beland! Na 3 dagen jeukte het alweer als een malle. De enige oplossing was wéér wassen dacht ik…want tja…na het wassen voelt alles weer zo fris aan en ruikt het ook zo lekker. Mijn vriendinnetje Thirza heeft een heul handig blogverzoekje bij me neergelegd over dit probleem. Ook zij heeft hier last van. De ene dag hoeft ze nergens naartoe en zit haar haar perfect! De andere dag heeft ze een afspraak maar is haar haar plotseling weer vet! En wassen? Ja! WÉÉR! Hoe battle je tegen je vette haar? Tips & tricks, 12 stuks, right here!

Gezond haar
Gezond en mooi haar willen we allemaal! Hoe vervelend is het dan ook wanneer je op een dag beseft dat je haar niet meer zo mooi is als dat het eerst was…het lijkt alsof het alleen maar mooi is op de dag van wassen zelf of kort daarna…2 dagen later hangen de slierten alweer langs je gezicht! Hoe krijg je nou dat mooie gezonde haar weer terug? Wanneer je de hoofdhuid teveel stimuleert, ontstaat er talgproductie. Hoe meer stimulatie, hoe hoger de productie. Hoe hoger de productie, hoe meer jij merkt dat je haar vetter en vetter wordt. Hieronder staan 12 manieren om die talgproductie te voorkomen / te beperken!

1. Heb geduld

Dit is dé tip van dit blog. Alle tips & tricks hieronder gaan niet helpen als je geen geduld hebt! De kwaliteit van je haar is achteruit gegaan en heeft daarom tijd nodig om te herstellen. Het is in ieder geval al top dat je dit blog leest en iets aan je vette haar wilt doen! Blijf niet onnodig vaak je haar wassen. Dat lost het helaas echt niet op, maar maakt het alleen maar erger!

2. Douche niet te heet

Deze tip geldt ook voor mensen die een te droge huid hebben, waar je zeg maar op kan “tekenen” met je nagels. Minder heet badderen betekent een minder droge huid. Minder heet je haar wassen betekent ook minder talgproductie op je hoofdhuid.

3. Masseer je hoofdhuid niet te veel tijdens het wassen

Massage van de hoofdhuid creëert alleen maar meer talg, dus laat die hoofdhuid onder de douche lekker met rust. Een hoofdhuid massage is heerlijk bij de kapper, maar doe dit niet te vaak thuis.

4. Borstel je haar niet te vaak

Borstelen is fijn. Maar door te borstelen wordt er helaas ook meer talg aangemaakt. Dat moet je niet hebben! Probeer je haar wat vaker te “kammen” met je vingers. Je kunt je haar vanaf de oorlengte wel kammen / borstelen met een borstel of kam, maar liever niet die hoofdhuid.

5. Maak je borstel eens in de drie maanden schoon

Sta er ook eens bij stil je haarborstel eens in de drie maanden schoon te maken met lauw water en milde babyshampoo. Tussen de borstelpennen komt van alles te zitten. Haar, stof, resten stylingproducten, dode huidcellen, noem het maar op. Blegh! We maken onze make up kwasten schoon om onze huid te beschermen. Hoog tijd om dan ook onze hoofdhuid te gaan beschermen en de borstel of kam te wassen! Verwijder de haren, was de borstel goed met een beetje milde shampoo en lauw warm water en laat deze goed drogen. Ik zal hier binnenkort ook een blog over schrijven, zodat je het nog een keer kunt nalezen.

6. Verwissel je kussensloop regelmatig

Bacteriën, stylingproducten, vet haar…we gaan er mee naar bed en we staan er weer mee op. Houd de boel lekker fris en schoon door elke week je kussensloop te verschonen!

7. Frunnik niet teveel aan je haar

Ik frunnik veel aan mijn haar om de wat los zittende haren op te sporen en die uit mijn dikke haar te trekken. Ja, lekker ontspannend. Het zorgt echter ook voor vetter haar omdat er nou eenmaal vuil en bacteriën op onze handen zitten en het vet dat er al in zit wordt zo ook nog eens meer door het haar verdeeld. Minder frunniken aan je haar betekent het minder vaak wassen langer volhouden.

8. Geen crèmespoeling of conditioner op de hoofdhuid gebruiken

Gebruik deze producten alleen in de onderste laag van je haar en in de punten. De hoofdhuid maakt zelf talg aan ter bescherming, dus het is niet nodig om daar nog eens bovenop een crèmespoeling of conditioner te gebruiken. Daar wordt het alleen maar weer vetter van.

9. Spoel shampoo, crèmespoeling en conditioner heel goed uit

Laat geen resten achter in je haar, maar spoel alles goed uit. Minder resten betekent minder vet haar!

10. Gebruik géén Head & Shoulders

Ik hou er echt helemaal niet van om een merk af te kraken. Ik schrijf liever over producten die wél werken. Maar ik hoor het nu zo vaak om me heen en ik heb ook zelf ervaren hoe heftig dit product is, dat ik het toch even vermeld. Head & Shoulders leek voor mij dé oplossing. Die jeuk op mijn hoofdhuid? Weg! Dat plakkerige vette haar? Weg! Een fris koppie? Yep! Kort daarna kwam de jeuk echter 2 keer zo hard terug omdat de talgproductie op mijn hoofdhuid overuren aan het maken was. Veel te agressief. H&S lost je hoofdhuid- probleem inderdaad ter plekke in de douche op…Maar steeds sneller werd m’n haar vet, steeds sneller rook mijn hoofdhuid vies en steeds vaker moest ik mijn haar weer gaan wassen om het fijne frisse gevoel weer te ervaren. Echt een vicieuze cirkel! De jeuk werd op een bepaald moment ondraaglijk. Nooit meer!

11. Gebruik iets minder stylingproducten in je haar

We hebben bijna allemaal stylingsproducten nodig in ons haar na het wassen, maar wees hier een beetje terughoudend mee. Haarlak, mousse (dit product gebruik ik ook liever helemaal niet omdat het mijn dikke krullende haar teveel uitdroogt), haarspray, serums, oliën…Ze maken je haar allemaal vetter.

12. Gebruik droogshampoo om het haar wassen nog 1 dagje uit te stellen

Ben je er bijna, maar nog niet helemaal? Gebruik een droogshampoo voor een frisser en minder vet resultaat, zonder je haar te wassen!

Ook al heb je jeuk aan je hoofd, hou vol! Probeer het steeds een dagje uit te stellen totdat je het nog maar 1 à 2 keer per week hoeft te wassen! Dit is echt veel beter voor je haar en vooral voor je hoofdhuid. Laat je niet gek maken door al die prachtige shampoo reclames. “Shampoo voor elke dag” kan echt niet gezond zijn. De talgproductie op je hoofdhuid gaat dan helemaal LOS! Ik was nu ook nog maar 1 keer per week mijn haar en de jeuk en mijn vette haar zijn helemaal weg en de kwaliteit van mijn haar is zichtbaar beter!

Heb jij nog
een goede
tip tegen
vet haar?

Let me know!

Liefs, Amina

I'm Feeling Good logo

FacebookBloglovin’InstagramPinterestTwitterYoutube

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *